Fietsen door Bangkok, Thailand
Door Merel Nahuijsen
Het warme, broeierige Bangkok en het koude, vaak winderige Amsterdam: twee meer van elkaar verschillende steden kunnen er niet zijn op deze wereld. Toch hebben zij twee dingen gemeen: beide steden zijn heuvelvrij en hebben veel waterwegen. Fietsen door Bangkok? Geen probleem! Ondanks de hitte, het verkeer en de chaos, kun je prima op deze manier de stad verkennen.
Er is namelijk meer te zien in Bangkok achter de façade van grijs beton en de rook van het gemotoriseerde verkeer. De hoofdstad van Thailand is een stad met onverwachte ontmoetingen, met vele onbekende maar heel bijzondere tempels, de meeste heerlijke restaurants en schitterende vergezichten. En al dit moois is van dichtbij te bewonderen, als je maar weet hoe je de betreden paden kunt vermijden. En wat is nou een betere manier om dat per fiets te doen, toch nog steeds hét voertuig bij uitstek voor Nederlanders.
Te land en ter water
Er zijn diverse organisaties in Bangkok waar je terecht kunt om een fiets te huren. Ook kun je besluiten of je een halve dag, dan wel een hele dag buiten wilt zijn. Wij kozen met twee kinderen van 6 en 10 jaar oud voor de fiets en boot tour, die ongeveer vijf uur zou duren vanaf ‘s ochtends 8 uur. We besloten om de jongste bij pa achterop mee te nemen in een fietsstoeltje.
Met onze kleine groep kwamen twee gidsen mee; de eerste gids had de leiding en fietste voorop; de tweede sloot de rij achteraan. Dat dit niet altijd een goedwerkende formule is, bleek toen we gevieren een smalle steeg doorfietsten en allebei onze gidsen kwijt raakten, na gewacht te moeten hebben achter een stilstaande truck.
De hekkensluiter was namelijk even lotusbloemen voor ons gaan kopen op de markt, voor een bezoek aan een tempel. Na enige tijd kreeg de koploper door dat het achter haar wel erg stil was. Ze maakte gelukkig op tijd ommekeer, om 500 meter terug de verloren schapen weer op te halen.
Off the beaten track
Onze vriendelijke gidsen leidden ons over schoolpleinen, waar rijen studenten in uniform het volkslied zongen, langs prachtige met bladgoud beklede tempels en door kleine achteraf steegjes, vol met grote kinderogen.
Hun belofte om ons mee te nemen ‘off the beaten track’, werd ruimschoots waargemaakt. De grotere toeristische trekpleisters zoals bijvoorbeeld de Grand Palace en Wat Pho werden overgeslagen, maar wel bezochten we kleinere, lastig te vinden tempels tijdens de tocht. Bij één van deze tempels werd ons geleerd hoe je van een waterlelie een tempeldecoratie maakt. Bij weer een andere kregen we aan de hand van genummerde stokjes van een monnik te horen wat de toekomst voor ons zou inhouden.
Aangekomen bij een grote markt, moesten we even afstappen, want fietsen ging hier niet. Slijmerige vissen lagen ons van opzij aan te staren vanaf houten planken, wat een paar kreten van ons kroost opleverde. Snel maar weer verder.
Tip: neem geen dure (sport)schoenen mee, want de vloer van de meeste markten is op z‘n zachtst gezegd ‘niet al te schoon’.
Fietsen stapelen
Fietsen – boot – fietsen – boot. Dat was zo’n beetje het stramien van onze fietsdag. Het is best een klus om je fiets op een wiebelende longtailboot te duwen, die net iets groter is dan een flinke sloep. Onze immer opgewekte gidsen leken er geen probleem mee te hebben en stapelden geroutineerd alle fietsen tegen elkaar aan, voorin de boot.
Het laatste deel van de fietstocht voerde ons door een gebied dat aan akkerlanden ten zuiden van Bangkok grenst. Achter onze gids aan tuften we een paar kilometer over een betonnen dijkje, dat, gebouwd op palen, ongeveer een meter boven het grasland lag. Een aparte ervaring, te meer daar deze verhoogde weg op sommige plaatsen slechts een meter breed is. Opletten geblazen dus en niet slingeren, want dat kan gevolgen hebben. Dat laatste overkwam manlief, toen hij een bocht net iets te krap nam. Met fiets, kind en al, belandde hij naast de dijk, waar gelukkig het droge gras het grootste deel van de val opving. Vader en kind kwamen er slechts met de schrik vanaf.
Na een soort van grote lus te hebben gedaan via oost- en zuid Bangkok en na een heerlijke lunch te hebben gehad, kwamen we weer terug bij het kantoor waar we begonnen; het koude handdoekje werd met groot genoegen ontvangen.
Een aantal tips voordat je in Bangkok op de fiets stapt:
– Neem vooral een pet mee of iets anders om je hoofd mee te bedekken; de Thaise zon kan meedogenloos zijn.
– Goede schoenen is een pre; het wordt afgeraden om met slippers te fietsen.
– Kleding die schouders en knieën bedekt is het best. Niet alleen beschermt dit tegen de zon, maar ook is dit passender bij het bezoek aan tempels tijdens de fietstocht.
– Water meenemen hoeft niet: de gidsen voorzien je continue van water.
Een Nederlandse fietsdeskundige waar je bovenstaande tocht online kunt boeken is Co van Kessel, website: www.covankessel.com
Prijs
De gecombineerde fiets en boot trip kost 1650 TBH (€ 42) per persoon.
Kinderen onder 12 jaar krijgen bij Co van Kessel 25% korting.
Beste maanden om te gaan
De beste tijd om naar Bangkok af te reizen is tijdens de maanden november tot februari. Het is dan relatief koel en er is weinig kans op regen.
In de maanden juli, augustus en september is de kans op regen groter.
Over Merel Nahuijsen
Travelista, writoholic en Azië lover; dat zijn drie woorden die Merel het beste omschrijven. Merel vertrok uit Nederland na haar studie Internationaal Recht toen ze 27 jaar was. Op zoek naar avontuur en niets te verliezen. Een enkele reis Jakarta in 1997 leverde haar een baan op bij de Nederlandse Oorlogsgravenstichting. Uiteindelijk heeft Merel 10 jaar in Indonesië gewoond en heeft daar onder meer als lerares Engels bij de Nederlandse school gewerkt en haar eigen ESL bedrijf gehad. Daarna vertrok zij naar Sydney, Australië. Dit keer met een Australische man en een kind rijker. In Sydney begon zij met haar opleiding tot Transformational Coach. Nu woont Merel alweer bijna vier jaar in Kuala Lumpur, Maleisië. “Om weer in Azië terug te zijn, is heerlijk. Ik heb het echt gemist. De ‘Asian vibe’… het houdt mij bezig!”
Voor het laatst bijgewerkt op 19 oktober 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over fietsen in Bangkok, Thailand, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Merel Nahuijsen; Flickr.com/Thibaud Saintin; Flickr.com/David McKelvey; Flickr.com/Nik Cyclist.