Autorijden in Zuid-Korea
Bij een vakantie in Zuid-Korea denk je er waarschijnlijk niet meteen aan om er te gaan autorijden. Met bussen en (snelle) treinen kun je immers de meeste plekken wel bereiken. Het openbaar vervoer is overal efficiënt geregeld. Maar voor meer flexibiliteit kun je er best een auto huren en Zuid-Korea al roadtrippend verkennen. Autorijden is er namelijk prima te doen!
Ten eerste rij je er aan de rechterkant van de weg, net als bij ons. Dat maakt autorijden in het land makkelijker dan bijvoorbeeld in Japan (waar je links moet rijden). Ook rijden Koreaanse automobilisten vrij rustig en gedisciplineerd. Snelheidsduivels kom je zelden tegen, en dat heeft misschien te maken met de overdaad aan flitsers en camera’s langs de wegen. Irritante bumperklevers heb je overal, dus ook in Zuid-Korea, maar toeteren gebeurt niet vaak.
Er was één vervelend trekje van Koreaanse automobilisten dat we zelf een paar keer ondervonden: soms halen ze je links in als je links wilt afslaan. Ook al geef je het dus aan met je richtingaanwijzer, toch proberen ze er nog even langs te gaan. Goed kijken in je achteruitkijkspiegel dus!
Daarnaast zijn de wegen in Zuid-Korea van uitstekende kwaliteit en zijn verkeersborden en bewegwijzeringsborden meestal in twee talen: Koreaans en Engels. Uiteraard is een huurauto overbodig in miljoenensteden als Seoul of Busan, waar je alles met een metro, bus of taxi kunt bereiken. Maar vooral in het binnenland en op het eiland Jeju is het huren van een auto een aanrader, omdat daar het openbaar vervoer minder goed is. In dit artikel geven we meer tips over autorijden in Zuid-Korea, uit eigen ervaringen.
Huren van een auto in Zuid-Korea
De kans is niet groot dat je met je eigen auto naar Zuid-Korea rijdt, al is het technisch mogelijk (via een veerboot vanuit China). Je zal dus een auto moeten huren. Op alle luchthavens is een groot aantal kantoren van autoverhuurbedrijven, omdat Koreanen en andere Aziaten zelf als toerist ook vaak een auto huren.
Voor het huren van een auto geldt meestal een minimumleeftijd van 21 jaar. Je dient minimaal één jaar in het bezit te zijn van een Nederlands of Belgisch rijbewijs, maar daarnaast ook over een internationaal rijbewijs (International Drivers Permit – IDP). In Nederland kun je dat aanvragen via de ANWB. Voor autorijden in Zuid-Korea heb je ‘model 1968’ nodig, dat drie jaar geldig is. Voorts dien je een creditcard en je paspoort bij je te hebben.
Boeken van een huurauto
Het huren van een compacte auto kan al vanaf ongeveer € 30 per dag. Via Nederlandstalige websites als EasyTerra en Sunny Cars kun je tarieven vergelijken en een huurauto boeken. Bij Sunny Cars heb je het voordeel dat alle verzekeringen zijn inbegrepen, dus je hebt geen eigen risico. Dat is sowieso aan te raden, want je wilt geen gedoe als de huurauto onverhoopt wat schade oploopt.
Boek hier je huurauto in Zuid-Korea
Boek je elders, dan is het handig om een Collision Damage Waiver (CDW) verzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt de schade die door je eigen schuld is veroorzaakt, dus als je bijvoorbeeld per ongeluk tegen een paaltje aan rijdt (tot een bepaald bedrag). Sommige autoverhuurbedrijven in Zuid-Korea stellen dit zelfs verplicht voor buitenlanders.
Voor de dekking van de CDW gelden 12 uitzonderingen. Zo wordt schade als gevolg van verkeersovertredingen, inhalen en het maken van een U-bocht niet uitgekeerd. In dit document zie je een overzicht van die uitzonderingen. Ook roken en het meenemen van vis in de huurauto is niet toegestaan.
Het ophalen van een huurauto gaat heel efficiënt. Koreanen kunnen hun sleutel ophalen bij een automaat, maar als buitenlander wordt je (gelukkig) nog geholpen aan een balie. Zo kun je vragen stellen en de nodige handtekeningen zetten. Ook het inleveren van een huurauto is hightech: je rijdt voor een grote scanner, die constateert of alles oké is.
Navigatie
Voor navigeren tijdens het autorijden in Zuid-Korea kun je niet vertrouwen op Google Maps. Die app werkt namelijk niet in het land, voor de reisroutes. Je kunt een Koreaanse app installeren als KakaoMap of Naver Map, die ook in het Engels beschikbaar is.
De meeste Koreaanse huurauto’s hebben echter uitstekende ingebouwde navigatiesystemen. Vraag een medewerker van het autoverhuurbedrijf de taal naar ‘Engels’ te veranderen.
Autorijden met de navigatie kan in het begin even wennen zijn, door de vele informatie die wordt verteld. Je krijgt het elke keer te horen als er een snelheidscamera of flitser aankomt, dan dat zijn er nogal wat. Ook wordt benadrukt dat je toch echt de juiste afslag moet nemen. ‘Please, do not take the wrong turn‘. Tja, we doen ons best…
Verkeersregels in Zuid-Korea
Veel verkeersregels in Zuid-Korea zijn min of meer hetzelfde als bij ons. Ook verkeersborden lijken op elkaar, en zijn deels in het Engels. Het dragen van veiligheidsgordels is verplicht voor alle inzittenden en het gebruik van een mobiele telefoon achter het stuur is ten strengste verboden (alleen handsfree is toegestaan).
Het maximaal toegestane alcoholpercentage is 0,3 promille, vergelijkbaar met één glas. Beter is het om helemaal niet te drinken voordat je gaat autorijden, want de Koreaanse politie controleert er streng op. Kinderen jonger dan 6 jaar moeten in een kinderzitje zitten.
Let erop dat je niet te vroeg linksaf slaat op kruispunten met stoplichten. Dat mag niet bij een groen stoplicht, maar alleen als er óók een groene pijl oplicht. Het is verboden te rijden op busbanen, die aangegeven zijn met een blauwe streep. Bij kruispunten zonder verkeerslichten zijn er geen duidelijke regels wie wanneer voorrang heeft. Laat een andere automobilist voorgaan als je twijfelt.
Maximumsnelheid op de wegen
In Zuid-Korea gelden de volgende maximumsnelheden:
Snelwegen: maximaal 100 of 110 km/u
Hoofdwegen met minimaal twee rijstroken: 80 km/u
Hoofdwegen met één rijstrook: 60 km/u
Stedelijke gebieden: 50 of 60 km/u
Woonwijken: 30 km/u
Zoals je eerder hebt gelezen in dit artikel, kun je je het beste aan de maximumsnelheid houden om boetes te voorkomen. Werkelijk overal hangen flitsers en snelheidscamera’s boven de wegen (zogeheten CCTV’s).
Dat geldt sowieso voor de schoolzones, waar met grote gele borden wordt aangegeven dat je maximaal 30 km/u mag rijden. Op het eiland Jeju kwamen we bijvoorbeeld op een hoofdweg de ene na de andere schoolzone tegen. Een autorit voelde daardoor tergend langzaam aan – je had amper het idee dat je vooruit kwam.
Hou hier ook rekening mee bij het calculeren van de reistijd, die daardoor altijd hoger uitvalt. Snelheidsboetes komen terecht bij het autoverhuurbedrijf, die het afschrijft van je creditcard. Laat je
Tolwegen in Zuid-Korea
Als je lange afstanden gaat rijden, zal je ongetwijfeld gebruik maken van de snelwegen. Die staan bekend als National Expressways. Op de meeste snelwegen moet je tol betalen. Je rijdt door een tolpoortje, pakt een ticket, en bij het verlaten van de snelweg rij je weer door een tolpoortje om het af te rekenen. Je kunt betalen met contant geld of met een gangbare creditcard.
Koreaanse navigatie-apps als KakaoMaps en Naver Maps geven een indicatie van de geschatte tolkosten bij het opvragen van de reisroute. Je kunt ook tol betalen met het zogeheten Hi-Pass-systeem. Dat is een elektronisch kastje in de auto dat automatisch je tol registreert en dat later wordt afgerekend via een bankrekening.
Vraag bij het autoverhuurbedrijf of je huurauto zo’n systeem heeft geïnstalleerd. Dan kun je bij de tolpoortjes doorrijden op rijstroken die gemarkeerd zijn met een blauwe lijn. Heb je dit systeem niet, dan moet je deze blauw gemarkeerde banen juist vermijden. Op het eiland Jeju heb je trouwens geen tolwegen.
Tanken in Zuid-Korea
Het tanken in Zuid=Korea kan nogal een uitdaging zijn, als je de taal niet spreekt… Op de selfservice tankstations is de meeste informatie namelijk alleen in het Koreaans. Wij moesten de vertaalapp op onze smartphone gebruiken om de teksten te ontcijferen, en nog kwamen we er niet uit.
Het is te hopen dat er een vriendelijke Engelssprekende Koreaan in de buurt is die je kan helpen (en vaak is dat het geval!). Een huurauto moet je altijd met een volle tank weer inleveren, dus vooral bij de laatste tankbeurt is het fijn om zo’n Koreaan tegen het lijf te lopen.
Tankstations vind je overal, langs de snelwegen, de hoofdwegen en in de steden. Benzinestations hebben meestal de kleur geel, oranje of rood en staan bekend als 주유소 in het Koreaans. Een LPG-tankstation (LPG충전소) is vaak groen.
Bij de pomp selecteer je eerst het brandstoftype: benzine (휘발유) of diesel (디젤). Je vult de tank en je kunt betalen met contant geld, een betaalpas of een creditcard.
Beste aanbieders van een rondreis in Zuid-Korea
Meer handige tips voor je trip naar Zuid-Korea
- Reserveer online een hotel in Zuid-Korea
- Zoek je ideale appartement in Zuid-Korea
- Beste tours en activiteiten in Zuid-Korea
- Boek een vliegticket Zuid-Korea bij KLM
- Groepsrondreis in Zuid-Korea bij Djoser
- Huur voordelig een auto in Zuid-Korea
- Bekijk de reisgidsen voor Zuid-Korea
- Alle reisorganisaties voor Zuid-Korea
Voor het laatst bijgewerkt op 17 februari 2025. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over autorijden in Zuid-Korea, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; Shutterstock.com.