Wat te doen op Sint Eustatius
Sint Eustatius is een van de kleinere Nederlandse eilanden in het Caribisch gebied. Met een oppervlakte van 21 kilometer is het niet groot, maar toch is er genoeg te doen als je van wandelen, duiken en de natuur houdt. Bovendien heeft Sint Eustatius een meeslepende geschiedenis, de ‘Gouden Rots’ die zowel de Nederlanders, Engelsen, Fransen als Spanjaarden in handen wilden hebben. Je vindt er dan ook interessante historische bezienswaardigheden. Ga je op vakantie naar dit zonnige eiland in de Cariben? Hier vind je 8 tips wat te doen op Sint Eustatius!
Beklim de Quill vulkaan
De populairste attractie op Sint Eustatius is de Quill, de uitgedoofde vulkaan die het hele zuidelijke deel van het eiland beslaat. Nederlandse kolonisten noemden het de ‘Kuil’, waarna Engelse veroveraars het tot ‘Quill’ verbasterden. Je kunt een trektocht maken naar de 604 meter hoge krater, dat nu het domein is van een weelderig tropisch regenwoud. Je kunt er wandelen langs varens, bloemen, wilde orchideeën, fruitbomen en gigantische olifantsoren. Het hoogste punt is de Mazinga Peak, waar je een 360-graden uitzicht hebt over Sint Eustatius. Op heldere dagen kun je zelfs het noordelijke Sint Maarten zien liggen.
De Quill is sinds 1998 beschermd als nationaal park. Er zijn acht wandelpaden die je door de jungle naar de krater brengen. Neem voldoende drinkwater mee en trek goede wandelschoenen aan, want vooral in de krater kan het nat en glad zijn. Je kunt zelf gaan wandelen of een gids inhuren. Bij het toeristenkantoor van Sint Eustatius zijn wandelkaarten verkrijgbaar. Trek voor een wandeling over de vulkaan zo’n 2 tot 4 uur uit. Voor $ 10 krijg je toegang tot alle trails. De vulkanische kegel ligt zo’n 5 kilometer ten zuiden van Oranjestad. Meer informatie vind je op de website van de parkautoriteit: www.statiapark.org
Miriam C. Schmidt Botanical Garden
Op de zuidelijke hellingen van de Quill vind je de Miriam C. Schmidt Botanical Garden, de meest vreedzame plek van Sint Eustatius. De botanische tuin is in 1999 door Miriam Schmidt opgericht om de bijzondere biodiversiteit van het eiland te beschermen. Het is een natuurparadijs met inheemse en tropische planten, palmen, vogels, hagedissen en insecten. Alle tuinen hebben een eigen thema en sculpturen van lokale kunstenaars flankeren de wandelpaden.
De botanische tuin is een heerlijke plek om te relaxen en te picknicken. Je kunt genieten van het uitzicht op het eiland St. Kitts en van januari tot en met maart kun je mogelijk migrerende walvissen voorbij trekken. De tuin is alleen per auto of taxi bereikbaar en is open van zonsopgang tot zonsondergang.
Duiken op Sint Eustatius
Sint Eustatius biedt fantastische mogelijkheden om te duiken. De hele zee rond het eiland is een maritiem park met ongerepte koraalriffen, scheepswrakken uit de 18e eeuw en een levendig onderwaterleven met tropische vissen, roggen, barracuda’s, zwartpunthaaien en zeeschildpadden. Zo kun je duiken naar het wrak van de Charles Brown, een Italiaans kabelschip uit 1954. Het werd in 2003 tot zinken gebracht als kunstmatig rif. De bovenbouw is nog vrijwel helemaal intact en je kunt er doorheen zwemmen. Sint Eustatius heeft 36 duiklocaties en er zijn drie duikscholen waar je een trip kunt boeken of een cursus kunt volgen.
Fort Oranje
In de hoofdstad Oranjestad ontdek je de turbulente geschiedenis van Sint Eustatius in Fort Oranje, het enige verdedigingswerk op het eiland dat nog goed bewaard is gebleven. Het fort is in 1636 door de Zeeuwen gebouwd op de restanten van een vesting van de Fransen uit 1629. Fort Oranje haalde het wereldnieuws op 16 november 1776, toen hier met welkomstschoten een saluut werd gebracht aan de vlag van de Verenigde Staten. De Nederlandse kolonie was hiermee de eerste ter wereld die de net verworven onafhankelijkheid van de Verenigde Staten van Amerika erkende.
Het fort met een binnenplaats en drie bastions ligt bovenop een klif en heeft nog steeds de kanonnen uit de koloniale tijd. Het is twee keer gerestaureerd, in 1829 en 1979. De vesting biedt nu onderdak aan het toeristenkantoor en enkele overheidsdiensten.
Boven Nationaal Park
Het noordelijke deel van Sint Eustatius bestaat helemaal uit Boven Nationaal Park. Het ligt slechts een paar kilometer van de Quill, maar bestaat uit een compleet ander landschap. Hier vind je een rotsachtig landschap van vijf heuvels met open grasland, cactussen en acacia-struiken. Verschillende paden slingeren door de valleien en brengen je naar afgelegen baaien en uitzichtpunten. Tot bijzondere flora en fauna behoren wilde orchideeën en de Antilliaanse leguaan. Venus Bay is een kleine baai waar je kunt picknicken en genieten van pelikanen die in het water duiken voor hun lunch. Bij het toeristenkantoor kun je een plattegrond halen met uitgezette wandelroutes.
Stranden van Sint Eustatius
Sint Eustatius is niet echt een plek voor een strandvakantie, maar toch heeft het eiland een paar ongerepte stranden waar je kunt zonnebaden, kunt wandelen of van het uitzicht op de zee kunt genieten. In het noordoosten van het eiland vind je Zeelandia Bay, een lichtbruin strand gelegen aan de rand van een 3 kilometer lange klif. De ligging aan de Atlantische oceaan maakt het op de meeste dagen te gevaarlijk om te zwemmen, vanwege een sterke onderstroom. Voor zwemmen kun je terecht in Oranje Bay aan de luwe Caribische kant van het eiland. Er zijn een paar kleine zwarte strandjes, maar voorzieningen vind je hier niet.
Lynch Plantation Museum
In het Lynch Plantation Museum zie je hoe het leven op Sint Eustatius zo’n honderd jaar geleden was. Het bestaat uit twee huizen van een familie met een opmerkelijke collectie persoonlijke bezittingen, waaronder antiek meubilair, foto’s, brillen, visgerei en landbouwwerktuigen. Het museum staat ook bekend als de Berkel Family Plantation, vernoemd naar de familie Berkel die sinds 1913 op het landgoed woont. Het museum ligt aan de noordoostelijke kant van het eiland en je hebt een auto of taxi nodig om er te komen. Je kunt alleen langskomen op afspraak: +599 318 2338.
Carnaval van Sint Eustatius
Als je wat feestelijks wil doen, moet je in de laatste week van juli of begin augustus naar Sint Eustatius reizen. Dan vind het jaarlijkse carnaval plaats, een uitbundig en kleurrijk feest van 10 dagen met veel dans, parades, eten, muziek en theater. De eerste editie van het carnaval vond plaats in 1964 en de festiviteiten zijn sindsdien een belangrijk onderdeel van de cultuur op het eiland. Het is de tijd van het jaar waarin zowel de lokale bevolking als de bezoekers kunnen ontspannen en hun dagelijkse sores even kunnen vergeten.
Voor het laatst bijgewerkt op 17 juni 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen op Sint Eustatius in de Cariben, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Statia Tourism; Cees Timmers.