Ontdek duurzaam reizen in België
Duurzaamheid heeft zich geëvolueerd van een trendy term tot een sturend principe dat in toenemende mate onze beslissingen beïnvloedt. Vooral op het gebied van reizen! In België groeit het bewustzijn rond duurzame vakanties gestaag. Zowel de manier waarop mensen reizen, als de bestemming van deze reizen verandert langzaam maar zeker. Daarom zijn we steeds meer op zoek naar duurzamere bestemmingen die de ecologische voetafdruk kunnen verminderen.
Natuurreizen, ecotoerisme, natuurvakanties: er zijn talloze termen die de nadruk leggen op duurzaamheid in de reiswereld. Van het aanschaffen van biologische streekproducten tot het meenemen van je eigen fiets om nabijgelegen hotspots te bezoeken, heb je diverse mogelijkheden om je vakantie milieuvriendelijker te maken.
Zelfs gerenommeerde reisplatformen verstrekken tegenwoordig een duurzaamheidsscore. Zo kun je je van tevoren beter laten informeren over een klimaatvriendelijke vakantie, voordat je een boeking maakt. In dit artikel geven we je alvast wat tips voor duurzaam reizen in België.
Behoud en herstel van de natuur
Een duurzaam alternatief waar steeds meer mensen graag voor kiezen, is een vakantie in eigen land. Van eindeloze stranden tot uitgestrekte bossen, België heeft op het gebied van natuur veel te bieden. Ontdek de natuurlijke schoonheid van het land, maar vergeet ook niet om cultuur te proeven in de vele steden en dorpen.
Of je nu een levendig sportevenement bezoekt om op te wedden of weddenschappen plaatst via de site die online wedden België aanbiedt, of de mooiste aanwinsten voor je huis scoort op een lokale markt, binnen het land vind je de perfecte balans tussen ontspanning en entertainment. Op deze manier draag je niet alleen bij aan duurzaamheid, maar geniet je ook van alles wat de lokale gemeenschap te bieden heeft.
Er verschijnen steeds meer projecten die zich richten op het herstellen van de natuur in bosgebieden, ook wel bekend als ‘rewilding‘. Deze natuurgebieden worden ofwel aangekocht of geschonken aan organisaties zoals Natuurpunt. Deze organisaties zetten zich actief in om historische planten en dieren terug te brengen naar het gebied. Op deze wijze streven ze ernaar om zoveel mogelijk schade veroorzaakt door menselijke interventie te herstellen, waardoor het bosgebied zijn oude glorie terug krijgt.
Stukken grond die grenzen aan natuurgebieden kunnen vaak snel worden toegevoegd als nieuwe natuurbestemming. Gebieden die zich buiten deze grenzen bevinden, hebben doorgaans de mogelijkheid om een nieuw natuurgebied te worden of kunnen eventueel geruild worden voor grond die makkelijker als natuurgebied kan worden bestempeld.
Van groots en ruim, naar klein maar fijn
Kleine accommodaties winnen steeds meer terrein. De zogeheten tiny houses zijn volwaardige vakantiewoningen, maar dan op kleine schaal. Ze nemen weinig ruimte in beslag en laten daardoor meer ruimte over voor de natuur.
Ook pods op glampings in natuurrijke gebieden worden veel geboekt door enthousiaste toeristen die de natuur willen ervaren. Deze luxe pods zijn klein maar fijn en zijn meestal voorzien van hedendaagse luxe. Doordat ze meestal niet permanent op één locatie staan en weinig ruimte in beslag nemen, kunnen ze op unieke locaties worden geplaatst. Zo kom je nog dichter bij de natuur.
Fietsen door de bomen of het water
Maar een duurzame vakantie beperkt zich niet tot vervoermiddelen en overnachtingen, maar strekt zich ook uit naar recreatie. Een opvallend voorbeeld hiervan is te vinden in het Nationaal Park Bosland in Limburg, waar het project ‘Fietsen door de Bomen’ de aandacht trekt.
Op deze fietsbrug kun je op maar liefst 10 meter hoogte tussen de boomtoppen van het uitzicht genieten. Deze attractie in hoge sferen is 700 meter lang en bestaat uit een dubbele cirkel. Ook als wandelaar of jogger kun je te voet van dit prachtige pad gebruikmaken.
Voordat “Fietsen door de Bomen” ontstond, kon je al sinds 2016 genieten van ‘Fietsen door het Water’ in het provinciaal domein Bokrijk in de Belgische stad Genk. Bij deze unieke fietsbeleving kun je via een comfortabel fietspad van wel 200 meter dwars door een vijver fietsen of wandelen. Het water aan weerszijden op ooghoogte zorgt ervoor dat je als het ware één wordt met de omgeving.
Voor het laatst bijgewerkt op 10 september 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over duurzaam reizen in België, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.