Acht verborgen plekjes in België

Iedereen is natuurlijk weleens in België geweest. Een dagje shoppen in Antwerpen, een bezoekje brengen aan Brugge of Manneken Pis aangapen in Brussel: het zijn uitstapjes die de meeste onder ons van hun lijstje kunnen afstrepen. Maar België kent ook talloze ‘onontdekte’ plekjes, plaatsen met prachtig natuurschoon of eigenaardige bezienswaardigheden waar amper toeristen komen. België heeft ongelooflijk veel te bieden voor een vakantie als je wat verder kijkt dan de populaire hotspots. Laat de middeleeuwse steden links liggen, zoek een mooi vakantiehuis uit en ontdek deze acht verborgen plekjes in België!

Hallerbos: het ‘blauwe bos’

Iets ten zuiden van Brussel ligt het Hallerbos, dat ook wel het ‘blauwe bos’ wordt genoemd. In de lente krijg je het gevoel alsof je een droom binnenstapt, wanneer de bomen lijken te zweven boven een tapijt van miljoenen paarse boshyacinten. Voor zover je kijkt, leunt het bloementapijt tegen de ranke beuken aan. Je kunt er wandelen over kronkelende paden en uitkijken naar konijnen en herten die door het azuurblauwe bos springen. Wie in een levend sprookjesbos wil dwalen, moet goed de bloeiperiode in de gaten houden. Dat is meestal zo’n 7 tot 10 dagen in het midden van april.

Herbeumont, Ardennen

Herbeumont is een klein verborgen plekje in het hart van de Ardennen met slechts 700 inwoners. De ideale plek om de rust op te zoeken en dagenlang niets te doen, zou je denken. Niets is minder waar! Het is een paradijs voor wandelaars, met 95 kilometer aan bewegwijzerde wandelpaden. Je kunt de ruïnes bezoeken van een kasteel uit de 11e eeuw of je Instagram-feed boosten met kiekjes van een 40 meter hoog spoorviaduct uit de vorige eeuw. Je kunt er zwemmen, vissen en kanoën in de rivier Semois. Aan accommodatie is geen gebrek, dus waar wacht je op? Boek een vakantiehuis in de Ardennen en laat je verrassen!

Lommelse Sahara

België breng je niet direct in verband met de woestijn, maar in het noorden van het land vind je een gebied dat er veel weg van heeft. Vlak onder de Nederlandse grens ligt de Lommelse Sahara, een miniatuurwoestijn met een grote zandvlakte en helderblauwe meertjes. Het meest noordelijke deel van de Sahara is omringd door geurende naald- en loofbossen, die na de Tweede Wereldoorlog zijn geplant om verdere verzanding te voorkomen. Het schilderachtige landschap is een populaire filmset, want er zijn verschillende Vlaamse films en tv-series opgenomen. Er is een uitkijktoren waar je de mini-woestijn vanaf 30 meter hoogte kunt bekijken.

Vuursteenmijnen in Spiennes

De kolenmijnen in België zijn vrij bekend en een grote toeristische attractie, maar onze zuiderburen hebben ook nog enkele bijzondere vuursteenmijnen uit de prehistorie. Bij het plaatsje Spiennes liggen de grootste en oudste vuursteenmijnen van Europa, die zelfs een notering hebben op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De mijnen liggen op een diepte van 15 meter en zijn 100 hectare groot. Onze voorouders hakten hier duizenden jaren geleden gesteente uit dat ze gebruikten voor het maken van instrumenten en werktuigen. Bij het complex is een museum waar je een rondleiding kunt boeken.

Klankenbos in Pelt

In de meeste bossen hoor je de geluiden van vogels of hooguit het burlen van een hert. In het Klankenbos in Pelt hoor je alleen maar – inderdaad – klanken. Tussen de bomen staan bijna twintig fysieke en digitale klankinstallaties die met trillingen, kliks, piepgeluiden en gongs voor een bijna buitenaardse ervaring zorgen. Zo is er een installatie in de boomkruinen dat het geroffel van een specht tegen een boom nabootst. Het Klankenbos is het eerste permanente openluchtmuseum voor klankinstallaties ter wereld en ligt vlakbij de Nederlandse grens, ten zuiden van Eindhoven.

Eupen, Oost-België

Aan hoofdsteden is geen gebrek in België. Brussel is natuurlijk de hoofdstad van het land én van de hele Europese Unie. Antwerpen is de hoofdstad van Vlaanderen. En Eupen is de hoofdstad van het Duitstalige deel van België. Je zou het bijna vergeten, maar Duits is de derde officiële taal van België. Eupen is een charmant stadje in de oostelijke Ardennen met oude vakwerkhuizen, mooie barokke gebouwen, kerken en musea. De stad was vroeger het centrum van de wolindustrie, dus je kunt er ook de ‘Wolroute’ lopen.

Spookstad Doel

Ghost towns vind je niet alleen in de Amerikaanse prairie of de Australische outback, maar ook gewoon in België. Vlakbij Antwerpen ligt Doel, een spookstad met verlaten gebouwen, vervallen en door planten overwoekerde huizen, graffiti op de muren en gesneuvelde ramen. Het lijkt op een plek waar een grote ramp heeft plaatsgevonden. Het was ooit een bloeiend kunstenaarsdorp met een geschiedenis die zeven eeuwen teruggaat, maar de inwoners moesten het veld ruimen om plaats te maken voor uitbreiding van de Antwerpse haven. Er woont nu bijna niemand meer, al is er nog een protestgroep Doel 2020 die het dorp probeert te behouden. In de zomer kun je met de veerboot van Fort Lillo naar Doel.

Van Buuren Museum, Brussels

In Brussel zijn de Grote Markt en het Atomium bekende bezienswaardigheden, maar de Belgische hoofdstad heeft ook verborgen plekjes die nog niet zo op het netvlies staan. In een zuidelijke villawijk vind je het Van Buuren Museum, een prachtig art deco huis dat het echtpaar Alice en David Van Buuren in 1928 voor zichzelf liet bouwen. De buitenkant is in typische Amsterdamse stijl ontworpen, terwijl voor de art deco inrichting de beste interieurontwerpers uit België, Nederland en Frankrijk werden ingehuurd. David Van Buuren was een Nederlandse bankier die zijn rijkdom vergaarde in de financiële wereld en met zijn vrouw in 1909 naar België verhuisde.

Voor het laatst bijgewerkt op 25 augustus 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over verborgen plekjes in België, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/denisa_voicu; Pixabay; Bosland; Klankenbos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *