Wat te doen in De Panne, België: 10 tips!

De Panne wat te doenDe Panne is de zuidelijkste badplaats aan de Vlaamse kust én de meest westelijke plaats van België. De Franse grens ligt slechts een paar kilometer verderop. Dankzij het enorme uitgestrekte strand is De Panne al jaren een van de populairste badplaatsen aan de Belgische kust. Vooral in de warme zomermaanden nestelen vele vakantiegangers zich op het zachte goudkleurige zand. Het vinden van een plekje is niet snel een probleem: De Panne heeft het breedste strand van België.

Heb je weleens van strandzeilen gehoord? Dit is dé plek om het te proberen. Direct achter het strand loopt een brede boulevard met gezellige terrasjes waar je kunt neerstrijken na een dagje zonnebaden, vliegeren of watersporten. Maar in De Panne is veel méér te doen. Ontdek het gevarieerde duinlandschap rondom de badplaats, waar je tussen de Schotse hooglanders prachtige wandelingen kunt maken. Maak een fietstocht langs de kust, bezoek de plek waar de eerste Belgische koning aan land kwam en bewonder de elegante belle époque-villa’s in de Dumontwijk.

Zoek je accommodatie voor je vakantie in De Panne?
Reserveer hier online een hotel of vakantiehuis in De Panne

Een topattractie is Plopsaland, met opwindende achtbanen en een waterpark waar je van kronkelende waterglijbanen kunt roetsjen. De Panne is een heerlijke badplaats waar je strandvertier kunt combineren met schitterende natuur. Gebruik de badplaats om de Westhoek te verkennen, spot vogels in het vroegere ‘Sahara van Vlaanderen’ en geniet van wafels of verse mosselen met uitzicht op de Noordzee. Ben je benieuwd naar de hoogtepunten? Hier vind je 10 tips wat te doen in De Panne!

Ontspan op het strand van De Panne

De grootste trekpleister van De Panne is zonder twijfel het 17 kilometer lange strand, dat tot het breedste van België behoort. Bij eb is het strand liefst 450 meter breed! In de zomer is het er altijd druk met vakantiegangers die er zonnebaden op het zachte goudkleurige zand en een duik nemen in de Noordzee. Er zijn speciale zones waar kinderen veilig kunnen spelen, zodat het strand ook ideaal is voor gezinnen.

De Panne strand

Maar eigenlijk is het strand het hele jaar door de ultieme plek voor een relaxt dagje aan de zee. Maak een strandwandeling, ga schelpen zoeken, snuif de frisse zeelucht op en geniet van de zonsondergang. Speel een potje beachvolleybal of ga watersporten. Er zijn volop mogelijkheden, van surfen en suppen tot kajakken. Mocht je willen zwemmen, let er dan op om dit in een bewaakte zone te doen.

De Panne boulevard

Langs het hele strand loopt een brede boulevard, de Zeedijk, met cafés, restaurants en souvenirwinkels. Smul van een ijsje, pak een terrasje of huur een skelter om tussen de voetgangers door te slalommen. Bij Arizona (www.arizona-depanne.be), met meerdere vestigingen aan de Zeedijk, kun je een skelter (of gocart) huren als je een stukje wilt trappen.

De Panne skelter

Tijdens de zomer kun je bij verschillende uitbaters strandstoelen, parasols en windschermen huren. Of huur een van die typische witte of gestreepte strandcabines die van april tot oktober op het strand van De Panne worden geplaatst. Ideaal om je om te kleden of je even terug te trekken. Onder meer bij Cabines Maria (www.cabinemaria.be) kun je hiervoor terecht.

De Panne strandcabines

Leopold I-monument

Aan het zuideinde van de boulevard staat het imposante Leopold I-monument, dat inmiddels is uitgegroeid tot een van de bekendste bezienswaardigheden van De Panne. Precies op deze plek betrad koning Leopold I in 1831 voor het eerst Belgische bodem. Leopold I (1790-1865) was de eerste koning van België nadat het land in 1830 de onafhankelijkheid had uitgeroepen.

Leopold-monument in De Panne

Hij was een vooraanstaande edelman uit het Duitse hertogdom Saksen en werd voor deze functie gevraagd omdat de Belgen een vorst nodig hadden. Op dat moment verbleef Leopold in Engeland. Hij reisde eerst per schip naar de Franse havenstad Calais en ging over het strand te paard verder naar De Panne. Franse soldaten begeleidden hem op deze zegetocht.

Leopold-triomfboog in De Panne

Het monument in De Panne is echter pas onthuld in 1958. Het bestaat uit een grote natuurstenen triomfboog met daaronder het triomfantelijke standbeeld van Leopold I. Bovenin staat een Latijns opschrift waarin het verhaal over de aankomst in België nog eens wordt uitgelegd. Adres: Leopold I Esplanade, 8660 De Panne, België.

Plopsaland en Plopsaqua

Als je wat met de kinderen wilt doen, zou een bezoek aan Plopsaland De Panne hoog op het lijstje moeten staan. Dit pretpark is gebaseerd op de populaire kinderprogramma’s van Studio 100, zoals Kabouter Plop, Piet Piraat, Samson & Gert en K3. Het park heeft attracties en shows voor alle leeftijden, van rustige ritjes voor de kleintjes tot spannende achtbanen voor de waaghalzen.

Plopsaland in De Panne

Krijg een adrenalinekick in Anubis The Ride, waarbij je in 2 seconden een snelheid bereikt van 90 kilometer per uur. Kinderen kunnen hun favoriete tv-personages ontmoeten en begroeten, en er zijn tal van eetgelegenheden en souvenirwinkels om van te genieten. Plopsaland De Panne is het hele jaar door geopend en biedt het hele gezin een dag vol plezier en avontuur.

Achtbaan Plopsaland De Panne

Direct naast Plopsaland ligt Plopsaqua (www.plopsaquadepanne.be), een overdekt waterpretpark met waterglijbanen en talloze waterattracties. Uiteraard ook helemaal in de stijl van de personages uit de stal van Studio 100. Toon dansend je zwemkunstjes in het Disco Bad (met lichteffecten), zoef door de bochten op de Glijdende Banden en snuif de koele buitenlucht op vanuit het verwarmde buitenbad.

Plopsaqua in De Panne

Echte durfals maken een vrije val van 20 meter in de Skydrop, het hoogste punt aan de Vlaamse kust. Tegelijkertijd kun je genieten van een prachtig uitzicht over Plopsaland. Mannen en jongens moeten erop letten dat in Plopsaqua het dragen van een zwemslip verplicht is. De gebruikelijke zwemshort (met broekzakken) is niet toegestaan. Adres: De Pannelaan 68, 8660 De Panne, België. Website: www.plopsalanddepanne.be

Heb je de zin in de hele dag vertier en waterplezier?
Bestel hier alvast je entreetickets voor Plopsaland

Natuurreservaat De Westhoek

De natuur is niet ver weg, want direct ten zuiden van De Panne ligt natuurreservaat De Westhoek. Dit is het oudste reservaat van Vlaanderen en het grootste natuurgebied aan de Vlaamse kust, dat zich helemaal uitstrekt tot de grens van Frankrijk. Dit uitgestrekte reservaat van 350 hectare bestaat uit bossen, moerassen, strand en vooral heel veel soorten duinen in alle vormen en maten.

Westhoek in De Panne

Er zijn duinpannen, duinvalleien, loopduinen, zeereepduinen, grijze duinen en blonde duinen – om maar wat te noemen. Vroeger stond het gebied ook bekend als het ‘Sahara van Vlaanderen’ door de vele zandverstuivingen. Door de klimaatverandering (meer regen en warmere winters) hechten planten zich beter en is het verstuiven stilgevallen. In het reservaat lopen grote grazers rond, zoals Schotse hooglanders, gallowayrunderen en konikpaarden, om het gras en de struiken kort te houden.

Natuurreservaat Westhoek De Panne

Vogelspotters moeten hun verrekijker meenemen, want de roodborsttapuit, de nachtegaal en de grasmus zijn vaste gasten in het reservaat. Er zijn drie uitkijkpunten en goed gemarkeerde wandelpaden om het indrukwekkende duinlandschap in je op te nemen. Loop bijvoorbeeld de Westhoekwandelroute van 10 kilometer die als een lus door het gebied voert. Adres: Schuilhavenlaan, 8660 De Panne, België. Website: www.natuurenbos.be

Architectuur in de Dumontwijk

De Panne blijkt een fraai stukje architectuur in huis te hebben. Verscholen achter de boulevard en de winkelstraten ligt de Dumontwijk, vernoemd naar de beroemde Brusselse architect Albert Dumont (1853-1920) die een grote rol speelde bij de totstandkoming van de wijk tussen 1890 en 1910.

Dumontwijk in De Panne

De rustige wijk is bekend om de charmante bakstenen villa’s, de vrijstaande duinhuizen (cottages genoemd) en de prachtige belle époque-architectuur die de grandeur van weleer oproepen. Zoals Villa De Strandgaper aan de Visserslaan, dat op een duintop is gebouwd. Met het beschilderde houtwerk zie je hier de typische cottagestijl in terug. In 1995 is de hele wijk met meer dan 500 villa’s beschermd als stadsgezicht.

Uitzicht Dumontwijk De Panne

Je loopt vanaf de Zeelaan zo de Dumontwijk in en door het weinige verkeer kun je er ontspannen rondlopen. En erover mijmeren dat je zelf ook wel zo’n villa zou willen bezitten… Aan de Hoge Duinenlaan is een uitkijkplatform op een hoge duin waar je een weids uitzicht hebt over De Panne en de zee in de verte. In de zomer kun je je bij het toeristenkantoor aanmelden voor een gratis wandeling in de Dumontwijk.

Neem een lesje strandzeilen

Heb je zin om de avontuurlijke kant in jezelf naar boven te halen? De Panne is héél groot in strandzeilen – of zeilwagenrijden zoals ze het in België noemen. Het brede en lange strand van de badplaats is de ideale plek voor deze sport, vooral omdat er geen golfbrekers zijn. De Panne is misschien wel het belangrijkste centrum van strandzeilen ter wereld en hier worden ook Europese kampioenschappen gehouden.

De Panne strandzeilen

Bij strandzeilen – in Nederland ook wel blokarten genoemd – zeil je in een kart met hoge snelheid over het strand. Je gaat sneller dan de wind en kunt een snelheid bereiken van 125 kilometer per uur. Het is een indrukwekkend spektakel om te zien, maar je kunt het ook zelf weleens proberen. De Royal Sand Yacht Club (www.rsyc.be) heeft ook een ‘zeilwagenschool’ waar je kennis kunt maken met het strandzeilen. Doe mee aan een groepsles of boek een privéles. Als je zelf niet zo’n waaghals bent, kun je meerijden met een ervaren piloot.

Shoppen in De Panne

Wil je een paar uurtjes shoppen? Ga dan naar de Zeelaan, dé winkelstraat van De Panne. Deze 1 kilometer lange straat loopt van het strand dwars door het centrum naar de Veurnestraat, een belangrijke toegangsweg naar de badplaats. Langs de Zeelaan vind je een verscheidenheid aan winkels, van modeboetieks en een boekhandel tot een speelgoedwinkel en patisserieën. Ook zijn vestigingen te vinden van bekende winkelketens als de HEMA en Zeeman.

De Panne kerk

De winkelstraat is enkele jaren geleden helemaal vernieuwd en heeft een frisse uitstraling gekregen met gladde keramische tegels op de voetpaden. Blikvanger halverwege de Zeelaan is de Onze-Lieve-Vrouwekerk uit 1926, met haar romaanse bakstenen uiterlijk. De kerk heeft een crypte die gewijd is aan Maria, die in 1917 nabij het Portugese stadje Fátima zes keer voor drie herderskinderen verschenen zou zijn. Van mei tot en met oktober vinden zes bedevaarten plaats naar de crypte.

Ook kom je tijdens het shoppen aan de Zeelaan langs de Markt. Rondom dit marktplein bevinden zich enkele cafés waar je een terrasje kunt pakken om even te lunchen of een kop koffie te scoren.

Bezoekerscentrum Duinpanne

Nog meer natuur vind je in Bezoekerscentrum Duinpanne. In één oogopslag maak je kennis met alle pracht van de regio, van de zee en de bossen tot de duinen en de struiken. In het bezoekerscentrum zelf is onder meer een Noordzeeaquarium met de vissen die zwemmen voor de kust van De Panne. Ook kun je voor € 5 entree een bezoek brengen aan de permanente expositie Sea Change. Ontdek meer over de scheepswrakken op de zeebodem, de vervuiling van de Noordzee en de stijging van de zeespiegel.

De Panne duinen

Vanuit de panoramatoren heb je een mooi uitzicht over de omgeving. Verder is er een biologisch café en een winkel waar je fiets- en wandelkaarten kunt kopen. Buiten is een terras en een miniatuurversie van alle natuur, met een meertje, wandelpaden en een houten vlonderpad. Adres: Olmendreef 2, 8660 De Panne, België. Website: www.west-vlaanderen.be

Fietsen in De Panne

De Panne is een geweldige bestemming voor het maken van een fietstocht. Er zijn kilometers aan fietspaden die je langs de kust en door duinen, bossen en polders leiden. Huur een fiets en verken de schilderachtige natuur langs de Vlaamse kust, terwijl je de zeelucht opsnuift en geniet van prachtige uitzichten. Ook kun je dan meteen wat andere Belgische badplaatsen verkennen.

De Panne fietsen

Populair is de Westkustfietsroute van 48 kilometer, waarbij je de kust combineert met een stukje binnenland. Dit rondje neemt je vanuit De Panne mee naar de badplaatsen Koksijde en Nieuwpoort, waarna je via Veurne terugfietst. In Veurne kun je de 214 trappen beklimmen van de Sint-Niklaastoren.

Of kies voor een kortere fietslus van 28 kilometer rondom De Panne. Daarbij kom je ook langs het natuurreservaat Westhoek. Op verschillende plekken kun je een fiets huren, zoals bij Arizona De Panne (www.arizona-depanne.be). Bij Donkey Republic (www.donkey.bike) kun je via een app op je smartphone makkelijk een oranje fiets scoren. Ontspannen fietsen is ideaal als je wat actiefs wilt doen om een luie strandvakantie in De Panne even te onderbreken 🙂

Bezoek een museum in De Panne

De Panne heeft een paar musea die je meer inzicht geven in de geschiedenis en cultuur van de stad en de omgeving. Het zijn veelal kleine musea die je snel hebt gezien en die alleen in de zomer of de weekenden open zijn, dus je hoeft hier niet heel veel tijd voor uit te trekken.

Cultuurhuis in De Panne

In het centrum van De Panne nabij het marktplein kun je gratis naar binnen bij Cultuurhuis De Scharbiellie. Hier zijn tijdelijke tentoonstellingen te zien, maar het (lelijke) pand herbergt ook een permanente collectie kunstvoorwerpen uit Oceanië. Je ziet er onder meer maskers en houten beelden uit Borneo en Papoea Nieuw-Guinea. De verzameling is bij elkaar gebracht door een notaris uit De Panne die veel in deze streken heeft gereisd. Door aanhoudende vochtproblemen kan het museum gesloten zijn wegens verbouwingswerkzaamheden.

Voor historische trams kun je een bezoek brengen aan TTO Noordzee, gelegen op een oude tramstelplaats. In de zomermaanden kun je ook een ritje maken met zo’n oude tram. Een stukje buiten het centrum van De Panne aan Moeresteenweg 141 ligt Museum Cabour WOII. Dit legermuseum belicht de gebeurtenissen tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog in de regio.

Wat te doen in De Panne: praktische tips

Overnachten in De Panne

De Panne heeft een breed scala aan accommodaties, van gezellige bed & breakfasts tot luxe hotels. Je kunt ook terecht in appartementen en vakantiehuizen. Voor uitzicht over de Noordzee kies je een van de hotels aan de boulevard. Iets buiten de badplaats liggen campings en een paar vakantieparken, waaronder het volledig vernieuwde Plopsa Village. Hier kun je verblijven in chalets, maar er zijn ook staanplaatsen van caravans, campers en tenten. Naast het pretpark ligt het Plopsa Hotel.

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie in De Panne?
Reserveer hier een hotel of vakantiehuis in De Panne, tegen de laagste prijzen

Zorg ervoor dat je je accommodatie ruim van tevoren boekt, vooral tijdens het hoogseizoen. De zomermaanden juni tot en met augustus zijn de populairste tijd voor een vakantie in De Panne vanwege het aangename weer en de levendige sfeer. In de koude wintermaanden kan het daarentegen vrijwel uitgestorven zijn en sommige restaurants zijn dan ook gesloten.

De Panne vakantiepark

Hotel Villa Select

Op een toplocatie direct aan de Zeedijk en het strand zit Hotel Villa Select. Vanuit de tweepersoonskamers en familiekamers heb je een adembenemend uitzicht op zee. Dit is echt een plek waar je helemaal kunt ontspannen, met een binnenzwembad en een wellnessruimte met sauna en stoombad. Het restaurant serveert elke dag een vers menu met producten van de markt. Dit 4-sterrenhotel heeft ook appartementen met keuken en eet- en woonkamer. ► Boek een overnachting in Hotel Villa Select vanaf € 187

De Panne Hotel Villa Select

Hotel Royal

Een aanrader is ook Hotel Royal, gelegen aan de Zeelaan in het bruisende centrum van De Panne (50 meter van het strand). Inmiddels staat de vierde generatie hoteliers aan het roer van dit elegante 4-sterrenhotel, waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1920. Ontspan in de spa, werk aan je conditie in de fitnessruimte en geniet van klassieke gerechten in Jack’s Restaurant. ► Boek een overnachting in Hotel Royal vanaf € 137

Hotel Royal De Panne

Eten en drinken in De Panne

De Panne staat bekend om zijn uitstekende culinaire aanbod. De stad heeft tal van restaurants en eetgelegenheden waar je kunt genieten van heerlijke visgerechten, mosselen en andere Belgische specialiteiten. Een bezoek aan een van de lokale visrestaurants is een must om de verse vangst van de dag te proeven. Vergeet niet om een Belgisch biertje erbij te bestellen.

Echte bierliefhebbers moeten naar café t Pannepotje (www.tpannepotje.be), met 50 speciale bieren op fles. Als je liever iets zoets hebt, kun je bijna overal terecht voor pannenkoeken en wafels met slagroom en aardbeien.

Een van de beste visrestaurants van De Panne is La Coupole (www.la-coupole.be), sinds de opening in 1989 een begrip in de badplaats. De eigenaren zijn geboren en getogen in De Panne en de chef-kok is opgegroeid tussen de vissers. Specialiteiten zijn kreeft en oesters, maar op de kaart staan ook andere visgerechten en zeevruchten (evenals enkele vleesgerechten). De prijzen zijn wel wat aan de hoge kant, waarschijnlijk aangedreven door de populariteit. Telefonisch reserveren is aan te raden voor dit restaurant, dat een aanbeveling heeft van Michelin.

La Coupole De Panne

Voor dineren op hoog niveau kun je een tafeltje reserveren bij Hostellerie Le Fox (www.hotelfox.org), dat één Michelinster op zak heeft. Ook hier domineren de vangst van lokale vissers en streekproducten de menukaart. Reken op ongeveer € 150 voor een 7-gangenmenu, en nog eens € 80 voor bijpassende wijnen.

Reizen naar De Panne

De Panne ligt in het uiterste zuidwesten van België, een paar kilometer van de grens met Frankrijk. Ga je met je eigen auto? Vanaf Amsterdam is het 3½ tot 4 rijden naar de badplaats. De snelste route is via de buitenste ringweg van Antwerpen en de snelwegen E34 en E40 in België.

Let erop dat je bij Antwerpen tol moet betalen voor de Liefkenshoektunnel (www.liefkenshoektunnel.be). Het tarief in 2023 bedroeg liefst € 7 voor een personenauto. Om tol te besparen kun je omrijden, maar dan ben je wel langer onderweg. In De Panne geldt betaald parkeren bij het strand en in het centrum.

Je kunt De Panne vanuit Nederland ook bereiken met de trein, waarbij je moet overstappen in Antwerpen. Daar neem je de intercity naar De Panne (2 uur en 17 minuten). Het treinstation ligt wel 4 kilometer van het strand, dus dat is misschien wat ver lopen met je bagage. Voor het laatste stukje kun je de Kusttram nemen naar het strand en het centrum van De Panne.

Reis comfortabel met de trein naar de Belgische kust
Boek hier je treinticket naar De Panne bij NS International

De Kusttram is een enorm lange tramlijn met 67 haltes langs de Belgische kust, die De Panne helemaal verbindt met het noordelijke Knokke (vlakbij de Nederlandse grens). Het is ook mogelijk de trein nemen van Antwerpen naar Oostende (1 uur en 45 minuten) en daar over te stappen op de Kusttram naar De Panne. Meer informatie over de tram vind je op de website van vervoersmaatschappij De Lijn: www.delijn.be

Kusttram in De Panne

Voor meer informatie over wat te doen in De Panne kun je kijken op de officiële website van het toeristenbureau: www.depanne.be

Voor het laatst bijgewerkt op 4 november 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in De Panne, België, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; Shutterstock.com; Plopsa; Westtoer; Booking.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *