Kamperen in Denemarken: handige tips!
Met zijn frisse lucht, groene heuvelachtige landschap, prachtige kustlijn en uitgestrekte bossen lijkt Denemarken gemaakt te zijn om te kamperen. Er is geen gebrek aan plaatsen om te ontspannen en er helemaal uit te zijn. Denemarken heeft ongeveer 600 campings en kampeerterreinen, verspreid over het hele land. En omdat Denemarken voor een groot deel vlak is, is het meestal geen probleem om een handige plek te vinden voor je tent.
Vele campings zijn geclassificeerd volgens een sterrensysteem, van 1 ster tot 6 sterren. Campings met 1 ster hebben toiletten en douches. Bij 6 sterren kun je talloze voorzieningen verwachten, zoals een restaurant, een wasserette en een minisupermarkt. Ook is er dan een zwembad of een nabijgelegen zandstrand.
Op een groot aantal campings kun je ook overnachten in houten chalets, uiteenlopend van eenvoudig tot zeer luxe. Bedlinnen kun je zelf meenemen of ter plekke huren. In de zomer zijn chalets meestal alleen per week te huur (en vaak volgeboekt). De beoordeling van de campings vindt plaats door de organisatie Camping Outdoor Danmark.
De meeste campings zijn open van april tot en met september. Zo’n 200 campings zijn het hele jaar door open en geschikt voor winterkamperen. Duurzaamheid is een belangrijk thema bij kamperen in Denemarken. Met het label GREENSTAY weet je dat een camping initiatieven neemt om het milieu te sparen.
Meenemen voor kamperen in Denemarken
Kampeerbenodigdheden
Voor kamperen in Denemarken neem je natuurlijk de gebruikelijke kampeerbenodigdheden mee. Ga je met de caravan op stap, dan heb je het over gasflessen, toiletvloeistof, een luifel en een voortent. Vergeet de trekhaak op je auto niet als je voor de eerste keer een caravan meeneemt. Je kunt hier onder andere bij Rameder voor terecht. Voor een vakantie met een tent moeten een grondzeil, haringen, slaapzakken en kookgerei in ieder geval op de inpaklijst staan.
Kampeerkaart
Om te kamperen in Denemarken had je voorheen een kampeerkaart nodig die bekendstaat als Camping Key Europe. Dat is nu niet meer verplicht, maar de kaart is wel handig om korting te krijgen op je verblijf. Die kampeerkaart is te koop op de eerste camping waar je gaat overnachten, bij toeristenkantoren in Denemarken en in Nederland bij de ANWB. Ze zijn geldig voor het jaar waarin je de kaart koopt.
Muggenspray
Vooral in de zomer kunnen muggen een plaag zijn in Denemarken. Zorg ervoor dat je muggenspray meeneemt om jezelf te beschermen. Overweeg ook het gebruik van een klamboe of muskietennet voor extra bescherming tijdens het slapen.
Warme kleding
Niets is zo onvoorspelbaar in Denemarken als het weer, zelfs als je in de zomer gaat kamperen. Neem dus kleding mee voor zonnige dagen, maar ook voor de regenachtige en gure momenten. Je moet dus van alles een beetje meenemen. T-shirts en korte broeken voor warme dagen en een regenjas, een warme trui en rubberen laarzen als het weer omslaat. Denk eraan dat nachten in de zomer koud kunnen zijn.
Mooiste kampeergebieden in Denemarken
Waar moet je zijn als je gaat kamperen in Denemarken? Hieronder vermelden we enkele van de mooiste kampeergebieden in het Scandinavische land.
Deense Waddenzee: aan de Deense westkust vind je vele campings, vooral rondom de stad Esbjerg en op verschillende (schier)eilanden. Ontdek de rijke biodiversiteit van Nationaal Park Waddenzee, dat uitgeroepen is tot Unesco-werelderfgoed. Doe mee aan excursies om zeehonden te spotten!
Thy Nationaal Park: dit nationaal park aan de noordelijke westkust van Jutland biedt uitgestrekte duinen, bossen en ongerepte stranden. Kampeer in de buurt van Klitmøller als je van surfen houdt. Door de hoge golven staat de plek bij windsurfers en golfsurfers bekend als Cold Hawaï.
Bornholm: dit eiland in de Oostzee staat bekend om de zandstranden, mooie rotsformaties en pittoreske dorpen. Er zijn een stuk of tien campings te vinden op Bornholm.
Skagen: deze stad ligt op het noordelijkste puntje van Jutland, waar de Noordzee en de Oostzee samenkomen. De omgeving biedt een uniek landschap met duinen, stranden en vuurtorens.
Møn: het eiland Møn in het zuidwesten van Denemarken laat je kennismaken met de indrukwekkende kliffen van witte krijtrotsen. Het kleine en rustige eiland heeft vijf campings.
Kamperen voor fietsers in Denemarken
Kamperen is ideaal als je een fietstocht of wandeltocht maakt in Denemarken. Veel campings hebben een apart deel gereserveerd voor fietsers en wandelaars waar ze hun tentje kunnen neerzetten. Zelfs als een camping ‘volgeboekt’ is, is er nog wel plek voor fietsers en wandelaars die alleen een klein tentje neerzetten. Volgeboekte campings hebben dan geen plaats meer voor caravans en campers.
Je kunt ook vragen of campings een ‘QuickStop’ aanbieden met een lager tarief. Daarbij arriveer je na 20.00 uur ‘s avonds en vertrek je de volgende dag weer vóór 10.00 uur. Uiteraard kun je ook je fietsen meenemen op een fietsendrager achter je auto of camper. Denemarken is bij uitstek een fietsland. Vanaf je camping kun je zo talloze mooie fietstochten maken in de omgeving.
Wildkamperen in Denemarken
Wildkamperen in Denemarken is niet toegestaan, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het ‘recht om te zwerven’ in Zweden. Het is een dichtbevolkt land met veel land dat in particuliere handen is, wat wildkamperen onmogelijk maakt. Denemarken heeft echter meer dan duizend primitieve ‘kampeerplekken’ in bossen en natuurgebieden. Je kunt hier alleen komen per fiets of wandelend, want gemotoriseerde voertuigen zijn hier meestal niet toegestaan.
Op deze plekken is ruimte voor een beperkt aantal tentjes. Ongeveer een derde is uitgerust met een eenvoudige houten schuilplaats om in te slapen. Dit is eigenlijk alleen in de zomer te doen, tenzij je goed tegen de kou kunt en een warme slaapzak hebt. Toiletten, stromend water en andere basisvoorzieningen ontbreken meestal, terwijl er wel een plek is om een kampvuur te maken.
Overnachten is gratis, maar je mag er maar één of twee nachten verblijven. Je kunt niet reserveren. Een deel van deze kampeerplekken in de natuur wordt beheerd door de Danish Nature Agency. Er is ook een vereniging van natuurkampeerders, Back to Nature.
Voor het laatst bijgewerkt op 1 maart 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over kamperen in Denemarken, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.