48 uur in Dresden: wat te doen in dit barokke juweel van Duitsland?
Door Eric Wendel
Het is moeilijk voor te stellen dat Dresden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog voor driekwart in puin lag. In 1945 werd deze stad in het oosten van Duitsland door de geallieerden voor het grootste deel verwoest. Tijdens de naoorlogse wederopbouw in het vroegere communistische Oost-Duitsland werd het stadsbeeld er niet fraaier op, toen Dresden er talrijke eentonige woonblokken bij kreeg.
Nu is de hoofdstad van de deelstaat Saksen een van de mooiste steden van Duitsland. Dresden heeft een prachtige binnenstad met vele barokke gebouwen die na het verdwijnen van het IJzeren Gordijn tot in de puntjes zijn gerestaureerd en de glorie uitstralen van weleer. Monumentale paleizen met blinkend goud herinneren aan de tijd dat Dresden de machtige hoofdstad was van het Keurvorstendom Saksen, van 1547 tot 1806. Als je Dresden bezoekt, zie je dat de stad terecht zijn aloude bijnaam ‘Florence aan de Elbe’ heeft terugverdiend.
Maar Dresden is méér dan een levend geschiedenisboek met eindeloos veel kunstschatten. Dresden was de eerste stad in Europa waar porselein werd gemaakt. Het is een plek waar beroemde componisten als Bach, Mozart en Chopin hebben gewerkt. En last but not least heeft Dresden tegenwoordig een hip en trendy uitgaansleven, met cafés en clubs waar je tot diep in de nacht vertier kunt zoeken.
Dresden is door de rechtstreekse vluchten van KLM makkelijk bereikbaar voor een stedentrip. Ook met de trein en de auto is de Duitse stad goed te bereiken. Pas geleden bracht ik 48 uur door in Dresden. Lees hier mijn tips wat je kunt doen en zien tijdens een stedentrip in dit barokke juweel van Duitsland!
Dag 1: maak een wandeling in de Altstadt
Om 48 uur door te brengen in Dresden, is een middagvlucht van KLM ideaal. Je komt dan tegen 14.00 uur aan op de luchthaven, zodat je rond 15.00 uur klaar bent om de stad te gaan verkennen! Laat je bagage achter in je hotel en begin met een korte wandeling in de Altstadt, het fraaie barokke centrum van de stad. Je ziet hier prachtige historische gebouwen met pastelkleurige gevels die je in niets meer doen terugdenken aan de rokende puinhopen van 1945.
Begin je wandeling op de Neumarkt, het centrale plein in de historische binnenstad. Hier zie je de Frauenkirche, een van de bekendste bezienswaardigheden van Dresden en een wereldwijd symbool van vrede. De Frauenkirche was bij de voltooiing in 1743 een van de mooiste barokke kerken van Europa, maar het geallieerde bombardement in 1945 maakte het gebouw met de grond gelijk. Met financiële steun van Dresdenaren en de internationale gemeenschap werd de kerk in oude luister teruggebracht, zodat de Frauenkirche in 2005 weer de trots was van de stad.
Achter de Frauenkirche vind je Grand Café & Restaurant Coselpalais, een heerlijke plek voor koffie en taart. Deze traditionele konditorei is gevestigd in het Coselpaleis uit 1765, een van de beroemdste barokke gebouwen van Dresden. Tip: probeer de Porzellantorte, een heerlijke lokale delicatesse! Website: www.coselpalais-dresden.de
► Bekijk hier de beste tours en activiteiten in Dresden
Neem een bustoer door de stad
Twee dagen in Dresden is niet héél lang, omdat de stad best veel bezienswaardigheden heeft (er zijn alleen al meer dan 30 musea). Met een Sightseeing Tour krijg je in vogelvlucht een indruk van de stad die rond de rivier de Elbe is gebouwd.
In zo’n bekende rode dubbeldekkerbus toer je in 1½ uur langs kerken, parken, monumenten, flatgebouwen uit de DDR-tijd en weelderige villa’s. Je ziet eeuwenoude kastelen die aan de oever van de rivier zijn gebouwd en komt langs de Schwebebahn, een van de oudste kabeltreintjes ter wereld (geopend in 1901).
De bustoer stopt bij 22 haltes en overal kun je in- of uitstappen. Het beginpunt is het Theaterplatz bij de Augustusbrücke. Tip: stap uit bij de halte Elbschlösser en drink een biertje bij de Lingnerterrassen. Daar heb je een fantastisch uitzicht over Dresden. Kaarten voor de Hop On Hop Off bus kosten € 20 voor een volwassene. Je kunt tickets kopen bij het instappen of op de website van Stadtrundfahrten Dresden: www.stadtrundfahrt.de
Proef de Saksische keuken
Voor je eerste diner in Dresden heb je genoeg keuze. In de binnenstad wemelt het van de restaurants en cafés. Voor de traditionele Saksische keuken (en een allerminst lichte maaltijd) kun je terecht in Sophienkeller. In dit restaurant zet je een stap terug in de 18e eeuw en de tijd van August de Sterke, de Saksische keurvorst die graag pronkte met zijn macht en rijkdom.
Op de menukaart staan specialiteiten als eend met rode kool of het spit-geroosterde speenvarken, die je uiteraard het beste nuttigt met een Saksisch biertje. Je vindt het restaurant in de gewelfde kelders van het Taschenbergpalais, waar serveersters in traditionele klederdracht de gasten bedienen. Het is wel toeristisch, met 450 zitplaatsen (!) en vele groepen. Er is echter ook een mooi terras met uitzicht op het Zwingerpaleis. Adres: Taschenberg 3, 01067 Dresden. Website: www.sophienkeller-dresden.de
Ga naar de Neustadt voor het nachtleven
De Äußere Neustadt is geen betere plek in Dresden om een zware maaltijd te verteren. Dit is zonder twijfel de hipste wijk van Dresden, met trendy boetieks, charmante koffietentjes, moderne kunstgaleries en meer dan 150 bars, cafés en clubs. Deze kleurrijke en kunstzinnige wijk ten noorden van de rivier is niet gebombardeerd in 1945, dus hier vind je nog het ‘authentieke’ Dresden terug.
In de avonduren is Neustadt het domein van studenten en jongeren die zich de communistische tijd niet eens herinneren, laat staan de Tweede Wereldoorlog. Bij mooi weer verzamelen ze zich met hun drankjes massaal op de stoepen en de straten, wat leidt tot een ongedwongen bohémien sfeer.
Verken het nachtleven van Neustadt in een van de bijzondere pubs, zoals de Lebowski Bar. In deze intieme bar wordt de film The Big Lebowski onophoudelijk op een scherm vertoond en het is de beste plek in Dresden voor een White Russian-cocktail. Je kunt ook deelnemen aan de Nightwalk Dresden, waarbij je met een gids een kroegentocht maakt van 3 uur. Onderweg krijg je drie drankjes om de sfeer wat te verhogen. Voor boekingen kun je terecht op de website: www.nightwalk-dresden.de
Dag 2: bewonder het goud van Dresden
Na een relaxt ontbijt in je hotel kun je rustig ontkateren met een bezoek aan een van de grootste kunstschatten van Europa. Wandel daarvoor naar het Residenzschloss, het renaissancepaleis in de historische binnenstad van Dresden. Vanaf de 16e eeuw was dit de residentie van de Sakische keurvorsten die een enorme kunstverzameling aanlegden. Vooral de verzamelwoede van August de Sterke (1670-1733) zorgde ervoor dat er heel wat kostbare kunst richting Dresden kwam.
Het Residenzschloss is tijdens het bombardement van 1945 verwoest, maar het paleis wordt tot de dag van vandaag gerestaureerd. Nu bevat het complex verschillende musea waar je de kunstschatten kunt bewonderen. Het hoogtepunt is de Historisches Grünes Gewölbe, met een oogverblindende collectie goud, zilver, juwelen en ivoor uit de 14e tot de 18e eeuw.
Voor het tentoonstellen van de meesterwerken zijn de paleiszalen gereconstrueerd, inclusief de vele spiegels en rijke ornamenten. Het museum is net zo zwaar beveiligd als een kluis: elke bezoeker moet door een dubbele glazen deur voordat hij de ‘schatkamer’ kan betreden. Elk uur mag een beperkt aantal mensen naar binnen, dus het is verstandig vooraf een ticket te reserveren.
Ook kun je veel goud en zilver bewonderen in de Neues Grüne Gewolbe. Verder zijn er zalen met onder meer wapens, kostuums, munten, foto’s en tekeningen te zien. De Türckische Cammer (Turkse Kamer) heeft de grootste verzameling Ottomaanse kunst buiten Turkije, waaronder een enorme tent uit 1729. Je kunt een combinatieticket kopen voor € 21 zodat je alle zalen van het Residenzschloss kunt bekijken. Adres: Taschenberg 2, 01067 Dresden. Website: www.skd.museum
Bezoek de Zwinger
Strijk voor een ontspannen lunch of een koffie neer bij Café Schwinkelwache, tegenover het operagebouw. Bij mooi weer kun je op het terras zitten en alvast de fraaie buitenkant van de Zwinger in je opnemen. Dit is een prachtig paleiscomplex dat tussen 1710 en 1728 werd gebouwd. De Zwinger bestaat uit drie paviljoens die een mooie groene tuin omringen. Het geldt tegenwoordig als een van de mooiste voorbeelden van barokke architectuur in Duitsland.
De Zwinger heeft drie musea, waarvan de Gemäldegalerie Alte Meister zeker een bezoek waard is. In het museum hangen schilderijen van toonaangevende Italiaanse renaissancekunstenaars als Rafaël, Titiaan en Botticelli. Maar ook Nederlandse en Vlaamse meesters ontbreken niet. Het beroemdste werk uit ons land is misschien wel Brieflezend meisje bij het venster van Johannes Vermeer uit 1658. Adres: Theaterplatz 1, 01067 Dresden. Website: gemaeldegalerie.skd.museum
Doe een avondje opera
Hoe kun je een cultureel dagje Dresden beter afsluiten dan een avondje opera? Aan het Theaterplatz vind je de Semperoper, het monumentale operagebouw van de stad. Het is gebouwd in de stijl van de Italiaanse renaissance en heeft een lange traditie als hof- en staatsopera van Saksen. Het operagebouw werd in 1841 in gebruik genomen, maar brandde een kwart eeuw later alweer af. Ook tijdens het bombardement van 1945 werd de Semperoper grotendeels verwoest.
Vanaf de jaren ’70 begon de herbouw in originele stijl en keerde de fraaie inrichting terug, met kroonluchters, fluwelen stoelen, marmeren zuilen en gedecoreerde plafonds. De Semperoper geldt als een van de mooiste operahuizen van Europa. Het hele jaar door worden er concerten, balletten en operavoorstellingen gegeven, wat de leukste manier is om het weelderige interieur te aanschouwen. Dof je wel op voor het avondje opera, want dat doen de inwoners van Dresden ook.
Mochten er geen kaartjes meer zijn, dan kun je overdag een rondleiding krijgen in het operagebouw. Adres: Theaterplatz 2, 01067 Dresden. Website: www.semperoper.de
► Boek hier een rondleiding van 45 minuten door de Semperoper van Dresden
Dag 3: bezoek de glasfabriek van Volkswagen
Op je laatste dag is het leuk om nog even een blik te werpen op het moderne deel van Dresden. Aan de rand van het centrum vind je een fabriek van Volkswagen die je met een rondleiding kunt bezoeken. Het is echter niet een traditionele fabriek met schoorstenen, werknemers in vervuilde overalls en rokerige dieseldampen, maar een hypermoderne autofabriek die volledig van glas is gemaakt.
In de Gläserne Manufaktur werken tientallen werknemers in witte kleding in alle rust en stilte aan de fabricage van de elektrische VW Golf. Overal om hun heen is glas, waardoor er veel daglicht binnenkomt. Het is ook de eerste autofabriek ter wereld met een houten parketvloer. De elektrische auto’s worden voor 99 procent met de hand in elkaar gezet. In de hele fabriek zijn slechts drie robots. Het is vooral een fabriek die Volkswagen gebruikt om onderzoek te doen naar het fabricageproces. Er rollen elke dag slechts 72 auto’s uit dit glazen gebouw, terwijl dat in een echte fabriek om enkele duizenden exemplaren gaat.
Bijna elke dag worden er Engelstalige rondleidingen gegeven door de Gläserne Manufaktur. Het is raadzaam van tevoren telefonisch te reserveren. Er is ook een winkel en een aardig café om koffie te drinken. Adres: Lennéstraße 1, 01069 Dresden. Website: www.glaesernemanufaktur.de
► Boek hier een rondleiding door Gläserne Manufaktur van Volkswagen
Sla wat souvenirs in
De 48 uur zijn bijna om, maar vertrek niet voordat je wat lokale souvenirs uit Dresden mee naar huis neemt! Als je wat geld te besteden hebt, kun je denken aan een mooi porseleinen servies. Dresden had in 1710 de eerste porseleinfabriek van Europa. MEISSEN is een van de bekendste fabrikanten van het ‘witte goud’. Ook op het gebied van horloges houdt Dresden een naam hoog, met het bekende merk Lange & Söhne.
Met wat minder budget kun je kiezen voor een lokale delicatesse, zodat je nog even terug kunt denken aan die stedentrip in Dresden 🙂 De deelstaat Saksen heeft uitstekende wijnhuizen, en die wijn kun je op talloze plaatsen kopen in de stad. Chocoholics kunnen hun slag slaan bij Kreutzkamm, een konditorei die al open is sinds 1825.
Praktische tips voor 48 uur in Dresden
Slapen in Dresden
Slapen in Dresden is geen probleem: de stad heeft enorm veel accommodatie, van luxe 5-sterrenhotels tot moderne boetiekhotels. Ik verbleef in het Vienna House QF Hotel Dresden, een luxe hotel op een van de beste plekken in Dresden. Het hotel bevindt zich naast de Frauenkirche en vanuit je kamer heb je uitzicht op de Neumarkt.
Er is een riant ontbijtbuffet, een fitnessruimte en een restaurant. Op de bovenste 6e etage vind je de Dachbar, waar je vanuit fluwelen fauteuils met een cocktail in de hand naar de nachtelijke Frauenkirche kunt staren. Het hotel met zijn elegante sfeer en Italiaans aandoende interieur is perfect voor een stedentrip. Website: Neumarkt 1, 01067 Dresden. Website: www.viennahouse.com
► Reserveer online een hotel in Dresden, tegen de laagste prijzen
Museumkaart in Dresden
Voor een stedentrip in Dresden is het handig om een museumkaart aan te schaffen waarmee je toegang hebt tot alle musea. Je kunt kiezen voor de Dresden Museums Card die geldig is voor 2 dagen en waarmee je 14 musea binnenkomt (€ 22). Ook is er de Dresden Museums Card Plus die geldig is voor 4 dagen en waarmee je toegang hebt tot 27 musea (€ 29). Je kunt de museumkaarten kopen bij het VVV-kantoor in Dresden.
Voor het openbaar vervoer kun je de Dresden City Card aanschaffen, die geldig is voor één, twee of drie dagen. Daarmee kun je in die tijd onbeperkt reizen met S-Bahn, tram en bus. ► Bestel hier de Dresden City Card voor 1, 2 of 3 dagen
Reizen naar Dresden
KLM vliegt één of twee keer per dag rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Dresden. Het is een vlucht van ongeveer 1 uur en 20 minuten. Je komt aan op Flughafen Dresden, de internationale luchthaven die 9 kilometer ten noorden van het centrum ligt. Vanaf het moderne vliegveld is het centrum met het openbaar vervoer (S-Bahn, tram of bus) snel bereikbaar. Een vliegticket is te koop vanaf € 119. ► Boek hier een vliegticket met KLM naar Dresden
Met de trein van Amsterdam naar Dresden ben je circa 9 uur onderweg. Je kunt vanaf Amsterdam Centraal de trein nemen naar Frankfurt en daar overstappen op een snelle ICE-intercity naar Dresden. Je komt aan op Dresden Hauptbahnhof, waar je de tram kunt nemen naar het oude centrum. ► Boek hier een treinticket naar Dresden bij NS International
Met de auto vanuit Amsterdam is de afstand naar Dresden ongeveer 750 kilometer. Zonder oponthoud ben je dan 7½ uur aan het rijden. In Duitsland kun je de snelweg A2 nemen via Osnabrück en Hannover, of de snelweg A44 via Dortmund en Kassel.
Nog meer handige tips voor je citytrip naar Dresden
Disclaimer: ik maakte de reis naar Dresden op uitnodiging van Dresden Marketing. Het toeristenbureau heeft echter geen invloed gehad op de inhoud van dit artikel.
Over Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden 😉 Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!
Voor het laatst bijgewerkt op 24 juni 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over 48 uur in Dresden, Duitsland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub.