Jüdisches Museum Berlin

Het Jüdisches Museum in Berlijn vertelt met foto’s, films en persoonlijke voorwerpen het bewogen verhaal van de Joodse geschiedenis en cultuur in Duitsland in de afgelopen 2000 jaar. Het museum, dat open ging in september 2001, is ontworpen door de bekende Pools-Amerikaanse architect Daniel Libeskind. Hij ontwierp ook het One World Trade Center in New York.

Het is vooral het iconische gebouw zelf dat de meeste indruk maakt bij dit Berlijnse museum. Het Jüdisches Museum is gebouwd in een zigzagvorm, dat volgens sommigen een gebroken Davidster voorstelt. Een pad in het museum leidt naar de holocausttoren, een beklemmende, donkere en indrukwekkende ruimte waar je het lijden van de Joden ervaart. Van buitenaf zijn smalle spleten zichtbaar, die symbool staan voor het beetje licht in de duisternis dat hoop moet geven.

Antisemitisme en de Jodenvervolging staan dan ook centraal in het grootste Joodse museum van Europa. Zo kom je verschillende lege ruimtes tegen die herinneren aan de leegte die de holocaust heeft achtergelaten en het verlies van de Joodse cultuur. De schuine en oneffen vloeren geven je een gevoel van onzekerheid. Er is ook een expositieruimte waarin tijdelijke tentoonstellingen worden gehouden. Er wordt gewerkt aan een nieuwe permanente tentoonstelling en een kindermuseum, die in de loop van 2020 worden geopend.

Bezoeken van het Jüdisches Museum Berlin

Je komt het Joods Museum binnen via een oud barok gebouw uit de 18e eeuw, dat vroeger dienstdeed als gerechtshof. Deze ingang brengt je naar de begane grond van het nieuwe Libeskind-gebouw. Hier kun je kiezen voor drie verschillende paden die symbool staan voor het Joodse leven in Duitsland: ballingschap, holocaust en de continuïteit van het jodendom. Het laatste pad leidt naar de tentoonstellingsruimte.

Bij de ingang is een veiligheidscontrole, zoals bij de meeste Joodse instellingen tegenwoordig. Bezoekers kunnen gebruikmaken van een gids via WhatsApp, maar er worden ook rondleidingen gegeven.

Het Jüdisches Museum Berlin heeft een museumwinkel en een café waar onder meer snacks en Joodse specialiteiten te verkrijgen zijn. Voor een bezoek kun je uitstappen bij metrohaltes Hallesches Tor (metrolijnen U1 en U6) en Kochstraße (metrolijn U6). Tickets zijn online te bestellen. Adres: Lindenstraße 9-14, 10969 Berlijn, Duitsland. Website: www.jmberlin.de

Lees hieronder verder voor tips over andere bezienswaardigheden in Berlijn:

Rijksdag

Rijksdag, BerlijnDe Rijksdag (Reichstag) is de zetel van het Duitse parlement in Berlijn. Het is in gebruik genomen in 1894 en kent een bewogen geschiedenis. Er is om gevochten en het is in 1933 in brand gestoken. Naar verluidt is dat gebeurd door de Nederlandse communist Marinus van der Lubbe. Lees hier meer over de Rijksdag

Gedächtniskirche

De Gedächtniskirche is het symbool van de verwoesting van Berlijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. De kerk vlakbij de Kurfürstendamm valt op door haar gehavende toren, die sinds een bombardement in 1943 als een ruïne is blijven staan. Lees hier meer over de Gedächtniskirche

Fernsehturm

De Fernsehturm is met zijn 368 meter het hoogste bouwwerk van Berlijn. De televisietoren werd ingewijd in 1969, in de hoogtijdagen van de niet meer bestaande DDR. Nu is dit het hoogste gebouw van Europa dat voor publiek toegankelijk is. Lees hier meer over de Fernsehturm

Voor het laatst bijgewerkt op 8 juni 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het Jüdisches Museum Berlin, Duitsland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/jarino; Jüdisches Museum Berlin/Thomas Bruns/Jens Ziehe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *