Notre-Dame Kathedraal, Parijs
Geen bezoek aan Parijs is compleet zonder een bezoek aan de Notre-Dame (‘Onze dame‘), de wereldberoemde kathedraal die doorgaat als een van de mooiste voorbeelden van Franse gotische architectuur. Al sinds de dertiende eeuw pronkt de prachtige kerk op het Île de la Cité, een van de twee eilanden in de Seine. Zelfs met de vele toeristen kun je de rijkelijk gebeeldhouwde voorgevel en de twee vierkante 69 meter hoge torens bewonderen, die overigens nooit zijn afgebouwd. Van een afstand zie je ook de 90 meter hoge torenspits.
De bouw van de Notre-Dame begon in 1163. Honderden arbeiders en handwerkslieden werkten bijna 200 jaar aan het meesterwerk van de vroeg-gotische architectuur. Binnen kun je de ontzagwekkende glas-in-loodramen, de prachtige sculpturen en een verzameling relikwieën bewonderen. De grootsheid is overweldigend, de immense gebedsruimte met zijn flikkerende kaarsjes lijkt eindeloos. Je kunt er lange tijd doorbrengen om de vele subtiele en weelderige details te ontdekken. In de zuidelijke toren kun je naar boven voor een prachtig uitzicht over Parijs, waarvoor je 387 treden moet beklimmen (er is geen lift).
Achterin de Notre-Dame is een museum met de kerkschatten, religieuze kunst en liturgische objecten. Een van de hoogtepunten hier is la Sainte Couronne, een deel van de doornenkroon die Jezus Christus op zijn hoofd zou hebben gehad toen hij werd gekruisigd. Het overblijfsel van de doornenkroon kwam in 1239 naar Frankrijk nadat deze eerst in Jeruzalem, Istanbul en Venetië werd bewaard, al is de echtheid niet met 100 procent zekerheid vast te stellen. Het relikwie wordt elke eerste vrijdag van de maand om 15.00 uur getoond aan gelovigen.
In 1831 kreeg de Notre-Dame nog meer roem toen-ie al had toen de Franse schrijver Victor Hugo er een boek over schreef. Het liefdesverhaal De klokkenluider van de Notre-Dame speelt zich bijna helemaal af in en rond de kathedraal en gaat over de gebochelde klokkenluider Quasimodo die verliefd wordt op de beeldschone zigeunerin Esmeralda. Het boek is talloze keren verfilmd.
Bezoeken van de Notre-Dame
De Notre-Dame van Parijs is het hele jaar door te bezoeken tussen 07.45 en 18.45 uur. De toegang is gratis, al moet je wel in de rij staan voor een veiligheidscontrole. Grote rugzakken en bagage is niet toegestaan en gepaste kleding is vereist. Ook worden bezoekers geacht stil te zijn, maar met 14 miljoen bezoekers per jaar is dit soms wel wat moeilijk. Via luidsprekers klinkt regelmatig heel hard ‘Sssssilence!‘ om bezoekers tot stilte te manen. Voor een bezoek aan de toren en het museum moet je wel entree betalen. De ingang voor de toren is aan de linkerkant van de voorgevel. Onder het plein voor de Notre-Dame ligt ook nog een crypte met Romeinse opgravingen, maar daarvoor is een andere ingang.
Je kunt de Notre-Dame bereiken met de RER-trein (lijnen B en C) en uitstappen bij halte Saint-Michel – Notre-Dame. Het dichtstbijzijnde metrostation is Cité (metrolijn 4). Adres: 6 Parvis Notre-Dame – Pl. Jean-Paul II, 75004 Parijs, Frankrijk. Website: www.notredamedeparis.fr