Autorijden in Italië: 8 tips!
Autorijden in Italië kan in het begin huiveringwekkend zijn. Temperamentvolle Italiaanse chauffeurs nemen het niet altijd zo nauw met de verkeersregels. Sommige bestuurders rijden snel en gevaarlijk, halen overal in en zitten het liefst bóven op je bumper. Oude binnensteden kunnen een nachtmerrie zijn, met een tekort aan ‘ruime’ parkeerplaatsen en veel te smalle straatjes waar je zomaar een tegenligger kunt tegenkomen. Genieten van het prachtige landschap kan lastig zijn als je op een binnenweggetje rijd met haarspeldbochten en gaten in het wegdek.
Laat je echter niet ontmoedigen, want autorijden in Italië is minder erg dan je denkt! Wat we hierboven schreven, is maar een deel van het verhaal. Dat heeft natuurlijk ook te maken met de reputatie van de Italianen, die nou eenmaal houden van snelle auto’s als Ferrari’s en Lamborghini’s. Maar gelukkig zijn er ook veel beschaafde bestuurders op de weg die wél zonder schrammen op de plek van bestemming willen aankomen.
Italië heeft brede en schone autostrada’s en parkeerplaatsen aan de rand van het centrum, zodat je de krappe steegjes kunt vermijden. Voor een bezoek aan de grote steden is een eigen auto niet echt nodig, maar voor het verkennen van afgelegen streken, dorpen en stranden is het wel érg handig. Wil je met je eigen auto op vakantie naar Italië? Hier vind je 10 tips voor autorijden in Italië!
Zorg voor een goede autoverzekering
Ten eerste: zorg dat je een goede autoverzekering hebt als je met je eigen auto naar Italië gaat rijden. Een WA-verzekering is wettelijk verplicht, zoals je weet. Hiermee is de schade gedekt die je toebrengt aan andere voertuigen of personen. Voor een roadtrip naar Italië is het echter verstandig de dekking van je autoverzekering uit te breiden. Kies je voor een verzekering met beperkt casco, dan ben je ook gedekt voor diefstal, inbraak, ruitschade en schade die ontstaat door storm en brand.
Helemaal veilig ben je met een allriskverzekering. Dan ben je eveneens beschermd voor vandalisme en aanrijden – ook door eigen schuld. Vooral dat laatste is iets waardoor je in Italië zonder stress de wegen op kunt. Het schampen van een paaltje, hekje, muurtje of misschien een andere geparkeerde auto is zo gebeurd, vooral als je gaat autorijden in de dorpen en steden (op een gegeven moment ontkom je daar niet aan). Je kunt een verzekering vergelijken via UnitedConsumers, om te kijken welke autoverzekering het beste bij je past. De autoverzekering die je afsluit is geldig in alle landen van de Europese Unie, waaronder Italië.
Zorg voor de juiste papieren
Naast de autoverzekering moeten natuurlijk alle papieren in orde zijn. Sommige Italiaanse politieagenten hebben er een handje van om speciaal bij buitenlanders de documenten te controleren. Neem in ieder geval je kentekenbewijs en je rijbewijs mee. Een rijbewijs is verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder die gaat autorijden in Italië. Je Nederlandse rijbewijs volstaat, een internationaal rijbewijs is niet nodig. Zorg er daarnaast voor dat je een paspoort of identiteitskaart bij je hebt.
Verder is het raadzaam de groene kaart mee te nemen, die je krijgt van je verzekeraar als je een autoverzekering afsluit. Dit is niet verplicht in Italië, maar wel erg handig. De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs die geldig is in de hele EU en een aantal andere landen in en rond Europa. De politie kan checken of je verzekerd bent en op de kaart staan alle gegevens van je verzekering en het voertuig. Bij schade heb je zo alle essentiële info bij de hand.
Verplicht meenemen in de auto
Als je gaat autorijden naar Italië dien je een aantal dingen verplicht bij je te hebben. Ten eerste dient er een gevarendriehoek in je auto te liggen. Bij pech of een ongeval dien je die achter de auto te zetten. Op gewone wegen moet je de reflector minstens 50 meter achter het voertuig plaatsen, en op snelwegen minstens 100 meter.
Verder behoort een reflecterend veiligheidsvest tot de verplichte uitrusting. Dit fluorescerende gele hesje moeten zowel de bestuurder als de andere passagiers dragen bij pech of ongeluk buiten de bebouwde kom. Een reservesetje lampen, een reservewiel, een brandblusser en een reservewiel zijn niet verplicht in Italië. Het is echter wel raadzaam die bij je te hebben tijdens een autovakantie in Italië.
Autopech en schade aan je auto
Wat te doen als je onverhoopt autopech krijgt tijdens je vakantie in Italië? Het levert minder gedoe op als je voor vertrek een pechhulp voor het buitenland hebt afgesloten. Die kun je bijvoorbeeld als extra dekking afsluiten bovenop je autoverzekering of je reisverzekering. Ook een aparte pechhulpverzekering is mogelijk. Die kun je afsluiten bij een organisatie als de ANWB, die in de vakantieperiodes Wegenwachtauto’s heeft rondrijden in Italië.
Bij pech onderweg komt er iemand langs om aan je auto te sleutelen. Als de schade te groot is om verder te rijden, wordt er vervangend vervoer geregeld. Ook al ben je voor van alles en nog wat verzekerd, blijft voorzichtig autorijden. Verzekeraars houden via de database Roy Data het aantal schadevrije jaren bij, ook van oude auto’s waar je eerder in hebt gereden. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe lager de premie.
Zonder pechhulpverzekering kun je het beste de Soccorso Stradale ACI bellen, de Italiaanse versie van de ANWB. Zij verlenen in heel Italië hulp aan gestrande automobilisten als je belt met het gratis nummer 800 116 800. Deze hulp is natuurlijk niet kosteloos.
Basis verkeersregels in Italië
Veel standaard verkeersregels in Italië zijn hetzelfde als bij ons. Je rijdt aan de rechterkant van de weg en haalt links in. Inhalen is taboe in bochten, op de top van een heuvel, op kruispunten, bij beperkt zicht en op een spoorwegovergang (al houden lang niet alle Italianen zich hieraan…). Geen inhalen op en naderende overwegen, in bochten, op de top van een heuvel, op kruispunten en bij beperkt zicht. Voor alle inzittenden van een voertuig is het dragen van een veiligheidsgordel verplicht.
Verkeer van rechts heeft voorrang en ook voetgangers hebben altijd voorrang als ze oversteken. Geef op rotondes voorrang aan het verkeer dat zich op de rotonde bevindt. Toeteren in stedelijke gebieden is verboden, tenzij het een noodsituatie betreft. Wees er op voorbereid dat Italiaanse bestuurders achter je massaal claxonneren als je bij een groen stoplicht niet meteen optrekt. Je smartphone gebruiken tijdens het autorijden is uiteraard verboden. Ook mag je je telefoon niet bedienen als je in de file of voor een rood stoplicht staat.
Maximum snelheid in Italië
In Italië gelden de volgende maximumsnelheden op de wegen:
- maximaal 50 tot 70 kilometer per uur binnen de bebouwde kom.
- maximaal 90 tot 110 kilometer op hoofdwegen en regionale wegen buiten de bebouwde kom.
- op Italiaanse snelwegen is de maximumsnelheid meestal 130 kilometer per uur.
Je zal echter merken dat er snelheidslimieten er niet toe lijken te doen als je gaat autorijden in Italië. Lokale bestuurders rijden vaak zo’n 20 kilometer harder dan de maximumsnelheid. Zelfs zware vrachtwagens lappen de snelheidslimiet aan hun laars. Wees dus niet verbaasd als voertuigen achter je gaan bumperkleven, wachtend tot het moment dat ze je eindelijk kunnen passeren.
De enige uitzondering is als je groene snelheidscamera’s langs de weg ziet staan. Italianen trappen dan massaal op de ren. De boetes voor snelheidsovertredingen zijn dan ook hoog. Het minimumbedrag is € 175 als je 11 kilometer of meer te hard rijdt.
Tolwegen in Italië
Op bijna alle snelwegen in Italië moet je tol betalen. Zo’n tolweg staat bekend als een autostrada. Deze snelwegen worden aangeduid met de letter ‘A’. Zo staat de A1 voor de belangrijke snelweg die Milaan met Napels met elkaar verbindt (tevens bekend als de Autostrada del Sole). Ook al moet je hiervoor betalen, een tolweg is wel de snelste manier om met de auto tussen grote steden te reizen.
Rijden op zo’n snelweg is minder hectisch dan manoeuvreren in de grote steden, vooral als je rustig op de rechterbaan blijft. De maximumsnelheid op een autostrada ligt tussen de 110 en 130 kilometer per uur, maar kan fors lager liggen in bochten. Op zondag zijn vrachtwagens verboden op tolwegen, dus dat is een ideale dag om lange afstanden af te leggen.
Een autostrada wordt aangegeven met een groen bord met een afbeelding van een snelweg en de tekst a pedaggio (betaal tol). Kies daarna de juiste rijstrook. Gele borden met TELEPASS geven aan dat je over een elektronisch systeem moet beschikken waarbij de tol automatisch van je bankrekening wordt afgeschreven. Nederlandse vakantiegangers zullen dan niet snel hebben. Kies dus een andere rijstrook met witte borden en trek een kaartje (biglietto). De tol betaal je bij het verlaten van de tolweg, in contant geld, met een bankpas of met een creditcard.
Waar wel en niet autorijden
Is het echt noodzakelijk om te gaan autorijden in Italië?, vraag je je misschien af. Dat hangt natuurlijk helemaal af van het soort vakantie dat je voor ogen hebt. Voor een trip naar steden als Rome, Milaan, Florence, Venetië en Napels hoef je echt niet dat hele eind naar het zuiden te rijden. Deze steden zijn goed met elkaar verbonden door hogesnelheidstreinen en hebben efficiënt lokaal openbaar vervoer. Rijden in deze steden is geen pretje. Vooral Napels en de Siciliaanse hoofdstad Palermo staan bekend om de agressieve rijstijl van de locals.
Wil je meer zien van het Italiaanse platteland, dan is een eigen auto reuze handig. Noordelijke streken als Toscane, Piemonte en de Dolomieten zijn ideaal om met de auto te ontdekken. Vooral als je onderweg wil stoppen bij wijnhuizen en gastronomische boerderijen. Mensen zeggen weleens dat het verkeer agressiever wordt naarmate je zuidelijker komt in Italië. Dat geldt echter niet voor Puglia, een heerlijke streek om te autorijden tussen olijfgaarden, kleine stranden en de befaamde trulli (ronde kegelvormige huisjes).
Een roadtrip langs de spectaculaire Amalfikust staat voor veel vakantiegangers op hun bucketlist. Maar autorijden hier is behoorlijk stressvol. De smalle wegen langs de steile kliffen zijn angstaanjagend en die moet je delen met gigantische touringcars. Hier rijden is eigenlijk alleen aanbevolen voor bestuurders die verlangen naar een adrenalinekick. De beroemde kuststreek kun je ook prima verkennen met bussen, veerboten en treinen.
Voor het laatst bijgewerkt op 2 februari 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over autorijden in Italië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.