Wat te doen in Catania, Italië: 10 tips!

Door Jacqueline Le Roux

Catania wat te doenCatania ligt aan de oostkust van het Italiaanse eiland Sicilië, aan de voet van de Etna vulkaan. Na de hoofdstad Palermo, dat aan de andere kant van het eiland ligt, is Catania de tweede grootste stad van Sicilië. Catania wordt ook wel het ‘Napels van Sicilië’ genoemd, want op het eerste gezicht kan de stad wat rauw en rommelig overkomen door het doolhof van smalle en donkere steegjes.

Maar al snel zal je gefascineerd raken door deze barokke stad aan zee, waarvan de hele binnenstad op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Je kijkt dan ook je ogen uit met al die rijk versierde kerken, de statige palazzi, de indrukwekkende kloosters en de middeleeuwse kastelen.

Zoek je accommodatie voor je trip naar Catania?
Reserveer hier online een hotel of bed & breakfast in Catania

Laat je meevoeren in de vrolijke drukte op de pleinen, in de cafés en op de stranden. Je wordt vanzelf ondergedompeld in het kleurrijke en uitbundige leven waar dit zuidelijke stukje van Italië zo bekend om staat. Ga genieten van de stad en de omgeving met deze 10 tips over wat te doen in Catania!

Bezoek de kathedraal op het Piazza del Duomo

Piazza del Duomo is het kloppende hart van Catania. Dit prachtige en levendige plein is een ontmoetingsplaats van de lokale bevolking en de vele toeristen. De oorspronkelijke gebouwen op het plein zijn herbouwd nadat een aardbeving in 1693 bijna de hele stad verwoestte.

Piazza Duomo in Catania

Een van de enige gebouwen die de aardbeving overleefde is de Cattedrale di Sant’Agata (www.cattedralecatania.it). De rooms-katholieke kathedraal die van binnen net zo spectaculair is als van buiten, is gewijd aan Sint Agatha, de beschermheilige van Catania. Zij prijkt prominent op de barokke gevel. Je vindt er ook het graf van de beroemde componist Vincenzo Bellini, die in 1801 in Catania werd geboren.

Catania kathedraal

Naast de indrukwekkende altaarstukken en de fresco’s kun je de ruïnes van het Grieks-Romeinse badhuis bewonderen die zich onder de kathedraal bevinden. Midden op het plein zorgt een lachende olifant op de fontein Fontana dell’Elefante voor wat verfrissing in de zomer.

Ontdek de bezienswaardigheden van Catania in je eigen tempo
Boek hier een ticket voor de hop-on hop-off bus in Catania

Aanschouw de schoonheid van het Palazzo Biscari

Naast de kathedraal staan er op Piazza del Duomo ook andere bijzondere gebouwen, zoals het overheidsgebouw Palazzo degli Elefanti en het Palazzo Biscari, een van de mooiste barokke paleizen van Sicilië. Na de verwoestende aardbeving werd het paleis herbouwd door de prins van Biscari, Ignazio Paternò Castello III (1719-1786), archeoloog en een groot kunstliefhebber. Hij maakte het paleis tot zijn thuis en opende er een museum met daarin zijn grote archeologische collectie.

Biscari paleis in Catania

De prins ontving in dit paleis de schrijver Goethe, die later de pracht van de collecties en het gebouw gedetailleerd beschreef in zijn reisverhalen. Omdat er vele evenementen worden gehouden, kun je het paleis alleen bezichtigen na het maken van een reservering. De rondleidingen door de koninklijke vertrekken worden gedaan door de nazaten van de prins. Adres: Via Museo Biscari, 10, 95131 Catania CT, Italië. Website: www.palazzobiscari.it

Ga hiken op de Etna vulkaan

Een bekend Siciliaans gezegde luidt: “Als de vulkaan niest, beeft Catania”. De stad ligt dan ook direct aan de voet van een van de meest actieve vulkanen ter wereld. Van alle uitbarstingen was die van 1991 de langste. Deze duurde wel 473 dagen. De Etna is de grootste vulkaan van Europa met een hoogte van 3350 meter.

Catania Etna vulkaan

De bevolking van Catania leeft geheel in harmonie met de vulkaan, het is bijna een liefdesrelatie met La Signora, zoals de Etna hier wordt genoemd. Het gevaar dreigt altijd, maar de vulkaan geeft ook een enorme vruchtbaarheid aan het land. Het bezoeken van de Etna is niet heel ingewikkeld. Elke dag vertrekt er om 08.00 uur ‘s ochtends een bus vanuit het centrum naar de Rifugio Sapienza, het vertrekpunt voor expedities naar de vulkaan.

Catania Etna krater

Hier pak je de kabelbaan Funivia dell’Etna (www.funiviaetna.com) die je naar een hoogte van 2900 meter brengt. Voorbij dit punt ben je verplicht om met een gids verder te gaan. In de winter kun je hier goed skiën en snowboarden. ‘s Zomers gaan vele wandelaars de vulkaan op en lopen door de bossen en groene boomgaarden langs eeuwenoude lavastromen naar de maanlandschappen op de top.

Catania Etna wandelen

Ga ook zo’n fantastische hike doen en boek alvast een tocht met een professionele gids via GetYourGuide. Je wordt opgehaald en teruggebracht bij je hotel. Geen zin in wandelen? Wat dacht je van een jeeptour naar de top met een wijnproeverij onderweg?

Boek hier een tour naar de Etna vulkaan vanuit Catania

Powered by GetYourGuide

Ontdek de ondergrondse mysteries van Catania

Ben je al bekend met de ondergrondse mysteries van Catania? Een leuke activiteit is het maken van een ontdekkingstocht langs de verborgen plekken van Catania. Onder de straten, de pleinen en de huizen reis je naar een ver verleden. De Etna heeft zeker zijn sporen nagelaten bij de uitbarsting in 1669, toen zijn lavastromen delen van de stad hebben bedekt.

Catania ondergrondse baden

De thermale baden onder de kathedraal, de Romeinse begraafplaats Amenano Ingrottamento en de ondergrondse tunnels van de S. Gaetano alle Grotte kerk zijn daar voorbeelden van. Het was in die tunnels waar het lichaam van Sint Agatha zou zijn begraven. Andere fascinerende plekken onder de stad zijn de grafkelders van de kerk S. Agata la Vetere, de baden van de Gladiatoren, de Byzantijnse Bonajuto kapel en de Gammazita put met zijn mooie legende.

Catania ondergrondse grot
Het vertelt het verhaal van Gammazita, een meisje uit de middeleeuwen dat hier zelfmoord pleegde omdat ze op haar trouwdag besloot om niet met haar aanstaande Fransman in het huwelijk te treden. De rode vlekken door roestig ijzer werden gezien als het bloed van het meisje. En zo zijn er nog veel meer mooie verhalen te ontdekken onder de stad. Een ondergrondse tour boek je makkelijk via GetYourGuide.

Bezoek het Ursino kasteel

Het middeleeuwse Castello Ursino in Catania is opmerkelijk goed bewaard gebleven na al die aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. De naam is waarschijnlijk afgeleid van het Latijnse Castrum Sinus wat “kasteel van de baai” betekent. Het kasteel werd gebouwd in de 13e eeuw bovenop een klif aan zee om de oostkust van Sicilië te verdedigen.

Ursino kasteel in Catania

Het kasteel diende later als residentie voor koninklijke families en als gevangenis. Je kunt nog steeds honderden namen en data zien op de gevangenismuren. In het kasteel is sinds 1930 het stedelijk museum gevestigd.

Ursino Castello in Catania

Dit Museo Civico toont archeologische vondsten uit de Romeinse tijd, waaronder een grote collectie wapens, keramiek en schilderijen. Het belangrijkste kunstwerk van de collectie is de beroemde Madonna col bambino van Antonello da Saliba, een meesterwerk uit de 15e eeuw. Adres: Piazza Federico di Svevia, 21, 95121 Catania CT, Italië. Website: www.beniculturali.it

Relax op de stranden van Catania

Het zijn weliswaar geen exotische witte zandstranden, maar in Catania geniet je volop van de zon en de azuurblauwe Middellandse Zee. Het zwarte strand van San Giovanni Li Cuti is een mooie plek voor een dagje strand of om te gaan duiken op scheepswrakken. Wil je je storten in het zomerse nachtleven, ga dan naar het stadsstrand La Playa waar vele strandfeesten worden gehouden met internationale dj’s.

Catania strand

De mooiste kusten vind je ten noorden van Catania in Taormina en Aci Trezza. Isola Bella, een eilandje dat is aangemerkt als Unesco Werelderfgoed, is verbonden met Taormina door een langgerekt strand. Vanaf de busterminal in het centrum van Catania heb je vanaf € 8,50 een retourticket naar Toarmina, op 50 kilometer van de stad.

Isola Bella bij Catania

Wat dichterbij, op 15 kilometer, ligt het betoverende vissersdorp Aci Trezza, dat veel schrijvers, kunstenaars en filmregisseurs heeft geïnspireerd, onder wie Homerus en Luchino Visconti. De kust is gevormd door vulkanische rotsen en kliffen die omringd worden door de blauwe zee.

Cycloop eilanden bij Catania

Je kunt vanaf je ligbedje op de kliffen genieten van het uitzicht op de Cycloop eilanden. Volgens de legende gooide de cycloop Polyphemus (een woeste reus met één oog) rotsen naar Odysseus om hem te verjagen. Deze rotsen hebben nu de vorm van eilandjes waar vele duikers en snorkelaars genieten van het rijke onderwaterleven.

Maak een rondleiding door het klooster San Nicolò l’Arena

San Nicolò l’Arena ligt midden in het historische centrum van Catania en is een van de grootste benedictijnenkloosters van Europa. De bouw van het klooster begon in 1500 door monniken die de abdij in Nicolosi op de Etna verlieten vanwege de gevaren. Het kolossale bouwwerk werd nooit helemaal voltooid.

Catania klooster

De voorgevel van de kerk ziet er dan ook wat vreemd uit en je ziet nauwelijks decoratieve ornamenten. In het klooster is nu de Universiteit van Catania gevestigd, maar bezoekers zijn welkom. Bezichtig de kerk, bibliotheek, keukens en eetzalen van het klooster en wandel wat rond door de mooie binnenplaatsen.

Catania klooster binnenplaats

Bijzonder zijn ook de kloostertuinen en de daktuin. Je kunt vrij naar binnen of deelnemen aan een rondleiding met een gids om een beter beeld te krijgen van de geschiedenis van dit indrukwekkende gebouw. Adres: Piazza Dante Alighieri, 32, 95124 Catania CT, Italië. Website: www.monasterodeibenedettini.it

Bekijk het Teatro Romano

Deels blootgelegd tussen de huizen aan de Via Vittorio Emanuele II bevindt zich een ruïne van een Romeins amfitheater uit de 2e eeuw. Het Teatro Romano had ooit 7000 zitplaatsen, dus het was relatief klein ten opzichte van het Colosseum in Rome, Dat bood plaats aan liefst 55.000 toeschouwers.

Romeins amfitheater in Catania

Het is wel een bijzondere plek om te gaan bekijken. De halve cirkel van de arena rust op gewelfde gangen. De lagere structuren van het theater staan in het water van de rivier Amenano, dat in die tijd werd gekanaliseerd om waterspelen te houden.

Catania amfitheater

Vlakbij ligt nog een ander amfitheater uit de Romeinse tijd, het Teatro Odeon, dat half zo groot is als Teatro Romano. In dit theater worden nu nog steeds regelmatig concerten en dansvoorstellingen gegeven.

Breng een bezoek aan de vismarkt

Op de vismarkt La Pescheria duik je letterlijk in de plaatselijke cultuur. Het is niet echt een toeristische markt, meer een plek waar de inwoners iedere ochtend naartoe komen en hun inkopen doen. De vismarkt ligt net achter de kathedraal en is deels overdekt en ligt deels onder de bogen van de oude stadsmuren. Het is een drukte van jewelste en de ene visverkoper prijst zijn waren nog luider aan dan de ander.

Catania vismarkt

Al sinds de oudheid wordt hier vis direct vanuit zee verkocht onder de rode tenten met witmarmeren toonbanken. De enorme variatie aan vis, van zwaardvis, inktvis tot schelpdieren, is een lust voor het oog. In de buurt van de viskramen vind je ook kraampjes met vers fruit en groenten, lokale kazen en huisgemaakte taarten. De markt is iedere ochtend open, behalve op zondag. Adres: Piazza Alonzo di Benedetto, 95131 Catania CT, Italië.

Boek hier een culinaire tour in Catania

Powered by GetYourGuide

Maak een wandeling door de botanische tuinen

De Orto Botanico dell’Università di Catania werd in 1858 opgericht door de monnik en botanicus Francesco Tornabene. Deze botanische tuinen bevinden zich in het universiteitscomplex en worden onderhouden door de universiteit zelf. Een klein deel is ingericht als Siciliaanse tuin met inheemse bloemen, Mediterrane struikgewassen, lavaplanten en alles wat er in het wild groeit in het binnenland en aan de kust, waaronder enkele zeer zeldzame gewassen.

Botanische tuin in Catania

In de tuin vind je vooral exotische planten. De grote collecties vetplanten, cactussen, waterplanten en palmen zijn indrukwekkend. Het is heerlijk rustig en aangenaam om een wandeling te doen, wat verfrissing te zoeken bij de fonteinen en een espressootje te drinken in deze groene oase midden in de drukke stad. Adres: Via Antonino Longo 19, 95125 Catania CT, Italië. Website: ortobotanico.unict.it

Wat te doen in Catania: praktische tips

Overnachten in Catania

Catania heeft een overvloed aan mooie bed & breakfasts en hotels. Als je dicht bij de bezienswaardigheden van de stad wilt zitten, kies je voor een accommodatie midden in het historische centrum. Mooie, luxe kamers in Italiaanse sfeer boek je in het Asmundo di Gisira, op loopafstand van de kathedraal. Het boetiekhotel zit in een voormalig 17e-eeuws paleis aan Piazza San Filippo, een van de mooiste pleinen van Catania. Je kunt slapen in kamers in neoklassieke stijl, of die kunstzinnig zijn ingericht.

Catania Asmundo di Gisira Hotel

In het Palace Catania Hotel kijk je vanaf je balkon of het dakterras zo uit op de Etna en kun je heerlijk ontspannen in het Turkse bad. Het 4-sterrenhotel heeft twee elegante restaurants, waarvan eentje op de zevende verdieping met uitzicht op de vulkaan. Wat vriendelijker voor de portemonnee is het charmante hotel Antica Dimora Caruso in een 19e-eeuws gebouw.

Palace Hotel in Catania

Wil je iets verder uit het centrum? Boek dan een hotel in de buurt van een metrostation. Een prachtige B&B is Il Caravaggio. Je waant je in de 16e eeuw met een rijk versierd barok interieur met goud beschilderde fresco’s en antiek meubilair. Iedere ochtend word je hier verwent met een Siciliaans ontbijt met veel zoete lekkernijen. De enige plek in de stad die je maar beter kunt vermijden voor een overnachting, is het gebied rond het treinstation.

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie in Catania?
Reserveer hier een hotel of bed & breakfast in Catania, tegen de laagste prijzen

Eten en drinken in Catania

Overal in Catania kun je lekker snacken op straat. De kiosken en de vitrines van de cafés en de bakkerijen liggen vol met lekkere hapjes. De meest populaire snack is wel de arancini, een deegballetje gevuld met risottorijst en wat vlees of groenten. Drink er een traditionele sciampagnino bij van vers citroensap met water en soda.

Catania arancini

In de winkels vind je vaak potjes zoete pistachecrème, die veel wordt verwerkt in gebak en zelfs in hartige pastasaus. De pistachenoten worden verbouwd op de hellingen van de Etna en zijn zeer rijk van smaak. Wil je authentiek eten, ver weg van de bekende toeristenrestaurants? Ga naar het kleine straatje Via Santa Filomena en sluit aan in de rij bij de eettentjes die populair zijn onder de lokale bevolking.

Catania restaurant

Wat andere aanraders waar je eet zoals bij een Italiaanse mama thuis zijn Me Cumpari Turiddu (www.mecumparituriddu.it) aan het Piazza Turi Ferro of A Putia Do Calabrisi aan de Via della Concordia. Ben je gek op vlees? Ga naar Via Plebiscito en kies een trattoria die “arrusti e manga” biedt. Dit betekent dat je je eigen vlees uitkiest en op jouw smaak laat grillen.

Catania eten

Proef ook zeker wat wijnen uit de streek van de lokale druiven nerello cappuccio en nerello mascalese met een stukje caciocavallo kaas erbij.

Reizen naar Catania

Catania ligt aan de oostkust van Sicilië en is een handige uitvalsbasis voor een vakantie op het eiland. Vanaf Amsterdam Schiphol kun je er namelijk rechtstreeks naartoe vliegen. Zowel KLM als Transavia bieden vluchten aan naar Catania, met een duur van ongeveer 2 uur en 50 minuten. Budgetmaatschappij Ryanair vliegt rechtstreeks van Eindhoven naar Catania.

Zoek je een voordelig vliegticket voor je trip naar Catania?
➽ Vergelijk hier de vliegtickets bij KLM en Transavia

Alle internationale vluchten komen aan op Aeroporto di Catania-Fontanarossa (CTA) (www.aeroporto.catania.it), de drukste en grootste luchthaven van Sicilië. Het vliegveld ligt ongeveer 10 kilometer ten zuiden van Catania.

Catania luchthaven

Op de luchthaven kun je een auto huren als je meer van Sicilië wilt zien. Je kunt al een auto huren vanaf € 10 per dag. Reserveer tijdig als je in de zomer of vakantieperiodes naar Catania gaat. Zonder auto neem je op het vliegveld de shuttlebus van Alibus (www.amt.ct.it) en je zit in 20 minuten in het centrum van de stad. Met de taxi ben jee er in zo’n 10 minuten voor € 10 tot € 12.

Wil je een auto huren tijdens je vakantie in Sicilië?
➽️ Vergelijk hier de tarieven van een huurauto bij EasyTerra, Sunny Cars en TUI Cars

Catania straat

Het openbaar vervoer in de stad is heel goedkoop. Er is een klein metronetwerk met maar één lijn en tien metrostations die wordt geëxploiteerd door Ferrovia Circumetnea (www.circumetnea.it). Daarnaast kun je gebruikmaken van de stadsbussen van AMTS die alle belangrijke bezienswaardigheden van Catania met elkaar verbinden. Het centrum is compact genoeg om te voet te verkennen.

Voor meer informatie over wat te doen in Catania kun je kijken op de officiële website van het toeristenbureau: turismo.comune.catania.it

Over Jacqueline

JacquelineHet liefst reis ik iedere maand naar een voor mij nog onbekende plek. Wanneer ik niet reis, schrijf ik er graag over van achter mijn laptop thuis. Eerst in Nederland, toen in Frankrijk en nu in mijn rustieke fruittuin in Portugal. Er valt in mijn nieuwe thuisland ook weer zoveel te ontdekken, hier blijf ik nog wel even.

Voor het laatst bijgewerkt op 21 mei 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Catania, Italië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; Booking.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *