Tips over autorijden in Noord-Macedonië
Autorijden in Noord-Macedonië is goed te doen, al zijn er wel een paar dingen om rekening mee te houden. Op enkele kleinere en lokale wegen kun je gaten en scheuren tegenkomen en zelfs de tolwegen zijn niet allemaal smetteloos vlak geasfalteerde autowegen. Maar het is vooral het inhaalgedrag van andere automobilisten waarvoor je op je qui vive moet zijn.
De schrik slaat je soms om het hart als je ziet met welke minimale marges kamikaze-achtige inhaalmanoeuvres worden uitgevoerd. Voor een Macedonische automobilist is het heel normaal om in te halen als er een langzame auto, vrachtwagen of bus voor hem rijdt, ongeacht of er nou wel of geen tegenligger aan komt. Macedoniërs halen gewoon in, en dat doen ze ook op bochtige bergweggetjes zonder zicht op eventueel tegemoetkomend verkeer.
Zelf hebben we regelmatig op de rem moeten trappen om tegenliggers ‘voor te laten gaan’, of naar rechts moeten uitwijken om niet te worden geraakt door een auto van de andere kant. Vooral in bochten kan dat angstaanjagend zijn, als er plotseling een enorm voertuig voor je op doemt. Op rechte wegen kan toeteren nog weleens helpen, als signaal dat een tegenligger weer naar zijn eigen rijbaan moet opschuiven. In bochten zonder zicht op tegemoetkomend verkeer is het raadzaam je gas een beetje los te laten.
Beste aanbieders vakantie Noord-Macedonië
Macedoniërs zijn ook bekend met hun eigen inhaalgedrag en calculeren de risico’s in. Autorijden in Noord-Macedonië is daardoor niet per se levensgevaarlijk, maar hou wel je volle aandacht erbij als je de weg op gaat. Met de auto kom je wel op veel meer plekken in het land, omdat het openbaar vervoer nog beperkt is in Macedonië. Bovendien is het op veel plekken rustig op de wegen, waardoor je onderweg van het bergachtige landschap en de bossen kunt genieten. Let er wel op dat er ‘s avonds amper straatverlichting is, waardoor het aardedonker kan zijn.
In de hoofdstad Skopje is het autorijden minder chaotisch dan in sommige andere grote steden in Oost-Europa. Ten zuiden van de Vardar-rivier heb je rechte en brede wegen die prima te berijden zijn, al is het wel handig wat ervaring te hebben met het rijden in een drukke stad. In de Turkse wijk met zijn bazaar en smalle straatjes ten noorden van de rivier is autorijden echter af te raden.
Verkeersregels in Macedonië
De verkeersregels in Macedonië zijn grotendeels hetzelfde als in Nederland. Je mag autorijden vanaf 18 jaar en alle inzittenden dienen een veiligheidsgordel te dragen. Voor het huren van een auto in Macedonië geldt meestal een minimumleeftijd van 25 jaar. Soms kun je ook een auto huren als je tussen de 21 en 25 jaar bent, maar check dit bij het autoverhuurbedrijf.
Als je met een Nederlandse auto naar Macedonië rijdt, dien je in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs, het kentekenbewijs, het APK-keuringsbewijs en de groene kaart. De WA-verzekering dient ook geldig te zijn voor een caravan of aanhangwagen. Voorts moet je een aparte sticker met ‘NL’ op de achterkant van je auto (en caravan) hebben, ook al staat er ‘NL’ op je nummerbord onder het Europese vlaggetje.
► Een gevarendriehoek, een verbanddoos, een sleepkabel en een reflecterend veiligheidshesje zijn verplicht als je met je eigen auto naar Noord-Macedonië op vakantie gaat. Klik op de links om ze alvast te bestellen bij Bol.com
Het is verplicht overdag met dimlicht te rijden, anders riskeer je een boete van € 15 (in 2018). Het is daarom handig een setje reservelampen bij je te hebben. Tot de verplichte uitrusting hoort een gevarendriehoek, een reflecterend vest, een verbanddoos en een sleepkabel van 3 tot 5 meter. Met een caravan of aanhangwagen moet je twee gevarendriehoeken in de auto hebben liggen. Van 15 november tot 15 maart zijn winterbanden of sneeuwkettingen verplicht.
Kinderen tot 12 jaar mogen niet voorin zitten en het is verboden om een mobiele telefoon vast te houden tijdens het autorijden. Ook alcohol kun je beter vermijden als je in Macedonië achter het stuur kruipt. Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille. Automobilisten met minder dan 2 jaar rij-ervaring en professionele bestuurders (van bijvoorbeeld vrachtwagens en taxi’s) mogen helemaal niet rijden met drank op. Iemand die onder invloed is van alcohol mag ook niet voorin zitten, zelfs niet als passagier.
In Macedonië gelden de volgende maximumsnelheden:
- snelwegen: 130 kilometer per uur (al rijden Macedonische automobilisten op tolwegen met gemak 150 kilometer per uur);
- autowegen waar alleen motorvoertuigen zijn toegestaan: 110 kilometer per uur;
- hoofdwegen buiten de bebouwde kom: 80 of 90 kilometer per uur;
- binnen de bebouwde kom: 50 kilometer per uur.
Tolwegen in Macedonië
Veel snelwegen in Macedonië zijn tolwegen. In het Macedonisch staat dit bekend als een Avtopat. Je trekt een kaartje bij een tolpoortje en betaalt de tol bij het verlaten van de snelweg. Het tarief is dus afhankelijk van het traject dat je hebt afgelegd. Je kunt de tol betalen met contant geld of met een bankpas. Het is raadzaam een voorraadje Macedonische denars op zak te hebben.
Dit is een overzicht van de tolwegen in Macedonië:
- E65 (tussen Gostivar, Tetovo en Skopje in het noordwesten van Macedonië)
- E75 / A1 (tussen Kumanovo en Gradsko. De A1 is de belangrijkste snelweg van Macedonië, tussen Servië en Griekenland)
- snelweg tussen Skopje en Petrovec
- snelweg tussen Skopje en Miladinovci
De tol is niet heel duur, de prijzen variëren tussen de € 0,50 en een paar euro. Voor informatie over de tarieven kun je kijken op de website van de Wegenautoriteit in Macedonië: www.roads.org.mk
Tanken in Macedonië
Overal langs de snelwegen en de belangrijkste hoofdwegen van Macedonië vind je benzinestations waar je kunt tanken. Alleen langs kleinere bergwegen zijn tankstations schaarser. Je kunt dan beter tanken in een stad voordat je de weg op gaat.
De tankstations langs de autowegen, bij grensovergangen en bij grote steden zijn vaak 24 uur per dag open. Het is raadzaam genoeg Macedonische denars mee te nemen, want je kunt niet overal betalen met een creditcard. In kleinere plaatsen zijn tankstations meestal geopend tussen 07.00 en 20.00 uur. De grootste exploitant van benzinestations in het land is Makpetrol (www.makpetrol.com.mk) uit Macedonië, met zo’n 120 vestigingen. Ook zie je tankstations van onder meer het Macedonische OKTA en het Russische Lukoil.
In Macedonië zijn loodvrije Euro 95, loodvrije Superplus 98 en diesel goed verkrijgbaar. Voor de verkrijgbaarheid van LPG kun je kijken op de website: www.mylpg.eu. Dit zijn de Macedonische woorden voor de verschillende soorten brandstoffen:
Loodvrije Euro 95: Super 95/ Eurosuper 95/ Bezoloven 95.
Loodvrije Superplus 98: Super Plus 98/ Eurosuper Plus 98 / Bezoloven 98.
Diesel: Dizel / Diesel / Eurodiesel.
LPG: Autogas / TNG.
Handige tips voor een vakantie in Noord-Macedonië
- Reserveer een hotel in Noord-Macedonië
- Zoek je vakantiehuis in Noord-Macedonië
- Huur voordelig een auto in Noord-Macedonië
- Goedkope vakanties naar Noord-Macedonië
- Beste tours en activiteiten in Noord-Macedonië
- Boek een vliegticket naar Noord-Macedonië
- Bekijk de reisgidsen voor Noord-Macedonië
- Alle reisorganisaties voor Noord-Macedonië
Voor het laatst bijgewerkt op 20 juli 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over autorijden in Noord-Macedonië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; Wikimedia Commons.