Bezienswaardigheden in Flevoland top-25

De leukste tips wat te doen en te zien in Flevoland

Flevoland bezienswaardighedenIn het hart van Nederland ligt een provincie die niet alleen jong is qua leeftijd, maar ook aantrekkelijk is om de unieke bezienswaardigheden en natuurlijke schoonheid: Flevoland. Als de jongste provincie van Nederland, gevormd uit drooggelegd land in de Zuiderzee, heeft Flevoland veel te bieden voor liefhebbers van zowel natuur als geschiedenis.

Bewonder moderne architectuur in Almere, ga goedkoop shoppen in Lelystad en proef het turbulente vissersverleden van Urk. Je kunt konikpaarden spotten, fietsen langs tulpenvelden en een boot nemen naar het nieuwste stukje Nederland. Ga voor een adrenalinestoot in een achtbaan van Walibi of bekijk het Unesco-werelderfgoed van Schokland.

Wil je weten wat je allemaal kunt doen tijdens een vakantie in Flevoland? Lees snel verder voor de 25 beste bezienswaardigheden in deze intrigerende provincie!

Aviodrome

Liefhebbers van vliegtuigen en de geschiedenis van de luchtvaart kunnen hun hart ophalen in de Aviodrome in Lelystad. Met meer dan honderd vliegtuigen, waaronder een Boeing 747 van de KLM, is dit het grootste luchtvaartmuseum van Nederland. In een historisch gebouw van Schiphol uit 1928 kun je zien hoe mensen vroeger reisden met het vliegtuig, er zijn vluchtsimulators en je kunt inchecken voor een rondvlucht boven de Aviodrome.

Flevoland Aviodrome

Het museum zat vroeger op luchthaven Schiphol en heette toen nog Aviodome. Sinds 2003 is het een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Flevoland. Adres: Pelikaanweg 50, 8218 PG Lelystad. Website: www.aviodrome.nl

Vermijd wachtrijen voor een dagje in de wolken in Flevoland!
Boek hier alvast je entreetickets voor het Aviodrome in Lelystad

Almere

Almere is de jongste stad van Nederland, die in zo’n 50 jaar in de polder van Flevoland uit de grond is gestampt. In 1976 kwamen hier de eerste mensen wonen, maar inmiddels voelen 220.000 mensen zich thuis in deze uitgestrekte stad. Daarmee staat Almere zelfs in de top-10 van grootste steden in Nederland. Jaren geleden werd Almere verkozen tot de ‘lelijkste stad’ van ons land, maar die tijd is voorbij.

Almere wat te doen

Voorbij de eindeloze wijken met nieuwbouwhuizen is verbazingwekkend veel te doen en te zien. In Almere kom je natuurlijk niet voor een charmante binnenstad en middeleeuwse bezienswaardigheden, maar wel voor eigentijdse architectuur, moderne kunst en ongelooflijk veel natuur. Je kunt er de hoogste berg van Flevoland beklimmen, relaxen op stranden en fietsen of wandelen langs meren en bossen. ► Lees hier alle tips wat te doen in Almere

Walibi Holland

Vlakbij het dorp Biddinghuizen in het oosten van Flevoland ligt Walibi Holland, hét attractiepark van Nederland voor adrenalinejunkies. Het pretpark heeft meer dan 30 spectaculaire attracties, zenuwslopende achtbanen en thrill rides waar jong en oud hun grenzen kunnen verleggen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Sky Diver? Hierbij wordt je eerst 54 meter omhoog getakeld en vervolgens maak je een enorme duikvlucht met 120 kilometer per uur.

Walibi Holland in Flevoland

De beroemdste attractie is de Goliath, de langste achtbaan van de Benelux. Je raast over de 1214 lange baan met een topsnelheid van 106 kilometer per uur! Na amper een minuut is deze sensatie weer voorbij. Er is ook minder intens vermaak. Zo kun je een ritje maken in een blinkende oldtimer, een rondje draaien in een 45 meter hoog reuzenrad of een boottocht maken langs geisers, watervallen en tunnels. Onderweg kun je dan met een waterkanon verschillende doelen uitschakelen. Bij het attractiepark kun je overnachten in Walibi Village, met vakantiehuisjes voor 4 tot 8 personen. Adres: Spijkweg 30, 8256 RJ Biddinghuizen. Website: www.walibi.nl

Schokland

Ondanks het jonge bestaan van Flevoland zijn er toch al bezienswaardigheden die prijken op de Werelderfgoedlijst van Unesco. In 1995 werd Schokland aan de lijst toegevoegd, een ‘eiland op het droge’ midden in de Noordoostpolder. Eeuwenlang was Schokland een zelfstandig eiland in de voormalige Zuiderzee. Op dit 4 kilometer lange eiland leefden de meeste bewoners van visserij en overzeese handel. Door continu overstromingen moesten de ‘Schokkers’ hun eiland in 1859 echter gedwongen verlaten.

Flevoland Schokland

Na de inpoldering van de Noordoostpolder in 1942 kwam Schokland weer droog te liggen. Nu staat dit voormalige eiland symbool voor de Nederlandse strijd tegen het water. In het polderlandschap vind je nog de restanten van de oude nederzetting, waaronder visserswoningen, de kerk, de vuurtoren en de haven. Museum Schokland (www.museumschokland.nl) belicht de indrukwekkende geschiedenis van het eiland en in bezoekerscentrum De Gesteentetuin krijg je informatie over de natuur van het gebied. Er zijn verschillende wandel- en fietsroutes om Schokland te ontdekken. Adres museum: Middelbuurt 3, 8319 AB Schokland. Website: www.schokland.nl

Batavialand

Tot de populairste bezienswaardigheden van Lelystad behoort Batavialand, dat je meeneemt naar de scheepsbouw, de zeevaart en het inpolderen in de afgelopen eeuwen. Het is een interactief museum, een scheepswerf en een reconstructie van het 17e eeuwse VOC-schip De Batavia. Aan boord van dit schip hoor je spannende verhalen over het leven aan boord.

Batavialand museum in Flevoland

De 300 opvarenden hadden te maken met gevechten, muiterij, schipbreuk en ziektes. De echte Batavia ging in juni 1629 ten onder voor de kust van West-Australië, amper een jaar nadat het schip te water werd gelaten. In het museum kom je verder meer te weten over het klimaat, het jagen en het verzamelen in de prehistorie tot 7000 jaar geleden, toen mensen al door het huidige Flevoland liepen.

Batavia schip in Flevoland

Je ziet scheepswrakken van schepen die vergaan zijn in de Zuiderzee. Die zijn aangetroffen tijdens de drooglegging van Flevoland. In het Watertheater kunnen kinderen sluizen bedienen of dijken bouwen om droge voeten te behouden. Adres: Oostvaardersdijk 01-13, 8242 PA Lelystad. Website: www.batavialand.nl

Oostvaardersplassen

Tussen Almere en Lelystad liggen de Oostvaardersplassen, het grootste natuurgebied van Flevoland. Het is een enorm uitgestrekt moerasgebied met rietvlaktes, ruige graslanden, waterplassen en bossen waar de natuur jarenlang haar gang kon gaan. Eigenlijk was het bestemd als industriegebied, maar nu zijn tienduizenden de baas in dit waterrijke gebied. Lepelaars, aalscholvers, de imposante zeearend komen hier om te broeden en bij te tanken.

Flevoland Oostvaardersplassen

Ook talloze zoogdieren hebben van de wildernis hun thuis gemaakt. Over de vlaktes tussen de moerassen struinen reeën, konikpaarden, edelherten en Heckrunderen rond. Zij houden met hun grazen de graslanden kort. Kleinere dieren zijn vossen en hazen. De Oostvaardersplassen zijn de ultieme plek als je op zoek bent naar rust en stilte, maar je mag het natuurgebied niet op eigen houtje betreden.

Flevoland Oostvaardersplassen konikpaarden

Toch is er genoeg te doen en te zien. Rondom het gebied zijn verschillende uitkijkposten waar je dieren en vogels kunt spotten en soms kun je met een boswachter ‘op safari’ in het reservaat. Zowel in Almere als Lelystad is een bezoekerscentrum waar je terecht kunt voor wandelingen, fietstochten, excursies en andere activiteiten. De Oostvaarderplassen vormen onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land. Website: www.nationaalparknieuwland.nl

Urk

Urk is een van de oudste plaatsen in Flevoland, dat zelfs al bestond voordat de drooglegging van de provincie begon. Eeuwenlang was het een eiland in de Zuiderzee, totdat het in de jaren ’40 van de vorige eeuw werd opgeslokt door de inpoldering van de Noordoostpolder. Nog steeds voelt Urk een beetje aan als een eiland, met gelovige inwoners die vasthouden aan hun eigen tradities en taal. Het oorspronkelijke dorp ligt ook wat hoger dan de omgeving, waardoor je ook moet zeggen dat je op Urk bent (in plaats van ‘in’ Urk).

Flevoland Urk

Urk ligt nu aan het IJsselmeer en heeft een pittoreske haven met een van de grootste vissersvloten van Nederland. Wandel langs dobberende Urker botters en door de smalle straatjes met de historische vissershuizen. De straten heten hier ‘Wijk’, met een nummer. In Museum Het Oude Raadhuis (www.museumopurk.nl) ontdek je verhalen over de visserij, de maritieme geschiedenis en de Urker tradities. Een maquette laat zien hoe Urk eruitzag toen het nog een eiland was.

Urk Vissersmonument

Vlakbij de haven staat het Kerkje aan de Zee, het oudste gebouw van Urk dat dateert uit 1786. Ontroerend is het Vissersmonument waarin de namen staan gegraveerd van 368 Urker vissers die omkwamen op zee (de laatste in 2019). Bij de marmeren platen staat een standbeeld van een vrouw die uitkijkt naar haar verdwenen man.

Urk vuurtoren

Een icoon is de witte Vuurtoren van Urk (www.vuurtorenurk.nl) uit 1844. Tijdens schoolvakanties kun je de 19 meter hoge vuurtoren beklimmen voor een mooi uitzicht over Urk en het IJsselmeer. Ook zie je dan de Ommelebommelestien, een grote zwerfkei in de haven van Urk. Volgens de lokale legende zouden Urker kinderen hier vandaan komen, ‘gebracht’ door de ooievaar.

Pantropica

Waan je even in de tropen als je een bezoek brengt aan Pantropica in het dorp Luttelgeest in de Noordoostpolder. Dit is een overdekt junglepark waar tropische regenwouden van verschillende continenten zijn nagebootst. Loop tussen reusachtige palmen in Amazonia, laat je imponeren door orchideeën en vleesetende planten in Tropica en betreed de woestijnachtige omgeving van Safrica.

Flevoland Pantropica

Onderweg kom je allerlei exotische dieren tegen, zoals stokstaartjes, toekans, flamingo’s, gekleurde papegaaien, ringstaartmaki’s en slangen. Het park heeft verschillende cafés en restaurants als het jungle-avontuur je trek heeft gegeven. Ook kun je terecht voor dierenshows en andere activiteiten.

Flevoland Pantropica flamingo's

Pantropica stond tot 2024 nog bekend als de Orchideeën Hoeve. Dit is een van de populairste bezienswaardigheden onder families met kinderen. Vooral in de vakanties is het aan te raden vooraf tickets te reserveren via de website. Adres: Oosterringweg 34, 8315 PV Luttelgeest. Website: www.pantropica.nl

Tulpen van Flevoland

Je zou het niet denken met die eindeloze vlakke polders, maar in het voorjaar is Flevoland in een van de kleurrijkste plekken van Nederland. De provincie heeft namelijk het grootste bloembollengebied van ons land. In april en mei staan de tulpen in bloei en is het landschap veranderd in een regenboog van kleuren. De velden met roze, rode, paarse, gele en rode tulpen leveren flink wat fotogenieke plaatjes op!

Flevoland tulpenvelden

Je kunt de kleurrijke lappendeken bewonderen via de Tulpenroute Flevoland die elk jaar wordt uitgezet. Met de auto of de fiets kun je een speciale route volgen langs bloembollenvelden in Lelystad, Dronten en Zeewolde. Er zijn drie of vier routes om uit te kiezen, die in lengte variëren tussen de 70 en 100 kilometer. Via een app kun je de route volgen.

Flevoland tulpen

Het is wel de bedoeling dat je een ticket koopt en de tulpenvelden niet op eigen houtje gaat bewonderen, al zal niemand je tegenhouden als je zelf gaat toeren. Met een ticket boek je een tijdslot, zodat de drukte wordt verspreid. Onderweg worden door boerderijen allerlei activiteiten georganiseerd. Betreden van de tulpenvelden is ten strengste verboden, hoe Instagrammable dat ook mag zijn. Website: www.tulpenrouteflevoland.nl

Nagele

Nagele is een dorp van amper 2000 inwoners in de Noordoostpolder, niet ver van Urk. Geen plek met boeiende bezienswaardigheden zou je denken, maar daar vergis je je in! Er is best wat te doen en te zien in Nagele, dat een bijzondere ontstaansgeschiedenis heeft. Dit is namelijk het enige dorp van Nederland waar álle huizen en gebouwen een plat dak hebben.

Daarmee is Nagele het beste voorbeeld in ons land van Het Nieuwe Bouwen, een architectuurstroming uit de vorige eeuw waarbij alles zo strak en functioneel mogelijk moest zijn. Geen versieringen en tierelantijnen dus 🙂 In Museum Nagele (www.museumnagele.nl) kom je alles te weten over deze architectuurgeschiedenis, met exposities waarin architectuur en beeldende kunst een belangrijke rol spelen. Het museum is gevestigd in een voormalige katholieke kerk uit 1964, uiteraard ook met plat dak.

Flevoland Nagele

Breng dan meteen in Nagele een bezoek aan Huis Polman (www.hendrickdekeyser.nl), waar je zo de jaren ’50 binnen stapt. Dit museum was in 1956 het huis van een van de eerste bewoners van de Noordoostpolder en nog ingericht in de tijd dat zij hier net woonden. Het huis had ‘moderne voorzieningen’ als stromend water en een toilet.

Museumhuis in Nagele Flevoland

Op warme dagen kun je daarna relaxen op het Schokkerstrand. Mocht je nog wat lokale delicatessen mee willen nemen, dan moet je even binnenstappen bij Renne Streekproducten (www.rennestreekproducten.nl). En natuurlijk zijn de vele moderne windmolens je opgevallen als rondrijdt in Flevoland. Bij 11 Beaufort Wind & Energy Experience (www.11beaufort.nl) kom je op interactieve wijze meer te weten over windturbines en duurzame energie. Dit beleveniscentrum ligt naast het megagrote Windpark Noordoostpolder.

Batavia Stad Fashion Outlet

Wil je shoppen tijdens een vakantie in Flevoland? In Lelystad vind je de Batavia Stad Fashion Outlet, waar je goedkoop merkkleding van gerenommeerde modemerken kunt scoren. Dit openlucht winkelcentrum bevat zo’n 150 winkels waar kleding, sieraden en schoenen te koop zijn van bekende fashion brands als Hugo Boss, Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Nike en Scotch & Soda. De kortingen bedragen liefst 30 tot 70 procent.

Batavia Stad in Flevoland

Naast kleding kun je hier terecht voor woonartikelen, zoals porselein van Villeroy & Boch en gietijzeren pannen van Le Creuset. En er zijn verschillende cafés, koffiezaken en fastfoodtenten om je honger en dorst te stillen. Het winkelcentrum heeft de looks van een ‘vestingstadje’, met houten huizen, pleintjes, stadspoorten en autovrije klinkerstraatjes. Het schiereiland Marken vormde de inspiratiebron voor het ontwerp.

Flevoland Batavia Stad Fashion Outlet

Batavia Stad ging open in 2001 en was daarmee de eerste outlet van Nederland. Tot drie keer toe is het winkelcentrum uitgebreid. Vlakbij liggen andere bezienswaardigheden, zoals het museum Batavialand en een replica van het VOC-schip Batavia. Elke dag geopend tot 18.00 of 20.00 uur. Adres: Bataviaplein 60, 8242 PN Lelystad. Website: www.bataviastad.nl

Marker Wadden

Aan de noordkust van Flevoland ligt het nieuwste stukje Nederland: de Marker Wadden. Dit zijn vijf natuureilanden die tussen 2016 en 2021 zijn aangelegd met zand, slib en klei uit het Markermeer. Hierdoor moest de kwaliteit van dit meer verbeteren. In de korte tijd van hun bestaan hebben de Marker Wadden zich al ontwikkeld tot een heus natuurgebied, dat vooral bij vogels in trek is.

Marker Wadden in Flevoland

Zo komen de kluut en de visdief hier om te rusten, te broeden en eten te zoeken in de rietmoerassen en de ondiepe wateren langs de oevers van de eilanden. Steeds meer trekvogels gebruiken de Marker Wadden als tussenstop, zoals de grutto en de zwarte stern. De eilanden zijn onbewoond, maar wel te bezoeken van april tot en met oktober. Vanuit de haven van Lelystad vaart in drie kwartier een boot naar de Marker Wadden, 9 kilometer verderop. Je kunt er desnoods een excursie bij boeken.

Wandelpad Marker Wadden Flevoland

Op de nieuwste Waddeneilanden ervaar je nog het echte eilandgevoel. Op dit unieke stukje natuur zijn prachtige wandelingen te maken van 2½ tot 12 kilometer. Er zijn drie vogelkijkhutten en er is een uitkijktoren voor een weids uitzicht. Ook is er een kleine ‘nederzetting’ met een bezoekerspaviljoen en vier recreatiehuisjes voor verhuur. Een boottocht moet je reserveren via de website van Natuurmonumenten: www.natuurmonumenten.nl 

Biddinghuizen

Je komt misschien langs Biddinghuizen als je op weg bent naar pretpark Walibi, maar rondom dit dorp in zuidelijk Flevoland is nog meer te doen. Zo kun je er van het voorjaar tot de herfst terecht in Hanneke’s Pluktuin (www.hannekespluktuin.nl). Voor gemiddeld € 12,50 kun je je zelf bloemen plukken voor een mooi boeket. Er ligt een knipschaar voor je klaar. In april kun je ook tulpen plukken met een keuze uit liefst 250 soorten. Voor koffie, zelfgebakken taart of een boerenlunch kun je terecht in de kas.

Op een paar kilometer van de dorpskern van Biddinghuizen ligt het Veluwemeer, dus dat betekent genieten op het water! Bij De Randmeren (www.derandmeren.nl) kun je een zeilboot, sloep, kano of supboard huren. Of meld je aan voor een lesje zeilen.

Ben je met een groep, dan biedt restaurant Dorhout Mees (www.dorhoutmees.nl) verschillende outdooractiviteiten. Kies voor boogschieten, kleiduifschieten, quadrijden of golfen. En wil je in de zomer een paar dagen helemaal uit je dak? Wees dan op tijd voor de tickets voor het festival Lowlands (www.lowlands.nl), dat elke augustus plaatsvindt in Biddinghuizen.

Zoek je accommodatie in de buurt van Biddinghuizen in Flevoland?
➽ Boek een verblijf bij vakantiepark Landal Waterparc Veluwemeer of EuroParcs Zuiderzee

Zeewolde

In Zeewolde draait alles om water en watersporten – de ‘zee’ in de naam zegt het eigenlijk al. Zeewolde is de jongste stad van Flevoland die in 1984 werd aangelegd aan het Wolderwijd, een van de Veluwerandmeren die de provincie scheidt van Gelderland. De stad heeft een mooie haven en voor de kust ligt het bijzondere Tulpeiland – een eiland in de vorm van een tulp. Vooral vanuit de lucht is dit goed te zien. Ook in de kelk van de tulp kunnen boten aanmeren.

Flevoland Zeewolde

In Zeewolde zijn volop mogelijkheden om een ontspannen dag op het water door te brengen. Huur een boot of een sloep bij BootToGo (www.boottogo.nl) en vaar naar steden als Harderwijk, Elburg of Spakenburg. Bij DA Bootverhuur (www.dabootverhuur.nl) kun je een boot of een waterfiets huren, maar een BBQ-event beleven op het eiland De Zegge. Voorts kun je voor een boot, sloep of supboard terecht bij PonsEndt (www.ponsendt.nl), die bekendstaan om hun lage tarieven.

Flevoland Zeewolde strand

Na een dag op het water kun je relaxen op een van de stranden van Zeewolde. Het Erkermerderstrand is 3 kilometer lang en daarmee het langste strand van Flevoland. Ten westen van Zeewolde ligt het Horsterwold (www.staatsbosbeheer.nl), het grootste loofbos van Nederland. Ontdek het bos te voet, per fiets of op een paard en ga op zoek naar reeën, wilde paarden, damherten en vossen. Vanaf de Tuurtoren heb je een mooi uitzicht over de omgeving. In Zeewolde zelf kun je verschillende kunstwerken bewonderen. Zoals de Salami, een stalen sculptuur die in plakjes is gesneden.

Emmeloord

In Emmeloord betreed je een van de oudste stukjes van Flevoland – na de inpoldering althans. Deze stad ligt in het hart van de Noordoostpolder en is de eerste plek waar na de drooglegging mensen kwamen te wonen. Al in 1943 werden hier straten aangelegd en woonhuizen gebouwd, dus tijdens de Tweede Wereldoorlog. Rondom Emmeloord verrezen tien kleine dorpen, als een ster er omheen.

Poldertoren in Emmeloord Flevoland

Een van de iconische monumenten in het centrum van Emmeloord is de achthoekige Poldertoren. Dit is een voormalige watertoren die gebouwd werd tussen 1957 en 1959. De plek zou het exacte middelpunt van de Noordoostpolder markeren. Met een hoogte van ruim 65 meter is het een van de hoogste watertorens van Nederland. Bovenin zit een carillon met liefst 48 klokken, waarmee dit óók een van de grootste is van Nederland. Ooit kon je de 243 traptreden beklimmen voor een panoramisch uitzicht. Wanneer de Poldertoren weer opengaat voor bezoekers, is niet bekend.

Voor shoppen kun je terecht op de Lange Nering, het kloppende hart van het winkelgebied van Emmeloord (www.gastvrijemmeloord.nl). Samen met de omringende straten zijn hier 120 winkels te vinden. Ook zijn er 20 restaurants en elke donderdag is er een winkelmarkt.

Flevoland Wellerwaard

Aan de noordkant van Emmeloord ligt het natuur- en recreatiegebied Wellerwaard. Je kunt er picknicken, wandelen, sporten, barbecueën en zonnebaden. Er is een strand en van mei tot en met oktober kun je zwemmen in een meertje. Aangenaam vertoeven is het in Strandpaviljoen Bij Ons in de Wellerwaard (www.bijons-wellerwaard.nl).

Landschapskunst in Flevoland

Nergens anders in de wereld vind je zoveel landschapskunst bij elkaar als in Flevoland. Tussen de polders, bossen en wegen zijn minstens 20 grotere en kleinere kunstwerken te vinden. Al sinds de jaren ’70 zijn er inspanningen om het landschap op te fleuren met creaties die opvallen in de open lucht. Bekend is bijvoorbeeld De Groene Kathedraal aan de rand van Almere. Bijna 200 populieren doen denken aan de kathedraal van Reims, maar zonder dak en glas-in-loodramen.

Flevoland kunst

Als je op de snelweg A6 bij Almere rijdt, kunnen de vijf enorme Olifanten je niet ontgaan. Ook het kunstwerk Exposure heeft inmiddels een iconische status. Het is een stalen reus van bijna 26 meter hoog die peinzend uitkijkt over het Markermeer. De stichting Land Art Flevoland beheert de grootste kunstwerken en organiseert activiteiten om ze onder de aandacht te brengen. Zo kun je meedoen aan een bustour en is er elk jaar het Land Art Weekend aan het begin van juni. Meer informatie: www.landartflevoland.nl

Natuurpark Lelystad

Op safari kan in Natuurpark Lelystad, een omheind reservaat waar allerlei grote hoefdieren rondlopen. Je ziet er met uitsterven bedreigde diersoorten als Przewalskipaarden, Pater Davidsherten en wisenten, de grootste landzoogdieren van Europa. Het park is de thuisbasis van een populatie Europese otters die niet meer in de vrije natuur kunnen leven, al zijn er ook nog enkele ‘in het wild’. En in het gebied lopen minder bedreigde diersoorten rond zoals elanden, edelherten, wilde zwijnen, reeën, vossen en bevers.

Flevoland Natuurpark Lelystad

Natuurpark Lelystad is al in 1970 opgezet omdat dierentuin Artis in Amsterdam ruimte nodig had voor grote hoefdieren. Je kunt het park te voet verkennen of een fiets huren bij het bezoekerscentrum. Er ligt 18 kilometer aan fiets- en wandelpaden en er zijn kijkhutten om dieren te spotten (neem je verrekijker mee!).

Flevoland natuurpark Lelystad

Het bezoekerscentrum heeft ook een winkel en een tentoonstelling over het park. In restaurant Harteluk kun je genieten van het uitzicht over de plas met een kop koffie, lunch of een drankje. Het park is geopend van zonsopgang tot zonsondergang en ligt ten westen van Lelystad, aan de andere kant van snelweg A6. Adres: Vlotgrasweg 11, 8219 PP Lelystad. Website: www.flevo-landschap.nl

Waterloopbos

Wil je weten waarom het laaggelegen Nederland het water altijd buiten de deur kon houden? Breng dan het bezoek aan het Waterloopbos in de noordoostelijke hoek van Flevoland. Dit is een ‘historisch openlucht laboratorium’ waar het Waterkundig Laboratorium jarenlang onderzoek deed naar waterwerken. Situaties werden nagebootst met golven, stuwdammen en stromingen.

Flevoland Waterloopbos

Zo werden hier de Deltawerken getest, evenals de werking van water in havens als Rotterdam, IJmuiden en buitenlandse steden. Het testen gebeurt al lange tijd niet meer sinds de computer haar entree heeft gemaakt, maar er zijn nog steeds 35 schaalmodellen van waterwerken te vinden. Daarnaast is het vooral een heerlijk bos waar je kunt wandelen, fietsen en picknicken.

Flevoland Waterloopbos natuur

Je kunt de restanten bewonderen van de schaalmodellen die langzaam overwoekerd zijn door mos, planten en bomen. Daarmee is dit waarschijnlijk het meest bijzondere bos van Nederland. Loop voor of na je bezoek binnen bij paviljoen Het Proeflab (www.hetproeflab.nl) voor huisgemaakte taart of vers bereide lunch. Het Waterloopbos ligt in de Noordoostpolder bij Marknesse. Adres: Voorsterweg 34, 8316 PT Marknesse. Website: www.natuurmonumenten.nl

Wil je overnachten bij het Waterloopbos midden in het groen?
Boek hier een overnachting bij Fletcher Hotel Marknesse

Dronten

Dronten is een van de grootste gemeenten van Nederland – qua oppervlakte althans. Niet zo gek als je de vele vlakke polders ziet die deze stad omringen. In 1962 werden de eerste huizen gebouwd in deze gemeente in Oost-Flevoland, die zo’n 5 meter onder de zeespiegel ligt. Tegenwoordig ziet heel Dronten er nog steeds uit als een soort immense nieuwbouwwijk die weinig sfeer uitstraalt.

Flevoland Dronten

Toch is het de moeite waard om een omweg te maken, al is het vanwege het iconische gebouw De Meerpaal (www.meerpaal.nl). Dit is een van de belangrijkste culturele centra van Flevoland met een theater, een bioscoop en een grand café. Check de agenda als je een avondje uit wilt, want je kunt er terecht voor cabaret, dans, musical, toneel en andere voorstellingen. De Meerpaal – dat lange tijd bekend stond als ‘Het Ding van Dronten’ – dateert al uit 1967. Later is het wel vervangen door nieuwbouw. In de jaren ’60, ’70 en ’80 werd hier het kinderprogramma Stuif es In opgenomen.

De Meerpaal in Dronten Flevoland

Loop meteen even door naar het stadhuis voor het Vliegersmonument voor de deur. Dit is een propeller van een Britse bommenwerper. Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan geallieerde piloten die tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven lieten, en waarvan velen in de toenmalige Zuiderzee zijn neergestort.

Achter het stadhuis en De Meerpaal ligt Stadscentrum Suydersee (www.suydersee.com), een groot winkelcentrum met 120 winkels. Het aanbod varieert van de bekende winkelketens tot kleine boetiekjes. Dronten is een van de eerste Nederlandse steden met een Eerlijke Winkelroute (www.eerlijkewinkelroute.org), waarbij je verantwoord en duurzaam kunt shoppen.

Flevoland Dronten winkelen

Ga verder de stad in en je komt bij Ontmoetingspark Buiten (www.ontmoetingsparkbuiten.nl). Dit is een gloednieuw recreatiegebied met dierenpark en theehuis. Echt buiten Dronten ligt het Mechanisch Erfgoed Centrum (www.mecmuseum.nl), een museum met oude stoommachines, naaimachines, speelgoed, oude gereedschappen en landbouwwerktuigen.

Ark van Noach

In de haven van Lelystad ligt de Ark van Noach, dat zich profileert als ‘het eerste drijvende Bijbelse themapark van Europa’. Het gigantische houten schip vertelt het verhaal van Noach die een ark bouwde voor zijn gezin en vele dieren om de zondvloed te overleven. Van elke diersoort stapte één paartje op het vaartuig. Ook is er aandacht voor andere Bijbelse vertellingen, zoals die van David & Goliath, Koning Salomo en Adam & Eva.

Flevoland Ark van Noach

Deze ‘replica’ van de Ark van Noach heeft vier verdiepingen en is liefst 70 meter lang en 13 meter hoog. Voor de bouw van het schip werden 1200 bomen gekapt en tot planken gezaagd. Overigens kan deze ark niet varen, maar alleen worden gesleept. Het schip lag eerst in Zeewolde en andere steden, voordat het aanmeerde in Lelystad. Hoe lang de ark in Flevoland blijft liggen, weet niemand. Adres: Bataviahaven, 8242 PR Lelystad. Website: www.arkmuseum.eu

Lepelaarplassen

Ten noorden van Almere liggen de Lepelaarplassen, nog zo’n bijzonder stukje wildernis in Flevoland. Dit reservaat bestaat uit plassen, natte graslanden en rietvelden en is de thuisbasis van meer dan 300 soorten water- en moerasvogels. Het gebied ontstond bij de drooglegging van de provincie en is al in 1971 aangewezen als natuurreservaat. Vooral vogelaars mogen de Lepelaarplassen niet missen. Vanuit kijkhutten kun je poldervogels spotten als aalscholvers, grutto’s, de roerdomp en natuurlijk lepelaars.

Flevoland Lepelaarplassen

Met een beetje geluk zie je zeearenden die steeds vaker voorkomen in het gebied. Ook kun je een wandelroute van 12 kilometer volgen rondom de plassen. Het startpunt voor een fietstocht of wandeling is bezoekerscentrum De Trekvogel. Vanaf dit punt kun je genieten van de skyline van Almere aan de ene kant en die van het eiland Marken aan de andere kant. Website: www.flevo-landschap.nl

Stranden van Flevoland

Heb je zin in een dagje strand? Ook daarvoor zit je goed in Flevoland! Met de lange kustlijn is het natuurlijk niet zo vreemd, maar de provincie heeft 27 stranden om uit te kiezen. Het zijn vaak stranden met opgespoten zand (en soms wat gras) en ondiep water, waar je lekker kunt zonnebaden en wat kunt zwemmen in het Veluwemeer of het IJsselmeer.

Flevoland strand

Ook zijn er op veel plekken strandtenten. Grote voordeel van een bezoek aan de stranden in Flevoland is dat je niet lang in de file hoeft te staan, vergeleken met de stranden aan de Nederlandse kust. Veel minder druk dus!

Flevoland Bataviastrand

Het Erkermerderstrand bij Zeewolde is het grootse strand van de provincie, met een lengte van 3 kilometer. Watersporters moeten naar het Bataviastrand bij Lelystad, want dat is dé plek om te windsurfen en te kitesurfen. Het Woldstrand bij Zeewolde kwam als beste strand van Flevoland uit de bus bij een onderzoek van de lokale omroep. Het Houtribhoekstrand is het grootste strand van Lelystad met een afgezet stukje zwemwater voor kleine kinderen. En vanuit Almere ben je zo bij het mooie en brede Almeerderstrand.

Nationaal Ruimtevaart Museum

Het Nationaal Ruimtevaart Museum is een onderdeel van het Aviodrome in Lelystad en belicht de geschiedenis van de Nederlandse ruimtevaart. Je ziet er Nederlandse satellieten, een nagebouwd maanlandschap met een maanlander en een model van het internationale ruimtestation ISS waar astronaut André Kuipers enige tijd verbleef.

Een bijzondere aanwinst is het Lynx raketvliegtuig, dat gebouwd werd voor vluchten met ruimtetoeristen (maar dat nooit heeft gedaan). Adres: Pelikaanweg 50, 8218 PG Lelystad. Website: www.nationaalruimtevaartmuseum.nl

Swifterbant

Swifterbant is een van de kleinste dorpen in Flevoland, halverwege vorige eeuw ontstaan bij de drooglegging van de provincie. Hier zijn resten gevonden van een prehistorische nederzetting van zo’n 10.000 jaar geleden, maar daar is niks van te zien. Swifterbant is vooral interessant voor autoliefhebbers vanwege het Kitcar Museum (www.kitcarcollection.com), dat alleen op afspraak te bezoeken is.

Flevoland Swifterbant

In dit privémuseum vind je de grootste verzameling kitcars op één plek – oftewel auto’s die je zelf in elkaar moet zetten. Ten zuiden van het dorp vind je het Swifterbos waar je afwisselende wandelingen kunt maken. Loop bijvoorbeeld over het 3½ kilometer lange Gaospad tussen akkers en bossen, waarbij je meerdere heuvels moet trotseren. En wil je leren golfen? Rij dan naar Shortgolf Swifterbant (www.shortgolf.nl) waar elke recreant terecht kan. De holes zijn korter dan op een gewone golfbaan, dus perfect om te oefenen.

Ketelhaven en IJsseloog

Ben je een liefhebber van boten en (zeil)jachten? Neem dan even een kijkje bij de Ketelhaven aan de noordkant van de Flevopolder. Hier vind je jachthaven Lands End (www.jachthavenlandsend.nl) met honderden ligplaatsen, waar je zelf als booteigenaar ook kunt aanmeren als je Flevoland wilt bezoeken. Je vaart hier zo het Ketelmeer en het IJsselmeer op. Mocht je hier willen slapen, dan zijn er het nabijgelegen villapark twee bed & breakfasts te vinden.

De Ketelhaven is trouwens een buurtschap met een stukje geschiedenis. In 1953 werden hier op een dijk een stuk of negen ‘pioniershuizen’ gebouwd voor arbeiders en hun gezinnen die werkten aan de drooglegging van Flevoland.

Flevoland IJsseloog

Tegenover de jachthaven ligt een kunstmatig ringvormig eiland dat IJsseloog wordt genoemd. Sinds de jaren ’90 gebruikt Rijkswaterstaat dit eiland om verontreinigd slib te dumpen. Soms mag je het tijdens een Open Dag bezoeken. Ten oosten van de Ketelhaven ligt het Koningin Wilhelminabos (www.kwf.nl) met een monument voor mensen die aan kanker zijn overleden. Op het glazen monument staan de namen van duizenden mensen. Het bos is in 2000 aangelegd door het KWF.

Voor het laatst bijgewerkt op 27 juni 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Flevoland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; Aviodrome; Shutterstock.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *