Bezienswaardigheden in Limburg top-25
Hieronder vind je een overzicht van de beste bezienswaardigheden in de provincie Limburg in Nederland.
Wat te doen en te zien in Maastricht: 15 tips!
Wat te doen in Maastricht, de bourgondische hoofdstad van Limburg? Maastricht is een van de oudste steden van Nederland, waar je haast struikelt over de monumentale gebouwen. Maar de stad is ook rijk aan musea en een heerlijke plek voor fijnproevers. Lees hier alle tips wat te doen in Maastricht
Arcen
In dit Limburgse dorp komt de bloemen- en bomenpracht je tegemoet in Kasteeltuinen Arcen (www.kasteeltuinen.nl). Deze sierlijke tuinen behoren tot de mooiste van Europa waar je gemakkelijk enkele uurtjes tussen alle flora kunt ronddwalen. Er zijn liefst 15 thematuinen te verkennen, waaronder een rosarium, een beeldentuin, een bamboebos en een oosterse watertuin. Erg leuk is de bergtuin met hellinkjes, mini-rotswanden en watervallen. De tuinen liggen rondom een statig 17e-eeuws kasteel dat je ook kunt bezoeken.
Arcen is ook de thuisbasis van de Hertog Jan Brouwerij (www.hertogjan.nl), de bekendste bierbrouwer in de provincie Limburg met een geschiedenis die teruggaat tot 1915. Vier vrienden richtten toen in het dorp Arcen de ‘Stoombierbrouwerij’ op, waarbij bier werd gebrouwen met een stoommachine. Tijdens een bezoek aan de brouwerij wordt je meegenomen langs het hele bouwproces en zie je de sfeervolle kelder met flessen Grand Prestige van diverse jaargangen. In de Hertog Jan Proeverij kun je de biertjes proeven.
Nog meer proeverijen staan je te wachten als je een rondleiding boekt bij Graanbranderij de IJsvogel (www.ijsvogel.com). In een oude watermolen zit een ambachtelijke distilleerderij waar jenevers, bitters, kruidenbitters en likeuren worden gestookt. Na alle buitenlucht, bier en jenever kun je tot rust komen en ontspannen in Thermaalbad Arcen (www.roompot.nl). De kuurbaden van dit wellness centrum halen water uit een eigen bron die liefst 900 meter diep is.
Vaals
Vaals ligt in het uiterste zuidoosten van Limburg, omringd door glooiende heuvels aan de ene kant en de Duitse stad Aken aan de andere kant. Maar Vaals ligt óók aan de voet van de Vaalserberg, met een hoogte van 322 meter de hoogste berg van Nederland. Bovenop vind je het Drielandenpunt, de belangrijkste toeristische attractie van Vaals. Met een beetje moeite kun je hier tegelijk in Nederland, België en Duitsland staan.
Niet ver hier vandaan kun je de Wilhelminatoren beklimmen voor een weids uitzicht over de Limburgse heuvels en de Ardennen. Maak een fietstocht op de Vaalserberg als je wat actiefs wilt doen. Maar in Vaals zelf is genoeg te zien. Bekijk religieuze kunst in Museum Vaals, proef Limburgse wijnen en ga op bedevaart naar de Lourdesgrot. ► Lees hier meer over bezienswaardigheden in Vaals
Asselt
Asselt is een piepklein dorp aan de Asseltse Plassen, iets ten noorden van Roermond. Je zou hier zo voorbij rijden, ware het niet dat Asselt een van de meest opzienbarende bezienswaardigheden heeft van Limburg. Op een landtong in de rivier de Maas staat namelijk de Sint Dionysiuskerk, ook wel bekend als de Rozenkerk. Dit is een vroeg romaans kerkje dat al gebouwd is in de 11e eeuw.
Daarmee is het een van de oudste kerken van Nederland. Bovendien is het een van de weinige kerken van ons land die op een heuveltje langs een rivier is gebouwd. Meer over de geschiedenis kom je weten in Museum Asselt (www.museumasselt.nl) tegenover de kerk. Tot de collectie behoren archeologische vondsten, religieuze kunst, wapens en oude gebruiksvoorwerpen zoals brillen en pijpen. De oprichting van Museum Asselt gaat terug tot 1927 en daarmee is dit het oudste nog bestaande museum van Limburg.
Beesel
Born
Eind
Elsloo
Gennep
Grathem
Gulpen
Bezienswaardigheden in Heerlen
- Explorion Science Center
- Nederlands Mijnmuseum
- SCHUNCK Cultureel Centrum
- Sint Pancratiuskerk
- Sterrenwacht Limburg
- Thermenmuseum
Hoensbroek
Horst
Kerkrade
In het uiterste zuidoosten van Limburg pal tegen de Duitse grens ligt Kerkrade, een stad die altijd nauw verbonden is geweest met de Duitse buurgemeente Herzogenrath. Er is zelfs een straat die precies op de grens ligt, de Nieuwstraat in Nederland en de Neustraße in Duitsland. Aan de ene kant van de straat wonen Nederlanders, terwijl de Duitsers aan de overkant hun overburen zijn.
Het is altijd leuk om even een kijkje te nemen als je hier bent. Vroeger was deze straat de belangrijkste smokkelroute tussen Nederland en Duitsland, maar inmiddels wordt er intensief samengewerkt tussen beide steden. Het helpt dat veel inwoners tweetalig zijn en zowel Nederlands als Duits spreken.
Tot de jaren ’70 van de vorige eeuw was Kerkrade het centrum van de mijnindustrie in Nederland. De stad was van 1906 tot 1969 de thuisbasis van Staatsmijn Wilhelmina, een van de grootste en oudste steenkolenmijnen van ons land. De mijnen zijn al lang geleden gesloten, maar het mijnverleden is nog steeds zichtbaar in het erfgoed en de cultuur van Kerkrade. Doe bijvoorbeeld mee met een historische rondleiding in Abdijcomplex Rolduc (www.rolduc.com), het grootste kloostercomplex van de Benelux dat dateert uit de 12e eeuw. De kloosterorde gaf in de 16e eeuw de aanzet tot de ontwikkeling van de steenkolenmijnen.
Tot de populairste bezienswaardigheden in Kerkrade behoort GaiaZOO (www.gaiazoo.nl), uitgeroepen tot een van de mooiste dierentuinen van Europa. Je staat er oog in oog met 150 unieke en bedreigde diersoorten, waaronder leeuwen, giraffen, gorilla’s, neushoorns en rode panda’s. Ben je op stap met de kinderen, dan kun je dit combineren met een bezoek aan het Discovery Museum (www.discoverymuseum.nl). Koop een ticket voor een belevingstour over de aarde, ontdek de ruimte en duik in de wereld van stoommachines en mijnbouw.
Nog meer familieplezier beleef je in LeisureDome (www.leisure-dome.nl), een groot amusementscomplex met bioscopen, racesimulators, Glowgolf, Glowbanen en plekken om te jumpen. Voor (innerlijke) rust maak je een wandeling in de Botanische Tuin Kerkrade (www.botatuin.nl) met een bijzondere collectie bomen en planten uit Madagascar.
Landgraaf
Meerssen
Roermond
Grote kans dat je in de file staat om Roermond binnen te komen, want dagelijks komen er hordes mensen af op de Designer Outlet. Dit is een van de grootste trekpleisters van de Limburgse stad, waar je tegen een hoge korting merkkleding kunt scoren bij zo’n 180 winkels. Dit winkelwalhalla trekt shopaholics uit heel Nederland en Duitsland, maar Roermond heeft zoveel meer te bieden.
De stad ligt zowel aan de rivier de Maas als aan de Roer en heeft vele monumenten en historische gebouwen die goed bewaard zijn gebleven. Pak in de binnenstad een terrasje op het Munsterplein met de vele gezellige cafés en restaurants. In het midden staat de 13e-eeuwse Munsterkerk met de vier klokkentorens. Een straat verder staat de imposante Sint-Christoffelkathedraal uit 1410.
Misschien is je op het plein een standbeeld opgevallen van Pierre Cuypers (1827-1921), een van de beroemdste Roermondenaren ooit. Als architect is hij verantwoordelijk voor 270 kerken en andere gebouwen in Nederland, waaronder het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam. In het Cuypershuis kom je alles te weten over zijn werk en zijn leven. Drink daarna een drankje op de Markt, een ander gezellig plein met het fraaie raadhuis. ► Lees hier meer over bezienswaardigheden in Roermond
Roggel
Sint Odiliënberg
Sittard
Stevensweert
Kloosterdorp Steyl
Ten zuidwesten van Venlo ligt Kloosterdorp Steyl, een katholieke enclave langs de Maas met verschillende gebouwen, musea en bezienswaardigheden. Het kloosterdorp werd in 1875 gesticht door de Duitse pater Arnold Janssen om het katholieke geloof te verspreiden. In Duitsland was dit niet mogelijk, waardoor Janssen naar Limburg uitweek.
De voornamelijk Duitse nonnen konden sinds 1904 terecht in het Heilig Hartklooster. In 1914 kwam daar nog het Heilige Geestklooster bij, met nonnen die zich bezighouden met het missiewerk. Het hart van het kloostercomplex wordt gevormd door Missiehuis St. Michaël, met een kloosterkerk met twee imposante torens. Het is eigenlijk een dubbelkerk met twee kerken boven elkaar in verschillende stijlen. In de onderkerk bevindt zich de sarcofaag met het lichaam van Arnold Janssen.
Tegenover het Missiehuis kun je een bezoek brengen aan het Missiemuseum (www.missiemuseum.nl) met een collectie objecten die door missionarissen uit verre landen zijn meegenomen. Je ziet er kunst- en gebruiksobjecten uit landen als Congo en Papoea Nieuw-Guinea, maar ook opgezette zoogdieren, vogels en reptielen. Publiekslieveling is de Russische beer Joseph die zijn kunstjes vertoont als je er een muntje in gooit.
Iets verderop ligt het Wereldpaviljoen (www.wereldpaviljoen.com) waar je kennismaakt met de culturen van Nicaragua en Ghana. Je kunt er een Ghanese busrit maken of instappen in een Fokker 50 JetSTAR. Maak een wandeling door de kloostertuin en proef een biertje bij Kloosterbrouwerij Steyl (www.kloosterbrouwerijsteyl.nl). Ook de moeite waard is Botanische Tuin de Jochumhof die in 1933 is gesticht. Missionarissen brachten zaden mee uit de hele wereld, waardoor hier een bijzondere verzameling exotische planten, heesters en bomen kon groeien.
In grand café Jochumhof (www.jochumhof.nl) kun je genieten van lunch of koffie met Limburgse vlaai. In het Ketelhuis Steyl (www.monumentensteyl.nl) kun je een paar keer per jaar zien hoe stoommachines vroeger elektriciteit opwerkten voor de kloosters. Steyl is verder de thuisbasis van het Limburgs Schutterij Museum (www.schutterijmuseum.nl). Dit museum geeft je aan de hand van vaandels, buksen, uniformen, koningszilver, onderscheidingen en andere items een inkijkje in het schutterijwezen. Website van het kloosterdorp: www.kloosterdorpsteyl.nl
Swartbroek
Tegelen
Tienray
Thorn
Valkenburg aan de Geul
- Kasteelruïne & Fluweelengrot
- Museum Land van Valkenburg
- Romeinse Catacomben
- Steenkolenmijn Valkenburg
- Thermae 2000
Venlo
In het noordoosten van Limburg tegen de Duitse grens ligt Venlo, een van de oudste steden in de provincie. Al in de Romeinse tijd werd hier aan de oevers van de Maas een nederzetting gesticht en in de middeleeuwen werd Venlo een welvarende handelsstad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden veel verwoestingen plaats, maar je vindt er nog altijd een historische binnenstad met oude monumenten.
Pronkstuk is het stadhuis uit de 14e eeuw, dat oorspronkelijk was gebouwd als kasteel. De Sint-Martinusbasiliek dateert uit de 15e eeuw, al dateert de toren uit 1950. De oude toren stortte in elkaar in 1945. Redelijk nieuw is de Maasboulevard, een gezellig gebied aan de oostelijke Maasoever met restaurants, winkels en de stadshaven. Pak een terrasje om te genieten van het uitzicht over de rivier. Veel Duitsers komen hier naartoe om te winkelen.
Het Limburgs Museum (www.limburgsmuseum.nl) biedt een fascinerende blik op de geschiedenis en cultuur van Limburg, met interactieve tentoonstellingen die leuk zijn voor alle leeftijden. Voor moderne kunst breng je een bezoek aan Museum van Bommel Van Dam (www.vanbommelvandam.nl), gevestigd in een voormalig postkantoor. En voor natuurliefhebbers is de Groote Heide (www.limburgs-landschap.nl), tegen de grens van Duitsland, perfect voor wandelingen en fietstochten in de frisse lucht.
Wahlwiller
Weert
Weert is een van de grootste steden van Limburg met héél veel parken en groen. In 2014 werd Weert zelfs uitgeroepen tot ‘de groenste regio van de wereld’. Breng dus zeker een bezoek aan natuur- en recreatiegebied De IJzeren Man (www.ijzerenmanweert.nl) ten zuidwesten van de stad. Je kunt er wandelen, fietsen en sporten, en er is een zwembad, een klimbos en een waterskibaan. Qua eten en drinken hoef je niet ver te zoeken. Ga na een dagje strand bijvoorbeeld mediterraan genieten bij strandtent Het Blauwe Meertje (www.blauwemeertjeweert.nl).
In Weert zelf is ook het een en ander te ontdekken, met een geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Centraal in de binnenstad staat de Sint-Martinuskerk (www.sintmartinuskerk.nl) met de 72 meter hoge toren. De kerk heeft een geschiedenis van bijna 1000 jaar en werd voor het eerst genoemd in 1062. Bewonder het overweldigende interieur met de hoge gewelven met de schilderingen. In het voormalige stadhuis zit nu Museum W (www.museumw.nl) waar je meer te weten komt over de geschiedenis van Weert. In de collectie zitten veel religieuze kunstschatten.
De stad bruist ook met veel winkels, theaters, markten en evenementen. Voor shoppen kun je op de website van Binnenstad Weert (www.binnenstadweert.nl) inspiratie opdoen. Ben je hier het laatste weekend van september? Dan mag je Kermis Weert (www.kermisweert.nl) niet overslaan. Met ruim 130 attracties verdeeld over zeven pleinen is dit de tweede grootste kermis van Nederland. En neem als souvenir de beroemde Weerter vlaai mee naar huis – wanneer je hier ook bent.
Voor het laatst bijgewerkt op 21 november 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Limburg, Nederland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; Wereldreizigersclub.