Bezienswaardigheden in Amsterdam top-46
Amsterdam telt een ongelooflijk aantal bezienswaardigheden en musea, waarmee de Nederlandse hoofdstad met gemak kan wedijveren met wereldsteden als Londen of Parijs. Amsterdam heeft meer dan vijftig musea en daarnaast vele bijzondere monumenten, hofjes, pleinen, winkelstraten, markten, theaters, kunstcentra en bijzondere architectuur.
De grachten, met een vermelding kregen op de Werelderfgoedlijst van Unesco, steken er natuurlijk met kop en schouders bovenuit. In topmusea kun je werken zien van Rembrandt en Van Gogh, maar er zijn ook kleine privémusea met hooguit een een paar duizend bezoekers per jaar. Het is altijd druk op de beruchte Wallen en steeds meer mensen ontdekken het hippe Amsterdam-Noord. Ook voor kinderen is er genoeg te doen in Amsterdam.
Als je enkele dagen in Amsterdam verblijft, is het handig de Amsterdam City Card aan te schaffen. Hiermee krijg je gratis toegang tot de belangrijkste bezienswaardigheden, musea en attracties in Amsterdam. Ook kun je gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer en krijg je korting voor concerten, theaters en restaurants. Je kunt de Amsterdam City Card hier online bestellen.
Wil je een dagje uit, een weekendje weg of een stedentrip maken naar de Nederlandse hoofdstad? Hieronder vind je een overzicht van de 46 beste bezienswaardigheden in Amsterdam!
Grachtengordel van Amsterdam
Beroemd over de hele wereld is de 17e-eeuwse grachtengordel, waardoor Amsterdam bekendstaat als een van de mooiste steden ter wereld. De grachten maken de hoofdstad fotogeniek en uniek, zoals je al ziet op die kenmerkende stadsplattegrond. Rondom de binnenstad zie je een halfronde cirkel van vier gebogen hoofdgrachten: de Singel, de Herengracht, de Keizersgracht en de Prinsengracht.
Die hoofdgrachten zijn via kleinere grachten met elkaar verbonden, en vanaf de grachtengordel lopen ook weer smallere grachten naar wijken als de Jordaan. Officieel telt Amsterdam liefst 165 grachten, met een totale lengte van ruim 100 kilometer! En ze zijn allemaal met de hand gegraven in de tijd dat Amsterdam zich ontpopte als een van de machtigste steden ter wereld. Via de grachten konden schepen immers uitvaren naar alle uithoeken van onze planeet.
De oudste grachten dateren al uit de 14e eeuw, maar de grachtengordel ontstond in de Gouden Eeuw (de 17e eeuw). Het netwerk van grachten is zo bijzonder, dat je dit nergens anders tegenkomt. Zelfs niet in Venetië! Logisch dus dat Unesco de grachtengordel in 2010 beloonde met een notering op de Werelderfgoedlijst. Inmiddels zijn de grachten overspannen met meer dan 1500 bruggen, waar Amsterdammers dagelijks overheen fietsen.
Het verveelt nooit om te wandelen langs de monumentale grachtenpanden met de beroemde trapgevels en Instagrammable kiekjes te maken van prachtige doorkijkjes. Vooral ‘s avonds is het betoverend, als de zakkende zon spiegelt in het water en op de gevels schijnt. Nog leuker is het om een rondvaart te maken over de grachtengordel. Vanaf het water krijg je een hele andere blik op Amsterdam, en je hoort meteen verhalen over de bezienswaardigheden van de stad.
➽ Boek hier een rondvaart over de grachten van Amsterdam
Rijksmuseum
Het Rijksmuseum in Amsterdam is het grootste, belangrijkste en best bezochte museum van Nederland. Het is de schatkamer van het land, waar de beste schilderijen, prenten, beeldhouwwerken, foto’s en antiek is te zien. In 80 zalen kun je meer dan 8000 kunstwerken aanschouwen, waaronder Rembrandts beroemde meesterwerk De Nachtwacht.
Andere fameuze schilderijen zijn Het melkmeisje en Het straatje van Vermeer en het Joodse bruidje, van Rembrandt. Het Rijksmuseum bezit ook een imposante collectie wapens en scheepsmodellen en Aziatische kunst.
De laatste jaren komen er steeds meer ‘moderne’ stukken in de verzameling, zoals de FK 23 Bantam, het oudste bewaard gebleven vliegtuig van Nederland. Het is onmogelijk alles te zien op één dag. Om lange wachtrijen te voorkomen, kun je het beste van tevoren online kaarten kopen. Adres: Museumstraat 1, 1071 XX Amsterdam. Website: www.rijksmuseum.nl
➽ Boek hier je entreetickets of een rondleiding in het Rijksmuseum
Van Gogh Museum
Het Van Gogh Museum is al jaren een van de grootste trekpleisters van Amsterdam, waar altijd lange rijen voor de deur staan. Nergens anders in de wereld vind je dan ook zo’n uitgebreide collectie werken van de geliefde kunstenaar Vincent van Gogh (1853-1890).
In de verzameling zitten meer dan 200 schilderijen en 500 tekeningen, waaronder topstukken als Zonnebloemen, De aardappeleters en De slaapkamer. Het Van Gogh Museum organiseert regelmatig grote spraakmakende tentoonstellingen. In 2015 kreeg het museum een nieuwe glazen entree, waardoor de wachtrijen iets korter zijn geworden. Gezien de grote drukte is het echter raadzaam online tickets te bestellen. Adres: Museumplein 6, 1071 DJ Amsterdam. Website: www.vangoghmuseum.nl
➽ Boek hier je entreetickets of een rondleiding in het Van Gogh Museum
Stedelijk Museum
Het Stedelijk Museum in Amsterdam is het belangrijkste museum voor moderne en hedendaagse kunst in Nederland. Het opende zijn deuren in 1895 en bouwde sindsdien een omvangrijke collectie op. In het museum kun je kunstwerken bewonderen van toonaangevende schilders als Kazimir Malevich, Karel Appel, Lucebert en Henri Matisse.
Het Stedelijk heeft ook honderden meubels, lampen en klokken van de architectuurstroming Amsterdamse School. Het museum houdt elk jaar wisselende exposities, zowel van gevestigde namen als van experimentele en veelbelovende kunstenaars. Na een jarenlange sluiting en verbouwing heropende het Stedelijk Museum in september 2012. Adres: Museumplein 10, 1071 DJ Amsterdam. Website: www.stedelijk.nl
Anne Frank Huis
Het Anne Frank Huis is al sinds jaar en dag een van de grootste trekpleisters van Amsterdam. Miljoenen bezoekers willen het Achterhuis zien aan de Prinsengracht, waar Anne en haar familie tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten ondergedoken. Het is de plek waar Anne haar wereldberoemde dagboek schreef, dat inmiddels in 70 talen is verschenen. In het Anne Frank Huis kun je Anne’s schuilplaats zien achter een verborgen draaibare boekenkast, die nog grotendeels in originele staat verkeert.
Ook het authentieke roodgeruite dagboek en andere geschriften van Anne worden permanent tentoongesteld. In het museum kom je verder alles te weten over de andere onderduikers en de helpers. Er staat altijd een lange rij voor het Anne Frank Huis, dus je kunt het beste online alvast kaarten kopen. Doe dat minimaal zes weken van tevoren. ‘s Avonds is het meestal rustiger dan overdag. Adres: Prinsengracht 263-267, 1016 GV Amsterdam. Website: www.annefrank.org
De Wallen
Tijdens coronatijd was het even zeldzaam stil, maar inmiddels zijn de Wallen weer het drukste stukje van Amsterdam. Drommen toeristen persen zich elke avond samen in de nauwe steegjes van de rosse buurt. In de straatjes en langs de smalle grachten blinken de rode neonlampen van de vele raambordelen, seksshops, coffeeshops en sekstheaters. Het rood weerspiegelt in het water van de grachten. Zonder de grote mensenmassa’s ziet het er eigenlijk betoverend mooi uit.
Het oudste en meest beruchte deel van Amsterdam is een toeristische trekpleister van wereldformaat. Met The Red Light District is de Nederlandse hoofdstad tot ver over de grenzen bekend. De meeste buitenlanders hebben een bezoek aan de Wallen steevast op hun bucketlist staan. Niet per se voor betaalde seks, maar om zich te vergapen aan de rood verlichte ramen waar prostituees hun diensten aanbieden. Vanaf Amsterdam CS loop je hier zo naartoe, via de Zeedijk.
Het is altijd fascinerend om hier rond te lopen, al is de buurt verguisd vanwege mensenhandel, drugs, zakkenrollers en illegale prostitutie. Verwonder je over de live erotiek in het beroemde sekstheater Casa Rosso (www.casarosso.nl) aan de Oudezijds Achterburgwal, dat al sinds 1969 bestaat. In Red Light Secrets (www.redlightsecrets.com), het enige prostitutiemuseum ter wereld, krijg je het serieuze verhaal te horen over de sekswerkers. Mocht je geen zin hebben om voetje voor voetje over de Wallen te schuifelen, dan kun je ook een rondvaart boeken.
➽ Boek hier een rondvaart met tickets voor het Red Light Secrets Museum
Oude Kerk
De Oude Kerk midden in de rosse buurt is het oudste nog bestaande gebouw van Amsterdam. Het is rond 1300 waarschijnlijk gesticht als een houten kapelletje in wat destijds nog een gehucht was. In 1306 werd de kerk ingewijd, waarna deze uitgroeide tot een imposant monument van de middeleeuwen. Binnen zie je prachtige glas-in-loodvensters, de kapellen die werden gebouwd in opdracht van voorname families, gilden en schutterijen, vier orgels en een carillon en mooi gedecoreerde stijlkamers.
Op de vloer liggen 2500 grafzerken waaronder meer dan 10.000 Amsterdammers liggen begraven, onder wie zeeheld Jacob van Heemskerck en Saskia van Uylenburgh, de vrouw van Rembrandt. Tegenwoordig worden in de Oude Kerk vaak exposities georganiseerd. Adres: Oudekerksplein 23, 1012 GX Amsterdam. Website: www.oudekerk.nl
➽ Boek hier een fietstour in Amsterdam met een lokale gids
Scheepvaartmuseum
In het Scheepvaartmuseum kom je alles te weten over het glorieuze, maritieme verleden van Nederland. Het museum bezit zo’n 400.000 maritieme objecten, van scheepsmodellen en vaartuigen tot schilderijen van zeeslagen en uniformen. In een speciaal schiphuis ligt de Koningssloep, de uitbundig gedecoreerde roeiboot van de koninklijke familie.
Het Scheepvaartmuseum is gevestigd in ‘s Lands Zeemagazijn, een pakhuis uit de Gouden Eeuw dat ooit diende voor de opslag van kanonnen, zeilen en scheepsuitrusting voor de oorlogsvloot uit Amsterdam. Tijdens een vier jaar durende renovatie van 2007 tot 2011 is het Scheepvaartmuseum compleet vernieuwd. Adres: Kattenburgerplein 1, 1018 KK Amsterdam. Website: www.hetscheepvaartmuseum.nl
Koninklijk Paleis Amsterdam
Op de Dam in hartje Amsterdam kun je niet om het Koninklijk Paleis heen. Het imposante gebouw met de dikke muren is hét visitekaartje van het drukke plein. Het is tussen 1648 en 1665 door Jacob van Kampen gebouwd als stadhuis van Amsterdam en gold als het belangrijkste bouwwerk van de Gouden Eeuw.
In 1808 nam koning Lodewijk Napoleon (de broer van de Franse keizer) het in gebruik als koninklijk paleis. Nadat zijn aftreden bleef het paleis in gebruik bij de Oranjes, die het gebruiken voor staatsbanketten en officiële ontvangsten. Daarbuiten kun je het bezoeken en de prachtige Burgerzaal met zijn marmeren vloer en omringende vertrekken bewonderen. Adres: Nieuwezijds Voorburgwal 147, 1012 RJ Amsterdam. Website: www.paleisamsterdam.nl
Nieuwe Kerk
De Nieuwe Kerk staat ook aan de Dam in Amsterdam, naast het Koninklijk Paleis. Deze gotische kerk werd in 1410 in gebruik genomen toen de Oude Kerk in de rosse buurt te klein werd. De kerk is sinds de troonsbestijging van Koning Willem I in 1814 de plek voor plechtigheden van het Koninklijk Huis.
In 2002 werd er het huwelijk voltrokken tussen kroonprins Willem-Alexander en Máxima. De laatste plechtigheid was in 2013, toen Willem-Alexander er als koning werd ingehuldigd. Al lange tijd is De Nieuwe Kerk niet meer in gebruik als gebedshuis. De laatste jaren staat het gebouw bekend om zijn bijzondere tentoonstellingen, vooral over andere culturen en religies. Het is daarmee de best bezochte kerk van Nederland. Adres: De Dam, 1012 NL Amsterdam. Website: www.nieuwekerk.nl
Artis
Artis is de oudste dierentuin van Nederland. Drie welgestelde Amsterdamse heren openden de dierentuin in 1838 onder de naam Artis Natura Magistra ‘om de kennis der natuurlijke historie’ te bevorderen. In de dierentuin leven zo’n 600 diersoorten, waaronder olifanten, giraffen, leeuwen, gorilla’s, chimpansees en algazellen, die in het wild al zijn uitgestorven.
In 2014 opende Micropia, het eerste microbenmuseum ter wereld, waar je virussen, schimmels en bacteriën kunt bewonderen. Artis is ook een historisch stadspark met 25 monumentale gebouwen, musea en 200 bomensoorten. De dierentuin ligt in de Amsterdamse Plantagebuurt. Zeker in het weekend is het aan te raden van tevoren via internet kaarten te kopen. Adres: Plantage Kerklaan 38-40, 1018 CZ Amsterdam. Website: www.artis.nl
Hortus Botanicus Amsterdam
De Hortus Botanicus in Amsterdam is opgericht in 1638 en is daarmee een van de oudste botanische tuinen ter wereld. De Hortus biedt onderdak aan ruim 6000 planten. Je vindt er onder meer een kruidentuin en kassen met vlinders, palmen, woestijnplanten en vleesetende planten. De kroonjuwelen werden meegebracht door de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC).
Volgens een populair verhaal zou de Hortus zou daarmee ook verantwoordelijk zijn voor alle koffie in de wereld. De VOC nam in 1706 in Batavia gekweekte koffiebonen mee naar Amsterdam, waar ze voorspoedig groeiden in de Hortus Botanicus. In 1714 werden enkele koffieplantjes geschonken aan de Franse koning Lodewijk XIV, die ze naar de Franse koloniën in Zuid- en Midden-Amerika bracht.
Vanuit Frans Guyana bereikte de koffie uiteindelijk Brazilië. Dat land is nu ‘s werelds de grootste koffieproducent! Check de website van de Hortus om een glimp op te vangen van Victoria reuzenwaterlelie. Deze enorme waterlelie bloeit slechts twee nachten per jaar, waarvoor speciaal ‘s avonds de deuren opengaan. Adres: Plantage Middenlaan 2a, 1018 DD Amsterdam. Website: www.dehortus.nl
Hermitage Amsterdam
De Hermitage in het Russische Sint-Petersburg geldt als een van de grootse en indrukwekkendste musea ter wereld, maar ook in Nederland is een vestiging te vinden. Museum De Hermitage in Amsterdam heeft geen eigen collectie, maar organiseerde jarenlang spraakmakende tentoonstellingen met bijzondere kunstwerken van het Russische moedermuseum. De ene keer zag je een expositie met schilderijen van beroemde meesters uit de 17e eeuw, de andere keer kwam je oog in oog te staan met bijzondere objecten van de Russische tsaren.
Na de Russische inval van Oekraïne in maart 2022 heeft het Amsterdamse museum de banden met de Hermitage in Sint-Petersburg verbroken. De naam bleef echter behouden en nog steeds organiseert het museum tentoonstellingen met topstukken van andere musea. De Hermitage is gevestigd in een voormalig verpleeghuis aan de Amstel dat dateert uit 1683. Grappig feitje: in 1860 werd hier de eerste centrale verwarming ter wereld aangelegd. Adres: Amstel 51, 1018 DR Amsterdam. Website: www.hermitage.nl
Museum Het Rembrandthuis
Het Rembrandthuis in Amsterdam is het vroegere woonhuis van Rembrandt (1606-1669), de beroemdste schilder van de Gouden Eeuw. In het forse woonhuis met twee verdiepingen woonde en werkte de meester van 1639 tot 1658. Rembrandt betrok het pand op het toppunt van zijn roem: in hetzelfde jaar waarin hij het huis kocht, kreeg hij de opdracht voor de Nachtwacht.
In 1911 werd Het Rembrandthuis een museum, waar vooral de etsen te zien zijn van de kunstenaar. Van de 290 etsen die hij maakte, bevinden zich 260 in het Rembrandthuis. Ook is het interieur met 17e-eeuwse meubelen en gebruiksvoorwerpen zoveel mogelijk teruggebracht in Rembrandts tijd. Adres: Jodenbreestraat 4, 1011 NK Amsterdam. Website: www.rembrandthuis.nl
➽ Bestel hier de Amsterdam City Card voor 70 musea en attracties
Joods Museum
Amsterdam had vanaf de 16e eeuw een hechte Joodse gemeenschap. Voor de Tweede Wereldoorlog woonden er 80.000 Joden in de hoofdstad. Na de Jodenvervolging keerden er slechts 15.000 terug. Het Joods Museum, dat al geopend werd in 1932, belicht de Joodse cultuur, religie en geschiedenis in de stad.
Het museum heeft een verzameling van meer dan 16.000 kunstvoorwerpen, ceremoniële objecten en historische voorwerpen en een uitgebreide collectie van 14.000 foto’s en 16.500 historische documenten. Jaarlijks zijn er twee grote tentoonstellingen. Sinds 1987 zit het Joods Museum in een gerenoveerd complex van vier synagogen aan het Jonas Daniël Meijerplein. Het heeft ook een eigen Kindermuseum. Adres: Nieuwe Amstelstraat 1, 1011 PL Amsterdam. Website: www.jck.nl
Madame Tussauds
Madame Tussauds is het wassenbeeldenmuseum van Amsterdam. Je loopt langs levensechte beelden van beroemde personen en bekende Nederlanders uit de wereld van film, televisie, muziek en sport. Ook politieke leiders en historische beroemdheden ontbreken niet, waaronder koning Willem-Alexander en Nelson Mandela.
Alle beelden zijn gemaakt in een studio van Madame Tussauds in Londen. Een team van zo’n twintig beeldhouwers is maximaal vier maanden bezig met een beeld, waarbij echte hoofdharen stuk voor stuk worden aangebracht. De Amsterdamse vestiging van Madame Tussauds bestaat al sinds 1970 en bevindt zich op het drukste plein van de hoofdstad. Adres: Dam 20, 1012 NP Amsterdam. Website: www.madametussauds.nl
Amsterdam Museum
Het Amsterdam Museum brengt de geschiedenis van de hoofdstad tot leven, laat het huidige leven zien in Amsterdam en probeert de toekomst in kaart te brengen van de grootste stad van Nederland. Het museum beheert de collectie van 80.000 objecten die eigendom zijn van de stad, waaronder schilderijen, beelden, prenten, tekeningen, boeken, meubels, textiel, glas en keramiek.
Zo heeft het museum grote 17e-eeuwse schuttersstukken, enkele globes van de beroemde cartograaf Willem Blaeu, de voetbal van Johan Cruijff en de oudste stadsplattegrond van Amsterdam (uit 1538). Ook zie je er een replica van Café ‘t Mandje aan de Zeedijk, een legendarisch café waar homo’s, lesbiennes, pooiers, hoeren, zeelui, artiesten en provincialen welkom waren. Het Amsterdam Museum zit in het voormalige Burgerweeshuis in het centrum van de stad, een doolhof vol trappen, zalen en gangetjes.
Via een smal poortje en pleintje kun je gratis de Schuttersgalerij bezoeken. Deze galerij hangt vol met grote en imposante groepsportretten uit de Gouden Eeuw die geschilderd zijn door collega’s van Rembrandt. Door een grootschalige verbouwing is het museumgebouw echter gesloten tot minimaal 2027. Het Amsterdam Museum heeft een tijdelijk onderkomen in hetzelfde gebouw als de Hermitage. Adres: Amstel 51, 1018 DR Amsterdam. Website: www.amsterdammuseum.nl
Tropenmuseum
Voor een kennismaking met andere culturen in de wereld moet je naar het Tropenmuseum. Dit is het grootste antropologische museum van Nederland, met een collectie van 175.000 objecten en 485.000 foto’s uit alle delen van de wereld, van Afrika tot West- en Zuidoost-Azië tot Latijns Amerika. Je ziet een vitrine vol skeletten uit Mexico, maar ook een van de oudste bewaarde korwars (beeld van een voorouder) ter wereld uit Nieuw-Guinea.
Onderdeel van de instelling is het Tropenmuseum Junior, dat meer dan 40 jaar geleden de deuren opende. Het is het oudste kindermuseum van Nederland waar kinderen door ‘zien, aanraken, beleven en meedoen’ in aanraking komen met verre culturen. Het Tropenmuseum is gevestigd in een van de mooiste gebouwen van Amsterdam, met een enorme monumentale Lichthal. In 1864 ging de instelling al open, toen nog als Koloniaal Museum. Adres: Linnaeusstraat 2, 1092 CK Amsterdam. Website: www.tropenmuseum.nl
Begijnhof
Amsterdam kent nogal wat hofjes, maar de bekendste is ongetwijfeld het Begijnhof in het hart van de hoofdstad. Dit is een oase van rust vlakbij het rumoerige stadsleven op het Spuiplein. Het wordt ook wel ‘Hof van stilte’ genoemd, al behoort het ook bij veel buitenlandse toeristen tot de must see bezienswaardigheden van Amsterdam en is het dus niet echt stil meer.
Het Begijnhof is het enige hofje in Amsterdam dat gesticht is in de middeleeuwen, met nog een van de weinige houten huizen, de Engelse Kerk en de Begijnhofkapel. Elke dag kun je tussen 09.00 en 17.00 uur gratis naar binnen. Adres: Begijnhof 1, 1012 WS Amsterdam. Website: www.begijnhofkapelamsterdam.nl
Foam Fotografiemuseum
Foam is het belangrijkste en best bezochte fotografiemuseum van Nederland. Het museum presenteert elk jaar zo’n zestien tentoonstellingen van verschillende genres, van historische foto’s tot kunstfoto’s. Er worden exposities georganiseerd van wereldberoemde fotografen, maar ook van opkomende talenten.
Er zijn bijna altijd meerdere tentoonstellingen tegelijkertijd te zien. Foam organiseert ook evenementen en workshops en het museum heeft een leuk café, waar je ook kunt ontbijten. Iedere zaterdag om 11.00 uur kun je deelnemen aan een gratis rondleiding (al moet je wel een kaartje kopen voor het museum). Adres: Keizersgracht 609, 1017 DS Amsterdam. Website: www.foam.org
EYE Filmmuseum
Je kunt de opvallende futuristische ‘witte vogel’ aan de overkant van het Amsterdamse IJ niet missen. Sinds 2012 is dit moderne spectaculaire gebouw in Amsterdam-Noord het onderkomen van het EYE Filmmuseum. Je kunt er exposities bezoeken, filmvoorstellingen bekijken of een plekje zoeken in de bar of het restaurant, waar je een schitterend filmisch uitzicht hebt op het IJ.
Er zijn vier filmzalen waar vooral art house films te zien zijn. Voor de tentoonstellingen en films kan EYE putten uit zijn omvangrijke filmcollectie. Die bestaat uit zo’n 37.000 titels die de hele Nederlandse filmgeschiedenis omspannen, van de stille films uit de beginperiode van de cinema tot en met de nieuwste digitale producties. Adres: IJpromenade 1, 1031 KT Amsterdam. Website: www.eyefilm.nl
NEMO Science Museum
Het NEMO Science Museum is een wetenschapsmuseum en kennisinstituut in Amsterdam dat wetenschap en technologie op veel verschillende en leuke manieren voor het publiek inzichtelijk maakt. Verdeeld over vijf verdiepingen zijn er tentoonstellingen, demonstraties, experimenten en workshops. Zo kun je ontdekken hoe bliksem ontstaat en hoe je objecten kunt voortbewegen door wind- en waterenergie.
Vooral voor kinderen is het museum leuk omdat ze mee kunnen doen aan allerlei proeven, testen en doe-het-zelfactiviteiten. NEMO is gevestigd in een futuristisch ogend kopergroenkleurig gebouw aan de oever van het IJ met het grootste dakterras van Amsterdam, waar je op 22 meter hoogte een fantastisch uitzicht hebt op de historische binnenstad. Dit ‘dakplein’ is via 120 traptreden gratis toegankelijk. Adres: Oosterdok 2, 1011 VX Amsterdam. Website: www.nemosciencemuseum.nl
Allard Pierson Museum
De Universiteit van Amsterdam heeft in de loop der tijd vele archeologische voorwerpen van oude beschavingen verzameld. Om de collecties aan het publiek te kunnen laten zien, werd in 1934 het Allard Pierson Museum opgericht. Je maakt er kennis met het oude Egypte, Romeinse keizers, de Griekse en Etruskische cultuur en het nabije Oosten.
Je ziet er Egyptische mummies en sarcofagen en Griekse en Romeinse beelden en gebruiksvoorwerpen. Het Allard Pierson Museum organiseert regelmatig tentoonstellingen en zit in het voormalige hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank. Adres: Oude Turfmarkt 127-129, 1012 GC Amsterdam. Website: www.allardpierson.nl
Verzetsmuseum
Er zijn weinig andere plekken in Amsterdam waar je de Tweede Wereldoorlog zo indringend kan ervaren als in het Verzetsmuseum. Met een decor van nagebouwde straten en talloze foto’s, documenten, film- en audiofragmenten en authentieke voorwerpen roept het museum de sfeer op van de oorlogsjaren. Aan de hand van verhalen leren bezoekers hoe Nederlanders reageerden op de bezetting door nazi-Duitsland van 1940 tot 1945.
Zo zie je de vermommingsbril van verzetsstrijder Hannie Schaft (beter bekend als Het meisje met het rode haar) en vergieten en po’s die gemaakt zijn van Duitse helmen. Ook de bezetting van Nederlands-Indië door de Japanners komt aan bod. Het Verzetsmuseum bevindt zich tegenover dierentuin Artis. Adres: Plantage Kerklaan 61, 1018 CX Amsterdam. Website: www.verzetsmuseum.org
House of Bols
Bij een sterke drank van eigen bodem denk je al snel aan de jenever van Bols in die karakteristieke bruine fles. De geschiedenis van deze befaamde drank gaat al terug tot 1575, toen de familie Bols in hartje Amsterdam een stokerij opende voor het stoken van likeuren. In 1652 werd Lucas Bols geboren, die de Hollandse jenever in de Gouden Eeuw tot in alle uithoeken van de wereld introduceerde. In de House of Bols Cocktail Experience maak je een reis door de geschiedenis van dit oudste nog bestaande gedistilleerde merk ter wereld.
Zo kun je in de Hall of Taste de geheimen, kleuren en geuren ontdekken van 42 verschillende Bols-likeuren. Je kunt je eigen cocktail shaken en uiteraard krijg je van een professionele bartender in de Spiegelbar jouw favoriete cocktail geserveerd. Een tour door de House of Bols duurt één uur en een cocktail is inbegrepen. Het Bols-museum bevindt zich tegenover het Van Gogh Museum. De minimumleeftijd is 18 jaar. Adres: Paulus Potterstraat 14, 1071 CZ Amsterdam. Website: www.bols.com
Vondelpark
Voor een ontsnapping aan de drukte ga je naar het Vondelpark, het beroemdste stadspark van Amsterdam. Hoewel… met zo’n 10 miljoen bezoekers per jaar is dit een van de populairste parken van Nederland. Het is hier altijd levendig met inwoners en toeristen. Locals gaan er joggen, de hond uitlaten, een boek lezen op een bankje of yoga-oefeningen doen, vrienden komen bij elkaar om te borrelen op het gras en jonge gitaar spelende backpackers rollen er een joint. In de spitsuren doorkruisen duizenden fietsers het park, vaak op snelle e-bikes.
De vier cafés en restaurants én een openluchttheater maken het Vondelpark extra aantrekkelijk. Maar dat was ook de bedoeling toen een groep particulieren in 1864 het initiatief nam tot de oprichting van het stadspark: het creëren van een rustpunt in het drukke Amsterdam. Twee jaar later werd er een beeld geplaatst van Joost van den Vondel, de beroemdste dichter van Nederland. Daarmee was ook meteen de naam bekend: het Vondelpark.
Het park is aangelegd in Engelse landschapsstijl met slingerende paden, vijvers en waterpartijen, gazons, weides, bloemen, struiken en meer dan 5000 bomen. Op twee plekken bouwen ooievaars elk voorjaar hun nest, hoog in de bomen. Er is zelfs een kwetsbaar stukje afgesloten natuurgebied, de Koeienweide, met een grote variëteit aan planten, bloemen en insecten (koeien zijn er niet meer).
De meest kleurrijke plek is het Rosarium, een rozentuin die in 1936 is aangelegd. Tot de bezienswaardigheden behoort Figure découpée, een beeld dat gemaakt is door een Noorse beeldhouwer op basis van een schets van Picasso. Het ziet eruit als een platte vis of vogel en is onthuld in 1965 bij het 100-jarig bestaan van het Vondelpark.
Attracties in het Vondelpark
Op warme zomerse dagen kunnen kleine kinderen verkoeling zoeken in het kinderbadje, het bekendste pierenbadje van Amsterdam. Of pak een terras bij Proeflokaal ‘t Blauwe Theehuis (www.brouwerijhetij.nl), gevestigd in een mooi paviljoen uit de jaren ’30 in het hart van het Vondelpark. Hier kun je biertjes proeven van Brouwerij ‘t IJ, maar je kunt er ook terecht voor koffie of lunch.
Meteen daarnaast vind je het Vondelpark Openluchttheater (www.openluchttheater.nl). Van juni tot september is er elk weekend wel wat te beleven, van concerten en dans tot comedy en familietheater. Populair is ook het terras van restaurant Parkzuid (www.park-zuid.nl), gevestigd in het statige Vondelparkpaviljoen uit 1874. Hier zat lange tijd het Filmmuseum, maar dat is verhuisd naar Amsterdam-Noord (als Eye).
➽ Boek hier een overnachting in het Vondelpark Plaza Hotel vanaf € 175
Beurs van Berlage
De Beurs van Berlage is een van de eerste gebouwen die je ziet als je vanaf het Centraal Station van Amsterdam de stad in loopt. Het monumentale stenen pand is tussen 1896 en 1903 gebouwd als Koopmansbeurs door de beroemde architect Hendrik Petrus Berlage, die wordt beschouwd als de grondlegger van de 20e-eeuwse architectuur in Nederland. Berlage wilde er een soort ‘volkspaleis’ van maken, en bouwde er een toren bij die is geïnspireerd door de stadhuizen in Italië.
Ook was Berlage betrokken bij de inrichting en ontwierp hij onder meer meubels, lampen, klokken en zelfs deurkrukken. Sinds 1985 biedt de Beurs van Berlage onderdak aan congressen, evenementen en tentoonstellingen. Je kunt je ook aanmelden voor een rondleiding door het schitterende gebouw. Chocoladefanaten moeten even een kijkje nemen bij Tony’s Chocolonely Super Store. Aan de kant van het Beursplein zit Bistro Berlage (www.bistroberlage.com) met een mooi terras. Adres: Damrak 243, 1012 ZJ Amsterdam. Website: www.beursvanberlage.com
Museum Ons’ Lieve Heer op Solder
Het was jarenlang een beetje een ‘geheim’ museum, midden op de Wallen in Amsterdam. De laatste jaren weten steeds meer toeristen Museum Ons’ Lieve Heer op Solder te vinden, en niet zonder reden. In het 17e eeuwse grachtenpand zit op zolder een complete schuilkerk verborgen. De katholieken maakten hier gebruik van nadat de protestanten in 1578 de macht in Amsterdam hadden overgenomen. Je bereikt de zolderkerk via smalle gangen en trappen en historisch ingerichte woonvertrekken. In 2015 is het museum ingrijpend gerenoveerd en vernieuwd. Na het Rijksmuseum is Museum Ons’ Lieve Heer op Solder, opgericht in 1888, het oudste museum van Amsterdam. Adres: Oudezijds Voorburgwal 38, Amsterdam. Website: www.opsolder.nl
Moco Museum
Meer moderne kunst vind je in het Moco Museum, een van de nieuwste bezienswaardigheden op het Amsterdamse Museumplein. Het is een particulier museum dat openging in 2016 en zich richt op hedendaagse kunst en street art die zich soms tegendraads is. Of je ziet er kunstwerken met een knipoog. De naam is een samenstelling van modern en contemporary.
In de collectie zitten dan ook werken van beroemde kunstenaars die hierin uitblinken, onder wie Jeff Koons, Keith Haring, Damien Hirst, Mark Rothko en graffitikunstenaar Banksy. Van die laatste heeft het museum Girl with Balloon, dat is uitgeroepen tot een van de meest iconische kunstwerken van Engeland. Ooit schilderde Banksy dit meisje met haar ballon op straat in Londen, maar die versie bestaat helaas niet meer. Van Jeff Koons zijn onder meer zijn beroemde ballonhonden te zien, die sommige ‘kunstkenners’ nogal smakeloos vinden.
Het Moco Museum bevindt zich in Villa Alsberg, een prachtig herenhuis uit 1904 tussen het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum. Het is in 1904 ontworpen door Eduard Cuypers, de neef van de bekende architect Pierre Cuypers (die het Rijksmuseum ontwierp). Mocht je ooit nog een keer in Barcelona komen: ook daar heeft het Moco Museum een vestiging. Adres: Honthorststraat 20, 1071 DE Amsterdam. Website: www.mocomuseum.com
➽ Boek hier een MOCO-entreeticket en een MOCO-rondvaart
BODY WORLDS
Sta je weleens stil bij je eigen lichaam? Bij BODY WORLDS zie je op een fascinerende manier hoe het allemaal werkt daarbinnen. Verdeeld over zes verdiepingen in hartje Amsterdam leer je alles over de functies en de ontwikkeling van het menselijk lichaam. Je ontdekt bijvoorbeeld de werking van zenuwen en spieren, het effect van ziektes op je longen en hersenen en hoe een bevruchte eicel uiteindelijk leidt tot de geboorte van een baby.
Voor de tentoonstelling gebruikt BODY WORLDS zo’n 200 geconserveerde lichamen en lichaamsdelen van échte mensen. Dit zijn donoren die hun lichaam na hun dood ter beschikking stellen aan een instituut in de Duitse stad Heidelberg, dat onder leiding staat van dr. Gunther von Hagens. Die lichamen worden ‘geplastineerd’ en in allerlei houdingen geplaatst op de exposities van BODY WORLDS in Amsterdam en andere steden. Een beetje griezelig is het wel, want sommige figuren lijken je recht aan te kijken (ook al zijn ze natuurlijk allang dood).
Zo zie je iemand die poseert als ‘stuurman’ om de kracht van spieren te laten zien. Er is een vrouw die haar vel afstroopt, een man als saxofoonspeler (om geluk te laten zien) en een stel dat geslachtsgemeenschap heeft. Van een verstokte roker zie je de longen: die zijn pikzwart. Dagelijks geopend van 10.00 tot 22.00 uur. Adres: Damrak 66, 1012 LM Amsterdam.
➽ Boek hier je entreetickets voor BODY WORLDS
Museum Willet-Holthuysen
Een imposant herenhuis aan de Herengracht biedt onderdak aan Museum Willet-Holthuysen, waar je kunt zien welgestelde Amsterdammers leefden in de 19e eeuw. Het dubbele grachtenpand is gebouwd rond 1686 en sindsdien woonden er verschillende families. In 1861 kwam het in handen van het echtpaar Abraham Willet en Louisa Holthuysen. Als kunstverzamelaars lieten ze het pand prachtig inrichten met salons in Franse Lodewijk XVI-stijl.
De salons werden ingericht met antieke meubels, keramiek, kroonluchters, zilverwerk, boeken, schilderijen en andere kunstwerken. Het kinderloze echtpaar bepaalde dat het huis na hun dood een museum zou worden. Kort na het overlijden van Louisa Holthuysen in 1895 werd het huis opengesteld voor het publiek. Nu ruim een eeuw later zie je nog steeds de oorspronkelijke inrichting uit de tijd dat het echtpaar hier leefde.
Bekijk de elegant ingerichte balzaal waar Abraham en Louisa hun feesten gaven, de herenkamer met het beschilderde plafond en de slaapkamer van het echtpaar. In het souterrain zie je de keuken en bijkeuken waar het personeel vertoefde. Achter het souterrain ligt de fraaie tuin die in Franse stijl is aangelegd. Verdeeld over drie verdiepingen zijn 12 ruimtes te bewonderen. Adres: Herengracht 605, 1017 CE Amsterdam. Website: www.amsterdammuseum.nl
➽ Boek hier je entreetickets voor Museum Willet-Holthuysen
Holocaust Namenmonument
Niet alle bezienswaardigheden in Amsterdam vrolijken je op, maar het Holocaust Namenmonument laat wel een diepe indruk achter. Het monument bevat bakstenen met de namen van ruim 102.000 Nederlandse Joden, Roma en Sinti die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in concentratie- en vernietigingskampen. De namen zijn te lezen in alfabetische volgorde, met de geboortedatum en de leeftijd waarop ze stierven. Je krijgt toch een brok in je keel als iemand maar 1 jaar is geworden.
Omdat de namen zijn gegraveerd in de bakstenen, kun je ze ook voelen en aanraken. Het monument is ontworpen als een labyrint van gangen met 2 meter hoge bakstenen muren. De muren dragen vier Hebreeuwse letters van spiegelend staal die samen de woorden ‘In herinnering aan’ vormen. Dit spectaculaire ontwerp is van de beroemde Pools-Joodse architect Daniel Libeskind die ook het nieuwe World Trade Center in New York ontwierp.
Er waren al vele jaren plannen voor het Holocaust Namenmonument, maar in 2021 is het dan toch eindelijk gerealiseerd in de voormalige Jodenbuurt van Amsterdam. Je kunt het monument gratis bezoeken tot 20.00 of 21.00 uur en bereiken via drie ingangen (onder meer via de achterzijde van de Hermitage). Adres: Weesperstraat, 1018 DN Amsterdam.
Waterlooplein
Het Waterlooplein is een van de bekendste pleinen van Amsterdam en de thuisbasis van de oudste vlooienmarkt van ons land. Al sinds 1885 komen marktlieden hier bij elkaar om hun waren aan de man te brengen. Voor de Tweede Wereldoorlog waren het vooral Joodse straathandelaren die een kraampje hadden op het Waterlooplein. Het plein is vernoemd naar de Slag bij Waterloo in 1815, maar niemand weet waarom.
Bij zo’n 300 kraampjes kun je er nu terecht voor kleding, souvenirs en allerhande snuisterijen, van oude vinylplaten en tweedehandsboeken tot antiek en curiosa. Leuk als je op zoek bent naar iets uit de tijd van je oma, maar die onontdekte Rembrandt zal je er niet snel tegenkomen.
Er zijn veel kraampjes met kleding, tassen en accessoires. Daar zit vintage mode bij, maar veel is goedkoop gemaakt in Azië. Sowieso is het leuk om even te snuffelen op de vlooienmarkt, die geopend is van maandag tot en met zaterdag van 09.30 tot 18.00 uur. Website: www.waterlooplein.amsterdam
Mozes en Aäronkerk
Aan de zuidkant van het Waterlooplein staat de Mozes en Aäronkerk, die je met haar witgepleisterde sierlijke uiterlijk eerder in het zuiden van Europa zou verwachten. De architect heeft de traditionele bakstenen vakkundig weggewerkt toen hij deze katholieke kerk bouwde tussen 1837 en 1841. Eerder stond sinds de 17e eeuw een schuilkerk op deze plek (toen katholieken geen gebedsdiensten mochten houden).
Dit is de enige neoclassicistische kerk in Nederland met twee torens. Sinds 2014 is de Mozes en Aäronkerk in beheer bij de Gemeenschap van Sant’Egidio, een internationale organisatie die zich inzet voor de armen. In de zomer vinden er lunchpauzeconcerten plaats in de kerk die gratis toegankelijk zijn (een donatie wordt op prijs gesteld). Dan kun je het fraaie orgel uit 1871 bewonderen en beluisteren. Adres: Waterlooplein 207, 1011 PG Amsterdam. Website: www.santegidio.nl
P.C. Hooftstraat
Shoppen ‘in de PC’ is een begrip voor iedereen die geen limiet op zijn creditcard heeft. De P.C. Hooftstraat is de meest exclusieve winkelstraat van Nederland met een aaneenschakeling van boetiekjes en etalages van luxe modemerken en juweliers. Hier vind je winkels van bekende modelabels als Chanel, Versace, Gucci, Hermès en Louis Vuitton. Voor sieraden, diamanten en horloges kun je onder meer terecht bij Tiffany, Cartier en Schaap & Citroen.
Met een ruim budget ben je hier op de juiste plek om een chique outfit, de nieuwste hipste schoenen of een designtas te scoren. Zomaar overal binnenlopen is er echter niet bij, want veel winkels hebben een portier bij de deur die je alleen naar binnen laat als je een serieuze shopper bent.
Iedereen mag echter gewoon rondlopen in de P.C. Hoofstraat, vernoemd naar dichter en toneelschrijver Pieter Corneliszoon Hooft (1581-1647). Je kunt je vergapen aan luxe mode en accessoires in de etalages (zonder prijskaartje uiteraard) of bekende Nederlanders proberen te spotten. Het is leuk om koffie of champagne te drinken bij Café Georgette (www.cafegeorgette.nl) tussen de opgedirkte inwoners van Amsterdam Oud-Zuid.
Diamantmuseum
Amsterdam was in de 17e eeuw het belangrijkste centrum in de wereld voor de handel in diamanten. Inmiddels hebben andere steden die rol overgenomen (zoals Antwerpen), maar in het Diamantmuseum duik je nog even in de 400-jarige glinsterende geschiedenis van de hoofdstad. Je komt alles te weten over het delven, bewerken en slijpen van diamanten. Dit is echt een precisiewerkje, want diamanten zijn het hardste materiaal in de wereld.
Er zijn memorabilia te zien van de paar diamantairs die nog over zijn in Amsterdam en de rol van edelstenen bij vorstenhuizen. Je ziet replica’s van kronen en Europese royalty die met diamanten en edelstenen zijn ingelegd. Ook heeft het museum échte diamanten. Het topstuk is de Diamond Ape Skull, een gorillaschedel die bedekt is met 17.000 diamanten. Dit pronkstuk is gemaakt door Royal Coster Diamonds en geïnspireerd op de diamanten schedel For the Love of God van Damien Hirst.
Het exemplaar in het Diamantmuseum heeft echter twee keer zoveel diamanten als het kunstwerk van Hirst. Ook interessant is de kleinste diamant ter wereld, die je alleen met een microscoop kunt zien. Liefhebbers van sieraden kunnen er ook juwelen kopen, met of zonder diamanten. Dit is het enige Diamantmuseum van Europa, gevestigd in een monumentaal pand tegenover het Museumplein. Adres: Paulus Potterstraat 8, 1071 CZ Amsterdam. Website: www.diamondmuseum.com
➽ Boek hier je entreetickets voor het Diamantmuseum
Collectie Six
Het kost wat moeite, maar het bewonderen van de Collectie Six is een unieke ervaring. Dit is namelijk geen museum, maar het privéhuis van de familie Six die gedurende tien generaties een bijzondere verzameling kunst en antiek bij elkaar heeft gebracht. Een paar keer per maand stellen ze hun huis open voor belangstellenden voor een gratis rondleiding van 1 uur.
Dan krijg je de pracht en praal te zien van dit patriciërshuis aan de Amstel in Amsterdam, waar de familie Six nog steeds woont. De wortels van deze familie gaan terug naar Jan Six (1618-1700), die burgemeester was van Amsterdam en goed bevriend was met Rembrandt. De kunstenaar maakte in 1654 een iconisch portret van Jan Six (zijn laatste portret) dat nu in een zijkamer hangt van het huis aan de Amstel. Maar in de verschillende kamers hangen ook schilderijen van beroemde meesters als Frans Hals, Albert Cuyp en Paulus Potter.
En de familie heeft nóg een Rembrandt in bezit: een portret van Anna Wymer uit 1641. Bewonder er verder zeldzaam porselein, glaswerk, antieke meubels en curiosa, zoals een beer die een familielid ooit heeft doodgeschoten. Voor een bezoek moet je er vroeg bij zijn, want het aantal plaatsen is beperkt. Mocht je tot de gelukkigen behoren, dan krijg je een mailtje van jonkheer en mevrouw Six van Hillegom dat je welkom bent. Foto’s maken is ten strengste verboden omdat het nog steeds een privéhuis is. Aanmelden kan via de website. Adres: Amstel 218, 1017 AJ Amsterdam. Website: www.collectiesix.nl
➽ Bestel hier ‘De levens van Jan Six’ bij Bol.com
Oosterpark
Niet ver van Artis en het Tropenmuseum ligt het Oosterpark, het oudste park in het oosten van Amsterdam. Dit stadspark is in 1891 aangelegd in Engelse landschapsstijl door de befaamde landschapsarchitect Leonard Springer. Het Oosterpark is het eerste park dat is aangelegd door de gemeente. Het populaire Vondelpark is veel ouder, maar was aanvankelijk een privépark.
Meteen vanaf de opening moest het een echt ‘volkspark’ zijn waar Amsterdammers konden ontspannen, wandelen en picknicken. Al snel werd het Oosterpark echter ook ontdekt door schrijvers en kunstenaars die hier bij elkaar kwamen. Zij kwamen bekend te staan als De Tachtigers en waren de oprichters van het vooruitstrevende tijdschrift De Nieuwe Gids. Bij de grote vijver in het midden staat een beeld van Jan Wolkers als eerbetoon aan deze artistiekelingen.
Nog steeds komen vooral locals naar het Oosterpark om te joggen, yoga-oefeningen te doen of hun hond uit te laten. Er is zijn twee indrukwekkende monumenten in het park. Niet te missen is De Schreeuw, een beeld van Jeroen Henneman ter nagedachtenis aan de moord op Theo van Gogh in 2004 vlakbij het Oosterpark. Aan de westkant van het park staat het Nationaal Slavernijmonument waar elk jaar op 1 juli de afschaffing van de slavernij wordt herdacht. In de muziekkoepel in het midden van het park vinden zomers klassieke muziekconcerten plaats.
Museum Het Schip
Museum Het Schip is volledig gewijd aan de Amsterdamse School, een bouwstijl uit het begin van de vorige eeuw die opvalt door het gebruik van rode, bruine en oranje bakstenen en sierlijke gevels. De architectuurstroming ontstond in 1916 met de opening van het Scheepvaarthuis in de hoofdstad, het beroemdste voorbeeld van de Amsterdamse School. Later werden ook veel sociale woningen in deze stijl gebouwd. Het museum is gevestigd in zo’n monumentaal volkswoningbouwcomplex, dat inderdaad de vorm heeft van een schip. Je ziet er onder meer een originele woning met inrichting rond 1920. Sinds april 2016 is Museum Het Schip flink uitgebreid. Het museum bevindt zich in de Spaarndammerbuurt. Adres: Spaarndammerplantsoen 140, Amsterdam. Website: www.hetschip.nl
Concertgebouw
In het Concertgebouw kun je elke week op een doordeweekse dag terecht voor een gratis lunchconcert van een half uur. Het programma varieert van openbare repetities van het prestigieuze Koninklijk Concertgebouworkest tot optredens van conservatoriumensembles en kamermuziek. De concerten vinden meestal plaats op woensdag, maar soms ook op een andere dag. Het tijdstip staat vast om 12.30 uur. Alleen in de zomermaanden juli en augustus zijn er geen concerten. Je hoeft geen kaartje te reserveren, maar vanwege de grote belangstelling is het wel aan te raden er om 12.00 uur te zijn. Website: www.concertgebouw.nl
Westerkerk
De Westerkerk dankt zijn beroemdheid vooral aan de veel bezongen Westertoren, maar de kerk zelf is zeker ook een bezoek waard. De Westerkerk werd in Hollandse renaissancestijl gebouwd tussen 1620 en 1631 en heeft sindsdien een belangrijke rol gespeeld in Amsterdam. Rembrandt werd er in 1669 begraven (al is de plek van zijn graf onbekend), koningin Beatrix trouwde er in 1966 en Anne Frank noemt de Westerkerk talloze malen in haar dagboek. Binnen tref je grote ramen, witte muren en een indrukwekkend orgel. Voor de Westertoren moet je een kaartje kopen, maar de Westerkerk is gratis. Website: www.westerkerk.nl
Multatuli Museum
Het was een van de belangrijkste Nederlandse schrijvers uit de 19e eeuw: Eduard Douwes Dekker. Als Multatuli werd hij met zijn boek Max Havelaar over de corrupte kolonisten in Nederlands-Indië hij op slag beroemd. In Amsterdam staat het geboortehuis van de schrijver, dat nu is omgedoopt tot het Multatuli Museum. Je vindt er zijn meubels, boeken en gebruiksvoorwerpen. Je kunt het museum gratis bezoeken, al wordt een vrijwillige bijdrage wel op prijs gesteld. Website: www.multatuli-museum.nl
Stadsarchief Amsterdam
Het Stadsarchief van Amsterdam zit sinds enkele jaren in Gebouw De Bazel, een robuust bakstenen gebouw dat jarenlang als bank dienst deed. In de kelder vind je achter dikke deuren de gerestaureerde voormalige goudkluis, waar nu De Schatkamer gevestigd is. Je vindt er een brede selectie van de meest bijzondere archiefschatten die de geschiedenis van de hoofdstad vertellen. De Schatkamer, die eruitziet als een Egyptische grafkamer, kun je gratis bezoeken. Website: www.amsterdam.nl
Gassan Diamonds
Amsterdam staat al vier eeuwen bekend als diamantenstad. Gassan Diamonds is een van de bekendste diamantslijperijen. Wie alles wil weten over karaten, kleuren, helderheid en slijpvormen kan er elke dag tussen 09.00 en 17.00 uur terecht voor een gratis rondleiding, die wordt gegeven in liefst 27 talen. En passant leer je nog wat over de geschiedenis van dit Amsterdamse ambacht en uiteraard kun je de diamanten kopen. Dit is een van de populairste gratis bezienswaardigheden in Amsterdam, dus reserveer vooraf een rondleiding via internet. Website: www.gassan.com
Jazzavond, Bimhuis
Liefhebbers van jazz kunnen elke dinsdagavond hun hart ophalen in het Bimhuis. Om 20.00 uur begint daar een improvisatieworkshop, waarbij het publiek welkom is. Vanwege dit ‘internationale podium’ wordt van de deelnemende musici een zeker niveau wel verwacht. Je kunt gratis naar binnen, alleen in de zomermaanden juli en augustus is er niks te beleven. Iedere eerste maandag van de maand kun je overigens ook nog voor niks naar het Bimhuis voor de ‘Monday Match’, waarbij een musicus en een danskunstenaar samen een voorstelling geven. Website: www.bimhuis.nl
Arcam
Arcam is het architectuurcentrum van Amsterdam en wil haar liefde voor architectuur delen met bezoekers en bewoners. In het markante aluminium gebouw vlakbij het Centraal Station vinden regelmatig tentoonstellingen en exposities plaats, die je gratis kunt bezoeken. Ook leer je er alles over de ontwikkeling van gebouwen in Amsterdam. Arcam heeft een galerie voor coole souvenirs en een groot assortiment kaarten met informatie en wandelingen in de stad. Website: www.arcam.nl
Brouwerijen in Amsterdam
Bier en Amsterdam gaan al lang samen. Al rond 1300 was de hoofdstad een centrum voor de biernijverheid. In de loop der eeuwen hebben vele bierbrouwerijen de deuren gesloten, maar nog altijd kent Amsterdam enkele ambachtelijke brouwerijen. Hier hebben we de bierbrouwerijen op een rij gezet die je kunt bezoeken
De leukste kleine musea in Amsterdam
Amsterdam heeft een aantal musea van wereldwijde naam en faam, zoals het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum. Maar de hoofdstad telt ook een aantal leuke kleine musea die een bezoek meer dan waard zijn. Die zijn vaak ontstaan uit een particuliere verzameling en hebben een boeiende collectie. Hier hebben we de leukste kleine musea in Amsterdam voor je op een rij gezet
Handige tips voor je trip naar Amsterdam
Voor het laatst bijgewerkt op 16 augustus 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Amsterdam, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Rijksmuseum/Erik Smits: Museum Ons’ Lieve Heer op Solder/Arjan Bronkhorst; Amsterdam Museum; EYE/Denis Guzzo; Museum Het Schip; Verzetsmuseum/Mike Bink; Wereldreizigersclub; Shutterstock.com.