6x op vakantie in de natuur in Nederland
Je zou het bijna niet denken met meer dan 17 miljoen inwoners, maar Nederland stikt van de natuur waar je (bijna) geen mens tegenkomt. Amsterdam barst uit zijn voegen van de toeristen en ook op de stranden ben je nooit de enige. Als je echter wat verder zoekt, kom je prachtige natuurgebieden tegen waar het op vakantie goed toeven is. Je kunt er uitwaaien, wandelen en fietsen, kano varen, vogels en wilde dieren spotten of gewoon genieten van de rust en de stilte die de natuur te bieden heeft.
De vele natuurgebieden in Nederland zijn over het algemeen goed te bereiken en altijd vind je wel vakantiehuizen in de buurt waar je kunt overnachten. Wil je tijdens je volgende vakantie even weg van alles, frisse lucht opsnuiven en bossen, duinen, moerassen en heidegebieden verkennen? Hier geven we 6 tips voor een vakantie in de natuur in Nederland.
Nationaal Park De Groote Peel, Noord-Brabant
Op de grens van Limburg en Noord-Brabant ligt Nationaal Park De Groote Peel. Het is een gevarieerd en weids natuurgebied met moerassen, bossen, heide, struiken en waterplassen. Het gebied van 1400 hectare heeft een bijzondere geschiedenis, want in duizenden jaren is hier een dikke veenlaag ontstaan die door turfwinning weer grotendeels is verdwenen. Her en der zie je nog steeds de littekens waar het veen is afgegraven.
Tegenwoordig is het een belangrijk broedgebied voor watervogels. Er leven meer dan honderd vogelsoorten in het nationale park, waaronder de bruine kiekendief en de blauwborst. In De Groote Peel zijn fiets- en wandelroutes uitgezet en er zijn veel restaurants in de omgeving waar je terecht kunt voor die typische Brabantse gastronomie.
De Slufter, Texel
Texel is het drukst bezochte Waddeneiland, maar gelukkig groot genoeg om ruimte te bieden aan talloze natuurgebieden. Het beroemdste is de Slufter aan de westkant van het eiland, dat in open verbinding staat met de Noordzee. Het is dan ook het enige gebied in Nederland waar de zee ongehinderd naar binnen kan stromen.
Bij vloed en hoog water stroomt de Noordzee via een geul in de duinen naar binnen, waardoor er alleen maar zoutminnende planten groeien als lamsoor, zeekraal en zeeaster. Ten zuiden van het getijdengebied kun je wandelingen maken en misschien wel een veldleeuwerik spotten. Vlakbij heb je een ruime keuze aan accommodatie, want Texel is een van de populairste plekken voor vakantiehuizen Nederland.
De Hoge Veluwe, Gelderland
De Hoge Veluwe is misschien wel het bekendste natuurgebied van Nederland. Het is een immens park van 5400 hectare dat elk jaar meer dan een half miljoen bezoekers ontvangt. Omdat het zo groot is, kun je genieten van rust, ruimte en échte natuur zonder hordes andere toeristen tegen te komen. De grootste publiekstrekker zijn de 2000 herten die op de Veluwe leven, maar dat is slechts één van de ‘big four‘.
Tijdens wandelingen in Nationaal Park De Hoge Veluwe kun je misschien ook een glimp opvangen van het wild zwijn, de ree en de moeflon. En wist je dat de Veluwe ook het leefgebied is van vijf soorten vleermuizen en vele soorten kikkers? Bovendien is er een heuvel van bijna 110 meter en zijn er bomen van meer dan duizend jaar oud. Kortom, de Veluwe is een uniek natuurgebied in Nederland met volop mogelijkheden om vakantie te vieren.
De Oosterschelde, Zeeland
Het grootste natuurgebied van Nederland is de Oosterschelde, bestaande uit een getijdengebied van 37.000 hectare waar eb, vloed en wind het voor het zeggen hebben. Het is vooral veel water waar zeehonden, bruinvissen en vele soorten vogels zich thuisvoelen. Een rondvaart over de Oosterschelde is de perfecte manier om deze bijzondere dieren te spotten.
Maar je natuurvakantie hoef je niet per se op het water door te brengen. Er zijn talloze wandelroutes rond het gebied en vele uitkijkpunten waar je naar de vogels kunt turen. Vooral bij laag water, als slikken en platen zijn drooggevallen, zijn vogels goed te spotten als ze hun maaltijd bij elkaar scharrelen.
Drentsche Aa, Drenthe
Een oer-Hollands natuurlandschap vind je in Drenthe, waar je vakantie kunt vieren langs de laatste overgebleven beek van Nederland. Deze beek heet de Drentsche Aa en kronkelt door het landschap zoals zij al duizenden jaren heeft gedaan. De omgeving bestaat uit een mix van bossen, heidevelden en zandverstuivingen, maar ook de mens heeft flink van zich laten gelden in de afgelopen eeuwen.
Hunebeden, grafheuvels en oude Saksische boerderijen zijn enkele monumenten die mensen in het landschap hebben achtergelaten. Het is geen natuurgebied pur sang, want rond de Drentsche Aa zijn 21 dorpen en gehuchten en boeren die landbouwgrond bewerken. Niettemin is het een prachtige omgeving waar je kunt wandelen, fietsen en paardrijden.
Oostvaardersplassen, Flevoland
Voor ultieme rust en stilte moet je naar de Oostvaardersplassen, het natuurgebied dat de laatste tijd zo in het nieuws is omdat er plannen waren vele herten af te schieten. Gelukkig is dit voornemen door de rechter ‘afgeschoten’ en kunnen de dieren blijven leven in deze ongerepte wildernis in de provincie Flevoland. Naast de edelherten zijn de Oostvaardersplassen het domein van konikpaarden, vossen, reeën, zeearenden en lepelaars.
De natuur heeft jaren ongestoord haar gang kunnen gaan in het grootste moerasgebied van Europa. Officieel is het park gesloten voor bezoekers, maar Staatsbosbeheer organiseert moeraswandelingen en rond het natuurgebied zijn twintig uitkijkposten. Ook is er een fietsroute van 48 kilometer in de omgeving van de Oostvaardersplassen.
Voor het laatst bijgewerkt op 7 november 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in de natuur in Nederland, kun je dat laten weten via het contactformulier.