Vakantie op Texel

Tips voor een vakantie op Texel

Texel vakantieTexel is het grootste en drukst bezochte eiland van de Nederlandse Waddeneilanden. Je vindt er een zandstrand met een lengte van 30 kilometer en tal van natuurgebieden, waaronder zandvlakten, wadplaten, duinen, weidevogelreservaten en kwelders (een stuk land dat alleen bij hoog water blank komt te staan). Het gehele duin- en bosgebied aan de westkant van het eiland is een nationaal park. Texel is daarmee zowel een paradijs voor strandliefhebbers als voor fietsers en wandelaars.

Op het eiland vind je zeven dorpen. Het middeleeuwse Den Burg is het grootste dorp, waar ongeveer de helft van alle Texelaars woont. De Koog is de badplaats van Texel en de plek om uit te gaan. Het zuidelijk gelegen Den Hoorn is het meest pittoreske dorp. Helemaal aan de noordkant vind je de knalrode vuurtoren.

Een vakantie op Texel vooral geliefd onder Nederlandse en Duitse vakantiegangers, die komen voor het rustgevende eilandgevoel. De bevolking bestaat slechts uit 14.000 Texelaars, maar in de zomer verveelvoudigt het aantal mensen dat op het eiland bivakkeert. Op Texel wonen overigens evenveel schapen als mensen: ook ongeveer 14.000. Al sinds de 15e eeuw zouden er schapen rondlopen op het eiland, waardoor er zelfs een eigen schapenras is ontstaan. Dit ras heet, hoe kan het ook anders, de Texelaar.

Bezienswaardigheden op Texel

Tijdens een vakantie op Texel is genoeg te zien. Er zijn schitterende natuurgebieden en enkele musea. Hieronder staan de belangrijkste bezienswaardigheden op Texel.

De Slufter

De Slufter, aan de westkust van het eiland, is het bekendste natuurgebied van Texel. Dit is het enige gebied in Nederland waar de zee ongehinderd kan binnenstromen. Na een storm of hoog water stromen de kreken vol met zout water. Er groeien dan ook alleen planten die het zoute water kunnen overleven, zoals lamsoor en zeeaster.

De Slufter op Texel

De bloeiende lamsoor geeft de vlakte in de zomer een paarse kleur. Het noordelijke deel is een vogelreservaat waar eidereenden en veldleeuweriken broeden. Het zuidelijke gedeelte is vrij toegankelijk. Door het gebied wandel je in een halfuur naar het strand. De Slufter is onderdeel van Nationaal Park Duinen van Texel: www.npduinenvantexel.nl

Ecomare

Ecomare is hét natuurcentrum van Texel en staat vooral bekend om de opvang van zeehonden uit de Waddenzee. Je kunt heel dichtbij komen en tijdens het voeren vertellen de verzorgers van alles over de dieren. Naast de zeehondencrèche zijn de bruinvissen de grote publiekstrekker. Door de glazen wanden kun je de bassins van de zeehonden en bruinvissen ook goed onder water zien.

Texel Ecomare

Er is ook een vogelopvang, een ondergronds zeeaquarium en een uitgebreid museum waar je meer komt te weten over het ontstaan van Texel. De Walviszaal toont walvissen die op de Wadden zijn gestrand, met zes reusachtige skeletten. Vanuit Ecomare worden talloze excursies georganiseerd. Adres: Ruijslaan 92, 1796 AZ De Koog. Website: www.ecomare.nl

Vuurtoren Texel

Helemaal op het noordelijkste puntje van het eiland staat de Vuurtoren Texel, ook wel bekend als de Eierland. Deze opvallende felrode vuurtoren werd in 1863 gebouwd omdat er ontzettend veel schepen vergingen voor de noordelijke kust van Texel. Door de sterke stromingen is dit het gevaarlijkste zeegat van Nederland.

Texel vuurtoren

Nog altijd straalt de vuurtoren haar lichtstralen uit, dat bij donker helder weer zelfs in Leeuwarden is te zien. Maar de vuurtoren is ook een toeristische attractie die je kunt beklimmen. Een gietijzeren wenteltrap van 118 treden leidt je naar het uitkijkplatform op 47 meter hoogte. Hier heb je een weids uitzicht over Texel, Vlieland, Den Helder, de Waddenzee en de Noordzee. Dit is zelfs de enige vuurtoren van Nederland waar je aan drie kanten over de zee uitkijkt.

Texel Eierland

Tijdens de klim over zes verdiepingen kom je ook meer te weten over de geschiedenis van de vuurtoren. Je kunt nog oude kogelgaten zien toen de toren tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1945 zwaar werd beschoten. Je kunt de vuurtoren elke dag bezoeken, maar in de wintermaanden alleen tijdens de schoolvakanties. Door de populariteit moet je online een ticket met tijdslot boeken. Adres: Vuurtorenweg 184, 1795 LN De Cocksdorp. Website: www.vuurtorentexel.nl

Maritiem-en Juttersmuseum Flora

Er spoelt nogal wat aan op de stranden van Texel! Dat zie je als je een bezoek brengt aan Maritiem-en Juttersmuseum Flora in De Koog, waar allerlei strandvondsten zijn verzameld die strandjutters de afgelopen 80 jaar hebben gevonden aan de Texelse kust. De bonte verzameling omvat onder meer boeien, scheepsattributen en zelfs vliegtuigmotoren.

Texel Juttersmuseum

Ook krijg je een inkijkje in de jutterscultuur en heeft het museum exposities over scheepsstrandingen, de visserij en de reddingsbrigade van Texel. Buiten liggen enkele ‘gestrande’ schepen, waaronder een reddingscapsule en een Noorse houten kotter. Kinderen kunnen ravotten in een speeltuin met schommels en een klimtoren. Samen met het museumcafé en de souvenirwinkel is het niet verwonderlijk dat het Juttersmuseum een van de favoriete familie-uitjes is op het eiland. Adres: Californiëweg 1c, 1796 PA De Koog. Website: www.juttersflora.nl

Vakantie op Texel: praktische tips

Overnachten op Texel

Als grootste Nederlandse Waddeneiland biedt Texel een scala aan mogelijkheden om te overnachten. Er zijn alleen al zo’n 30 hotels, variërend van budgetopties tot luxe boetiekhotels en designhotels. Voor een meer persoonlijke ervaring heeft Texel meer dan honderd gezellige bed & breakfasts. De meeste hotels en bed & breakfasts bevinden zich in de ‘hoofdstad’ Den Burg en De Koog, het belangrijkste toeristische dorp van het eiland.

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie op Texel?
Reserveer hier een hotel of vakantiehuis op Texel, tegen de laagste prijzen

Vakantiegangers met een beperkt budget kunnen terecht in Stayokay Hostel Texel, op loopafstand van het levendige centrum van Den Burg. Daarnaast telt het eiland bijna 1500 vakantiehuizen, appartementen, chalets en villa’s die je kunt huren. Texel heeft 15 vakantieparken en bungalowparken en ook nog een stuk of 20 campings. De keuze aan accommodatie is dus enorm, maar het is toch raadzaam tijdig te reserveren. Vooral tijdens schoolvakanties zijn de populairste plekken snel volgeboekt.

Eten en drinken op Texel

Texel is een paradijs voor fijnproevers, met lokale specialiteiten die je alleen hier kunt krijgen. Bekend is het Texelse lamsvlees van lammeren die geboren en opgegroeid zijn bij schapenboerderijen op het eiland. Dit vlees is mals en sappig en afkomstig van schapen die grazen op de zilte graslanden en in de frisse zeelucht. Daardoor heeft het lamsvlees een unieke smaak die je niet tegenkomt op het vasteland.

Texel schapen

Lammeren moeten minimaal 100 dagen oud zijn voordat ze geslacht mogen worden. Je kunt het lamsvlees kopen bij slagers en winkels van schapenboerderijen. Met het groen-zwarte logo Echt Texels Produkt (www.echttexelsprodukt.nl) weet je dat het vlees echt afkomstig is van Texelse schapen. Daarnaast hebben veel restaurants lamsvleesgerechten op de kaart staan.

Een andere specialiteit is Texelse kaas, gemaakt van de melk van koeien, schapen en geiten. De kaas is rijk en romig van smaak en kun je proeven bij kaasboerderijen als Wezenspyk (www.wezenspyk.nl). Ook de schapenkaas heeft een bijzondere smaak door het zilte gras waar de schapen van eten. Boerderij De Duinen (www.boerderijdeduinen.nl) heeft een kaaswinkel, maar organiseert ook workshops Texelse kaas maken.

Texel kaas

Bierliefhebbers zijn vast al bekend met het Texelse speciaalbier, dat in zo’n beetje alle Nederlandse supermarkten verkrijgbaar is. Als je vakantie viert op het eiland mag een bezoek aan de Texelse Bierbrouwerij (www.texels.nl) in het dorp Oudeschild dan natuurlijk niet ontbreken. Tijdens een ‘beleving’ krijg je uitleg over de geschiedenis, ingrediënten en het brouwproces. Dat doe je onder het genot van drie verschillende ambachtelijk gebrouwen biertjes. Je kunt je ook opgeven voor een ‘bierwandeling’.

Reizen naar Texel

Den Helder – Texel

Voor een vakantie is Texel makkelijk te bereiken. Het eiland ligt ongeveer 3 kilometer ten noorden van Den Helder, in de kop van Noord-Holland. Vanaf Amsterdam Centraal Station rijdt elk halfuur een rechtstreekse intercity trein naar Den Helder. De reistijd is 1 uur en een kwartier.

Vanuit Den Helder gaat elk uur een dubbeldeks veerboot naar de haven van Het Horntje, in het uiterste zuiden van Texel. De overtocht duurt circa 20 minuten. Bij grote drukte in de zomer vaart er een extra boot, waardoor je elk halfuur vanuit Den Helder kunt vertrekken.

De veerdienst wordt sinds 1908 verzorgd door TESO (Koninklijke N.V. Texels Eigen Stoomboot Onderneming). Met een personenauto kun je vooraf via de website een ticket bestellen. Je kunt ook het bootticket aanschaffen bij een loket in de veerhaven, maar hou dan rekening met extra wachttijd. Vooral in de zomer kan de rij auto’s en andere voertuigen erg lang zijn. Informatie over de wachttijden staat ook op de website: www.teso.nl

Vlieland – Texel

In het voorseizoen en het hoogseizoen is het ook mogelijk om Texel vanaf het naastgelegen eiland Vlieland te bereiken. Het Waddenveer De Vriendschap onderhoudt de verbinding tussen de Cocksdorp in het noorden van Texel en Vlieland. Auto’s kunnen niet op mee op het schip, maar fietsen wel. Door slecht weer kan de veerboot soms niet varen. Vanaf Vlieland moet je eerst een tocht maken door een 12 kilometer lange zandvlakte voordat je de opstapplaats bereikt. Die tocht kun je maken met de Vliehors Expres. Informatie over het Waddenveer: www.waddenveer.nl

Voor meer informatie over een vakantie op Texel kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: www.texel.net

Voor het laatst bijgewerkt op 25 oktober 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie op Texel, Nederland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; Pixabay/Eliens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *