Wat te doen in Arnhem: 26 tips!
Arnhem is de hoofdstad van Gelderland, bekend van oorlog, trolleybussen en Vitesse. Deze stad aan de oever van de Rijn is een van de groenste van Nederland, met 13 stadsparken en de Veluwe op fietsafstand. Maar Arnhem is ook een stad met een getraumatiseerd verleden waar je nog overal de sporen van terugziet.
Arnhem was al een nederzetting in de Romeinse tijd en floreerde als handelsstad in de middeleeuwen, toen er grote koopmanshuizen langs de rivier werden gebouwd. Toch zie je weinig terug uit die tijd. De stad is beroemder om de Slag om Arnhem, een grootschalige militaire operatie tijdens de Tweede Wereldoorlog. In september 1944 probeerden geallieerde parachutisten de Arnhemse brug over de Rijn te veroveren om zo de Duitsers te verslaan. De 9-daagse veldslag bleek echter een brug te ver en mislukte jammerlijk. Duizenden soldaten sneuvelden en talloze historische gebouwen in de Arnhemse binnenstad werden verwoest.
Plan hier je stedentrip naar Arnhem
Een rondje oorlogsmonumenten hoort er dus bij als je wat wilt doen in Arnhem. Maar neem ook de tijd voor een bezoek aan voortreffelijke musea, een rondje in het trendy Modekwartier of een tour in ondergrondse kelders. Proef Arnhemse wijn, ga dansen in een club aan de Korenmarkt en kom de volgende dag bij een brunch in het Sonsbeekpark. Je kunt makkelijk een weekend doorbrengen in Ernhem, zoals de inwoners hun stad noemen. Hier vind je 26 tips wat te doen in Arnhem!
Ga naar de top van de Eusebiuskerk
Voor het mooiste uitzicht over Arnhem ga je naar de top van de Eusebiuskerk, al meer dan 1200 jaar de trotse baken van de stad. Overal in de Arnhemse binnenstad zie je de kerktoren boven de daken uitsteken, al betekende de Tweede Wereldoorlog bijna het einde van het grootse middeleeuwse monument. Al in de 9e eeuw stond er een kerk op deze plek. De huidige laatgotische versie dateert uit 1452, die werd vernoemd naar martelaar Eusebius uit de 2e eeuw. Zijn schedel en tong werden hiervoor als relieken naar Arnhem gebracht.
Tijdens de Slag om Arnhem in september 1944 werd de Eusebiuskerk grotendeels verwoest. De kerk stond midden in de vuurlinie, waardoor de toren instortte en een grote brand uitbrak. Tot overmaat van ramp zorgde een storm in december 1944 ervoor dat de ruïne nog groter werd. Met enorme inspanningen en geld lukte het de stad om de kerk na de oorlog weer op te bouwen, waarmee Arnhem haar icoon terug kreeg.
Je hoeft gelukkig geen smalle wenteltrap te beklimmen. Een glazen panoramalift brengt je pijlsnel naar het uitkijkplatform op 80 meter hoogte. Iets lager op 60 meter hoogte vind je twee glazen balkons, aan de voorkant en achterkant, waarop je letterlijk boven Arnhem kunt staan. Door de glazen vloer zie je ver beneden je auto’s rijden en mensen fietsen. Maar je hebt ook een weids uitzicht over de omgeving, met de Rijn, Nijmegen, de Veluwe, de Betuwe en de Achterhoek.
Durf jij op de balkons te staan? Maximaal zes personen mogen op de glasplaat staan, maar het voelt toch fijner als het minder druk is. De Eusebiuskerk is elke dag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Adres: Kerkplein 1, 6811 EB Arnhem. Website: www.eusebius.nl
Nederlands Openluchtmuseum
Ontdek het verleden van Nederland in het Nederlands Openluchtmuseum, al jaren het best bezochte museum van Arnhem en omstreken. In een uitgestrekt museumpark van 44 hectare krijg je een indruk hoe het leven er vroeger uitzag voor de gewone Nederlander. Het is vooral een buitenmuseum met zo’n honderd historische huizen, molens en boerderijen. Je komt langs een plaggenhut uit het begin van de 20e eeuw, maar ook langs Zaanse arbeidershuisjes, een scheepswerf en een ‘vernederlandst’ Chinees restaurant.
Er zijn zelfs wat ‘krotten’ uit de Amsterdamse Jordaan die laten zien hoe straatarme arbeidersgezinnen rond 1900 leefden. Alle gebouwen zijn authentiek en in dit museum opnieuw gereconstrueerd. In veel gebouwen kun je naar binnen waar je ‘ambachtslieden’ aan het werk ziet. Je leert dan bijvoorbeeld hoe ze vroeger wol verfden of een houten wiel maakten.
Ook zie je dan de hoogtepunten uit de collectie van 170.000 alledaagse voorwerpen, waaronder boerenwagens, speelgoed en kledingstukken. Maak zeker een ritje met een historische tram die vroeger rondreed in steden als Arnhem, Rotterdam en Amsterdam. Het Openluchtmuseum is in de zomer geopend en korte tijd in de winter. Adres: Hoeferlaan 4, 6816 SG Arnhem. Website: www.openluchtmuseum.nl
► Boek hier je entreetickets voor het Openluchtmuseum in Arnhem
Burgers’ Zoo
Ten noorden van Arnhem ligt Burgers’ Zoo, de populairste attractie van Gelderland. Het is een immens grote dierentuin van 45 hectare groot, oftewel negentig voetbalvelden! Trek dus goede wandelschoenen aan om de zeven verschillende nagebootste leefgebieden van dieren en planten te bezoeken. Zo is er de Bush, het grootste overdekte regenwoud ter wereld waarin duizenden exotische planten, zoogdieren, vogels, reptielen en amfibieën leven. Elke nacht valt hier 80.000 liter water naar beneden. In deze tropische jungle huizen dieren als kaaimannen, schildpadden en leguanen.
In de Aziatische tropen, de Rimba, leven tijgers, beren, apen, herten en varanen. Het Park is het domein van dieren als olifanten, panters, gorilla’s, chimpansees en stokstaartjes. En wandel door de Desert, de grootste rotswoestijn van Europa met cactussen, lynxen, prairiehonden en stekelvarkens. Burgers’ Zoo is een familiebedrijf dat al sinds 1913 bestaat en is elke dag geopend. Eventueel kun je mee met een rondleiding van 1 uur en 15 minuten langs de hoogtepunten van de dierentuin. Adres: Antoon van Hooffplein 1, 6816 SH Arnhem. Website: www.burgerszoo.nl
Museum Arnhem
Een fraaie collectie moderne kunst en design vind je in Museum Arnhem, hét stadsmuseum dat onlangs ingrijpend is verbouwd. Onder leiding van het Amsterdamse architectenbureau Benthem Crouwel heeft het museum er een markante witte vleugel bij gekregen. De vleugel is bekleed met 82.000 handgemaakte tegeltjes en lijkt boven de bomen te zweven.
Ook is de beeldentuin vernieuwd, waar je gratis kunt rondlopen (zonder ticket) en met een kop koffie kunt genieten van het uitzicht op de Rijn. De renovatie duurde vier jaar en in mei 2022 vond de heropening plaats. Je gaat naar binnen via de nieuwe entree in de historische koepel voor de steeds wisselende tentoonstellingen.
Museum Arnhem heeft onder meer de belangrijkste verzameling magisch realisten en neorealisten van Nederland, met werken van kunstenaars als Pyke Koch, Charley Toorop en Carel Willink. Daarnaast heeft het museum een flinke collectie opgebouwd van zo’n 1000 sieraden, voornamelijk van Nederlandse ontwerpers. In de koepel is er een nieuwe Arnhemse horecagelegenheid bijgekomen: Café Pierre. Het museum is maandag gesloten. Adres: Utrechtseweg 87, 6812 AA Arnhem. Website: www.museumarnhem.nl
Duik in de kelders van Arnhem
Zelfs heel veel rasechte Arnhemmers weten het niet, maar onder de winkelstraten in het centrum blijkt zich een heel netwerk van historische kelders te bevinden. Die kelders dateren uit de 14e en 15e eeuw en werden ooit gebouwd onder koopmanshuizen, wijnhuizen en herbergen om extra opslagruimte te creëren. De handelswaar maakte in de loop der eeuwen echter plaats voor rommel en bouwmaterialen, waarmee de kelders tot de nok zaten volgestopt.
In 2001 besloot de gemeente Arnhem een groot aantal kelders leeg te halen, op te knappen en open te stellen voor bezoekers. Tijdens een rondleiding neemt een gids je mee langs zo’n 39 middeleeuwse kelders die door gangen met elkaar verbonden zijn. Sommige kelders zijn gewelfd en hebben ruimte voor grote feesten, andere zijn klein en donker. Je hoort verhalen en anekdotes over het verre verleden van Arnhem. Zo schuilden hier vele inwoners voor de bombardementen tijdens de Slag om Arnhem in september 1944.
Je kunt je aansluiten voor een rondleiding op woensdag, vrijdag en zaterdag om 14.00 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig. Mocht je boven de grond in de Rijnstraat wandelen, let dan op de speciale tegels in de stoep die de plek van de kelders markeren. Adres: Oude Oeverstraat 4A, 6811 JX Arnhem. Website: www.historischekelders.nl
Wandel door de Sabelspoort
Vanaf de Eusebiuskerk kun je naar de oever van de Rijn wandelen via de Sabelspoort. Dit is de enige overgebleven stadspoort van Arnhem, van de vier poorten die de stad ooit had. De Sabelspoort werd in de 14e eeuw gebouwd als onderdeel van een grote verdedigingsmuur rond Arnhem.
De poort is in de loop der eeuwen gebruikt als tolhuis, gevangenis, magazijn, woning en de opsluiting van krankzinnigen. Daarom staat het monument ook bekend als Geckenpoort. De Sabelspoort kun je niet bezoeken, maar is onderdeel van het naastgelegen moderne provinciehuis van Gelderland. Dat ziet er nogal afzichtelijk uit vergeleken met het historische bouwwerk ernaast. Adres: Markt, 6811 HE Arnhem.
Erfgoedcentrum Rozet
Voor de mijlpalen uit de Arnhemse geschiedenis kun je een bezoek brengen aan Erfgoedcentrum Rozet. Je vindt dit in het souterrain van het cultureel centrum Rozet, een opvallend gebouw in de Arnhemse binnenstad. Dit gebouw, met een rozet op de gevel, is geopend in 2013 en heeft verschillende architectuurprijzen gewonnen.
In het erfgoedcentrum verbeelden ruim 50 objecten de geschiedenis van Arnhem. Zo zie je er schilderijen en archeologische vondsten, maar ook memorabilia van lokale voetbalclubs en bekende Arnhemse bedrijven. Een vitrine is gewijd aan de Arnhemsche Fayencefabriek, een producent van sierlijk keramiek van 1907 tot 1934. Er zijn lades die je kunt opentrekken, zoals met miniatuurzilver uit de 17e eeuw.
De toegang tot het Erfgoedcentrum is gratis, maar neem ook de tijd om de rest van het gebouw te bewonderen. Onder meer de openbare bibliotheek is hier gevestigd. Beneden is een aangenaam restaurant en op de 5e verdieping heb je een panoramisch uitzicht over de stad. Adres: Kortestraat 16, 6811 EP Arnhem. Website: www.rozet.nl
John Frostbrug
De John Frostbrug lijkt een alledaagse brug voor automobilisten en fietsers die de Rijn willen oversteken, maar is wereldberoemd in Arnhem en omstreken. Deze brug is een van de belangrijkste symbolen van de strijd uit de Tweede Wereldoorlog. Tijdens Operatie Market Garden in september 1944 is hevig gevochten om de brug. Met veel moeite probeerden de geallieerden de brug te veroveren, zodat ze verder naar Duitsland konden trekken. Helaas bleek de Duitse tegenstand groter dan gedacht.
Oorspronkelijk stond het bekend als de Rijnbrug, die werd gebouwd tussen 1932 en 1935. Voor de bouw is 45.000 m² staal gebruikt. Na de oorlog is de brug vernoemd naar de Britse luitenant-kolonel John Frost (1912-1993), de commandant van de Britse luchtlandingsdivisie. Ook de kleuren zijn aangepast: de leuningen en het wegmeubilair zijn uitgevoerd in bordeauxrood, de kleur van het wapenschild van de Britse Airborne Divisie.
Airborne at the Bridge
Vlakbij de John Frostbrug aan de oever van de Rijn kun je gratis naar binnen bij Airborne at the Bridge. Dit is een klein informatiecentrum met exposities over de Slag in Arnhem in september 1944. Het verhaal wordt verteld vanuit drie personen die betrokken waren bij de gevechten: een Nederlandse kapitein, een Britse kapitein en een Duitse ‘Hauptsturmführer’. Alle drie sneuvelden ze in de strijd. Ook zie je er enkele objecten, zoals het storyboard dat gebruikt is voor de film A Bridge Too Far uit 1977. Adres: Rijnkade 150, 6811 HD Arnhem. Website: www.airbornemuseum.nl
Shoppen in het Modekwartier
Fashionista’s en modieuze types moeten een bezoek aan het Modekwartier op hun lijstje zetten. Deze hippe buurt ligt in de wijk Klarendal ten noordenoosten van de binnenstad en staat bekend als het ‘Jordaan’ van het oosten. Er zijn zo’n 60 ateliers, boetiekjes en galeries waar modeontwerpers, designers en kunstenaars hun creaties showen. Daarnaast zijn er cadeauwinkels, vintage shops, cafés en restaurants.
Je kunt er terecht voor kleding, sieraden en tassen, maar ook voor handgemaakte zeep of Arnhems aardewerk. Vroeger was dit een arme verpauperde wijk die het stadsbestuur sinds 2006 flink heeft opgeknapt. Panden werden goedkoop verhuurd aan modeontwerpers om Arnhem als modestad op de kaart te zetten.
De belangrijkste straat is de Klarendalseweg, waar je in het begin een van de opvallendste gebouwen tegenkomt van het Modekwartier. Hier zie je een voormalig stationspostkantoor uit de 19e eeuw. Eerst stond het op een andere plek in de weg, maar in 2007 is het in 125 stukken gezaagd en hierheen verhuisd. Tegenwoordig zit er een restaurant en een brouwerij. In de Weverstraat 33A vind je het modehuis Spijkers en Spijkers (www.spijkersenspijkers.nl), een echt Arnhems modelabel van tweelingzussen Truus en Riet Spijkers. Koningin Máxima draagt hier weleens creaties van.
Park Sonsbeek
Picknicken, slenteren, joggen of gewoon chillen in het gras met vrienden en een sixpack biertjes: het kan allemaal in Park Sonsbeek. Dit is een van de grootste stadsparken van Europa, waar je vanuit het Centraal Station van Arnhem zo naartoe loopt. Dit park is in 1889 aangelegd en vernoemd naar Anna van Sonsbeeck, in de 17e eeuw een voorname dame in de stad. Je wandelt er langs beukenbossen, grasperken, vijvers met fonteinen, watervallen, een hertenkamp en weides waar koeien staan te grazen. Opvallend is het heuvelachtige terrein, wat je niet vaak tegenkomt in Nederlandse stadsparken.
Als je wat wil doen om mooie foto’s te maken, moet je de Belvédère toren beklimmen. Deze 28 meter hoge uitkijktoren staat op een 70 meter hoge heuvel, dus bij elkaar ben je hier op een hoogte van 98 meter. Na het beklimmen van de 140 treden sta je boven de boomtoppen en kun je in de verte zelfs Duitsland zien liggen.
Of pak een terrasje bij Stadsvilla Sonsbeek (www.stadsvillasonsbeek.nl) uit 1744, die bij Arnhemmers als ‘de witte villa’ bekendstaat. Even verderop zie je de skyline van Arnhem. Op mooie zomeravonden verzamelen jongeren zich op het gras voor de villa om te drinken, te eten, spelletjes te spelen en lol te maken. Adres: Zijpendaalseweg 24A, 6814 CL Arnhem. Website: www.sonsbeek.nl
Nederlands Watermuseum
Vlakbij de entree van Park Sonsbeek vind je het Nederlands Watermuseum, het eerste en enige museum dat gewijd is aan zoet water. Je leert er alles over zaken als schoon drinkwater, waterzuivering en de waterhuishouding, maar het is vooral een doe-museum dat leuk is als je wat wilt doen met kinderen. Zij kunnen deelnemen aan talloze activiteiten.
Zo kunnen ze als een ‘waterprofessor’ experimenten uitvoeren in het Waterlab, als waterinspecteur een speurtocht maken in het park en spetteren op een waterspeelplaats. Ondertussen kom je interessante feitjes te weten: dat onze hersenen voor 75 procent uit water bestaan, bijvoorbeeld. Adres: Zijpendaalseweg 26-28, 6814 CL Arnhem. Website: www.watermuseum.nl
Huis Zypendaal
Als je wat verder doorloopt in Park Sonsbeek kom je uiteindelijk terecht in Park Zypendaal. Tussen de bomen ontwaar je hier Huis Zypendaal, een schitterend landhuis uit de 18e eeuw. Het is gebouwd als buitenhuis voor de Arnhemse regentenfamilie Brantsen. Tot 1926 woonde hier de familie Zypendaal. Je kunt het landhuis bezichtigen en een kijkje nemen in de statig ingerichte vertrekken, die er nog bijna hetzelfde uitzien als in de 18e eeuw.
Het lijkt een beetje alsof je op bezoek bent bij de familie Brantsen, met een volledig gedekte eettafel en familieportretten aan de muur. Arnhemmers noemen dit ‘het kasteeltje’, maar zo klein is het allemaal niet! Adres: Zijpendaalseweg 44, 6814 CL Arnhem. Website: www.glk.nl
Relax op het strand van Arnhem
Op warme en zwoele dagen is er maar één plek om de dag af te sluiten: Strand Zuid! Neem het voetgangerspontje vanaf de Rijnkade naar de andere oever van de Rijn en je komt terecht op het enige echte stadsstrand van Arnhem. Geniet van koele drankjes en lekkere hapjes met je voeten in het zand, met rustgevende beats op de achtergrond. Of plof neer in een strandstoel met uitzicht op de John Frostbrug en de toren van de Eusebiuskerk. De drukte van Arnhem lijkt opeens ver weg. Check de website voor evenementen, zoals de Silent Disco of een filmavond. Strand Zuid is alleen open in de warmere maanden. Adres: Stadsblokkenweg 103, 6841 HH Arnhem. Website: www.strandzuid.com
Huiver bij de oorlogsmonumenten
Door de recente geschiedenis is het natuurlijk niet zo verwonderlijk, maar Arnhem heeft behoorlijk wat oorlogsmonumenten. Een van de bekendste is het Airborne Monument vlakbij de Rijnkade en de John Frostbrug. Dit monument bestaat uit een één meter hoge zuil van het Paleis van Justitie dat tijdens de Tweede Wereldoorlog is stukgeschoten. Op de zuil staat de tekst ’17 SEPTEMBER 1944′, de dag dat de Slag om Arnhem begon. Tijdens de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei worden bij dit monument de geallieerde soldaten herdacht die de brug over de Rijn probeerden te veroveren.
Vlakbij staat Canadees artilleriegeschut op het Jacob Groenewoud Plantsoen. Dit kleine plantsoen is vernoemd naar de Nederlandse militair Jacob Groenewoud die met de Britse divisie gedropt werd. Hij slaagde erin de Rijnbrug te bereiken, maar sneuvelde op 19 september 1944. Het artilleriegeschut is trouwens niet gebruikt bij de Slag om Arnhem, omdat het niet via de lucht ye vervoeren was.
Nederlands Wijnmuseum
Arnhem is de thuisbasis van een van de oudste wijnhuizen van Nederland: Robbers & van den Hoogen. Het wijnhuis bestaat al sinds 1842 en nog steeds is het in handen van dezelfde familie die voortreffelijke wijnen aan de man brengt. In de historische opslagkelders kun je voor een complete wijnbeleving terecht in het Nederlands Wijnmuseum.
Hier kom je alles te weten over het maken van wijn: van het planten van wijnstokken en de oogst tot het persen van de druiven en de gisting. Met een audiotour hoor je leerzame verhalen. Waarom kun je wijnflessen beter scheef bewaren? Uiteraard kun je hier ook terecht voor wijnproeverijen. Het museum is alleen op zaterdag geopend. Adres: Velperweg 23, 6824 BC Arnhem. Website: www.robbersenvandenhoogen.nl
Museum Bronbeek
Museum Bronbeek neemt je mee naar het militaire koloniale verleden van Nederlands-Indië. Aan de hand van antieke uniforms, wapens, documenten, filmbeelden, persoonlijke voorwerpen en militaire parafernalia kom je alles te weten over de geschiedenis van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger, dat van 1814 tot 1950 actief was in het huidige Indonesië. Het museum heeft een collectie van 85.000 objecten die niet alleen de gloriedagen van de kolonie belichten, maar ook de ondergang daarvan.
Tot de topstukken – volgens het museum – behoort de eresabel van Jo van Heutsz. Hij was een beruchte generaal in Nederlands-Indië die door koloniale onderdrukking 70.000 doden op zijn geweten heeft. Ook zie je handpopjes die een Nederlandse vrouw maakte in een Jappenkamp, waarmee ze een poppentheater verzorgde. Vanwege een renovatie is het museum gesloten tot 2023, maar je kunt buiten wel mee met rondleidingen over landgoed Bronbeek. Adres: Velperweg 147, 6824 MB Arnhem. Website: www.defensie.nl
Street art tour in Arnhem
Het zal je ongetwijfeld opvallen als je veel rondloopt in Arnhem, maar in de stad is behoorlijk wat straatkunst te vinden. Talloze grijze gebouwen, pilaren en blinde muren zijn opgevrolijkt met kleurige murals. Berucht is de Rijnkade, de grootste legale muur waar graffitikunstenaars los kunnen gaan. Maar ook in de binnenstad en verder uit het centrum is verrassende street art te bewonderen.
Je kunt zelfs een wandelroute uitstippelen langs de mooiste graffitikunst van Arnhem. Bekijk bijvoorbeeld de levensgrote schildering Stay Focused van een knappe vrouw in Coehoornstraat 4, vlakbij het Centraal Station. Om de hoek boven de garagedeur zie je een schildering van de hond van de eigenaar van het pand. Dit werk is gemaakt door de Arnhemse graffitiartiest dopie.dsk. Op de gevel van Café Bosch (www.cafebosch.nl) zie je een schitterende mural van de Arnhemse kunstenaar Sivanski. De locatie is niet helemaal toevallig gekozen, want dit café is ook de ‘culturele broedplek’ van Arnhem.
► Boek hier een street art tour langs de mooiste murals van Arnhem
Maak een uitstapje naar de Veluwe
Combineer je trip naar Arnhem met een uitstapje naar Nationaal Park De Hoge Veluwe, de ‘groene schatkamer van Nederland’. Op nog geen kwartiertje rijden of een halfuurtje fietsen ben je in een van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Je kunt er eindeloos wandelen en fietsen in een afwisselend landschap van bossen, heidevelden, grasvlakten en stuifzandheuvels. Er zijn talloze wilde dieren te spotten, waaronder edelherten, moeflons, wilde zwijnen en reeën. En tegenwoordig ook de wolf.
In het nationale park vind je ook het Kröller-Müller Museum, een van de beste kunstmusea van ons land. Dit museum bezit de tweede grootste Van Gogh-collectie ter wereld, met bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen. Boek een rondleiding in Jachthuis Sint Hubertus, het voormalige buitenverblijf van het echtpaar Kröller-Müller. In het nationale park kun je gratis gebruikmaken van de zogeheten Witte Fietsen. Je moet wel entree betalen voor het park. Voor de musea moet je aparte kaartjes kopen. Website: www.hogeveluwe.nl
► Boek hier je entreetickets voor Nationaal Park De Hoge Veluwe
Trolleybus Museum
Misschien heb je in Arnhem al een trolleybus voorbij zien komen, zwenkend aan een elektrische draad. Dat is op zich al uniek, want Arnhem is de enige stad in Nederland waar nog trolleybussen rijden. Na de Tweede Wereldoorlog gingen andere steden over op trams of gewone dieselbussen die kunnen uitwijken, maar Arnhem lanceerde in 1949 de eerste trolleybus. Nu worden deze bussen gezien als een geluidsarme en milieuvriendelijke vorm van openbaar vervoer.
In het Trolleybus Museum boven een busremise om je alles te weten over dit bijzondere voertuig. Het is een privémuseum van een voormalig trolleybuschauffeur die in 40 jaar een verzameling bij elkaar bracht van foto’s, kniptangen, oude vervoersbewijzen en trolleybusonderdelen. Je kunt het museum alleen op donderdagmiddag bezoeken en de toegang is gratis. Adres: Remisestraat 4, 6828 KZ Arnhem. Website: www.trolley-busmuseum.nl
Fietsen in Arnhem
Als je echt wat actiefs wilt doen, spring je op de fiets! Arnhem heeft een prachtige omgeving om te verkennen, met het rivierlandschap, de kastelen en de vele natuurgebieden. Je kunt zoveel trappen als je wilt, want er zijn tientallen fietsroutes om uit te kiezen. Populair is de Liberation Route van 34 kilometer. Deze route leidt je langs plekken waar tijdens de Tweede Wereldoorlog hard werd gevochten tussen de geallieerden en de Duitsers.
Je fietst een stuk langs de Rijn, steekt de rivier over via de John Frostbrug en je passeert het Airborne Museum in Hartenstein. De Liberation Route kun je hier downloaden. Je kunt ook kiezen voor een streekproductenroute als je onderweg lekkernijen wil proeven. Of kies voor Rondje Pontje van 36 kilometer, waarbij je liefst drie rivieren met een veerpont oversteekt. Ben je een echt fietsliefhebber? Maak er een meerdaagse fietstocht van, en fiets bijvoorbeeld langs de Rijn van Keulen naar Arnhem. Op de website van VVV Arnhem zijn alle fietsroutes te vinden: www.visitarnhem.com
► Boek hier een 8-daagse fietsvakantie van Keulen naar Arnhem
Molen De Kroon
In het hart van de wijk Klarendal staat Molen De Kroon, die door Arnhemmers liefkozend de ‘Grande Dame‘ wordt genoemd. De Klarendalse molen is gebouwd in 1849 op een andere plek in Arnhem, en in 1870 verplaatst naar de huidige locatie. Op vrijdag- en zaterdagmiddag geven vrijwillige molenaars een rondleiding door de molen en vertellen je alles over het draaien van de wieken en het maalproces. In de molenwinkel kun je ambachtelijke meelproducten kopen. Check ook de agenda voor optredens van muzikanten in de molen. Adres: Klarendalseweg 82, 6822 GC Arnhem. Website: www.molendekroon.nl
Maak een boottocht over de Rijn
De glinsterende Rijn lonkt natuurlijk voor een boottocht. Vanaf het water zie je een andere kant van Arnhem, maar je ontdekt ook het Nederlandse rivierlandschap met de uiterwaarden en strandjes. Korte rondvaarten zijn er niet, maar je kunt wel dagtochten maken of vanuit andere steden naar Arnhem varen. Rederij Eureka (www.rederij-eureka.nl) biedt bijvoorbeeld de Grote Rivierentocht aan, waarbij je ‘s ochtends vertrekt en ‘s avonds weer terugkeert aan de kade in Arnhem.
Met dezelfde rederij kun je ook de boot nemen van Arnhem naar Amsterdam, en terug met de bus. Heb je tijd over? Ga in Arnhem inschepen bij de Feenstra Rijn Lijn (www.feenstrarijnlijn.nl). Je maakt dan een meerdaagse riviercruise over de Rijn naar Duitse steden als Düsseldorf, Bonn en Keulen.
Concert of voetbal in de GelreDome
Wil je ‘s avonds wat doen in Arnhem? Koop een kaartje voor een concert of evenement in de GelreDome, een enorm stadion aan de zuidkant van de stad. In de GelreDome hebben al talloze grote wereldsterren op het podium gestaan. Popsterren als Madonna, Bruce Springsteen, Tina Turner en Britney Spears gaven er een show, maar ook rasechte Nederlandse artiesten als Anouk en de Snollebollekes.
Of ervaar het hart en de ziel van de Arnhemmers door het bijwonen van een voetbalwedstijd van Vitesse. Sinds 1998 speelt de Arnhemse club haar thuiswedstrijden in het stadion, voor zo’n 41.000 fans. Mocht er geen duel zijn, dan kun je een rondleiding krijgen in het stadion. Je komt in de kleedkamers, de persruimte en de loges, en je komt alles te weten over het uitschuifbare voetbalveld. Adres: Batavierenweg 25, 6841 HN Arnhem. Website: www.gelredome.nl
Romeins Castellum
In het Arnhemse stadsdeel Meinerswijk zie je de overblijfselen van het Castellum, het enige Romeinse fort in Gelderland dat archeologen hebben aangetroffen. De Romeinen bouwden het fort waarschijnlijk tussen het jaar 10 en 20 na Christus als voorbereiding van de Germaanse veldtochten van de Romeinse generaal Germanicus.
Aanvankelijk was het van hout, later rond 170-180 werd het herbouwd in steen. Archeologen ontdekten de restanten in 1978 en 1991 in de uiterwaarden van de Rijn in Arnhem. Dit is echt een bezienswaardigheid voor de liefhebbers, want meer dan een paar stenen muurtjes zijn het niet.
Mountainbikemuseum
Maak je regelmatig tochtjes op een mountainbike? Dan mag je een bezoek aan het Mountainbikemuseum niet overslaan. In dit museum in het noorden van Arnhem zie je de grootste verzameling vintage mountainbikes ter wereld. Heel oud zijn deze fietsen natuurlijk niet, de oudste exemplaren gaan terug tot de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw.
Toch is het geinig om te zien hoe de eerste modellen er tientallen jaren geleden uitzagen. De collectie is te bewonderen in drie klaslokalen van een oud schoolgebouw. Uiteraard is dit ook de perfecte plek om je mountainbiketocht te beginnen in de natuur rond Arnhem. Het museum is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag. Adres: Kemperbergerweg 5a, 6816 RM Arnhem. Website: www.mountainbikemuseum.nl
Wat te doen in Arnhem: praktische tips
Overnachten in Arnhem
Arnhem heeft uiteenlopende mogelijkheden om te overnachten, van kleine zelfstandige hotels en boetiekhotels tot hostels, bed & breakfasts en appartementen. Een flink aantal grotere hotels behoort tot een grote keten, zoals Holiday Inn, Ibis en Bastion Hotels. In de Arnhemse binnenstad zijn niet zoveel hotels, maar je kunt ook uitwijken naar het Modekwartier. Het hostel Stayokay Arnhem bevindt zich 40 minuten lopen ten noorden van het centrum. Je kunt ook een vakantiehuis huren in de natuur rondom Arnhem.
► Reserveer hier een hotel of bed & breakfast in Arnhem, tegen de laagste prijzen
Hotel Modez
Een van de leukste plekken van Arnhem om te slapen is Hotel Modez in het Modekwartier. Het hele hotel staat in het teken van mode en design, waarbij elke kamer door een andere Nederlandse ontwerper is ingericht. Zo kun je slapen tussen felgekleurde tekeningen en levensgrote poppen van Bas Kosters. Of boek een nachtje in de ‘parfumkamer’, geïnspireerd door de beroemde geur Chanel no. 5. Je kunt ook verblijven in studio’s met woonkamer en keuken. ► Boek een overnachting in Hotel Modez vanaf € 101
Het Drijfpaleis
Origineel is een overnachting in het Drijfpaleis, een kleurige bed & breakfast in een woonboot op de Rijn. Ervaar de rust van het stromende water, het gebedel van de meeuwen en de eenden en futen die langs zwemmen. Neem de trapboot, luier in de tuin, geef kat Hendrik een aai, steek ‘s avonds de vuurkorf aan en klets met de andere gasten. Hier kom je om inspiratie op te doen en even weg te zijn in een andere wereld. Stap de kade op en je bent zo in het centrum van Arnhem. Deze bed & breakfast is alleen in de zomermaanden geopend, vanaf mei. ► Boek een overnachting in het Drijfpaleis vanaf € 130
Eten en drinken in Arnhem
Heb je weleens van Arnhemse meisjes gehoord? In Arnhem is dat een lokale lekkernij! Het zijn knapperige koekjes in de vorm van een schoenzool, die rijk met suiker zijn bestrooid. De koekjes werden al in 1829 bedacht door de Arnhemse bakker Hagdorn, die graag experimenteerde met vormen en baksels. Hij wilde een koekje bedenken dat het goed zou doen op feestjes. Nog altijd worden er honderdduizenden per jaar van gemaakt. Ze zijn nu te koop bij bakkerij Hilvers (www.bakkerhilvers.nl) met verschillende winkels in Arnhem, gemaakt volgens het originele recept.
Liefhebbers van rookworst moeten zeker even binnenstappen bij Slagerij Putman (www.slagerijputman.nl) aan de Steenstraat 90. De ambachtelijke slagerij en worstenmakerij is dé rookworstspecialist van Nederland. Het Worstmakers Gilde heeft de zelfgemaakte rookworst van Putman al 12 keer bekroond tot de beste van ons land.
Arnhem heeft zelfs haar eigen bieren en wijnen. Brouwerij Durs (www.durs.nl) – het lokale dialect voor ‘dorst’ – is de eigen stadsbrouwerij. Twee bierliefhebbers brouwen in een pand in het Modekwartier karaktervolle biertjes als Ernems Mokkel en Geutpisser. In het proeflokaal kun je van 15.00 tot 18.00 uur genieten van Arnhemse bieren.
Op de zuidhelling van de Veluwezoom tussen Arnhem en Oosterbeek ligt Wijngoed Mariëndaal (www.wijngoedmariendaal.nl). Op dit eeuwenoude landgoed met beken en beuken vond al in de middeleeuwen wijnbouw plaats. De wijngaarden maken er een handvol wijnen met namen als Airbornewijn en de Bruizende Barones.
Reizen naar Arnhem
Arnhem ligt in de provincie Gelderland in het oosten van Nederland, tussen de Veluwe (aan de noordkant) en de stad Nijmegen (aan de zuidkant). Arnhem is goed bereikbaar per auto, trein en bus. De belangrijke snelweg A12 van het westen naar het oosten van Nederland loopt direct langs de noordkant van de stad. Vanuit Amsterdam is het 1 uur en 15 minuten rijden naar Arnhem, vanuit Rotterdam ben je 1½ uur onderweg.
In het hele centrum van Arnhem geldt betaald parkeren, zowel in parkeergarages als op straat. Parkeren in een garage is meestal goedkoper dan op straat. In het centrum van Arnhem zijn zeven parkeergarages. Een overzicht vind je op de website van de gemeente Arnhem (www.arnhem.nl). De grootste is Parkeergarage Centraal (www.p1.nl) tegenover het station, met 1050 plaatsen en 14 elektrische oplaadpunten.
Ga je met de trein? Er rijden rechtstreekse intercity’s naar Arnhem vanuit onder meer Amsterdam CS, Utrecht CS, Roosendaal en Nijmegen. De treinrit vanuit Amsterdam duurt 1 uur en 15 minuten. Je kunt ook vanuit de Duitse stad Düsseldorf de stoptrein pakken naar Arnhem (1 uur en 10 minuten). Het hoofdstation Arnhem Centraal is in 2015 helemaal vernieuwd. Vanaf het station is het ongeveer een kwartiertje lopen naar de binnenstad.
Voor meer informatie over wat te doen in Arnhem kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: www.visitarnhem.com
Meer handige tips voor je trip naar Arnhem
Voor het laatst bijgewerkt op 12 januari 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Arnhem, Gelderland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; Museum Arnhem/Eva Broekema; Museum Bronbeek/Defensie; Nederlands Wijnmuseum; Shutterstock.com; Booking.com.