Wat te doen in Burgh-Haamstede: 10 tips!
Burgh-Haamstede is een van de mooist gelegen ‘badplaatsen’ van Zeeland, omringd door bossen, duinen en kilometerslange stranden. In strikte zin is Burgh-Haamstede geen badplaats, want het stadje ligt niet direct aan zee. Het bestaat uit twee oude aaneengeregen dorpen, Burgh en Haamstede, in het westen van het eiland Schouwen-Duiveland. Daarnaast bestaat Burgh-Haamstede uit twee nieuwe dorpen die dichter bij de kust liggen: Westenschouwen aan de westkant en de villawijk Nieuw-Haamstede aan de noordkant.
In de oude dorpskernen van Burgh-Haamstede voelt het aan als een echt Zeeuws dorp, met kerken, pleinen, winkels en gezellige terrasjes. Maar de glinsterende Noordzee is nooit ver weg. Na een kort stukje rijden of fietsen ben je al bij het prachtige strand, een van de langste van Zeeland. Onderweg passeer je glooiende duinen, zandverstuivingen en bossen die zelf ook de moeite waard zijn om te ontdekken. Wandel door het grootste bos van Zeeland, luister naar het gefluit van de nachtegaal en wacht stilletjes totdat er een ree uit de struiken opduikt. Deze omgeving is de rust zelve, want grote drommen toeristen, hoge gebouwen en drukke boulevards vind je hier niet.
Plan hier je vakantie naar Burgh-Haamstede
Burgh-Haamstede is de ideale plek voor een vredige Zeeuwse strandvakantie, maar in de omgeving is nog veel meer te zien en te doen. Beklim torens voor een geweldig uitzicht, bezoek een kasteel of neem de kinderen mee naar Neeltje Jans, waar je alles te weten komt over de waterkering bij de Oosterschelde. Of gebruik Burgh-Haamstede als uitvalsbasis om het eiland Schouwen-Duiveland te verkennen, en maak een uitstapje naar Zierikzee. Wissel het strand af met leuke fietstochten, een dagje naar het museum of een zwierig etentje met Zeeuwse mosselen en een glas Zeeuwse witte wijn. Hier vind je 10 tips wat te doen in Burgh-Haamstede!
Ga uitwaaien op de stranden
Burgh-Haamstede heeft een prachtig zandstrand dat helemaal rond de westkust van het eiland Schouwen-Duiveland loopt, van de stormvloedkering in het zuiden tot aan de badplaats Renesse in het noorden. Met een lengte van 17 kilometer is het een van de langste stranden van Zeeland. Sinds enkele jaren wappert hier de Blauwe Vlag, wat betekent dat het schoon en veilig is. Maar waar het strand van Burgh-Haamstede echt in uitblinkt, is de enorme rust. Grote drukte en schreeuwerige toeristische voorzieningen vind je niet op dit mooie strand, dat zich uitstrekt achter een glooiend duinlandschap.
Je kunt er heerlijk uitwaaien, zonnen, zwemmen en surfen. Grote kans dat de zon schijnt, want Zeeland heeft de meeste zonuren van Nederland. Een van de populairste stranden is Westenschouwen aan de zuidkant, dat in trek is bij families en watersporters. Vanaf het brede strand heb je uitzicht op de stormvloedkering van de Oosterschelde. Er zijn twee strandpaviljoens en er is een grote parkeerplaats (overdag betaald parkeren). Er is een post van de Strandreddingsbrigade Westenschouwen (www.strandreddingsbrigade.nl) die in de zomermaanden en weekenden een oogje in het zeil houdt.
Een ander mooi strand bevindt zich aan de noordkant in Nieuw-Haamstede, vlakbij de vuurtoren. Vanaf de parkeerplaats is het zo’n 10 minuten lopen over een hoge duin voordat je de zee ziet liggen. Bij strandpaviljoen De Strandloper kun je terecht voor honger en dorst. Vanaf dit mooie strand zie je in de verte altijd een trits vrachtschepen langsvaren over de Noordzee. Het meest rustige en breedste strand is het Schouwen Noordstrand. Je bereikt het na een wandeling van 20 minuten over het Duinhoevepad, vanaf camping De Duinhoeve. Hier zijn verder geen voorzieningen.
Verken het grootste bos van Zeeland
De dorpskernen van Burgh-Haamstede bevinden zich in een opvallend bosrijke omgeving. Op slechts 100 meter van het strand vind je hier zelfs het grootste bos van Zeeland, dat bekendstaat als Boswachterij Westerschouwen. Het is een gebied met dennen, eiken en berken, waarbij alle bomen pas vorige eeuw zijn geplant. Eerst was het alleen een grote stuivende vlakte. Door het bos lopen talloze paden waarover je kunt wandelen, mountainbiken en paardrijden. Een gewone fiets is niet zo geschikt, want de paden bestaan vaak uit rul zand.
In het bos leven talloze wilde dieren, waaronder reeën, damherten en wilde shetlandpony’s. Als je stil bent, kun je zomaar een roodbruine ree door het struikgewas zien wegschieten. Ook roofvogels als buizerds en haviken hebben van het Zeeuwse bos hun thuis gemaakt.
Vanaf een uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over het bos en de omliggende duinen. In de verte zie je de Noordzee en (aan de andere kant) de Oosterschelde. Aan het einde van de zomer hoor je beneden je het burlen van de herten. De uitkijktoren is per fiets wel goed bereikbaar en gratis te beklimmen. Adres: A. van de Weijdeweg 10, 4328 PT Burgh-Haamstede.
Bewonder Slot Haamstede
Een van de oudste monumenten in de Zeeuwse kustplaats is Slot Haamstede, een sprookjesachtig kasteel uit de middeleeuwen. De versterkte woontoren dateert al uit de 13e eeuw en later is er van alles bijgebouwd. Net als bij veel andere kastelen is er een ophaalbrug en een gracht rondom het slot. Een van de beroemdste inwoners van het eerste uur was Witte van Haamstede, een bastaardzoon van graaf Floris V van Holland.
Hoogtepunt van het kasteel is de sfeervolle ridderzaal met het balkenplafond en de tegelvloer. Hier werden gasten ontvangen voor diners en banketten. Helaas is Slot Haamstede niet makkelijk te bewonderen. Je kunt het kasteel alleen bezoeken op open monumentendagen en tijdens speciale excursies. Daarvoor moet je de agenda in de gaten houden van Natuurmonumenten, die het kasteel sinds 1981 beheert. Dan kun je ook wandelen in het slotbos met de grote zomereiken. Het kasteel ligt midden in het dorp, tegenover de kerk. Adres: Ring 2, 4328 AE Burgh-Haamstede. Website: www.natuurmonumenten.nl
Struinen door de duinen
Niet alleen door de bossen, maar ook door de duinen kun je uren struinen. In Burgh-Haamstede liggen verschillende duingebieden tussen de kust en de dorpskernen. Het is een heuvelachtig duinlandschap met valleien, duinweiden, duindoornstruiken en vlaktes met stuivend zand. Zo vind je meteen voorbij het bos de Meeuwenduinen, waar inderdaad veel meeuwen broeden. Ook leven er vogels als de tapuit, de havik, de specht en de nachtegaal. In het kale duingebied is het niet moeilijk om groepen damherten en pony’s te spotten.
Alleen buiten het broedseizoen, van 15 juli tot 15 maart, is het mogelijk wandelingen te maken in dit duingebied. Staatsbosbeheer heeft een pittige wandeling van 12 kilometer uitgezet in het gebied, het Boswachterspad. Die kun je hier downloaden. Het beginpunt is de Excursieschuur Westerschouwen, waar je voor koffie met taart terechtkunt in bospaviljoen De Zeeuwse Gasthut. Adres: Kraaijensteinweg 140, 4328 RD Burgh-Haamstede.
Een ander duingebied is Zeepeduinen, dat zich uitstrekt achter Slot Haamstede. Dit gebied met duinvalleien, bossen, duinmeertjes en kale zandduinen is het hele jaar door toegankelijk. Natuurmonumenten heeft er twee wandelingen uitgezet, de Witte Wandelroute en de Rode Wandelroute. Bij de laatste kom je langs de Walvisbunker, een overblijfsel uit de Tweede Wereldoorlog. Met ‘zeep’ heeft het duingebied overigens niets te maken. Zeepe komt van het Zeeuwse woord ‘sepelen’, dat sijpelen betekent.
Vuurtoren De West Schouwen
Wandelend of fietsend door de duinen van Burgh-Haamstede zie je ‘m al in de verte: de vuurtoren West Schouwen (of Westerlicht, zoals-ie ook bekendstaat). Met haar 53 meter is het een van de hoogste vuurtorens van Nederland. Maar de vuurtoren is ook beroemd als afbeelding op het vroegere bankbiljet van 250 (Nederlandse) gulden. Dit bankbiljet van ontwerper Ootje Oxenaar was schitterend om te zien, mocht je het ooit in handen hebben gehad.
De West-Schouwen is in 1837 gebouwd en werkt nog steeds als lichtbaken voor schepen die over de Noordzee langs Schouwen-Duiveland varen. Het licht is van een afstand van 55 kilometer te zien. Pas een eeuw later is de rood-witte spiraalvormige beschildering aangebracht als waarschuwing voor laagvliegende vliegtuigen. Je kunt de vuurtoren niet bezoeken, maar fotogeniek is de toren zeker. Adres: Vuurtoren 1, 4328 KG Burgh-Haamstede.
Klimbos Westerschouwen
Test je klautervaardigheden als je wat actiefs wilt doen in Burgh-Haamstede! Vlakbij het strand ligt Klimbos Westerschouwen waar je een outdoor dagje kunt beleven vol spanning en adrenaline. In het klimbos zijn zes routes uitgezet waarbij je van boom tot boom moet klauteren via touwladders, wiebelende hangbruggen, tokkelbanen en andere klimonderdelen.
Er zijn alles bij elkaar liefst 90 hindernissen die je moet overwinnen. Alles hoog in de bomen natuurlijk, 2 tot 10 meter boven de grond. Uiteraard krijg je een harnas en een veiligheidsinstructie. Voor kinderen vanaf 5 of 8 jaar zijn er speciale kidsroutes. De prijs van een ticket varieert van € 9,50 voor kinderen tot € 21,50 voor volwassenen. Adres: Kraaijensteinweg 140, 4328 RD Burgh-Haamstede. Website: www.klimbos-zeeland.nl
Beklim de Plompe Toren
De 15e-eeuwse Plompe Toren is alles wat is overgebleven van Koudekerke, een dorp aan de zuidkant van Schouwen-Duiveland dat aan het einde van de 16e eeuw bijna helemaal in de golven verdween. Door de oprukkende zee verdwenen talloze dorpen in het water.
Je kunt de 23 meter hoge bakstenen toren nu beklimmen voor een weids uitzicht over Burgh-Haamstede, het Zeeuwse platteland en de Oosterschelde. Ook is er een informatiecentrum over de geschiedenis van de streek. Het beklimmen van de toren is gratis en kan in de zomer van 09.00 tot 18.00 uur. In de winter sluit de Plompe Toren om 17.00 uur. Adres: Koudekerkseweg 12, 4328 NP Burgh-Haamstede. Website: www.natuurmonumenten.nl
Museum de Burghse Schoole
Een authentiek schoolgebouw uit 1845 in het dorp Burgh biedt onderdak aan Museum de Burghse Schoole. In dit gebouw hebben vele generaties inwoners van Burgh-Haamstede hun lessen gevolgd. Het kleine museum bestaat nu uit drie klaslokalen. Een lokaal is ingericht in de stijl van 1920 zodat je ziet hoe dat er vroeger aan toe ging. Hier liggen allerlei attributen van lang geleden, zoals het schoolbord, het leesplankje en de schooltas.
In een ander lokaal zijn tijdelijke exposities te zien. Het derde klaslokaal is gewijd aan de Karolingische Ringwalburg die achter het museum ligt. Dit is een cirkelvormig terrein dat in de 9e eeuw is aangelegd door de Vikingen toen ze Zeeland plunderden. Uit die tijd zijn enkele archeologische vondsten te zien. Museum de Burghse Schoole is geopend van woensdag tot en met zaterdag. Entree is € 3 voor volwassenen en € 2 voor kinderen. Adres: Kerkstraat 3, 4328 LH Burgh-Haamstede. Website: www.burghseschoole.nl
Deltapark Neeltje Jans
Wil je wat doen in Burgh-Haamstede met de kids? Neem ze mee naar Deltapark Neeltje Jans, zo’n 10 minuten rijden ten zuiden van de badplaats. Dit is een soort attractiepark met dierenshows, rondvaarten, waterpret en tentoonstellingen over de Deltawerken. Het park bevindt zich op het werkeiland Neeltje Jans, halverwege de Oosterscheldekering.
In de eerste plaats ontdek je hier alles over de 9 kilometer lange Oosterscheldekering, een van de beroemdste waterkeringen ter wereld. In tien jaar tijd, van 1976 tot 1986, werd gebouwd aan deze immense deltawerken. Bij hoog water wordt de Oosterschelde afgesloten om overstromingen te voorkomen. Dit ‘achtste wereldwonder’ moet Zeeland behoeden voor een watersnoodramp zoals die in 1953 plaatsvond.
Bij Deltapark Neeltje Jans kun je die watersnoodramp visueel opnieuw beleven en leer je alles over het technische wonder dat daarna verrees. Maar je kunt ook kijken naar shows met zeehonden en zeeleeuwen, een aquarium met haaien bezoeken en exposities over walvissen bekijken. Neem bij mooi weer een zwembroek mee voor de waterglijbanen van Aquasplash. Bij elk ticket is een rondvaart van 45 minuten over de Oosterschelde inbegrepen. Adres: Faelweg 5, 4354 RB Vrouwenpolder. Website: www.neeltjejans.nl
Maak een uitstapje naar Zierikzee
Tijdens een vakantie in Burgh-Haamstede zou het zonde zijn als je geen bezoek brengt aan Zierikzee, de hoofdstad van Schouwen-Duiveland. Het is slechts 20 minuten rijden naar dit pittoreske havenstadje met zijn glorieuze maritieme verleden. Al in de middeleeuwen maakte Zierikzee een bloeiende periode door, vooral met de export van zout.
In de historische binnenstad kun je dwalen langs statige koopmanshuizen, robuuste stadspoorten en de oude haven waar antieke vissersschepen in het water liggen te schitteren. Er zijn liefst 568 monumenten in Zierikzee, waaronder het Stadsmuseum en het Burgerweeshuis. Beklim de 281 treden van de Sint-Lievensmonstertoren voor een prachtig uitzicht over de stad. En niet vergeten: een echte Zeeuwse bolus eten! ► Lees hier meer tips wat te doen en te zien in Zierikzee
Wat te doen in Burgh-Haamstede: praktische tips
Overnachten in Burgh-Haamstede
Burgh-Haamstede is een populaire vakantiebestemming in Zeeland, dus er zijn volop mogelijkheden om te overnachten. Landal heeft er alleen al drie vakantieparken, maar daarnaast heb je de keuze uit hotels, bed & breakfasts en appartementen. Er zijn verschillende vakantiehuizen en villa’s te huur, soms van particuliere eigenaren.
Voor kampeerders heeft Burgh-Haamstede ongeveer 15 campings, die ook veelal chalets, stacaravans en bungalows aanbieden. De meeste campings bevinden zich in de buurt van het strand van Westerschouwen (aan de westkant van Burgh-Haamstede) en richting het noordelijke strand. Voor de zomervakantie is het aan te raden zo vroeg mogelijk te reserveren.
► Reserveer hier een hotel of vakantiehuis in Burgh-Haamstede, tegen de laagste prijzen
Landal vakantieparken in Burgh-Haamstede
Landal heeft liefst drie vakantieparken in Burgh-Haamstede, die allemaal bij elkaar liggen. Het gaat om Landal Resort Haamstede, met bungalows voor 1 tot 12 personen. Daarnaast ligt Duinpark ‘t Hof van Haamstede, met bungalows tot 13 personen. Wat meer chique, groter en luxer zijn de villa’s van Landal Villapark Livingstone. Deze villa’s zijn voor 4 tot 6 personen en hebben vaak een sauna en bubbelbad.
De drie vakantieparken hebben drie restaurants en delen onder meer tennisbanen, een golfbaan, een openluchtzwembad, een bowlingbaan en een mini-market. Er is één receptie voor de drie parken. De dorpskernen van Burgh en Haamstede liggen op loopafstand, het strand is ongeveer 15 minuten fietsen.
► Boek hier een verblijf in Resort Haamstede, Duinpark ‘t Hof van Haamstede of Villapark Livingstone
Hotels in Burgh-Haamstede
Fletcher Hotels heeft twee hotels in Burgh-Haamstede op korte afstand van het strand. Ze bevinden zich allebei in de dorpskern Nieuw-Haamstede aan de noordkant van Schouwen-Duiveland. Fletcher Strandhotel Haamstede is een luxueus 4-sterrenhotel met een spa, fitnessruimte en gemoedelijke bistro. Kamers zijn te boeken vanaf € 35.
Vlakbij ligt Fletcher Duinhotel Burgh Haamstede, een modern 4-sterrenhotel met restaurant en terras waar het heerlijk vertoeven is in de zon. Hier is een tweepersoonskamer te boeken vanaf € 33. Beide hotels bieden arrangementen en fietsverhuur aan. ► Boek een overnachting in Fletcher Strandhotel Haamstede of Fletcher Duinhotel Burgh Haamstede
Boutique Hotel Ter Zand is een aanrader als je bij de dorpskernen van Burgh en Haamstede wilt verblijven. Verschillende ontwerpers hebben zich gebogen over de inrichting van de 53 kamers en 32 suites, waarvan enkele uitkijken op het Zeeuwse platteland. Vooral fijnproevers zullen zich hier thuis voelen door het uitstekende restaurant Le Poirier (vernoemd naar Zeeuwse perenbomen). Het strand is 3 kilometer verderop, maar makkelijk te bereiken door het huren van een fiets. ► Boek een overnachting in Boutique Hotel Ter Zand vanaf € 85
Eten en drinken in Burgh-Haamstede
Ga zeker een keer eten in een strandpaviljoen als je vakantie viert in Burgh-Haamstede. Het is de ideale afsluiting van een dagje op het strand, en met een beetje geluk kun je genieten van de zonsondergang. Burgh-Haamstede heeft vier strandtenten: drie bij het strand van Westenschouwen en één aan de noordelijke strand bij Nieuw-Haamstede.
Wij hebben goede ervaringen met Sand & Pepper (www.sandandpepper.nl) bij het strand van Westenschouwen, dat hele jaar geopend is. Vriendelijke bediening, normale porties en creatieve gerechten waarbij de chef zoveel mogelijk kookt met lokale en duurzame producten. Zomers kun je een ligbed huren of een drankje halen bij de Biri Beachbar. Dit strandpaviljoen ligt aan een rustig stuk strand met uitzicht op de pijlers van de Oosterscheldekering. Reserveren is aan te raden. Let er op dat deze strandtent wat meer afgelegen ligt: rij of fiets daarvoor helemaal naar het einde van de Kampweg.
Bij de drukste strandovergang in Westenschouwen kun je terecht bij strandpaviljoen De Schaar (www.strandpaviljoendeschaar.nl) en strandpaviljoen De Buurman (www.strandpaviljoendebuurman.nl). Aan het noordelijke strand in Nieuw-Haamstede vind je achter de duinen strandpaviljoen De Zandloper, van dezelfde eigenaar als De Buurman. Een relaxte plek waar je van april tot en met september ook strandcabines kunt huren. Buiten het hoogseizoen ‘s avonds gesloten.
Restaurants in Burgh-Haamstede
In de dorpskernen Burg en Haamstede zijn ook enkele restaurants, eethuizen en pannenkoekententen. Voor heerlijke vis en zeevruchten moet je een tafeltje reserveren bij Restaurant Het Vissershuis (www.hetvissershuis.nl), hét visrestaurant van Burgh-Haamstede. Op het menu staan onder andere Noordzeetong en Zeeuwse mosselen. Drink er een frisse witte wijn bij, het liefst uit Zeeland zelf.
Wil je een avondje gastronomisch dineren? Scoor dan een tafeltje bij Le Poirier (www.restaurantlepoirier.nl), misschien wel het beste restaurant van Burgh-Haamstede. Je kunt kiezen uit een 3- of 5-gangenmenu met wijnarrangement en er staat een chef-kok aan het roer die zijn kunsten heeft geleerd in sterrenrestaurants.
Streekproducten in Burgh-Haamstede
In Burgh-Haamstede groeien veel perenbomen, dus het is niet raar dat hier een lokale delicatesse van gemaakt is. Na het plukken en het veilen van de peren in september kun je je tegoed doen aan de Burghse perencake. Stap hiervoor naar binnen bij bakkerij Inde Soete Suikerbol (www.bakkerijindesoetesuikerbol.nl), die al sinds 1893 bestaat.
Liever iets sterkers? Schouwen-Duiveland heeft toevallig een van de grootste wijngaarden van Nederland. Wijnhoeve De Kleine Schorre maakt sinds 2001 voortreffelijke witte wijnen die erg goed combineren met Zeeuwse mosselen, kreeft en andere lekkernijen uit de zee. De wijnen zijn zo goed, dat KLM ze zelfs in de business class serveert. Het wijnhuis bevindt zich in het dorp Dreischor, op 25 minuten rijden van Burgh-Haamstede. Je kunt er terecht voor rondleidingen en wijnproeverijen, maar goede restaurants in Burgh-Haamstede zelf hebben ook wijnen van De Kleine Schorre op de kaart staan. Website: www.proeflokaaldekleineschorre.nl
Reizen naar Burgh-Haamstede
Burgh-Haamstede ligt in het uiterste westen van Schouwen-Duiveland, het noordelijkste eiland van de provincie Zeeland. Er is geen treinstation, maar je kunt de plaats wel bereiken met de bus vanuit Middelburg of Rotterdam. Vanaf het treinstation in Middelburg rijdt bus 133 van Connexxion één tot twee keer per uur naar Burgh-Haamstede, een rit van ongeveer 40 minuten. Website: www.connexxion.nl
Rij je met je eigen auto naar Burgh-Haamstede? Vanuit Amsterdam is het (zonder files) een kleine 2 uur rijden. De snelste route loopt via de A4 en de A15 bij Rotterdam, om de weg te vervolgen via de N57. Komende vanuit het oosten neem je de N59 in Schouwen-Duiveland. Bij de stranden en bij Boswachterij Westerschouwen geldt overdag betaald parkeren. In de dorpskernen van Burgh en Haamstede is parkeren gratis. Meer informatie staat op de website van de gemeente Schouwen-Duiveland (www.schouwen-duiveland.nl).
Voor het huren van een fiets kun je vaak terecht bij het hotel, het vakantiepark of de camping waar je verblijft. Ook zijn er in Burgh-Haamstede enkele fietsenwinkels die fietsen verhuren. Kijk bijvoorbeeld op de websites van Fietsverhuur Zeeland (www.fietsverhuurzeeland.nl) en Jan de Jonge Fietsen (www.fietsverhuurburghhaamstede.nl).
Voor meer informatie over wat te doen in Burgh-Haamstede kun je contact opnemen met het VVV-kantoor, Noordstraat 45A, 4328 AK Burgh-Haamstede.
Meer handige tips voor je vakantie in Burgh-Haamstede
Voor het laatst bijgewerkt op 26 oktober 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Burgh-Haamstede, Zeeland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; Shutterstock.com; Klimbos Zeeland; Booking.com.