Wat te doen in de stad Groningen: 15 tips!

Groningen wat te doenWat te doen in Groningen, de grootste stad in het noorden van Nederland? Studentikoos, funky en kunstzinnig: dat is deze levendige hoofdstad van de provincie Groningen. Een dag is niet genoeg om je onder te dompelen in de ‘metropool van het noorden’. Je kunt alleen al een paar dagen uittrekken om de middeleeuwse binnenstad te ontdekken, te shoppen en de kroegen onveilig te maken. Maak een rondvaart door de grachten, laat je geld rollen in een van de leukste winkelstraten van Nederland en beklim de Martinitoren, het trotse symbool van de Stadjers (zoals de inwoners van Groningen zichzelf noemen).

Als je met de trein aankomt, zie je meteen al een van de mooiste treinstations van Nederland in Jugendstil-stijl. Daartegenover staat een moderne kleurige blokkendoos met het Groninger Museum, een van de hoogtepunten van de stad. Ongetwijfeld staat er een spraakmakende tentoonstelling op de agenda. Opzienbarend is ook The Wall House, een gedurfd architectonisch experiment aan de rand van Groningen. Huiver daarna bij de menselijke schedels in het Universiteitsmuseum. Het is een fascinerend uitvloeisel van de Rijksuniversiteit Groningen, opgericht in 1614 en de één na oudste universiteit van Nederland.

Zoek je accommodatie voor je stedentrip naar Groningen?
Reserveer hier online een hotel of appartement in Groningen

Fiets kriskras door Groningen en meng je tussen de studenten op de Grote Markt, waar je tot laat in de avond een terrasje kunt pakken. Je kunt desnoods de hele nacht doorhalen, want hier hebben de cafés geen sluitingstijden. Deze stad heeft alles wat je niet vindt op het omringende platteland van de provincie: statige grachtenpanden, fantastische musea en een geweldig uitgaansleven. Groningen ontwaakt als de dauw op de naburige akkers is opgetrokken. Wil je een bezoek brengen aan deze opwindende studentenstad? Hier vind je 15 tips wat te doen in Groningen!

Bezoek het Groninger Museum

Het Groninger Museum is een van de beste bezienswaardigheden van de stad, en mag je niet missen tijdens een citytrip. Uiteraard komt hier de kunst en cultuur van Groningen aan bod, maar het museum organiseert ook regelmatig spraakmakende tentoonstellingen rond mode, muziek, fotografie en eigentijdse kunstenaars. Zo waren exposities rond David Bowie en de Rolling Stones regelrechte hits, waarvoor de kaarten de deur uit vlogen.

Groninger Museum in Groningen

In de zalen over het lokale erfgoed zie je onder meer schilderijen van de Groninger kunstenaarsvereniging De Ploeg en een collectie Gronings zilver, met een miniatuur van de Martinitoren. In vogelvlucht komt de eeuwenoude geschiedenis van de stad voorbij. Wist je bijvoorbeeld dat Ranja in Groningen is uitgevonden?

Groningen museum Ranja

Het museum is gevestigd in een moderne kleurige blokkendoos tegenover het centraal station, en ligt deels onder water. Voor een kop koffie of lunch kun je terecht in het flitsend ingerichte Mendini Restaurant, waarvoor de Nederlandse topontwerper Maarten Baas het interieur bedacht. Het Groninger Museum is op maandag gesloten, met uitzondering van de schoolvakanties. Adres: Museumeiland 1, 9711 ME Groningen. Website: www.groningermuseum.nl

Beklim de Martinitoren

Als je 300 treden weet te beklimmen, kun je genieten van een adembenemend uitzicht vanaf de Martinitoren. Al sinds de 15e eeuw is de 97 meter hoge D’Olle Grieze (De Oude Grijze) de hoogste baken van Groningen. Na de flinke klim zie je de hele stad onder je liggen, en op heldere dagen zie je zelfs de Waddeneilanden in de verte. Onderweg zijn er enkele zolders waar je kunt uitrusten. Als je last hebt van hoogtevrees, kun je de klim beperken tot de eerste trans op 39 meter hoogte. Hier kun je al naar buiten en rond de toren lopen. Let wel op de tijd als je boven bent, want het luiden van de klokken is oorverdovend.

Groningen Martinitoren

De Martinitoren staat in midden in het centrum van Groningen aan de Grote Markt en hoort bij de Martinikerk. Dit is de oudste kerk van Groningen, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 13e eeuw. Toen werd ook de eerste Martinitoren gebouwd, maar een blikseminslag in 1408 vernietigde deze toren. De tweede toren hield het vol tot 1468, toen deze instortte na een brand. Daarna begon de bouw van de derde gotische toren, en die staat nog altijd fier overeind.

Groningen Martinitoren uitzicht

Nu is de Martinitoren een van de populairste bezienswaardigheden van de stad. Beklimmen kan de meeste dagen van 13.00 tot 17.00 uur, in het weekend iets eerder. De toegang voor volwassenen is € 6, voor kinderen tot en met 11 jaar is een entreekaartje € 4. Adres: Martinikerkhof 3, 9712 JG Groningen.

Wil je meer hoogtepunten van Groningen ontdekken?
Boek hier een stadswandeling met gids door het mooie Groningen

Pak een terrasje op de Grote Markt

Na het trotseren van de Martinitoren kun je bijkomen op een terrasje op de Grote Markt, het bekendste plein van Groningen en het bruisende middelpunt van de stad. Het plein bestaat al meer dan duizend jaar: in de 11e eeuw werden hier de eerste keitjes neergelegd. Tot 1838 vonden openbaar terechtstellingen plaats op het plein, dat in de 19e eeuw nog bekendstond als de Breede Merckt. Sinds jaar en dag is de Grote Markt het decor van grote evenementen, festivals, manifestaties en uiteraard de markt zelf. Op dinsdag, vrijdag en zaterdag zetten marktkooplui hier hun kraampjes neer, waar je groente, fruit, vlees, vis en kaas kunt scoren.

Groningen stadhuis

De Grote Markt is omringd door bekende monumenten, zoals de Martinitoren en het Stadhuis van Groningen. Het is een pompeus gebouw in neoclassisistische stijl met vier grote Grieks aandoende zuilen aan de voorkant. De bouw vond plaats tussen 1793 en 1810. Bewonder ook de fraaie gevel van het 17e-eeuwse Goudkantoor, waar nu een café-restaurant zit. Qua horeca is er genoeg te kiezen, met vele terrassen en cafés. Een begrip is de Drie Gezusters, naar verluidt de grootste kroeg van Europa. Kou vatten hoeft niet op het verwarmde terras.

Fietsen in de stad Groningen

Wil je wat actiefs doen in Groningen? Stap op de fiets! Groningen is een echte fietsstad, zoals je wel ziet door alle studenten die door de straten crossen. Je kunt een fiets huren en de stad op eigen houtje ontdekken, maar nog leuker is het om een fietstour te maken. Bij Baja Bikes neemt een lokale gids je in 2½ uur mee langs alle bekende bezienswaardigheden, maar ook langs minder bekende plekjes.

Groningen fietsen

Je fietst langs oude hofjes, historische panden en door groene parken. Onderweg stopt de gids af en toe om interessante verhalen en grappige anekdotes te vertellen. Je kunt een fietstour met privégids doen als je op je eigen tempo door Groningen wil fietsen.

Ontdek de metropool van het noorden op de fiets
Boek hier een fietstour langs de hoogtepunten van Groningen

Shoppen in Groningen

Als shopaholic kun je helemaal losgaan in Groningen, want de stad heeft een enorm veelzijdig winkelaanbod. Een van de leukste winkelstraten is de Folkingestraat, met boetiekjes, galeries, cadeauwinkels en lunchtentjes. Een paar jaar geleden werd deze winkelstraat, die loopt van het station naar de binnenstad, zelfs uitgeroepen tot de leukste van Nederland. Haal kleurrijke gadgets en hebbedingen bij Ascoli (www.ascoli.nl), bekijk handgemaakte kleding bij De Heksenketel (www.heksenketelmode.nl) en scoor overheerlijke Italiaanse delicatessen bij Arioli. In 2015 werd deze zaak uitgeroepen tot leukste winkel van Nederland.

De Herestraat is de drukste en belangrijkste winkelstraat van Groningen, die je misschien wel kent als je vroeger Monopoly hebt gespeeld (er is ook een kanskaart: ga verder naar de Herestraat). Deze straat loopt van de Grote Markt tot het Hereplein. Hier loop je over de hoofden op een drukke zaterdagmiddag. Er zitten vooral vestigingen van landelijke winkelketens als H&M, Zara en C&A. Ook op de Vismarkt vind je veel bekende winkels, van drogisterijen tot de Intertoys en Perry Sport.

Strips in Storyworld

Groningen heeft al jaren iets met strips, met meerdere stripboekhandels en zelfs een museum. Wat vroeger bekendstond als het Nederlands Stripmuseum, gaat nu verder als Storyworld. Hier is natuurlijk veel aandacht voor de stripverhalen die in Nederland en internationaal enorm veel successen boekten, van Donald Duck en de Smurfen tot Asterix en Lucky Luke. Maar ook kom je alles te weten over animatie en games, om natuurlijk bij de tijd te blijven. Kom te weten hoe populaire games als Fortnite en Horizon Zero Dawn zijn gemaakt en uiteraard kun je ook zelf aan een controller zitten. Dit is een leuk uitstapje als je wat wil doen in Groningen met de game-verslaafde kids! 🙂 Adres: Nieuwe Markt 1, 9712 KJ Groningen. Website: www.storyworld.nl

Maak een rondvaart in Groningen

De stad Groningen heeft een heel netwerk van grachten, zowel in de binnenstad als in de buitenwijken richting het Groningse platteland. Groningen heeft zelfs de zevende mooiste grachtengordel van Nederland. Je ziet de stad van een hele andere kant als je een rondvaart maakt over de grachten – of diepen, zoals ze hier worden genoemd. Varend over het water kom je langs middeleeuwse pakhuizen en patriciërshuizen, bruggen en torens en moderne iconen als het Groninger Museum. Ook passeer je de havens, zoals de pittoreske Noorderhaven.

Groningen gracht

Verschillende rederijen bieden rondvaarten aan in de stad Groningen. Een van de oudste is Rondvaartbedrijf Kool (www.rondvaartbedrijfkool.nl), die al sinds 1969 toeristen door de Groningse grachten vaart. De hele dag kun je hier terecht voor een stadsrondvaart van 1 uur. Bij Boot Groningen (www.bootgroningen.com) vaar je in een uur in een open rondvaartboot door de grachten, met onbeperkt bier, fris en wijn. Met vrienden of een groep kun je de Rinus huren (www.rinusgroningen.nl), een luxe sloep van ruim 100 jaar oud. Wil je liever actief bezig zijn op het water? Klop aan Bij de Sluis (www.bijdesluisgroningen.nl) voor 1½ uur suppen over de grachten van Groningen.

Groningen Noorderhaven

Noordelijk Scheepvaartmuseum

Twee mooie middeleeuwse panden uit de 14e eeuw bieden onderdak aan het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Aan de hand van een uitgebreide collectie maritieme objecten zie je hoe de scheepvaart zich heeft ontwikkeld in de provincie Groningen. De verzameling omvat onder meer scheepsmodellen, navigatie-instrumenten, gebruiksvoorwerpen, foto’s en tekeningen.

Groningen Scheepvaartmuseum

Het museum organiseert regelmatig tijdelijke tentoonstellingen die een thema rond de stad Groningen uitlichten. In de zomermaanden kun je een rondvaart maken met het museumschip PW17/Emma, een voormalig directievaartuig uit 1922. Het Noordelijk Scheepvaartmuseum transformeert de komende jaren tot het nieuwe Museum aan de A, dat de verhalen van Groningen en de Groningers gaat vertellen. Koffie of lunch kan in het leuke museumcafé Het Pomphuis (www.hetpomphuis.nl), met een terras aan het water. Adres: Brugstraat 24, 9711 HZ Groningen. Website: www.noordelijkscheepvaartmuseum.nl

Griezelen in het Universiteitsmuseum

In een studentenstad als Groningen mag een Universiteitsmuseum natuurlijk niet ontbreken. Dit is het museum van de Rijksuniversiteit Groningen met een wonderlijke collectie die de verschillende faculteiten in vier eeuwen bij elkaar hebben gesprokkeld. Griezel bijvoorbeeld bij de schedels, die een anatoom verzamelde van mensen die misdadig of krankzinnig zijn geweest. Slechts 3 kilo weegt het Wagentje van Stratingh’, de eerste ‘elektrische auto ter wereld’ die al in 1835 in elkaar is gesleuteld. Op een volle accu kon dit kleine wagentje 20 minuten rijden. En bekijk het hoofd van een 18e-eeuwse jonge orang-oetan uit Indonesië, een van de eerste mensapen die onderzocht is in het westen. Adres: Oude Kijk in Het Jatstraat 7A, 9712 EA Groningen. Website: www.rug.nl

Relax in de Prinsentuin

De Prinsentuin is een oase van rust in de binnenstad van Groningen, de perfecte plek om even te relaxen of je terug te trekken met een goed boek. Het is een van de mooiste renaissancetuinen van Nederland die in 1626 is aangelegd door stadhouder Willem-Frederik. De tuin ligt bij het Prinsenhof (nu een hotel), de residentie waar de Prinsen van Nassau verbleven als zij helemaal naar Groningen waren gereisd. De stadhouders wilden zich even rustig kunnen terugtrekken, tussen een rozentuin, een kruidentuin en weelderige loofgangen.

Groningen Prinsentuin

Door de muur rondom de tuin merk je niets van de drukte van Groningen en is het nog steeds een groen juweeltje in de stenige binnenstad. Let op de schitterende zonnewijzer boven de poort naar de Prinsentuin, daterend uit 1731. Boven de zonnewijzer staat een Latijnse tekst, vrij vertaald als ‘De vergane tijd is niets, de toekomende onzeker, de huidige wankel. Zorg dat je die van jou niet verspilt‘. Van april tot en met oktober is de theeschenkerij geopend in de tuin, maar alleen als het mooi weer is.

Dwaal rond in de Martinikerk

De Martinitoren is de grootste trekpleister van de stad, maar de naastgelegen Martinikerk is ook een bezoekje waard. Dit is de oudste en grootste kerk van Groningen waarvan de bouw rond 1220 begon. In de loop der eeuwen is de kerk talloze keren verbouwd en vergroot. In de 15e eeuw kreeg de kerk haar gotische uiterlijk, met de hoge glas-in-loodramen. Binnen zie je eeuwenoude schilderingen op de muren en gewelven die goed bewaard zijn gebleven omdat de Martinikerk nooit ten prooi viel aan de beeldenstorm.

Groningen Martinikerk

De oudste muurschildering dateert uit de 14e eeuw en is een afbeelding van Maria op de troon van Salomo. Voor € 2 kun je de kerk bezoeken. Check de agenda, want er vinden ook regelmatig concerten, exposities en lezingen plaats. Adres: Martinikerkhof 3, 9712 JG Groningen. Website: www.martinikerk.nl

Grafisch Museum Groningen

Groningen is op grafisch gebied altijd een van de voortrekkers geweest. Tot in de 20e eeuw was het een stad van drukkerijen, boekbinders, lettergieterijen, papierfabrieken, uitgeverijen en boekhandels. In het GRID Grafisch Museum Groningen doen zo’n 70 vrijwilligers hun best dit bijzondere erfgoed levend te houden. Er zijn exposities te zien van grafische kunstenaars en je kunt een oude drukkerij binnenstappen in Werkmans Bovenkamer. Hier staat de inventaris opgesteld van Hendrik Werkman (1882-1945), die bekend werd met zijn avant-gardistische drukwerk. Wil je zelf experimenteren met rollers, drukinkt, sjablonen en letters? Geef je op voor een van de workshops. Adres: Sint Jansstraat 2, 9712 JN Groningen. Website: www.gridgroningen.nl

Grafisch Museum in Groningen

Bewonder Wall House #2

Wall House #2 is een modern architectonisch pareltje aan het Hoornsemeer aan de zuidkant van Groningen. Het gebouw wordt doormidden gesneden door een enorme muur van 14 meter hoog. Aan weerszijden van die muur hangen enkele ruimtes in verschillende kleuren. Het ontwerp is van de Amerikaanse architect John Hejduk (1929-2000), die het als woonhuis bedacht in de jaren ’70. Destijds is het nooit gerealiseerd, maar de stad Groningen heeft in 2001 alsnog laten bouwen. Wall House #2 is nu in beheer bij het Groninger Museum, die er van april tot en met oktober exposities organiseert. De toegang is gratis. Adres: A. J. Lutulistraat 17, 9728 WT Groningen. Website: www.groningermuseum.nl

Wall House in Groningen

Doe een kunstzinnig plasje

Kun je je blaas niet meer ophouden? Urinoirs op straat zijn meestal niet de aantrekkelijkste plekken om je plas te lozen. Een openbaar toiletgebouw in Groningen vormt daarop een uitzondering. Aan de Reitemakersrijge vlakbij de gracht vind je een van de mooiste openbare wc’s van Nederland. Het is dan ook ontworpen door architect Rem Koolhaas en fotograaf Erwin Olaf, behorend tot de beste ontwerpers van ons land.

Het ronde toilet bestaat uit twee gebogen wanden van glas van afgedankte melkflessen. Samen vormen die samen het yin- en yangteken. In de wanden is een fotocollage te zien van Erwin Olaf, met exotische heren en dames die elkaar ‘speels te lijf gaan’. Het urinoir werd in 1996 geplaatst voor de stadsmanifestatie A Star is Born. Er is een aparte ingang voor mannen en vrouwen. In de winter is het gebouwtje dicht vanwege bevriezingsgevaar.

Maak een uitstapje naar Pieterburen

Als je wat buiten de stad Groningen wil doen, is het leuk om een uitstapje te maken naar het Zeehondencentrum in Pieterburen. Dit is het grootste zeehondenziekenhuis van Europa waar sinds 1971 gewonde, zieke en verlaten zeehonden worden opgevangen en vertroeteld. Binnen is een expositie over de zeehondenpopulatie in de Waddenzee.

Zeehond in Pieterburen in Groningen

Buiten zie je bassins waar de zeehonden rondjes zwemmen tot het moment dat ze genoeg zijn aangesterkt om weer los te worden gelaten in de zee. Pieterburen is ook een goede uitvalsbasis als je zeehonden in het echt wil zien. Je kunt deelnemen aan wadlooptochten en hopen dat je ze ziet zonnen op een zandplaat.

Wil je het Zeehondencentrum in Pieterburen bezoeken?
Bestel hier je toegangstickets voor het Zeehondencentrum

Wat te doen in de stad Groningen: praktische tips

Overnachten in Groningen

De stad Groningen heeft een uitgebreid aanbod aan accommodatie, met ruim honderd hotels, pensions, appartementen en hostels. Overnachten in de binnenstad is een goed idee als je het meeste uit je stedentrip wilt halen. Alle bezienswaardigheden zijn op loopafstand en je kunt volop genieten van cafés, restaurants en het uitgaansleven. Vraag wel een kamer aan de achterkant van het hotel om niet teveel last te hebben van het rumoer in de straat (van groepjes dronken studenten, bijvoorbeeld).

Voor meer rust en natuur kun je kamperen op Camping Stadspark Groningen (www.campingstadspark.nl), op fietsafstand van de binnenstad. Ook kun je kiezen voor een vakantiehuis rondom Groningen – als je een eigen auto hebt.

Zoek je voordelige accommodatie voor je stedentrip naar Groningen?
Reserveer hier een hotel of appartement in Groningen, tegen de laagste prijzen

Boutique Hotel De Doelen

Te midden van alle levendigheid van de Grote Markt kun je overnachten in Boutique Hotel De Doelen, het oudste hotel van Groningen. Het is gevestigd in een monumentaal 17e-eeuws herenhuis aan de voet van de Martinitoren. De eerste tijd woonden er twee regentenfamilies, maar vanaf 1798 werden er de eerste gasten ontvangen.

Hotel De Doelen in Groningen

Grappig weetje is dat het hotel de bakermat vormde voor de afschaffing van de slavernij in Nederland. In 1841 verbleef hier de Britse politicus John Scoble, die een beweging aanvoerde tegen de slavenhandel en in Groningen een toespraak hield. De Doelen is een sfeervol 3-sterrenboetiekhotel met 30 kamers en een authentieke lounge voor lunch, koffie of een drankje. ► Reserveer een overnachting in Boutique Hotel De Doelen vanaf 93

The Market Hotel

Een gloednieuw hotel aan de Grote Markt is The Market Hotel (hoe toepasselijk), dat de deuren opende in mei 2021. Reizigers zijn al meteen enthousiast over dit hotel in de stad Groningen. The Market Hotel is echt een blikvanger aan het plein, met historische trapgevels die in een modern jasje zijn gestoken. Verdeeld over zes verdiepingen zijn er 123 kamers en het hotel heeft een eigen bakkerij en wellnesscentrum.

The Market Hotel in Groningen

Op de begane grond is een groot restaurant met twee terrassen aan de Grote Markt. In de zomer van 2022 is het dakterras geopend op de bovenste verdieping, met een bar en loungegedeelte. Hier heb je een panoramisch uitzicht over de Martinitoren en de skyline van Groningen. Je hoeft niet bang te zijn voor schokken, want The Market Hotel is aardbevingsbestendig gebouwd. Het hotel is onderdeel van de Nederlandse hotelketen WestCord Hotels. ► Reserveer een overnachting in The Market Hotel vanaf € 112

Eten en drinken in Groningen

Een van de bekendste lokale delicatessen is Groninger Koek, een gekruide koek die traditioneel als lekkernij bij de koffie wordt opgediend. De koek was in de 17e eeuw het Groningse antwoord op de razend populaire Deventer Koek. De koek uit Groningen is bereid met roggemeel, honing, kruiden en zoete ingrediënten als stroop, gember en sukade. Er zijn dan ook verschillende varianten van de Groninger Koek, zoals een Groninger Gemberkoek of een Oude Wijvenkoek met anijs en rozijnen. Een goede plek om dit souvenir te scoren is Knol’s Koek (www.knolskoek.nl), een befaamde bakkerij uit de jaren ’50.

Liever iets sterkers? Probeer eens een glaasje Fladderak, een likeur met citroen en kaneel. Men beschouwt het tegenwoordig als een typisch Gronings drankje, hoewel het lang geleden in heel Nederland werd gemaakt. Hooghoudt, een bekende distilleerderij uit Groningen die sinds 1888 bestaat, is de enige die het nog op de markt brengt. De fabrikant wilde er in 1997 mee stoppen omdat er vrijwel geen vraag meer was naar het drankje, maar de Groningers kwamen toen massaal in protest over het einde van ‘hun’ drankje.

Restaurants in Groningen

Groningen heeft al enkele jaren geen Michelin-sterrenrestaurants meer, maar er zijn genoeg zaken waar je een culinaire topavond kunt beleven. Bistro ‘t Gerecht (www.bistrohetgerecht.nl) is zo’n plek, al zo’n 20 jaar een klassieker onder de restaurants in Groningen. In twee historische panden in het centrum van Groningen kun je genieten van de Franse mediterrane keuken met een heerlijk glas wijn. Het restaurant heeft een Bib Gourmand-waardering van Michelin: goede kwaliteit voor een schappelijke prijs.

Een ander goed adres is Bistro Blanche (www.bistroblanche.nl), voorheen bekend als De Pijp Wine & Dine. Je kunt kiezen voor een klein gerecht met een goed glas wijn of voor een diner met alles erop en eraan (wij zouden voor het laatste gaan). Bistro Blanche heeft een vermelding in de gidsen van Michelin, Gault Millau en de Lekker 500. Het restaurant zit in een voormalig fabriekspand aan de Hoge der A, een van de mooiste grachten in Groningen.

Reizen naar Groningen

De stad Groningen ligt in het noordoosten van Nederland, 50 kilometer van de Duitse grens. Vanuit Amsterdam is het ongeveer 2 uur rijden. Je kunt de route nemen over de A7 via de Afsluitdijk en Friesland, of rijden over de A6 via Flevoland en de Noordoostpolder. Vanuit Rotterdam is het 2½ uur rijden naar Groningen.

In en rond het centrum van de stad Groningen zijn verschillende parkeergarages waar je betaald kunt parkeren. Op de website van de gemeente (www.groningen.nl) staat een overzicht. De grootste parkeergarage is Boterdiep (www.parkeren050.nl) ten noorden van het centrum, met 1200 parkeerplaatsen. Het is de grootste ondergrondse parkeergarage van Nederland die uit één verdieping bestaat, met een grootte van vijf voetbalvelden.

Mocht je gebruik maken van het openbaar vervoer, dan kun je Groningen goed bereiken met de trein. Er rijden rechtstreekse NS-intercity’s naar Groningen vanuit Den Haag (2 uur en 40 minuten) en Amersfoort (1 uur en 40 minuten). Er gaat geen directe trein van Amsterdam CS naar Groningen, maar wel vanaf Amsterdam-Zuid.

Groningen treinstation

Daarnaast is Groningen verbonden met stoptreinen met plaatsen in de regio, zoals Delfzijl, Veendam en Leeuwarden. De vervoersmaatschappij voor stoptreinen is Arriva. Als je met de trein reist, stap je uit in een prachtig monumentaal stationsgebouw uit 1866.

Voor meer informatie over wat te doen in Groningen kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: www.visitgroningen.nl

Voor het laatst bijgewerkt op 27 mei 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in de stad Groningen, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; Shutterstock.com; Grafisch Museum Groningen; Booking.com; WestCord Hotels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *