Wat te doen in Eindhoven: 20 tips!

Eindhoven wat doenWat te doen in Eindhoven, de grootste stad in het zuiden van Nederland? Hier moet je zijn voor design, kunst en moderne architectuur, maar ook voor foodies zal een citytrip naar Eindhoven in de smaak vallen. Zet je tanden in een Brabants worstenbroodje, proef de beste worteltaart van de regio en dompel je onder in de wereldkeukens van deze wereldstad.

Eindhoven heeft zich opnieuw uitgevonden deze eeuw, als innovatieve en creatieve hotspot met een internationaal gezicht. Ooit was dit een eenvoudig Brabants dorp, totdat Philips hier in 1891 een gloeilampenfabriek begon. Eindhoven werd bekend als de ‘Lichtstad’, en was op een gegeven moment de thuisbasis van het grootste elektronicaconcern ter wereld. Elke Nederlander had wel een tv of radio van Philips in de huiskamer staan. Eindhoven wás Philips, en andersom.

Eind jaren negentig vertrok Philips uit Eindhoven, dat bleef opgezadeld met verlaten kantoren en fabrieken. Nu is dit industriële erfgoed omgetoverd tot  Strijp-S, een van de coolste delen van de stad waar je naartoe moet voor vintage, de nieuwste ontwerpen, experimentele kunst, koffie en cocktails. Maar Eindhoven is ook de stad van PSV, DAF en enkele monumenten die opeens héél oud lijken 😉 Wij hebben de leukste plekjes voor je bezocht in de designhoofdstad van Nederland. Hier vind je 20 tips wat te doen in Eindhoven!

Zoek je accommodatie voor je trip naar Eindhoven?
Reserveer hier online een hotel in Eindhoven, tegen de laagste prijzen

Philips Museum

Zonder Philips was Eindhoven nooit zo groot geworden, dus een eerbetoon aan de elektronicafabrikant is niet meer dan logisch. In het Philips Museum zie je hoe het allemaal begon, vanaf het moment dat Gerard Philips in 1891 zijn eerste gloeilamp in de fitting draaide. Het draadje in de lamp was toen nog gemaakt van katoen. Daarna passeren alle uitvindingen de revue waarmee Philips wereldwijde faam verwierf, van de stofzuiger en de transistorradio tot het cassettebandje en de compact disc.

Philips Museum in Eindhoven

Grappig zijn de ingerichte woonkamer, slaapkamer en keuken vol met Philips-apparatuur, van eikenhouten zwart-wit televisies tot huishoudelijke apparaten met een retro seventies-look. Het lijkt alsof je een nostalgische reis maakt door je eigen jeugd (althans, voor millennials en de generaties daarvoor…).

Stofzuiger in Philips Museum in Eindhoven

Het museum is gevestigd in de allereerste Philips-fabriek in het centrum van Eindhoven. Vrijwilligers zijn vooral oud-werknemers van Philips die maar al te graag willen vertellen over de gloriejaren van het elektronicaconcern. Adres: Emmasingel 31, 5611 AZ Eindhoven. Website: www.philips.nl

Strijp-S

Strijp-S bezoeken is iets wat je zeker moet doen in Eindhoven. De voormalige industriële wijk is nu het creatieve hart van de stad, een bruisend gebied met hippe koffietentjes, vintage kledingwinkels, expositieruimtes, eigenzinnige restaurants en veelbelovende start-ups. Vroeger was dit een no go area die bekendstond als ‘De Verboden Stad’. Hier stonden de fabrieken en bedrijfsgebouwen van Philips waar producten werden bedacht en de apparaten in elkaar werden gesleuteld. Strikt geheim dus en alleen toegankelijk voor Philips-medewerkers. Het bedrijf was doodsbang dat concurrenten met zijn ideeën aan de haal zouden gaan.

Eindhoven Strijp-S

Na het vertrek van Philips in de jaren negentig werd even gevreesd dat Eindhoven het ‘Detroit’ van Nederland zou worden. Al snel besloot de gemeente Strijp-S te ontwikkelen tot culturele hotspot, een epicentrum van design en innovatieve ideeën. Een deel van de fabrieken is gesloopt, een ander deel van het industriële erfgoed is omgebouwd voor horecazaken, winkels en luxe appartementen. Het ziet er gelukkig nog niet zo gelikt uit, het rauwe industriële randje is gebleven. Ook de oorspronkelijke portiersloge staat er nog.

Eindhoven Strijp-S gebied

In Strijp-S kun je gemakkelijk een halve (of hele) dag doorbrengen. Begin met koffie bij Coffeelab (www.coffeelab.nl), of stil je honger met een biologische of vegan lunch. Een ander goed lunchtentje is Stories (www.stories-eindhoven.nl), gevestigd op de begane grond van het voormalige Philips-gebouw ‘De Apparatenfabriek’.

Eindhoven Strijp-S koffie

Voor het vullen van je kledingkast en het verfraaien van je woonkamer ga je naar de Urban Shopper (www.urbanshopper.nl), met 20 winkeltjes onder één dak. En niet te vergeten: check de exposities bij Yksi (www.yksiexpo.nl) en MU (www.mu.nl). Die kunnen best verrassend zijn!

Eindhoven Apparatenfabriek

Van Abbemuseum

Voor kunstliefhebbers is het Van Abbemuseum een absolute must tijdens je trip naar Eindhoven. Het museum heeft een indrukwekkende verzameling moderne en hedendaagse kunst, van bekende kunstenaars als Pablo Picasso, Joan Miró, Karel Appel, Marlene Dumas en Marc Chagall. Regelmatig vinden er tijdelijke tentoonstellingen plaats waar eigentijdse en experimentele kunst wordt getoond.

Van Abbemuseum in Eindhoven

De oorspronkelijke collectie is bij elkaar gebracht door Henri van Abbe, een tabaksfabrikant en verzamelaar die zijn fortuin vergaarde dankzij de koloniale plantages in Nederlands-Indië. Het oude museumgebouw dateert uit 1936, maar in 2003 kwam er een moderne nieuwbouw bij in de vorm van een grote grijze kubus. Drink een kop koffie in het aangename museumcafé, met een terras aan een binnenmeertje. Leuk feitje: je betreedt het terras via de kortste overdekte brug ter wereld :-). Adres: Stratumsedijk 2, 5611 ND Eindhoven. Website: www.vanabbemuseum.nl

Eindhoven kunst

Worstenbroodje van Houben

Den Bosch heeft zijn Bossche Bollen en Amsterdam heeft de Van Dobben-kroketten, maar Eindhoven heeft zijn worstenbroodjes! Een bezoek aan de lichtstad is niet compleet zonder het proeven van een worstenbroodje van Houben, inmiddels een begrip onder Eindhovenaren. De worstenbroodjeszaak werd geopend in 2013 door Bart Houben, zoon van een bakker en een slimme marketeer die het Brabantse antwoord bedacht op het saucijzenbroodje ‘van boven de rivieren’.

Eindhoven worstenbrood

Hij maakte snel naam met zijn worstenbroodjes, die inderdaad heel lekker zijn! Door de coronacrisis ging de zaak op de fles, maar eind 2020 heeft hij een doorstart kunnen maken. Houben denkt zelfs al aan het openen van een vestiging in Amsterdam. De worstenbroodjes zijn er in verschillende varianten. Je kunt kiezen voor een ‘deluxe’ versie met truffel en Parmezaanse kaas, maar ook voor een vegetarisch worstenbroodje. Adres: Willemstraat 39, 5611 HC Eindhoven. Website: www.houbenworstenbrood.nl

Eindhoven Houben

Designwalhalla van Piet Hein Eek

Een van de meest succesvolle ontwerpers van Nederland is Piet Hein Eek, bekend van meubels van sloophout. Vanuit een voormalige Philipsfabriek in Eindhoven heeft hij een heel designimperium opgebouwd, dat inmiddels véél méér omvat dan alleen maar meubilair. Een hal waar eerst radio’s en televisies werden gemaakt, is nu een werkplaats voor meubelmakerij en Dutch Design.

Eindhoven Piet Hein Eek

Daarnaast is een grote winkel waar je oud & nieuw design kunt scoren, van vazen en glazen tot banken en bedden. Er hangt een flink prijskaartje aan, maar dan heb je wel iets van een topontwerper in huis. Uitstekend lunchen kun je in het restaurant van Piet Hein Eek, uiteraard ingericht door de beroemde ontwerper himself. De ruimte is gedecoreerd met oude auto’s van het Franse merk Simca en moderne kroonluchters die duidelijk niet door een stagiaire zijn gemaakt.

Eindhoven Piet Hein Eek restaurant

En sinds kort kun je er ook slapen in het Piet Hein Eek Hotel. Het designwalhalla vind je in de wijk Strijp-R, net iets verder dan Strijp-S. Dit oude fabrieksterrein is nu een moderne woonwijk waarbij sommige oude panden een nieuw leven hebben gekregen. Adres: Halvemaanstraat 30, 5651 BP Eindhoven. Website: www.pietheineek.nl

Eindhoven Piet Hein Eek ontwerper

Down Town Gourmet Market

Geuren van exotische gerechten en het stadse geroezemoes komen samen in de Down Town Gourmet Market. Deze trendy foodmarket is de ideale plek voor een lunch, het drinken van een borrel en het proeven van streetfood uit de hele wereld. In deze overdekte markthal vind je 21 eettentjes onder één dak. Je kunt er kiezen uit alle wereldkeukens, van Japanse sushi en Mexicaanse burrito’s tot Vietnamese loempia’s en Italiaanse pizza’s. Er heerst hier altijd een gezellige vibe met een leuke mix van studenten, gezinnen, expats en toeristen. Adres: Smalle Haven 2-14, 5611 EJ Eindhoven. Website: www.downtowngourmetmarket.com

Gourmet Market in Eindhoven

DAF Museum

Niet alleen Philips is de grote trots van Eindhoven. De stad was jarenlang ook de thuisbasis van de enige autofabrikant van Nederland. Héél soms zie je ze nog wel eens op de weg rijden, die kleine schattige Dafjes (waar er in totaal 800.000 van zijn gemaakt). In het DAF Museum kom je alles te weten over Van Doorne’s Automobielfabriek, die in 1928 door Hub van Doorne werd opgericht.

DAF Museum in Eindhoven

Je ziet er uiteraard de koekblikjes die op de Nederlandse wegen reden. Deze personenauto’s stonden bekend om hun ‘revolutionaire traploze aandrijving’. Maar je ziet er ook trucks, bedrijfswagens, legervoertuigen, bussen en raceauto’s die DAF produceerde. DAF bestaat overigens nog steeds, maar maakt nu alleen vrachtwagens. Adres: Tongelresestraat 27, 5613 DA Eindhoven. Website: www.dafmuseum.nl

Motion Experience

Voor een hallucinerende ervaring in Eindhoven koop je een kaartje voor de Motion Experience. Met lichtinstallaties en digitale kunst is hier een ‘belevingsspektakel’ gecreëerd, waar je je kunt laten meeslepen door enorme vloerprojecties en prikkelende lichtshows. Schommel tussen de wolken of laat je fantasie de vrije loop in een flikkerende lichttunnel. Het is een digitaal en kleurrijk speelplein met veel special effects en beweeglijkheid waar je soms duizelig van kunt worden – maar op een prettige manier. Motion Experience zit op de tweede verdieping van het winkelcentrum Piazza in het centrum van Eindhoven. Adres: Piazza 64, 2e verdieping, 5611 AE Eindhoven. Website: www.motionexperience.nl

Motion Experience in Eindhoven

Chocola van Pinkie

Hardcore chocoholics lopen binnen bij Pinkie Patisserie, een van de beste chocolatiers van Eindhoven. Neem een doos mee met bonbons in smaken als hazelnoot citroen of honing bergamot, of verwen jezelf met chocolade doodshoofden gevuld met rum… De chocola van Pinkie is niet te weerstaan!

Eindhoven Pinkie

Je kunt er trouwens ook terecht voor koffie met taart of een high tea met zoetigheid. We hebben het zelf niet geproefd, maar naar eigen zeggen is de worteltaart beroemd tot ver buiten Eindhoven. Met de kwaliteit zit het wel goed, want de eigenaar van Pinkie kookte jarenlang in Michelin-sterrenrestaurants. Zoals je zou verwachten, is de zaak ingericht in een zoet-roze stijl. Adres: Stratumsedijk 6, 5611 ND Eindhoven. Website: www.pinkiepatisserie.nl

Dutch Design Week

Wil je wat doen in Eindhoven in het najaar? Dan hoef je er niet lang over na te denken! Elk jaar in oktober is de stad het decor van de Dutch Design Week, het grootste designevenement van Noord-Europa. Verspreid over meer dan 120 locaties door de stad presenteren meer dan 2600 ontwerpers hun werken en ideeën aan honderdduizenden bezoekers in binnen- en buitenland. Er is aandacht voor Dutch Design, maar ook voor experimentele ontwerpen, duurzaamheid, jong talent en ontwerpen voor de toekomst. Negen dagen lang staat Eindhoven bol van design, met tentoonstellingen, lezingen, debatten, workshops en feestjes. Zorg dat je op tijd accommodatie regelt, want het spektakel trekt zo’n 350.000 bezoekers. Kijk voor het programma op de website: www.ddw.nl

Dutch Design Week in Eindhoven

Sint Catharinakerk

Het is niet alleen maar design en hightech dat de klok slaat in Eindhoven. In de binnenstad vind je nog een paar monumenten die de tand des tijds hebben doorstaan, waaronder de Sint Catharinakerk. De blikvanger zijn de twee torens van 73 meter hoog, die bekendstaat als ‘David’ (de mannelijke toren) en ‘Maria’ (de vrouwelijke toren). De katholieke kerk werd tussen 1861 en 1867 gebouwd in neogotische stijl en is een ontwerp van de beroemde architect Pierre Cuypers, die ook het Centraal Station en het Rijksmuseum in Amsterdam op zijn naam heeft staan. Ook toen al wist Eindhoven topontwerpers aan te trekken!

Eindhoven Catharinakerk

De kerk kwam op de plaats van een gebedshuis uit de middeleeuwen dat in verval was geraakt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte de kerk zwaar beschadigd door bombardementen, maar de jaren daarna vond een zorgvuldige restauratie plaats. Hoogtepunten binnenin zijn de glas-in-loodramen en de twee orgels, waarvan één met 5723 pijpen. Daarmee is dit een van de grootste orgels van Nederland. In de Catharinakerk worden regelmatig concerten gehouden. Adres: Catharinaplein 1, 5611 DE Eindhoven. Website: www.muziekindecathrien.nl

Maak een fietstocht door Eindhoven

Ben je even klaar met slenteren door Eindhoven? (Dat best wel uitgestrekt is!) Je kunt een OV-fiets pakken of een fiets huren, maar nog leuker is het om een fietstocht te maken door Eindhoven. Bij Baja Bikes kun je een fietstour boeken van 2 uur waarbij een local je meeneemt langs de mooiste plekjes van de stad.

Eindhoven Philips

Tijdens een relaxte fietstocht passeer je alle hoogtepunten van de lichtstad, zoals de DAF-fabriek, de Lichttoren, Strijp-S en het futuristisch aandoende Evoluon. Ook neemt de gids je mee naar minder bekende delen van de stad.

PSV stadion en museum

Rasechte Eindhovenaren missen niets van PSV, samen met Ajax en Feyenoord toch wel een van de top-3 voetbalclubs van Nederland. Kom je van buiten de stad, dan ontkom je er ook niet aan, want het stadion van PSV ligt midden in het centrum van Eindhoven. Bij de oprichting van de Philips Sport Vereniging in 1913 was dit nog een veld waar Philips-medewerkers na het werk een balletje konden trappen.

Philips Stadion in Eindhoven

Het moderne Philips Stadion is nu de plek waar de profclub zijn wedstrijden speelt voor een publiek van 35.000 toeschouwers. Tijdens een stadiontour kom je zelf op het veld, maar ook in de spelerstunnel, de kleedkamers, het perscentrum en de bestuurskamer. Echte fans bezoeken ook het PSV Museum over de geschiedenis van de club, met trofeeën, foto’s, video’s en memorabilia. Hou je meer van de muziek van Guus Meeuwis? Elk jaar weet de zanger het stadion vol te krijgen voor zijn concerten ‘Groots met een zachte G‘. Adres: Frederiklaan 10A, 5616 NH Eindhoven. Website: www.psv.nl

Wandel door Philipsdorp

Net voorbij het stadion kun je meteen een wandeling maken door het Philipsdorp. Dit dorp binnen Eindhoven werd in 1910 opgericht door Philips om zijn werknemers te huisvesten. Je ziet er rijen keurige arbeidershuisjes, waarvan een groot deel is opgeknapt en gerenoveerd. De huizen hebben een beschermde status, dus veel mag er niet aan veranderen.

Eindhoven Philipsdorp

Opvallend is dat er geen voortuintjes zijn. Het schijnt dat Philips-medewerkers in het begin vooral boeren waren, dus er was wel een moestuin aan de achterkant. Het zijn nu huurwoningen voor gewone Eindhovenaren. Philips had in de buurt ook talloze voorzieningen voor het personeel opgezet, zoals scholen, winkels, een badhuis en een broodfabriek. Een van die winkels huisvest nu het Koffiehuisje (www.koffiehuisjeeindhoven.nl), de ideale plek om je cafeïnebehoefte een boost te geven.

Blob en Bubble

Op het 18 Septemberplein in het centrum van Eindhoven zie je het grappigste bouwwerk van de stad: de Blob. Het is een futuristische en transparante ‘druppel’ van glas en staal dat nogal opvalt tussen de rechttoe rechtaan gebouwen die er omheen staan. De Blob is ontworpen door de Italiaanse architect Massimiliano Fuksas om de reputatie van Eindhoven als eigenzinnige designstad wat op te vijzelen. Blob staat letterlijk voor Binary Large Object. Deze term is afkomstig uit de computerwereld en slaat op een brij van data.

Eindhoven Blob

Via de Blob krijg je toegang tot het winkelcentrum de Admirant en bovenin zit de lunchroom Sissy-Boy Daily waar je een leuk uitzicht hebt op de winkelende mensen op het plein. Aan de andere kant van het plein kun je je verwonderen over de Bubble, ook gemaakt van glas en staal en ontworpen door dezelfde architect. De Bubble is wel een stuk kleiner dan zijn grotere broertje. Hier zit een kledingwinkel van America Today. En denk niet dat Eindhoven opeens een metro heeft. Wat eruitziet als een metrostation, blijkt de ingang te zijn tot een ondergrondse fietsgarage.

Stadsbrouwerij Eindhoven

Maakt het rondwandelen je dorstig? Wip dan binnen voor een bierproeverij bij de 100 Watt Brewery, ofwel de enige echte stadsbrouwerij van Eindhoven. Deze brouwerij heeft het brouwen van ambachtelijke speciaalbiertjes in 2015 nieuw leven ingeblazen, met soorten als ‘Extase’ en ‘Circus Citrus’. De jaren daarvoor had Eindhoven geen eigen brouwerij meer, want de laatste sloot in 1953 de deuren.

Eindhoven Stadsbrouwerij

De stadsbrouwerij bevindt zich in een oude fabriek aan de oever van de rivier de Dommel, met een eikenhouten bar, een houten vloer en een industrieel tintje. Tijdens de proeverij krijg je 5 speciaalbiertjes voorgeschoteld, met bijpassende hapjes. Je kunt ook deelnemen aan een rondleiding door de brouwerij om van A tot Z alles te horen over het brouwproces. Adres: Bleekweg 1, 5611 EZ Eindhoven. Website: www.cafe100watt.nl

Evoluon

In het westen van Eindhoven vind je het meest markante bouwwerk van Eindhoven: het Evoluon. Deze vliegende schotel werd gebouwd in de jaren zestig en huisvestte in de beginjaren een technologiemuseum van Philips. Je kon er allerlei experimenten en proefjes doen, dus het was een echte gezinsattractie.

Eindhoven Evoluon

Tegenwoordig zit er een congrescentrum in deze ‘ufo’. Tijdens een beurs of conferentie kun je een kijkje nemen in de koepel. Ook is er een restaurant met uitzicht op de schotel. In 2021 kwamen er plannen om weer een museum van het Evoluon te maken. Hier zou ‘een museum over de toekomst van de aarde’ moeten komen. Adres: Noord Brabantlaan 1A, 5652 LA Eindhoven. Website: www.evoluon.com

Street art in Eindhoven

Eindhoven blijkt een flinke naam te hebben opgebouwd met street art – misschien om het gebrek aan historische panden te compenseren? Rondwandelend in de stad kom je op verschillende plekken fraaie graffiti en muurschilderingen tegen. Dit maakt de stad echt kleurrijker! Sinds de jaren tachtig hebben kunstenaars muren, gebouwen en tunneltjes opgefleurd met hun spuitbus.

Street Art in Eindhoven

Bewonder bijvoorbeeld het ‘dansende skelet’ achter de Nieuwe Emmasingel. En neem een kijkje bij de Berenkuil. Dit is een verzameling fietstunneltjes waar artiesten legaal hun creaties mogen achterlaten. Als je echt wat kunstzinnigs wil doen in Eindhoven, boek je een Street Art Tour van 3 uur.

Prehistorisch Dorp

Leer schieten met een pijl en boog, maak een tochtje in een boomkano of bak broodjes op een zelfgemaakt vuurtje: het kan allemaal in het Prehistorisch Dorp. Dit een nagebouwd dorp uit de tijd van de prehistorie en de middeleeuwen aan de zuidkant van Eindhoven, waar je een ontdekkingstocht kunt maken door het verleden. Het openluchtmuseum laat zien hoe het leven was op het Brabantse platteland, lang voordat elektronicaconcerns, autofabrikanten en textielmagnaten de dienst uitmaakten.

Prehistorisch dorp in Eindhoven

Je wandelt tussen replica’s van oude huizen en hutjes en je ziet demonstraties van oude ambachten. Eventueel kun je jezelf ook in een historische kleding hullen, als je zin hebt in een verkleedpartijtje. Dit is een leuk uitstapje als je wat met de kids wilt doen in Eindhoven! Adres: Boutenslaan 161B, 5644 TV Eindhoven. Website: www.prehistorischdorp.nl

Ton Smits Huis

Als je helemaal gek bent van cartoons, is het Ton Smits Huis wel wat voor jou. Dit museum in het zuiden van Eindhoven is gewijd aan het leven en werk van de Brabantse cartoonist en kunstschilder Ton Smits (1921-1981). Hij is talloze keren onderscheiden en maakte vooral furore met zijn cartoons in Amerikaanse kranten en tijdschriften.

De museumcollectie bevat 20.000 cartoons en potloodschetsen, evenals enkele honderden schilderijen. Naast de werken van Smits zelf zijn er regelmatig exposities over andere cartoonisten te zien. Het museum is gevestigd in de vroegere atelierwoning van Smits, een bijzondere blauwe villa die gebouwd is in de zogeheten ‘Bossche School-stijl’. Adres: Jacob Reviuslaan 25, 5644 TP Eindhoven. Website: www.tonsmitshuis.nl

Wat te doen in Eindhoven: praktische tips

Overnachten in Eindhoven

Er is keuze genoeg aan slaapplekken voor je citytrip naar Eindhoven. Je kunt terecht in hotels, bed & breakfasts, appartementen en hostels. De stad is behoorlijk groot, maar de meeste bezienswaardigheden bevinden zich op loopafstand in en rond het centrum. Als je een hotel zoekt in de binnenstad, zit je altijd goed. Het is raadzaam ver van tevoren te reserveren als je accommodatie zoekt tijdens de Dutch Design Week. Hier hebben we wat leuke adressen voor je op een rij gezet in Eindhoven.

Zoek je voordelige accommodatie voor je trip naar Eindhoven?
Reserveer hier een hotel of bed & breakfast in Eindhoven, tegen de laagste prijzen

Hotel The Match

Wij sliepen zelf in The Match, een trendy hotel op ideale locatie in het centrum van Eindhoven. Het ligt vlakbij bars, restaurants en winkels. Het hotel is ingericht in street art-stijl, dus je wordt wakker met zicht op een graffitimuur. The Match noemt zichzelf ‘het minst welkome hotel van Eindhoven’: je wordt aangemoedigd zo min mogelijk in je hotelkamer te verblijven en de stad te gaan ontdekken. Er is geen ontbijt, maar vlakbij kun je voortreffelijk de dag beginnen bij DENF Coffee. Inchecken doe je zelf via een iPad en er is een minimarkt voor de eerste levensbehoeften. ► Boek een overnachting in Hotel The Match vanaf € 69

Hotel The Match in Eindhoven

Kazerne Hotel

Luxe design boetiekhotel in het centrum met 8 kamers, suites en lofts. De grootste loft is zelfs 140 vierkante meter! De kamers en suites zijn ingericht met meubels van verschillende ontwerpers die allemaal te koop zijn. Als je hier slaapt heb je meteen toegang tot de exclusieve besloten membersclub, waar designers bij elkaar komen om te netwerken en te ontspannen. Bij de Kazerne hoort ook een restaurant en tentoonstellingsruimte. ► Boek een overnachting in Design Hotel Kazerne vanaf € 264

Blue Collar Hotel

Budgethotel gevestigd in een oude Philipsfabriek in de wijk Strijp-S, met een edgy industriële sfeer. Hier beland je in een mix van nostalgie, blues en rock ‘n roll. Verschillende kamers hebben een thema rondom een bekend merk, zoals de whisky van Jack Daniels of het bier van Warsteiner. Ook heeft het hotel een (geluiddicht) theater waar concerten en voorstellingen worden gegeven en een restaurant op de bovenste verdieping met mooi uitzicht over Eindhoven. ► Boek een overnachting in Blue Collar Hotel vanaf € 66

Reizen naar Eindhoven

Eindhoven ligt in het zuiden van Nederland in de provincie Noord-Brabant. De stad is goed te bereiken met de auto en het openbaar vervoer. Vanuit Amsterdam is het ongeveer 1½ tot 2 uur rijden, over de A2 via Den Bosch. Vanuit het zuiden rij je naar Eindhoven via de A67 en vanuit het westen pak je de A58 (via Tilburg). In en rond het centrum zijn meerdere parkeerterreinen en parkeergarages waar je betaald kunt parkeren (elke dag van 09.00 tot 21.00 uur).

Ook makkelijk is het om de trein te nemen. Vanaf het Centraal Station in Eindhoven is het een paar minuten lopen naar de binnenstad en de belangrijkste winkelstraten. Er rijden rechtstreekse intercity’s naar Eindhoven vanuit onder meer Amsterdam (1 uur en 20 minuten), Den Haag (1½ uur) en Maastricht (1 uur). Er rijden sprinters vanaf Tilburg, Den Bosch en Weert.

Eindhoven station

Eindhoven heeft overigens een eigen internationale luchthaven ten westen van de stad, Eindhoven Airport (EIN) (www.eindhovenairport.nl). Hier vandaan vertrekken vooral regionale vluchten en chartervluchten naar steden en vakantiebestemmingen in Europa. Het is een hub voor goedkope vluchten van low budget maatschappijen Ryanair en Wizz Air.

Vanaf het Centraal Station in Eindhoven neem je airport shuttlebus 401 of lijnbus 400 naar de halte vlak voor de terminal. De busreis met vervoersmaatschappij Hermes duurt ongeveer 20 minuten. Als je met de auto komt, heeft het vliegveld verscheidene parkeerplaatsen.

Kijk voor meer informatie over wat te doen in Eindhoven op de officiële website van het toeristenbureau: www.thisiseindhoven.com. Voor dit artikel hebben we samengewerkt met citymarketing Eindhoven, dank voor het leuke tripje!

Voor het laatst bijgewerkt op 24 december 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Eindhoven, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; Flickr.com/Peter Veenendaal (DAF Museum); Dutch Design Week/Britt Roelse; rawf8/Shutterstock.com; Lea Rae/Shutterstock.com; Frankvr/Shutterstock.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *