Wat te doen in Hilversum: 10 tips!

Hilversum wat te doenHilversum is de mediastad van Nederland, de thuisbasis van de omroepen en de studio’s waar al tientallen jaren de meeste radio- en tv-programma’s worden opgenomen. Het gigantische Mediapark is het grootste televisiestudiocomplex van Europa waar presentatoren, sterren, verslaggevers en kandidaten zich verzamelen voor nieuwsprogramma’s, talkshows, quizzen en talentenjachten. Dat alleen al is een reden om een (steden)trip te plannen naar The Media City!

In Beeld & Geluid en Museum Hilversum kun je je helemaal onderdompelen in alle soorten media, van oud tot nieuw. Maar Hilversum is ook de stad van architectuur. Twee beroemde architecten, Willem Dudok en Jan Duiker, hebben de stad talloze fraaie gebouwen nagelaten. Alleen al Dudok maakte 75 ontwerpen voor de stad. Maak een rondleiding in het indrukwekkende raadhuis en beklim de toren voor een weids uitzicht over Hilversum. Of fiets naar Landgoed Zonnestraal voor de ultieme kennismaking met Het Nieuwe Bouwen. Verwacht veel licht, lucht en ruimte, omringd  door bossen en een heuse wijngaard.

Zoek je accommodatie voor je trip naar Hilversum?
Reserveer hier online een hotel of appartement in Hilversum

Qua natuur zit je in Hilversum sowieso wel goed. Verlaat de noordelijke kant van de stad en je belandt in het Goois Natuurreservaat vol Instagrammable paarse heidevelden. Tijdens een fietstochtje die kant op passeer je een overdaad aan statige villa’s, verscholen tussen de bomen en achter hekken en muren. Meng je daarna tussen de welgestelde locals in de Hilversumse binnenstad voor een borrel, en je weet meteen weer dat je je in ‘t Gooi bevindt.

Of je nu BN’ers wilt spotten of interesse hebt in modernistische architectuur, de mediastad heeft volop verrassingen in huis voor een stedentrip. Wil je eens een andere stad bezoeken in Nederland? Hier vind je 10 tips wat te doen in Hilversum!

Bezoek mediamuseum Beeld & Geluid

Een van de populairste bezienswaardigheden in Hilversum is Beeld & Geluid, dat zichzelf profileert als ‘het meest interactieve mediamuseum ter wereld’. Hier duik je op een leuke manier in de rijke omroepgeschiedenis van de stad. Alle soorten media komen voorbij, van radio en televisie tot YouTube-video’s, podcasts, games, politieke prenten en de oude vertrouwde geschreven pers. Een reis door vijf zones neemt je mee door het medialandschap, waarbij je vooral zelf heel veel kunt doen.

Beeld en Geluid in Hilversum

Maak je eigen nieuws als verslaggever van het journaal, kruip in de huid van een influencer of maak je eigen game. Ook beheert het museum een schat aan archieven op het gebied van radio, televisie, film, en nieuwe media. Je vindt er een van de grootste audiovisuele collecties van Europa met meer dan een miljoen uur aan audio- en videomateriaal dat je allemaal kunt terugzien.

Hilversum mediamuseum

Uiteindelijk beland je op de 7e verdieping met een tentoonstelling van bijzondere objecten. Bewonder de Songfestival-jurk van Nikkie de Jager, het roze pak van Splinter Chabot en andere kostuums van mediapersoonlijkheden. Beeld & Geluid is gevestigd in een opvallend modern gebouw aan de rand van het Hilversumse Mediapark, waar het gros van alle radio- en tv-programma’s wordt opgenomen. Het reserveren van een tijdslot is verplicht. Adres: Media Parkboulevard 1, 1217 WE Hilversum. Website: www.beeldengeluid.nl

Beklim het raadhuis van Hilversum

Een van de trotse paradepaardjes van de stad is het raadhuis van Hilversum, dat tussen 1928 en 1931 is gebouwd op een heuvel ten noorden van het centrum. Dit is het bekendste werk van Willem Dudok (1884-1974), die als stadsarchitect voor de gemeente talloze fraaie gebouwen aan Hilversum heeft nagelaten. Met de gele bakstenen en de strakke horizontale en verticale lijnen ontwierp hij een gemeentehuis dat in de jaren ’30 nog nergens anders in Nederland te vinden was. Dudok was nogal vooruitstrevend, op zijn zachts gezegd…

Hilversum raadhuis

Het raadhuis is nog altijd in gebruik voor gemeenteraadsvergaderingen en trouwerijen, maar in de zijkant kun je binnenstappen bij het Dudok Architectuur Centrum. In het souterrain is een expositie over het leven en werk van de beroemde architect. Er is een winkel waar je wat Dudok-souvenirs kunt scoren. Nog leuker is het om je aan te melden voor een rondleiding door het stadhuis.

Hilversum raadhuis raadszaal

Een gids neemt je mee langs de trouwzaal, de raadszaal en andere ruimtes. Je krijgt grappige anekdotes te horen, zoals over het beeld van Hitler dat na de Tweede Wereldoorlog in de vijver is gevonden (en nu wat verscholen op de expositie te zien is).

Hilversum raadhuis uitzicht

Hoogtepunt is de beklimming van de 47 meter hoge toren. Bij helder weer heb je een uitzicht tot wel 30 kilometer ver, en kun je ook de Amsterdamse Johan Cruijff ArenA in de verte zien liggen. Wil je meer zien van het werk van Dudok? In het Architectuur Centrum kun je je dan opgeven voor een excursie, wandeling of fietstocht in Hilversum. Geopend van woensdag tot en met zondag. Adres: Dudokpark 1, 1217 JE Hilversum. Website: www.dudokarchitectuurcentrum.nl

Fotografie in Museum Hilversum

Nog meer media kom je tegen in Museum Hilversum, gevestigd in het oude raadhuis in het centrum van de stad. Je zou misschien verwachten dat de geschiedenis van Hilversum hier voorbij komt, maar in plaats daarvan richt het museum zich op fotografie en videokunst. Elk jaar zijn er tijdelijke exposities van fotografen en videokunstenaars rondom een bepaald thema. Die hebben verder niets te maken met de stad Hilversum.

Hilversum Museum

Zo was het museum in de zomer van 2023 het decor van de tentoonstelling Happy Holidays, met werken van fotografen en kunstenaars die het massatoerisme op bekende plekken verbeeldden. Met de exposities wil het museum haar maatschappelijke betrokkenheid laten zien. Inmiddels heeft het museum een eigen collectie van ruim 250 werken opgebouwd.

Hilversum fotomuseum

Elke zaterdag om 14.00 uur kun je meedoen aan een gratis rondleiding van 1 uur langs de hoogtepunten die op dat moment te zien zijn. Een bezoek is een must voor fotografieliefhebbers, maar je krijgt ook de kans een van de oudste gebouwen van Hilversum te zien (uit 1766). In de vroegere raadszaal zie je nog plafondschilderingen uit de 19e eeuw. Elke dag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Adres: Kerkbrink 6, 1211 BX Hilversum. Website: www.museumhilversum.nl

Bewonder de Sint Vituskerk

Hoog boven de binnenstad van Hilversum zie je de spitse toren uitsteken van de Sint Vituskerk, de belangrijkste kerk van de stad. De katholieke kerk is tussen 1890 en 1892 gebouwd door de beroemde architect Pierre Cuypers, bekend van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam. Op dezelfde plek stond eerder een andere kerk, maar die was te klein geworden voor alle parochianen.

Hilversum Vituskerk

Een opvallend kenmerk van de Sint Vituskerk is de neogotische architectuur, die typerend is voor Cuypers’ werk. Het gebouw is opgetrokken uit rode bakstenen en heeft een imposante toren van 98 meter hoog. Dit is de hoogste neogotische kerktoren van Nederland. Helaas kun je de toren niet beklimmen. In de zomerperiode mag de kerk op zaterdagmiddag wel van binnen bewonderen. Bekijk het hoge gewelfde plafond, de prachtige glas-in-loodramen, de beelden en het orgel uit 1859. Adres: Emmastraat 5, 1211 NE Hilversum. Website: www.vitus.nl

Maak een Hillywood Tour

Het Media Park in Hilversum spreekt tot de verbeelding, zeker als je fervente tv-kijker bent! Elke dag is het hier een komen en gaan van BN’ers die werken en optreden in de talloze radio- en televisieprogramma’s die hier worden opgenomen. Je kunt ze mogelijk in het wild spotten, maar nog leuker is het om mee te doen aan een Hillywood Tour.

In een elektrische tram maak je een rit over het immense terrein van 57.000 vierkante meter en krijg je een kijkje achter de schermen van de televisiewereld. Je bezoekt verschillende studio’s, je mag plaatsnemen achter de desk van RTL Boulevard en je kunt even uitrusten in de rode draaistoelen van The Voice of Holland. Snuffel rond in het rekwisietendepot en loop over de Hilversumse versie van de Walk of Fame, met handafdrukken van bekende Nederlanders. De tours over het Mediapark duren 60 minuten en vertrekken elk weekend (tijdens schoolvakanties elke dag). Website: www.hillywoodtours.nl

Landgoed Zonnestraal

Aan de zuidelijke rand van Hilversum vind je Landgoed Zonnestraal, een stukje architectuur dat je bijna nergens tegenkomt in Nederland. Dit is een complex van zakelijke gebouwen in wit, zwart en lichtblauw dat in de jaren ’20 is ontworpen door Jan Duiker (1890-1935). Hij is de tweede beroemde architect – na Dudok – die Hilversum bijzondere gebouwen heeft nagelaten.

Hilversum Zonnestraal

Hij baarde opzien met Het Nieuwe Bouwen, een moderne bouwstijl vorige eeuw waarbij gebouwen een sobere en zakelijke uitstraling hadden. Duiker was ook de man achter het iconische Gooiland Hotel in het centrum van Hilversum. Zonnestraal werd oorspronkelijk gebouwd als sanatorium voor tbc-patiënten uit de diamantindustrie. Daarom lag het landgoed ook in een natuurrijk gebied met bossen en heide waar patiënten ‘licht en lucht’ konden opsnuiven.

Hilversum Zonnestraal landgoed

Tuberculose heerst er al lang niet meer op dit landgoed van 120 hectare. De verschillende gebouwen hebben nu allemaal verschillende functies. Het markante Dresselhuyspaviljoen biedt onderdak aan zzp’ers en kleine creatieve bedrijven. Er is een verzorgingstehuis, een zorgcentrum en een landgoedwinkel met een zelfpluktuin.

Hilversum Zonnestraal brasserie

Pak een terrasje bij Brasserie Zonnestraal (www.brasserie-zonnestraal.nl) en je kunt de hectiek van alle dag even achter je laten. Er is zelfs een wijngaard waar je Hilversumse wijn kunt scoren. Wil je meer weten? Elke laatste zondag van de maand wordt een rondleiding gegeven om 11.00 uur en 13.00 uur. Dit is een van de onontdekte bezienswaardigheden van Hilversum die best wat meer aandacht verdient! Adres: Loosdrechtse Bos 19, 1213 RH Hilversum. Website: www.zonnestraal.nl

Bekijk het Pompgemaal

Dudok heeft heel Hilversum verrijkt met zijn architectonische pareltjes, van villa’s en woonhuizen tot scholen en winkels. Een van de gebouwen dat eruit springt, is het Pompgemaal bij het park Laapersveld. Met de bakstenen terrassen, kubische vormen, bloembakken en groengele kozijnen ziet het er helemaal niet uit als een saai pompgebouw.

Hilversum Pompgemaal

Het Pompgemaal werd in 1919 en 1920 gebouwd om overtollig regenwater uit lager gelegen Hilversumse straten weg te werken. Dat water kwam terecht in een sierlijke vijver die naast het gebouw werd aangelegd. Het pompstation is een paar keer gerestaureerd en heeft een monumentenstatus, maar is niet meer in gebruik. Tegenwoordig zit er een kliniek voor plastische chirurgie. Adres: Laapersveld 1, 1213 VB Hilversum.

Zoek de rust in Pinetum Blijdenstein

Verscholen in een villawijk in Hilversum ligt de botanische tuin Pinetum Blijdenstein. De tuin werd in 1909 aangelegd door bankier Benjamin Blijdenstein, die begon met het verzamelen van exotische planten en bomen. Hij was vooral idolaat van coniferen (zoals dennen en sparren), waarvan hij een van ‘s werelds grootste collecties bij elkaar bracht. Dat is ook de plant die je het meeste tegenkomt als je de tuin bezoekt, want er zijn meer dan 400 verschillende soorten.

Pinetum Blijdenstein in Hilversum

Ook zie je er rododendrons, cycaspalmen, ephedra’s, varens en planten die in het wild alleen in het Australische Tasmanië voorkomen. Verken de tuin op eigen gelegenheid via een netwerk van wandelpaden of doe mee aan de maandelijkse rondleiding iedere tweede zondag van de maand om 14.00 uur.

Hilversum botanische tuin

Ook is er een bezoekerscentrum met mooi terras waar je terechtkunt voor koffie, thee, souvenirs en een kleine expositie. De toegangsprijs is € 3 voor volwassenen en € 1 voor kinderen. Adres: Van der Lindenlaan 125, 1217 PK Hilversum. Website: www.pinetum.nl

Wandelen en fietsen in het Goois Natuurreservaat

Wil je wat actiefs doen in Hilversum? Ga wandelen, fietsen of paardrijden in het Goois Natuurreservaat, een prachtig natuurgebied ten noorden van de stad. Dit gebied kronkelt tussen Hilversum, Laren en Huizen en strekt zich helemaal uit tot het Gooimeer. Het landschap is enorm gevarieerd, van heidevelden en graslanden tot bossen en zandverstuivingen.

Hilversum natuur

Twee schaapskuddes begrazen de heide en ook lopen er Franse Charolais-runderen en Schotse Hooglanders rond. Door het reservaat slingert een netwerk van paden waarover verschillende wandel- en fietsroutes zijn uitgezet, die je kunt downloaden van de website.

Goois Natuurreservaat in Hilversum

Vooral de periode tussen half augustus en half september is fotogeniek, wanneer de heide paars kleurt en fraaie vergezichten oplevert. De schaapskooi op de Blaricummerheide is een aanrader in het voorjaar, wanneer de lammetjes zijn geboren. Kinderen kunnen ravotten in speelbos ‘t Laer. Adres: Nieuwe Meentweg 2, 1217 DZ Hilversum. Website: www.gnr.nl

Muziekcentrum van de Omroep

In de avonduren hoef je ook niet te vervelen in Hilversum. Check de agenda van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO), bekend als de ‘muzikale huiskamer’ van Hilversum. Dit culturele centrum is onder meer de thuisbasis van het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en het Metropole Orkest, dus grote kans dat je een concert of optreden kunt meepakken. Het aanbod varieert van klassiek en filmmuziek tot jazz en eigentijdse pop.

Het centrum ademt ook nog eens Hilversumse omroepgeschiedenis. Die begon al in 1931 met de bouw van een radiostudio – de oudste studio van Nederland. Later werden alle orkesten van de publieke omroep ondergebracht in het monumentale pand. Nog steeds zijn er 11 studio’s die je kunt huren voor concerten, opnamen of repetities. In Studio 1 staat bovendien het grootste en best bewaarde theaterorgel van Nederland. Op dit Pierre Palla Concertorgel uit 1936 kun je ook bespelen met regengeluiden, kerkklokken en vogelgeluiden. Adres: Heuvellaan 33, 1217 JL Hilversum. Website: www.mcogebouw.nl

Wat te doen in Hilversum: praktische tips

Overnachten in Hilversum

Hilversum wordt veel bezocht door ‘mediavolk’ en heeft dus een paar aangename hotels. Geleidelijk aan ontdekken echter ook anderen Hilversum voor de bezienswaardigheden en architectuur. Voor een stedentrip heb je naast hotels ook de keuze uit bed & breakfasts en campings. Om alles uit je bezoek te halen, kun je kiezen voor een hotel in het centrum. Ben je flexibel met vervoer, dan kun je overnachten in een vakantiehuis in de mooie natuurlijke omgeving rondom de stad.

Zoek je voordelige accommodatie voor je trip naar Hilversum?
Reserveer hier een hotel of appartement in Hilversum, tegen de laagste prijzen

Gooiland Hotel

Een van de meest iconische accommodaties in Hilversum is het Gooiland Hotel, dat al bestaat sinds 1936. Het ontwerp was van de beroemde architect Jan Duiker die hiermee een visitekaartje afgaf van de eigentijdse bouwstijl ‘Het Nieuwe Bouwen’. Dat betekende grote ramen, stalen kozijnen en een strakke, zakelijke uitstraling. In de begintijd was het vooral een uitgaansgelegenheid voor welgestelde Amsterdammers die naar ‘t Gooi waren verhuisd.

Gooiland Hotel in Hilversum

Tijdens de Tweede Wereldoorlog confisqueerden de Duitsers het Gooiland Hotel als gemeentehuis. Na de oorlog zaten er een tijdje kantoren van omroepen, maar eind jaren ’90 ging het weer open als hotel. Tijdens verschillende renovaties werd de oude grandeur in ere hersteld. De kamers zijn ingericht met Nederlandse merken en ontwerpen en je kunt gebruikmaken van een bar, een fitnessruimte en fietsverhuur. Hier en daar zie je oude radio’s en televisies en het terras is een geweldige plek om mensen (en misschien wel BN’ers) te kijken. ► Boek een overnachting in het Gooiland Hotel vanaf € 116

Villa Trompenberg

Een meer huiselijke sfeer tref je aan in Villa Trompenberg. Dit charmante boetiekhotel ligt in een prachtige historische villa in een rustige woonwijk, niet ver van mediamuseum Beeld & Geluid. Aanvankelijk woonden er rijke families, maar sinds 1954 is het een intiem gastenverblijf met slechts enkele kamers.

Villa Trompenberg in Hilversum

Door de inrichting met kristallen kroonluchters, antieke tafels en kunstwerken lijkt het alsof je een eeuw teruggaat in de tijd. Alles is selfservice, van het inchecken en het ontbijt tot het diner, met de bedoeling gasten zoveel mogelijk thuis te laten vallen. Dat werkt goed, zo blijkt uit de positieve reviews. ► Boek een overnachting in Villa Trompenberg vanaf € 140

Eten en drinken in Hilversum

Met zoveel (bezoekende) mediapersoonlijkheden is het niet verbazingwekkend dat Hilversum een paar hele goede restaurants heeft. Een topper is toch wel restaurant Chef aan de Werf (www.chefaandewerf.nl), gevestigd in een oude industriële loods op de voormalige gemeentewerf vlakbij enkele spoorlijnen.

Restaurant Chef aan de Werf in Hilversum

Het interieur heeft nog steeds de industriële looks van weleer, maar het eten is juist uiterst verfijnd. Alle gerechten hebben het formaat ‘tussengerecht’ waarvan je er dus een paar kunt bestellen. Probeer bijvoorbeeld de tartelette met mozarella of de saltimbocca met pancetta. De keuken staat onder leiding van chef-kok Charly de Wijs die zijn sporen heeft verdiend in verschillende toprestaurants. Michelin heeft het restaurant aanbevolen met een Bib Gourmand.

Een instituut in de binnenstad van Hilversum is Meddens (www.meddenshilversum.nl), verwant aan het ‘Koninklijke’ modehuis Meddens dat in 2011 ter ziele ging. Het is een brasserie in New Yorkse stijl verdeeld over drie verdiepingen waar je de hele dag terechtkunt, van ontbijt en lunch tot borrel en diner. De Hilversumse hotspot is vooral sterk in visgerechten. Bij een beetje mooi weer stroomt het grote terras meteen vol.

Restaurant Meddens in Hilversum

Hilversum heeft ook zijn eigen specialiteiten, waaronder bier en wijn. Doe mee met een rondleiding of een proeverij bij de Gooische Bierbrouwerij (www.gooischebierbrouwerij.nl). Alle bieren hebben het ingrediënt boekweit, een plant die sinds de middeleeuwen op de zandgronden van ‘t Gooi wordt verbouwd. Of proef lokale wijn van Wijngaard Zonnestraal (www.wijngaard-zonnestraal.nl), sinds 2014 gevestigd op Landgoed Zonnestraal. Vooral de witte wijn, gemaakt van de Johanniter- en Solaris-druiven, is een voltreffer.

Reizen naar Hilversum

Hilversum ligt in de regio ‘t Gooi in het uiterste zuidoosten van de provincie Noord-Holland, vrijwel tegen de grens van Utrecht. De stad is uitstekend met de trein te bereiken. Er rijden rechtstreekse intercity’s naar Hilversum vanuit onder meer Amsterdam CS, Utrecht CS, Amersfoort en Enschede.

Hilversum station

Vanaf station Hilversum is het ongeveer 10 minuten lopen naar de binnenstad en je kunt er OV-fietsen huren. Voor de radio- en televisiestudio’s is een eigen treinstation, Hilversum Media Park, waar je met een stoptrein kunt komen. Dit is ook de uitstapplaats voor het mediamuseum Beeld & Geluid.

Ook met de auto kun je makkelijk naar Hilversum rijden. Vanaf Amsterdam ben je een halfuur onderweg, vanaf Utrecht circa 25 minuten en vanaf Rotterdam ongeveer 1 uur. Hilversum is te bereiken vanaf de snelwegen A1 en A27. In en rond het centrum geldt betaald parkeren. Er zijn vijf parkeergarages, waarvan Q-Park Hilvertshof (www.q-park.nl) een van de grootste is met 577 plaatsen. Je bent dan meteen in het centrum van Hilversum.

Voor meer informatie over wat te doen in Hilversum kun je kijken op de officiële website van het toeristenkantoor: www.livehilversum.com

Voor het laatst bijgewerkt op 18 september 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bezienswaardigheden en wat te doen in Hilversum, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; Beeld & Geluid/Joris Lousberg; Booking.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *