Wat te doen op Terschelling: 15 tips!
Wat te doen op Terschelling, of Schylge zoals de eilanders zeggen? Terschelling is na Texel het één-na-grootste Waddeneiland en al jarenlang een geliefde vakantiebestemming. Hier kom je voor liefst 30 kilometer aan prachte schone stranden waar je kunt uitwaaien, wandelen, beachvolleyballen en zonnebaden. Ruimte genoeg, want bijna nergens ter wereld zijn de stranden zo breed als op Terschelling. Soms wel één kilometer breed!
Terschelling is ook een heerlijk eiland om te wandelen en te fietsen, met ruim 80 kilometer aan fietspaden en 200 kilometer aan wandelpaden. Je kunt er het ware eilandgevoel opsnuiven in een gevarieerd landschap van duinen, kwelders, bossen, heide en polders. Onderweg drink je natuurlijk een glas cranberrysap. Deze bijzondere bes is na een schipbreuk ooit aangespoeld op Terschelling en heeft het eiland daarmee beroemd gemaakt.
Van west naar oost passeer je een lint van pittoreske dorpen: West-Terschelling, Midsland, Formerum, Hoorn en Oosterend. West-Terschelling is de hoofdstad en het bruisende centrum van het eiland, met cafés, restaurants, souvenirwinkels en de haven waar de veerboten aankomen. Hier vind je ook de Brandaris, de oudste nog werkende vuurtoren in Nederland. Ga je naar het uiterste oosten, dan kom je in ruig en wild natuurgebied waar de vogels het voor het zeggen hebben.
► Reserveer hier een hotel, appartement of vakantiehuis op Terschelling
Een cultureel hoogtepunt in juni het Oeral Festival, wanneer Terschelling tien dagen lang in het teken staat van theater, kunst en dans. Terschelling is een langgerekt eiland waar je overal de zee ruikt en proeft, een hemelse plek dat je van duin tot duin wilt verkennen. Ga je op vakantie naar dit Friese Waddeneiland? Hier vind je 15 leuke tips wat te doen op Terschelling!
Bewonder de Brandaris
Je ziet ‘m al opdoemen als je met de veerboot Terschelling nadert: de oudste en beroemdste vuurtoren van Nederland. Sinds 1594 waakt de Brandaris over de schepen, zeiljachten en surfers die de Waddenzee rond het eiland trotseren. De markante vierkante vuurtoren is waarschijnlijk vernoemd naar de Ierse zeevaarder Sint-Brandarius, die al eeuwenlang door zeelieden wordt vereerd. Eilandbewoners noemen de Brandaris meestal gewoon de toer (de toren). De 53 meter hoge vuurtoren doet nog altijd zijn werk, al is de verlichting nu geautomatiseerd. Je kunt de Brandaris dus niet beklimmen om van het uitzicht te genieten. Alleen als je gaat trouwen is de vuurtoren toegankelijk. Adres: Brandarisstraat 2, 8881 AW West-Terschelling.
Uitwaaien op de stranden van Terschelling
De stranden staan natuurlijk met stip op nummer één als je wat wilt doen op Terschelling. Het eiland heeft liefst 30 kilometer aan prachtige en schone witte zandstranden die tot de mooiste van Nederland behoren. Op sommige plaatsen zijn de stranden liefst één kilometer breed, waarmee ze toch echt kunnen wedijveren met de breedste stranden ter wereld. Vervelen hoef je je er nooit. Je kunt er zonnebaden, wandelen, uitwaaien, zwemmen, paardrijden, beachvolleyballen, vliegeren en kitesurfen.
De meeste stranden vind je aan de noordkant en westkant van Terschelling, aan de kant van de Noordzee. Je kunt ze makkelijk bereiken via vijf strandopgangen, waar je makkelijk je fiets kwijt kunt. De drie populairste stranden zijn West aan Zee, Midsland aan Zee en Oosterend. Bij een van de zes strandpaviljoens kun je een drankje drinken of opwarmen met chocolademelk (met rum). Aan de zuidkant van het eiland bij West-Terschelling vind je het ‘Groene Strand’ – met gras – waar je vooral komt voor het uitzicht over de Waddenzee.
Museum ‘t Behouden Huys
Als je meer wilt weten over de geschiedenis van Terschelling, moet je naar Museum ‘t Behouden Huys. Dit museum in het dorp West-Terschelling is de ‘schatkamer’ van het eiland waar met bijna 6000 voorwerpen de verhalen van Terschelling worden verteld. Je ziet er onder meer scheepsmodellen, zeemanssouvenirs, schilderijen, kaarten, foto’s, zilverwerk en archeologische vondsten.
Typische Terschellinger objecten zijn een tas van zeehondenbont en een spijker van Het Behouden Huys op Nova Zembla, waarnaar het museum is vernoemd. Hier moest de beroemdste eilandbewoner Willem Barentsz in 1596 overwinteren. Hou ook de tentoonstellingen in de gaten die het museum regelmatig organiseert. Het is een boeiend uitje als je wat wilt doen op een regenachtige dag! Adres: Commandeurstraat 30, 8881 BB West-Terschelling. Website: www.behouden-huys.nl
Proef de Terschellinger Cranberries
Het is een opmerkelijk verhaal, maar niet minder waar: overal op Terschelling groeien cranberries. Deze rode besjes komen oorspronkelijk in Noord-Amerika, maar in de 19e eeuw bleken in de duinen van Terschelling opeens cranberrystruiken te groeien. Volgens een populair verhaal zijn de cranberry’s afkomstig van vaten die overboord zijn geslagen van schepen die langs de kust trokken. Zo spoelden de veenbesjes aan op Terschelling. In de 19e eeuw namen de kolonisten uit Amerika veel cranberry’s mee omdat dit tegen scheurbuik zou helpen.
Overal waar je komt op Terschelling zal je dus met de fameuze cranberry’s worden geconfronteerd. Je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt het kopen als souvenir: van cranberryjam en cranberrysap tot cranberrythee en cranberrysaus. De Bessenschuur is een goede plek om je te buiten te gaan aan de lokale delicatesse. In deze schuur midden in de bossen werden bijna een eeuw geleden de besjes verzameld en gesorteerd. Er is nu een koffie- en theehuis en een winkel waar je kunt shoppen en proeven. Adres: Badweg West 1, 8881 HG West-Terschelling. Website: www.terschellingercranberries.nl
Beklim de Kaapsduin
De vuurtoren zelf mag je niet beklimmen, maar vlakbij is wel een plek waar je van het uitzicht over Terschelling kunt genieten. Een betonnen pad achter de Zwarteweg leidt je naar de Kaapsduin, met 31,4 meter het hoogste punt van Terschelling. Hier kun je in alle windrichtingen van het eiland turen, met uitzicht op de Brandaris, het dorp West-Terschelling, de duinen en de Wadden. Bij mooi weer kun je in de verte ook Vlieland zien liggen. Vlakbij staat een verwaarloosd seinhuisje dat de marine kort na de oorlog bouwde om het radioverkeer tussen schepen te onderscheppen.
Fietsen op Terschelling
Wil je wat actiefs doen op Terschelling? Spring op de fiets! Het eiland is bij uitstek geschikt om op de fiets te verkennen, met meer dan 80 kilometer aan fietspaden. Je fietst over knisperende schelpenpaadjes tussen duinen en kwelders, door bossen en schattige dorpjes of over de Waddendijk langs de Waddenzee.
Verdwalen is vrijwel onmogelijk en een fiets huren kan bij liefst acht fietsverhuurders op Terschelling. Ze kunnen de huurfiets klaarzetten op de kade als je aankomst met de veerboot. Een van de populairste fietsroutes is ‘Sporen in het Zand’, met een lengte van 40 kilometer. Deze route leidt je langs de culturele en historische hoogtepunten van het eiland. ► Bestel hier de fietsgids Sporen in het Zand
Neem de kids mee naar het Wrakkenmuseum
Nergens is de verbondenheid van Terschelling met de Waddenzee zo goed te zien als in het Wrakkenmuseum. Het noemt zichzelf ,,een prettig gestoord museum met spannende verhalen’’, en niets is minder waar. Het museum ligt vol met rariteiten die uit de 150 scheepswrakken voor de kust zijn opgedoken en op het strand zijn gevonden. Je ziet er duizenden uiteenlopende voorwerpen, van oude duikhelmen tot kanonnen uit een schip dat rond 1620 is vergaan. Ook de inhoud van aangespoelde vrachtcontainers en de briefjes van flessenpost worden getoond. Leuk als je wat wilt doen op Terschelling met de kids. Toegang is € 4,50 voor volwassenen en € 2,50 voor kinderen. Adres: Formerum Zuid 13, 8894 KH Formerum. Website: www.wrakkenmuseum.nl
Ga wandelen over de Boschplaat
Voor een wandeling in de natuur is er haast geen betere plek denkbaar dan de Boschplaat, een uitgestrekt natuurgebied van 50 vierkante kilometer aan de oostkant van het eiland. Ooit was dit een grote zandplaat tussen Terschelling en Ameland, die in de 18e eeuw langzaam met het eiland is vergroeid. In de loop der tijd is er een gevarieerd landschap ontstaan met duinen, kwelders, bossen, moerassen en brede stranden waar af en toe een zeehond aan het chillen is. Bijzonder is de Berkenvallei, het grootste natuurlijke bos van de Waddeneilanden. De Boschplaat ligt iets verder dan Oosterend, het meest oostelijk gelegen dorp van Terschelling.
Beleef het Oerol Festival
In juni hoef je je nooit af te vragen wat je moet doen op Terschelling: dan ga je naar Oerol! Al sinds 1982 is het Waddeneiland in de derde week van juni het decor van een van de grootste en oudste theaterfestivals van Europa. Tien dagen lang krijgt Terschelling een kunstzinnig gezicht en heerst er een uitgelaten sfeer, waar muzikanten, theatermakers, straatartiesten, dansers en beeldend kunstenaars de openbare ruimte overnemen.
Op meer dan 70 locaties kun je spraakmakende voorstellingen bezoeken, vaak op buitenlocaties als het strand of een duinpan. De naam van het festival is afgeleid van het Terschellinger woord voor ‘overal’. Echte eilanders spreken het echter uit als ‘Oëral‘. Zorg dat je op tijd tickets koopt! Check de website voor het programma: www.oerol.nl
Ervaar Terschelling is het donker
Terschelling is een van de weinige plekken in Nederland waar je nog complete duisternis kunt ervaren, zonder lichtvervuiling van lampen en lantaarnpalen. Bij heldere nachten kun je een ongelooflijk blinkende sterrenhemel zien, maar ook bij een dicht wolkendek is het bijzonder: dan is het pikdonker! Je moet daarvoor naar natuurgebied de Boschplaat in het oosten van Terschelling, dat is uitgeroepen tot Dark Sky Park. Noemenswaardige lichtbronnen vind je hier niet, of het moet het lampje van je smartphone zijn. Neem eventueel een verrekijker mee om je vanaf een duintop te vergapen aan de Melkweg en de vallende sterren. Soms zie je zelfs iets van het noorderlicht! Website: www.darkskyterschelling.nl
Loop naar het Drenkelingenhuisje
Het Drenkelingenhuisje voelt een beetje als het einde van de wereld – als er tenminste niet heel veel andere vakantiegangers om je heen lopen. Het is een houten huisje op palen op het afgelegen strand aan de oostkant van Terschelling, dat ooit was neergezet als noodonderkomen voor schipbreukelingen. Ze konden er schuilen voor stormen, opwarmen en de nacht doorbrengen, voordat ze fit genoeg waren om hulp te zoeken.
Het Drenkelingenhuisje dreigde een paar keer ook zelf onder te gaan, maar is telkens herbouwd. Het Instagrammable huisje is nu een populaire toeristische attractie dat je kunt bereiken met strandbus, huifkar, 4WD of fatbike. Lopend kan ook, 7 kilometer oostwaarts vanaf de strandtent Heartbreak Hotel. Vergeet niet dat je ook weer terug moet, anders moet je zelf de nacht in het huisje slijten. Kijk voor een tour met de strandbus op deze website: www.strandbusterschelling.nl
Ga zeehonden spotten
De zandplaten en wateren rond Terschelling zijn een paradijs voor zeehonden. De schattig ogende grijze roofdieren liggen te zonnen of te chillen op een drooggevallen zandplaat of dartelen in de zee, op zoek naar verse vis. Het gaat goed met de zeehonden in de Waddenzee, want hun aantal neemt steeds meer toe. Het spotten van zeehonden is dan ook een leuk uitje tijdens je vakantie op Terschelling.
Een zeehondensafari is mogelijk met een vissersboot, een motorboot, een ribboot, een reddingsboot of een kano. Er is 99 procent kans dat je zeehonden tegenkomt, en zo dichtbij dat je geen verrekijker nodig hebt. Een tocht duurt meestal 1½ uur. Voor een boottrip kun je onder meer terecht bij Talisman Rondvaarten (www.terschellingrondvaart.nl), Viking Sleepnetvissen (www.sleepnetvissen.nl) en Museumreddingboot Terschelling (www.museumreddingboot-terschelling.nl).
Klimmen in Klimbos Klimdaris
In Klimbos Klimdaris kun je lekker klimmen en al je energie kwijt. Veilig gehesen in een tuigje kun je kiezen uit vier verschillende routes, waarbij je tussen de bomen klautert en tokkelt en allerlei hindernissen moet overwinnen. Het afleggen van een parcours duurt zo’n 2 uur, waarvoor flink wat kracht en behendigheid nodig is 😉 Voor kinderen vanaf 4 jaar is er ook een juniorparcours, die wat minder hoog is. Je vindt het Klimbos in het dorp West-Terschelling. De kosten zijn € 21,50 voor volwassenen. Adres: Sportlaan 13, 8881 EP Terschelling. Website: www.klimdaris.nl
Centrum voor Natuur en Landschap
In het Centrum voor Natuur en Landschap kun je het leven op land én onder water ontdekken. Het bestaat enerzijds uit een natuurmuseum over de planten, bomen, vogels, insecten en andere dieren die op Terschelling leven. Je ziet er hoe zeestromingen, getijden en weersomstandigheden de duinen doen veranderen. Via een ‘wandeling’ van noord naar zuid passeer je alle soorten landschappen op het eiland. Daarnaast is er een zeeaquarium dat kinderen zal aanspreken. In de aquaria kun je meer dan 50 bewoners van de Noordzee en Waddenzee bewonderen, waaronder roggen, hondshaaien en glibberige botervisjes. Adres: Burgemeester Reedekerstraat 11, 8881 BZ West-Terschelling. Website: www.natuurmuseumterschelling.nl
Landbouwmuseum ‘t Hooivak
Een oude boerderij uit 1889 biedt onderdak aan Landbouwmuseum ‘t Hooivak, waar je alles te weten komt over de vroegere boerenleven op Terschelling. De boerderij is ingericht in de stijl van de 19e eeuw om de sfeer van een historisch veehoudersbedrijf te beleven. Je ziet er antiek landbouwgereedschap als mestkarren en een Terschellinger boerenwagen. Kinderen worden waarschijnlijk blijer van de kinderboerderij die hier ook te vinden is. Ze kunnen er boerderijdieren knuffelen, aaien en voeren, een ritje maken op een pony of hun eigen boter maken. Leuk als je wat wilt doen met de allerkleinsten. Adres: Kooiweg 3, 8896 JL Hoorn, Terschelling. Website: www.hooivak.nl
Wat te doen op Terschelling: praktische tips
Overnachten op Terschelling
Terschelling is een populair vakantie-eiland, met vele soorten accommodaties. Het eiland heeft alleen al meer dan 70 hotels en bed & breakfasts, maar je kunt ook terecht in appartementen, vakantiehuizen en chalets. Terschelling heeft 16 campings en enkele vakantieparken, waaronder Landal Schuttersbos en Landal West Terschelling.
Voor de schoolvakanties kun je het beste tijdig reserveren. Hou er rekening mee dat hotels, vakantiehuisjes en campings tijdens het Oerol Festival helemaal razendsnel zijn volgeboekt. Als je deze tijd Terschelling wilt bezoeken, moet je ver van tevoren reserveren om zeker te zijn van een slaapplek.
► Reserveer hier een hotel, appartement of vakantiehuis op Terschelling
Wil je graag aan het strand verblijven? Probeer dan een kamer te boeken in Paal 8 Hotel aan Zee, een aantrekkelijk en luxe hotel op achter de duinen op loopafstand van het breedste strand van Terschelling. Dichter bij het strand kun je niet zitten! Het is er heerlijk wakker worden met uitzicht op de Noordzee, maar het hotel heeft ook uitstekende voorzieningen. Er is een binnenzwembad, een sauna en stoombad en een culinair restaurant. Voor gezinnen zijn er familysuites met twee slaapkamers te boeken. ► Boek een overnachting in Paal 8 Hotel aan Zee vanaf € 102
Voor een nostalgisch verblijf kun je terecht in Hotel NAP, aan de voet van de Brandaris. Het huidige hotel bestaat al sinds 1917, maar voorheen zat er een ander hotel en (sinds 1811) het Amsterdams Koffijhuys. Vele prominenten brachten hier een nachtje door, onder wie prins Hendrik. Het hotel heeft 32 kamers, een café met leestafel, een restaurant en een gezellig terras dat uitkijkt op een levendig plein. Het is een betaalbaar hotel op een toplocatie in het hart van het dorp West-Terschelling, op slechts 3 minuten lopen van de veerhaven. ► Boek een overnachting in Hotel NAP vanaf € 97
Eten en drinken op Terschelling
Zoals je eerder al las in dit artikel, mag je Terschelling niet verlaten zonder iets met cranberries te hebben geproefd. Het eiland heeft echter ook vele andere lokale specialiteiten. Wat dacht je van de pondkoek? Het is een soort mix tussen speculaas en taaitaai dat je bij elke bakker op Terschelling kunt kopen. De platte en stevige koek eet je bij de koffie of de thee. Waarschijnlijk was de koek vroeger veel groter en zwaarder een woog die een pond – vandaar de naam.
Voor een hoogstaand avondje dineren moet je een tafeltje reserveren bij Restaurant ‘t Golfje (www.restaurant-tgolfje.nl), volgens veel vaste bezoekers het beste restaurant van Terschelling. Het intieme huiskamerrestaurant is gevestigd in een oude boerderij in de natuur, net buiten het dorp Midsland. Hier staat je de klassieke keuken te wachten, met een knipoog naar oosterse en mediterrane smaken. Menu’s bestaan uit 3 tot 8 gangen, desgewenst met wijnarrangement. Bij warm weer kun je neerstrijken op het terras, met uitgestrekte polders en de contouren van en duinenrij aan de horizon.
Van de zes strandtenten mag je Heartbreak Hotel (www.heartbreak-hotel.nl) niet missen, het meest oostelijk gelegen strandpaviljoen voordat je in niemandsland terechtkomt. Hier kom je helemaal in Amerikaanse sferen, met Elvis Presley en Chuck Berry uit de boxen en homemade burgers op het menu (van Terschellinger ingrediënten uiteraard). De strandtent is ingericht in de stijl van de jaren vijftig en zestig, zoals je die nog in echte Amerikaanse diners tegenkomt. Je kunt er trouwens niet overnachten, zoals de naam misschien suggereert.
Reizen naar Terschelling
De veerboot naar Terschelling vertrekt vanuit Harlingen, in het noordwesten van Friesland. Harlingen is goed te bereiken met de auto via de Afsluitdijk of vanuit het oosten van Nederland. Je kunt ook met een Arriva-stoptrein van Leeuwarden naar Harlingen reizen (24 minuten). Vanaf het eindstation Harlingen Haven kun je lopend naar de veerbootterminal.
Rederij Doeksen (www.rederij-doeksen.nl) verzorgt de veerdiensten tussen Harlingen en Terschelling. Er is een gewone veerboot die er 2 uur over doet, en een sneldienst waarmee je in 50 minuten op het eiland bent. Auto’s en motoren kunnen alleen mee met de reguliere veerdienst. De fiets mag mee met de sneldienst. Met name in de schoolvakanties zijn de afvaarten snel volgeboekt. Je kunt je tickets het beste enkele maanden van tevoren reserveren.
Voor meer informatie over wat te doen op Terschelling kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: www.vvvterschelling.nl
Nog meer handige tips voor je vakantie op Terschelling
Voor het laatst bijgewerkt op 12 februari 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen op Terschelling, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Sara Winter/Shutterstock.com; Jurjen Veerman/Shutterstock.com; Matauw/Shutterstock.com; Patrick Piening/Shutterstock.com; Pixabay/Kobus van Leer; Oerol Festival; Booking.com.