De 10 beste bezienswaardigheden Roemenië

Roemenië bezienswaardighedenBen je benieuwd naar de beste bezienswaardigheden in Roemenië? De verwachtingen over dit land zijn bij veel mensen niet zo hooggespannen. Bij het voormalige Oostblokland denk je misschien aan versleten communistische architectuur, modderige wegen met huifkarren en Dracula. Zeker, deze vampier is de beroemdste ‘inwoner’ van het land. Zijn kasteel is dan ook een van de favoriete bezienswaardigheden van Roemenië. Maar neem ook de tijd om het beeld van de rest van het land bij te stellen!

Roemenië is in werkelijkheid een prachtige vakantiebestemming, met schilderachtige oude stadjes, lieflijke bergdorpen en mooie natuur. De beroemdste regio is Transsylvanië, met het kasteel van Dracula en andere mysterieuze middeleeuwse burchten. Elders in het land kun je een bezoek brengen aan beschilderde kloosters, slanke houten kerken en de vrolijkste begraafplaats die je ooit hebt gezien.

Ontdek de miljoenen vogels in een van Europa’s grootste moerasgebieden of daal de diepte in voor het enige reuzenrad ter wereld dat zich onder de grond bevindt. De hoofdstad Boekarest is een verhaal apart, met zijn megalomane gebouwen en herstellende glans. Als je hier eenmaal bent, zal je zien dat het land al je verwachtingen overtreft. Hier vind je de 10 beste bezienswaardigheden in Roemenië!

Kasteel Bran

In het hart van Roemenië vind je Kasteel Bran, wereldberoemd als ‘het kasteel van Dracula’. Dit gotische middeleeuwse kasteel in de regio Transsylvanië is een van de populairste bezienswaardigheden van Roemenië, maar was nooit daadwerkelijk het onderkomen van de bloeddorstige vampier. Dracula is een bedacht figuur van de Ierse schrijver Bram Stoker, die wel zijn inspiratie haalde uit Kasteel Bran. Niettemin is de vesting een bezoek waard, met de ondergrondse gangen, kronkelende trappetjes, tentoongestelde oude wapens en enge geluiden. ► Lees hier meer over het bezoeken van Kasteel Bran

Kasteel Peleş

Ook Kasteel Peleş behoort tot de beste bezienswaardigheden van Roemenië. Het is een van de mooiste kastelen van het land, met zijn sprookjesachtige voorkomen aan de voet van de Karpaten in het charmante bergvakantieoord Sinaia. Het kasteel heeft geen geschiedenis van oorlogen en belegeringen, maar blinkt uit door zijn spectaculaire schoonheid. Het is een kasteel dat je ook in Duitsland kan tegenkomen, met de fraaie neorenaissance architectuur, het sierlijke metselwerk, de glas-in-loodramen en het houtsnijwerk.

Peles kasteel in Roemenië

Kasteel Peleş is tussen 1873 en 1914 gebouwd als zomerpaleis voor Carol I, de eerste koning van Roemenië. De koninklijke familie vierde graag vakantie in de schilderachtige omgeving van Sinaia. Na het einde van de Roemeense monarchie werd het kasteel nationaal bezit, maar in 1997 werd het teruggegeven aan de koninklijke familie. Het is nu een museum waar je kunt ronddwalen in 160 kamers met een verzameling kunstwerken en liefst 4000 wapens. De met fresco’s versierde filmzaal laat zien dat de koning ook een artistieke interesse had. De eerste film van Roemenië werd hier vertoond, maar het kasteel zelf was ook in talloze films te zien. Website: www.peles.ro

Boekarest

De hoofdstad Boekarest is een logische stop tijdens een rondreis in Roemenië. De stad ligt een beetje in de schaduw van andere toeristische hotspots in het land, maar heeft genoeg bezienswaardigheden om er een paar boeiende dagen te slijten. Het is een fascinerende mix van ietwat afstotelijke communistische gribussen en vergane glorie uit de jaren dertig van de vorige eeuw, toen Boekarest nog bekendstond als ‘het Parijs van het oosten’. Niet te missen is het grootste parlementsgebouw ter wereld, maar je kunt er ook ronddwalen in de charmante oude stad. ► Lees hier meer over bezienswaardigheden in Boekarest

Roemenië Boekarest

Donaudelta

Tot de beste natuurlijke bezienswaardigheden behoort de Donaudelta (Delta Dunarii), een uitgestrekt natuurgebied bij de noordelijke kust van Roemenië. Dit is het één-na-grootste moerasgebied van Europa, waar de machtige Donau-rivier in de Zwarte Zee stroomt. Het is een ongerepte wildernis dat vooral natuurliefhebbers zal aanspreken, met rivieren, meren, moerassen, drijvende rieteilanden en bossen.

Roemenië Donaudelta

Het hele gebied is een paradijs voor vogels, waarvan er meer dan 300 soorten zijn geteld. Je kunt er mogelijk adelaars, pelikanen en zeearenden spotten. Ook leven er zoogdieren als otters, bevers en goudjakhalzen. Vanuit het havenstadje Tulcea kun je een boottocht of riviercruise maken over de waterwegen van de delta en de bijzondere flora en fauna ontdekken. De Donaudelta is door Unesco uitgeroepen tot bijzonder biosfeerreservaat. Website: www.ddbra.ro

Wil je een bezoek brengen aan de Donaudelta in Roemenië?
Boek hier een 2-daagse trip naar de Donaudelta vanuit Boekarest

Sighisoara

Je maakt een reis terug naar het verleden in Sighisoara, misschien wel de bewaarde middeleeuwse stad van Europa die op de werelderfgoedlijst staat van Unesco. De stad ligt in het hart van Transsylvanië is in de 12e eeuw gesticht door Duitse kooplieden en ambachtslieden. In het historische centrum lijkt het of de tijd er heeft stilgestaan, met de smalle geplaveide straatjes, kleurrijke huizen, negen torens en prachtige kerken. De binnenstad is omringd door een 930 meter lange muur, vooral om aanvallen van de Turken te weerstaan.

Roemenië Sighisoara

De imposante klokkentoren uit de 13e eeuw is nog altijd in goede staat en biedt nu onderdak aan het geschiedenismuseum. Een van de populairste bezienswaardigheden is echter het felgele huis waar Vlad de Spietser – ofwel Dracula – geboren zou zijn. In de zomer is het stadje het decor van het middeleeuwse Sighişoara Festival met dansvoorstellingen, zwaardvechten en traditionele Roemeense gerechten.

Zoutmijn Salina Turda

Een van de coolste ondergrondse plaatsen ter wereld is misschien wel Salina Turda. Het is een enorme zoutmijn op 120 meter diepte waar sinds de middeleeuwen zout werd gewonnen. Er zit zoveel zout hier onder de grond, dat het onze planeet voor de komende 60 jaar in haar zoutbehoefte kan voorzien.

Salina Turda in Roemenië

Sinds 2010 zit er een futuristisch pretpark met een amfitheater, sportvelden, een bowlingbaan, een midgetgolfbaan en een meer waar je met bootjes kunt varen. Bijzonder is dat je een ritje kunt maken in het enige ondergrondse reuzenrad ter wereld. Ook kun je er terecht voor therapeutische zoutbehandelingen. Salina Turda ligt ongeveer drie kwartier rijden ten zuiden van de stad Cluj. Website: www.salinaturda.eu

Wil je een bezoek brengen aan deze spectaculaire zoutmijn?
Boek hier een tour naar Salina Turda vanuit de stad Cluj-Napoca

Kloosters van Bucovina

De Kloosters van Bucovina behoren tot de belangrijkste religieuze bezienswaardigheden van Roemenië. De kloosters werden gebouwd tussen de 15e en 17e eeuw en staan bekend om de kleurrijke schilderingen op de buitenmuren. Het zijn levendige fresco’s die Bijbelse taferelen uitbeelden, met scènes van Jezus, profeten, engelen, de duivel, de hemel en de hel. Door de buitenmuren te beschilderen konden dorpelingen makkelijker kennismaken met de verhalen uit de Bijbel, zo was de gedachte van de orthodoxe kerkleiders.

Roemenië Bucovina

De muurschilderingen zijn goed bewaard gebleven en worden beschouwd als meesterwerken van Byzantijnse kunst, waardoor de kerken een plek hebben gekregen op de werelderfgoedlijst van Unesco. Er zijn zes kloosters om te bezoeken: Voronet, Humor, Moldovita, Pataruti, Probota, Suceava en Sucevita. Ze bevinden zich allemaal in kleine dorpjes in een regio die bekendstaat als Bucovina, in het noordoosten van Roemenië.

De ‘vrolijke’ begraafplaats

Begraafplaatsen zijn normaal gesproken sombere plekken waar de droefheid als een sluier overheen hangt. Niet op de Cimitirul Vesel in het dorp Săpânța, dat zich vertaalt als de ‘vrolijke begraafplaats’. Hier wandel je tussen kleurrijke blauw geschilderde grafstenen, kruisen en beeldhouwwerken die het leven van de doden vieren. Met grafschriften op eikenhouten panelen wordt met humoristische gedichten stilgestaan bij de overledene.

De traditie werd in 1935 begonnen door een lokale kunstenaar en inmiddels staan er meer dan 800 vrolijke kruisen. De begraafplaats is een lichtend voorbeeld van het Roemeense gevoel voor humor en laat zien dat de dood ook een lichtere kant heeft. Inmiddels is het kerkhof een openluchtmuseum en populaire toeristische attractie.

Houten kerken van Maramureș

Maramureș is een beboste bergachtige regio in het noordwesten van Roemenië met een bijzonder landschap. Verspreid in dit schilderachtige gebied vind je bijna honderd houten kerken, die opvallen met hun hoge slanke klokkentorens en dubbele daken. De kerken zijn in de 17e en 18e eeuw van hout gebouwd omdat de lokale machthebbers een verbod op het gebruik van steen hadden uitgevaardigd.

Roemenië Maramures

De bewoners bouwden meer dan 300 kerken, waarvan er nu nog 100 zijn overgebleven. De meeste gotische kerken zijn orthodox, maar er zitten ook een paar Griekse katholieke tussen. Van de houten kerken van Maramureș staan er acht op de werelderfgoedlijst van Unesco vanwege het bijzondere houtsnijwerk. De meeste kerken zijn open voor bezoekers, al moet je misschien zoeken naar iemand die de sleutel heeft. Als je een tour maakt in het gebied, mag je de Budesti Josani-kerk niet missen. Dit is een van de grootste houten kerken van Roemenië, gebouwd in 1643.

Timișoara

In het westen van het land ligt Timișoara, de op drie na grootste stad van Roemenië. De stad is de afgelopen jaren enorm opgeknapt en gerestaureerd. Het resultaat is een combinatie van schoon, nieuw, oud, cultuur, jong en oud, creatief en veel geschiedenis. Zo begon in Timișoara de anti-communistenrevolutie van 1989, die leidde tot de val van de dictator Nicolae Ceaușescu. Neem dus zeker een kijkje op het Overwinningsplein en het Vrijheidsplein. In 2021 is Timișoara uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa. ► Lees hier meer over bezienswaardigheden in Timișoara

Voor het laatst bijgewerkt op 12 juli 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Roemenië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Cristian Mircea Balate/Shutterstock.com; Xseon/Shutterstock.com; Pixabay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *