Huis van Ceauşescu, Boekarest
Het Huis van Ceauşescu is een van de meest fascinerende bezienswaardigheden in de Roemeense hoofdstad Boekarest. Deze statige villa met 80 kamers biedt een boeiend inkijkje in het leven van Nicolae Ceauşescu (1918-1989), de gevreesde dictator die Roemenië liefst 22 jaar met een ijzeren vuist bestuurde. Het riante herenhuis was van 1965 tot 1989 de privéwoning van Nicolae, zijn vrouw Elena Ceauşescu en hun drie kinderen, Nicu, Zoia en Valentin.
De riante villa staat ook wel bekend als Primaverii Palace – oftewel het ‘Lentepaleis’. Tegenwoordig is het Huis van Ceauşescu opengesteld voor bezoekers en kun je je verbazen over de weldadige inrichting die past bij een tiran. De villa is namelijk nog net zo ingericht als de dag dat Nicolae en Elena het huis halsoverkop moesten ontvluchten.
Na een volksopstand werden de communistische leider en zijn vrouw op Eerste Kerstdag 1989 geëxecuteerd. Om plunderingen te voorkomen, hebben soldaten toen de villa van Ceauşescu bewaakt. Zo zie je niet alleen de kitscherige inrichting, maar krijg je ook een beeld van de hobby’s en de levensstijl van de Roemeense dictator. Het Huis van Ceauşescu is daarom zeker een bezoek waard als je in Boekarest bent.
Wandtapijten en exotisch hout
Tijdens een rondleiding neemt je een gids je mee langs de 30 belangrijkste ruimtes, zoals de slaapkamers van het echtpaar, de eetzaal, de werkkamers, de ontvangstzalen en de tropische binnentuin. Je mag dus niet alles zien, zoals de bunkers onder de grond.
Het huis is luxueus ingericht in de stijl van de jaren ’70, met veel exotisch hout, kroonluchters, spiegels, wandtapijten en zware meubels. Met handgemaakte stoffen en mozaïeken werden kosten noch moeite gespaard om het zo exclusief mogelijk te maken. Aan de muren hangen schilderijen van beroemde Roemeense kunstenaars. Voor het ontwerp had Ceauşescu drie bevriende architecten ingehuurd: voor de inrichting, voor de tuin en voor de meubels.
Bekijk de werkkamer van Nicolae staat het schaakbord waar hij graag een potje schaak speelde met andere staatshoofden. In een kost pronken ivoren beeldjes die het staatshoofd cadeau kreeg van bevriende dictators uit Afrika. De eetkamer van de familie ziet er vooral functioneel uit. Door de suikerziekte van Nicolae kwamen uitbundige feestmaaltijden zelden voor.
Gouden kranen en mozaïeken zwembad
De slaapkamers zijn ingericht in Lodewijk XIV-stijl met veel bloemmotieven. Op het bed van het echtpaar liggen hun pyjama’s klaar, als ze elk moment naar bed kunnen gaan.
De roze en gele badkamers zien er pronkerig uit met de overdaad aan marmer. Helemaal over-de-top is de ‘gouden badkamer’ met goudkleurige kranen, waar het echtpaar elke ochtend (in badjas) samen een kopje thee dronk.
In de kledingkast van Elena hangen nog haar jurken en daarnaast staan kasten met haar schoenen en tassen. Alsof ze elk moment kan opduiken om haar garderobe te kiezen. Voor de gewone Roemeen, die destijds in een appartement woonde ter grootte van een schoenendoos, moet de grote hoeveelheid kleding veel afschuw hebben opgewekt.
Het meest opvallend is het zwembad met kleurrijke mozaïeken langs drie wanden. Twee Roemeense kunstenaars hebben twee jaar gewerkt aan de mozaïeken van vissen, vogels, de zon en de maan. Dezelfde kunstenaars hebben de mozaïeken gemaakt in de wintertuin, een ruimte vol daglicht die volstaat met exotische planten.
Bezoeken van het Huis van Ceauşescu
Het Huis van Ceauşescu ligt in de welvarende wijk Primăverii in het noorden van Boekarest. Deze buurt staat bekend om de luxe boetiekjes, goede restaurants, hippe koffietentjes en stijlvolle cocktailbars. Ook zijn er veel buitenlandse ambassades in de wijk. De Ambassade van Syrië ligt direct naast het herenhuis. De Utopia Coffee Bar is een leuke (en beetje alternatieve) plek vlakbij de villa om koffie te drinken.
Als een van de populairste bezienswaardigheden van Boekarest is het raadzaam van tevoren een rondleiding te reserveren voor het Huis van Ceauşescu. Alleen met een online kaartje mag je naar binnen. Bovendien mag je de villa alleen bezoeken met een gids, maar zo krijg je ook interessante weetjes te horen over het leven van de dictator. Tours worden gegeven in het Roemeens en het Engels. Je kunt makkelijk een rondleiding boeken via Tiqets of GetYourGuide. Je kiest een tijdslot en krijgt meteen een bevestiging na betaling in euro’s.
➽ Boek hier een rondleiding via Tiqets of GetYourGuide
Voor de ingang moet je je een beschermingshoesje om je schoenen doen om de vloer niet te beschadigen. Kinderwagens zijn dan ook niet toegestaan. Fotograferen is wél toegestaan, maar zonder flits. De openingstijden zijn van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Adres: Bulevardul Primăverii 50, Boekarest 014192, Roemenië. Website: www.casaceausescu.ro
Plan hier je stedentrip naar Boekarest
Handige tips voor je trip naar Boekarest
Voor het laatst bijgewerkt op 8 februari 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het Huis van Ceauşescu in Boekarest, Roemenië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub.