Tips voor een vakantie in Transsylvanië, Roemenië

Door Lara Metman

Als je Transsylvanië hoort, denk je waarschijnlijk meteen aan de meest beroemde vampier uit de geschiedenis: Dracula. Maar een vakantie naar Transsylvanië in Roemenië heeft nog veel meer te bieden! Ontdek dit gebied van mysterieuze kastelen en middeleeuwse burchten.

Transsylvanië is een historische regio in het midden van Roemenië. In totaal beslaat dit gebied meer dan een derde van Roemenië en is het groter dan Oostenrijk. Ga je op vakantie naar Transsylvanië, neem hier dan ook zeker de tijd voor. Ben je op zoek naar tips voor de mooiste plekken die je kunt bekijken? Lees dan snel verder voor onze top 10.

Kasteel Bran: Dracula’s onderkomen?

We beginnen met de populairste (en meest toeristische) attractie in heel Roemenië: Kasteel Bran. Velen zullen je vertellen dat dit ‘Dracula’s kasteel’ is, terwijl het in feite niets te maken heeft met noch het historische, noch het fictieve personage. Desalniettemin is Kasteel Bran absoluut een bezoekje waard. Gelegen op de top van een steile heuvel omringd door hoge bomen, ziet het kasteel er met zijn rode spitstorens sprookjesachtig uit. Op de binnenplaats waan je je in een middeleeuwse burcht. Bezoek ook zeker het Bran museum als je hier bent. Adres: Strada General Traian Moșoiu 24, Bran 507025, Roemenië. Website: www.bran-castle.com

Bezoek Biertan

Transsylvanië wordt van oudsher ook wel ‘Zevenburgen’ genoemd, vanwege de zeven burchten die hier door de Saksen zijn gesticht. Een daarvan is het vredige stadje Biertan. Deze burcht werd voor het eerst genoemd in 1224. Hier worden goederen vandaag de dag nog vervoerd met paard en wagen en handelen kooplieden op het marktplein: alsof de tijd heeft stilgestaan.

Als je in Biertan bent, loop dan ook even binnen bij de bizarre ‘huwelijksgevangenis’. In de loop van 300 jaar kwamen in dit kleine kamertje koppels wier huwelijk op de klippen aan het lopen was. Zes weken lang werden ze er opgesloten door de lokale bisschop in de hoop dat hun problemen zo opgelost zouden worden.

Kasteel Peles

In het magisch uitziende Kasteel Peles verbleef vroeger de koninklijke familie in de zomerperiode. Dat zal je niet verbazen als je ziet hoe groot en indrukwekkend het kasteel is. Sinds het communisme doet het kasteel dienst als museum en kun je het ook van binnen bewonderen. Het kasteel telt maar liefst 160 (!) kamers, die allemaal in hun eigen stijl en thema zijn ingericht. Adres: Aleea Peleșului 2, Sinaia 106100, Roemenië. Website: www.peles.ro

Struin door Brasov

Nog één van de historische Saksische burchten van Transsylvanië is Brasov. Bezoek deze historische stad op dezelfde dag dat je naar Kasteel Bran gaat, aangezien het er vlakbij ligt. De mooiste plekken om te bezichtigen in deze middeleeuwse stad zijn de Zwarte Kerk, de Witte Toren en de Tampa berg. Geen zin in een lange bergwandeling? Je kunt de top van de berg ook bereiken met een kabelbaan. Bovenaan zie je grote letters BRASOV gespeld staan die, net zoals in Hollywood, over de stad heen kijken.

De Salina Turda Zoutmijn

In Turda, de op één na grootste stad van Roemenië, ligt een enorme zoutmijn. Tegenwoordig is hij deels ingericht als museum over zoutmijnen en deels als pretpark. Hier kun je een boottochtje maken in een roeiboot over een ondergronds meer, in een reuzenrad stappen of zelfs een strike scoren op de bowlingbaan! Adres: Aleea Durgăului 7, Turda 401106, Roemenië. Website: www.salinaturda.eu

Maak een rit op de Transfagarasan weg

Ga je op vakantie naar Transsylvanië, dan is een huurauto zeker aan te raden om van de ene mooie plek bij de andere te komen. Maar ook de weg zelf mag er zijn. De Transfagarasan weg ziet er van boven fenomenaal uit, met zijn scherpe, slingerend bochten als een meanderende rivier. Maar ook vanuit je auto is het uitzicht niet mis. De weg voert je namelijk door een stukje van de Alpen. Het hoogste punt van deze 100 kilometer lange weg is maar liefst 2032 meter.

Verken Sighisoara

Sommigen zeggen dat het kleine stadje Sighisoara de mooiste en best bewaarde middeleeuwse stad van heel Europa is. Of je het daarmee eens bent, moet je zelf maar beslissen. De vele historische monumenten zijn in ieder geval goed bewaard gebleven. Ook hier kom je de legende van Dracula weer tegen. Een van de kleurrijke middeleeuwse huizen zou namelijk hebben toebehoord aan de familie van Vlad III.

Alba Iulia

Alba Iulia is één van de zeven Saksische vestigingssteden in Transsylvanië. Deze stad heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de regio. Het wordt ook wel gezien als de geestelijke geboorteplaats van het moderne Roemenië. Binnen de indrukwekkende stadsmuren werd namelijk in 1918 verklaard dat Transsylvanië zou worden samengevoegd met de regio’s Walachije en Moldavië om samen Roemenië te vormen.

Vandaag de dag is Alba Iulia een prachtige stad vol historie. Veel gebouwen kun je van binnen bezichtigen en dagelijks is er om 12 uur ’s middags een ceremoniële wisseling van de wacht. Website: www.visitalbaiulia.com

Dorpjes in de Maramures regio

Wil je tijdens je vakantie in Transsylvanië het authentieke leven van de Roemenen ervaren? Dan mag een tripje langs de dorpen in Maramures niet ontbreken. In deze vredige regio vol natuurschoon vind je een verzameling aan traditionele Roemeense dorpjes. De bewoners houden de eeuwenoude tradities en gebruiken in stand van generatie op generatie. Vooral het Merry Kerkhof is een bezoek waard. De traditionele Roemenen zien de dood niet als het einde, maar als een begin. Deze filosofie is goed terug te zien in het mysterieuze en sprookjesachtige kerkhof.

Bezoek de grote stad Sibiu

Net als de andere steden in Transsylvanië heeft Sibiu een rijke geschiedenis, die terug te zien is in de architectuur en sfeer van de stad. Maar tegelijkertijd komen in deze stad oud en nieuw harmonieus samen. In het centrum van Sibiu vind je middeleeuwse torens en een historisch stadsplein. Maar aan de andere kant is Sibiu ook een belangrijke speler op het gebied van industrie en wetenschap. Perfect dus voor een culturele stedentrip als je een spannende mix van culturen wilt ervaren. Website: turism.sibiu.ro

Vakantie in Transsylvanië: praktische tips

Vervoer naar Transsylvanië

Vanuit Nederland kun je een vlucht boeken naar internationale luchthaven Cluj-Napoca in Transsylvanië. Het is aan te raden om vanaf het vliegveld een huurauto te regelen zodat je deze uitgestrekte Roemeense regio goed kunt verkennen. ► Huur hier een auto voor je vakantie in Roemenië

Slapen in Transsylvanië

Ben je op zoek naar een goedkope overnachting in Transsylvanië, dan kun je vaak al voor € 40 per nacht een budget hotel vinden. In de grotere steden worden ook veel appartementen verhuurd door lokale bewoners, wat meestal goedkoper is dan een hotelovernachting. Ben je juist op zoek naar luxe? In Transsylvanië is er geen tekort aan grandioze spa-hotels met onbetaalbaar uitzicht op de bergen. ► Vind hier een hotel of vakantiehuis in Transsylvanië

Eten en drinken in Transsylvanië

In de keuken van Transsylvanië is de culturele diversiteit van de regio goed terug te zien. De cuisine is beïnvloed door de oude Grieken, de Romeinen, de Saksen, de Turken, maar ook de Slavische buurlanden. In Transsylvanië wordt er veel gekookt met varken, rund, lam, vis, groenten, melkproducten en fruit. Een typische maaltijd bestaat uit een koud voorgerechtje, soep, een visgerecht, een vleesgerecht en tot slot een dessert.

Tip: probeer deze authentieke zoete traktatie van Transsylvanië tijdens je vakantie: ‘de zoete cilinder’. Dit zijn zoete deegwaren in de vorm van een lange cilinder, afgewerkt met verschillende soorten zoetigheden.

Over Lara

Lara Metman is freelance tekstschrijver. Als ze geen blogs aan het schrijven is, reist ze graag naar nieuwe plekken. Doelloos struinen door de geheime straten van grote steden zoals Rome, Barcelona en geboortestad Amsterdam doet ze het liefst. Meer weten over mij? Kijk op mijn website www.larametman.nl

Voor het laatst bijgewerkt op 27 januari 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Transsylvanië, Roemenië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/emicristea; Pixabay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *