Wat te doen in Brașov, Roemenië: 10 tips!
Door Jacqueline Le Roux
Ten noorden van Boekarest reis je in Brașov terug naar het verleden, in een van de best bewaarde middeleeuwse steden van Europa. Brașov ligt in de streek Transsylvanië in het hart van Roemenië waar de geest van Dracula nog altijd rondwaart. De mysterieuze sfeer wordt versterkt door de vele vestingwerken, de berg Tâmpa en de Karpaten die de stad voor een deel omsluiten.
Je kunt prachtige wandelingen maken door het ongerepte berglandschap en goed skiën in de winter. Aan restaurantjes heeft Brașov geen gebrek. Overal kun je heerlijk traditioneel eten en zonnige terrasjes pakken op de sfeervolle pleinen en in de middeleeuwse straatjes.
➽ Reserveer hier online een hotel of appartement in Brașov
Brașov is een van de populairste trekpleisters van Roemenië. De stad zit boordevol bezienswaardigheden en ook in de omgeving is veel te beleven. Lees snel verder voor de 10 leukste tips wat te doen voor een verblijf in dit bijzondere stadje.
Pak een terrasje op het kleurrijke raadhuisplein
Het boogvormige oude raadhuisplein, Piața Sfatului, vormt het hart van Brașov. Volgens de volksverhalen is Piața Sfatului de plek waar de legendarische rattenvanger van Hamelen de kinderen naartoe leidde. Het voormalige raadhuis is het middelpunt van het plein.
In het oude stadhuis is nu het Historisch Museum van Brașov gevestigd, waar de bewogen geschiedenis van de stad wordt herleefd.
Bezoek eerst het museum voordat je neerstrijkt op een terrasje. Met een glaasje Roemeense wijn in je hand – ja, die wijnen zijn heerlijk – geniet je van de kleurrijke 18e en 19e-eeuwse herenhuizen en de prachtige gevel van de orthodoxe kerk. Adres: Piața Sfatului 30, Brașov 500025, Roemenië. Website: www.brasovistorie.ro
Bewonder de Zwarte Kerk
De Biserica Neagră – oftewel de Zwarte Kerk – staat in de oude binnenstad van Brașov en is de grootste gotische kerk van Roemenië. De kerk kun je niet echt zwart noemen, maar die naam is blijven hangen na een grote brand aan het einde van de 17e eeuw die de muren bedekte met donker roet. Na de brand heeft het bijna een eeuw geduurd om de restauratie te voltooien.
Binnen vind je een van de grootste orgels van Oost-Europa met 4000 pijpen. Wat indrukwekkend is om te zien is de grote collectie oosterse tapijten. Het waren Duitse kooplieden die eeuwen geleden de tapijten meenamen van hun reizen en deze aan de kerk schonken. De collectie is de grootste in zijn soort in Europa.
Interessant om te doen na je bezoek is de oudste bijbel van geitenleer bewonderen in de Eerste Roemeense School, net naast de kerk. Adres: Curtea Johannes Honterus 2, Brașov 500025, Roemenië. Website: www.bisericaneagra.ro
Ga wandelen op de berg Tâmpa
De berg Tâmpa zie je direct als je Brașov binnenkomt. De naam van de stad staat met grote Hollywoodletters op de berg. Pak de kabelbaan naar boven en je bent in een paar minuten op de bergtop. Maar wat leuker is om te doen is om naar boven te wandelen.
In een uur ben je op de bijna 1000 meter hoge top en heb je een prachtig uitzicht op de bossen en de oude stad. De wandeling begint aan de voet van de berg bij het Bastionul Țesătorilor, het Weversbastion, waarin een klein museum is gevestigd met oude wapens en gebruiksvoorwerpen. Vanaf een steegje boven het bastion volg je de gele driehoeken.
Blijf vooral op de wandelpaden, anders kun je zomaar wat beren of wilde zwijnen tegenkomen. Interessant is om op de top de ruïnes van het Brașov fort te bekijken voordat je een wandelroute pakt. Rust na het wandelen wat uit onder de eeuwenoude bomen beneden bij het bastion.
Maak een dagtrip naar het Kasteel van Dracula
Op slechts 30 kilometer van Brașov vind je de grootste toeristische attractie van Roemenië: kasteel Bran, beter bekend als het kasteel van Dracula. Deze bloeddorstige graaf is bedacht door de Ierse schrijver Bram Stoker, terwijl hij Transsylvanië eigenlijk helemaal niet kende. Toch was de Roemeense streek de inspiratiebron voor de creatie van het fictieve personage Dracula in zijn succesvolle roman uit 1897.
Soms weet je in het kasteel niet waar de legende ophoudt en de geschiedenis begint, maar verwacht geen spookhuis en vampiers. Dracula is wel een echte naam, namelijk die van de gewelddadige zoon van de middeleeuwse ridder Vlad Dracul. Vanwege zijn wreedheid werd zoon Vlad Dracula de duivel genoemd. De Dracula die wij kennen speelt natuurlijk wel rol in het museum, maar uiteindelijk gaat het om een prachtig middeleeuws kasteel boven op een 60 meter hoge rots.
In 1920 werd het de residentie van Maria, de meest geliefde koningin van Roemenië. Smalle trappen leiden via gangen door zo’n 60 kamers in mooi vakwerk waar je meubels, wapens en harnassen kunt bezichtigen uit de 14e tot de 19e eeuw. Adres: Strada General Traian Moșoiu 24, Bran 507025, Roemenië. Website: www.bran-castle.com
Boek hier een tour naar het Kasteel van Dracula
Tour langs de vestingwerken van Brașov
Toen Brașov in handen kwam van de Saksen in de 12e eeuw werden er vestingwerken gebouwd tegen aanvallen van buitenaf. De stad werd ingesloten door muren. Nu kun je nog wat overblijfselen zien van de verdedigingsmuur en de toegangspoorten, waarvan de meeste zijn herbouwd. Van de zeven bastions zijn er vijf ruïnes overgebleven.
Maak een tour langs deze historische plekken en mis de Witte Toren en Zwarte Toren niet, waarvan de laatste overigens ook niet echt zwart is. Beide torens geven een fantastisch uitzicht op de stad. Van de stadspoorten stamt alleen de markante hoofdingang Poarta Ecaterinei nog uit de middeleeuwen.
Omdat de poort te smal was om groter transport door te laten is er vlakbij in 1827 de Poarta Șchei bijgebouwd. Ook de wijk bij deze poort is de moeite waard om te ontdekken. Wandel wat rond door de kleurrijke straatjes met historische huizen en oude kerkjes.
Ga bruine beren spotten
Wat een onvergetelijke ervaring is om te doen, zeker met wat oudere kinderen, is om beren te gaan spotten in de bossen rond Brașov. In Roemenië leven zo’n 6000 bruine beren. Ga met een klein groepje onder leiding van een ervaren gids de bossen in. Je wandelt naar een observatiepunt waar je de beren in het wild kunt bekijken.
Zorg ervoor dat je geen eten bij je hebt en geen felle kleding draagt. De tour is niet geschikt voor kinderen onder de 12 jaar. Heb je wat jongere kinderen, plan dan een bezoek doen aan Libearty Sanctuary (www.millionsoffriends.org) in Zărnești, op een half uur rijden van Brașov. Hier zijn meer dan 100 bruine beren ondergebracht die gered zijn van dierenmishandeling.
De beren in Roemenië werden vaak in kooien gezet als puur vermaak en om mensen naar een winkel of een restaurant te lokken. Voor iedere tour door het sanctuarium zijn maar 40 plekken beschikbaar, dus zorg dat je van tevoren online tickets koopt. Weet dat kinderen onder de 5 jaar geen toegang hebben.
Boek hier een tour voor het spotten van beren vanuit Brașov
Loop door het smalste straatje van Oost-Europa
Het pittoreske straatje Strada Sforii in de oude binnenstad van Brașov wordt beschouwd als een van de smalste straten van Europa. Het 80 meter lange straatje is gemiddeld zo’n 120 centimeter breed. Vroeger diende het als doorgang voor de brandweer én als ontmoetingsplaats voor geliefden die elkaar hier in het geheim troffen.
De legende gaat dat stelletjes die hier zoenden nooit meer uit elkaar zouden gaan. Met de bogen, de lichtjes en de pastelkleurige muren vol graffiti is het een van de meest gefotografeerde plekken van de stad. Strada Sforii is een zijstraatje van de Strada Poarta Șchei en pas op, je loopt er zo voorbij. Ga erheen als het niet te druk is, anders blijf je ritsen.
Bezoek de Joodse synagoge
In Brașov leefde in de eeuwen voor de Tweede Wereldoorlog een grote Joodse gemeenschap. De Joodse school en de synagoge zijn daar getuigen van. Na de oorlog keerden veel families naar Israël, maar het kleine aantal mensen dat bleef zijn vast blijven houden aan hun tradities.
De 15e-eeuwse Beit Israel Synagoge aan de Strada Poarta Șchei werd deels verwoest tijdens de oorlog en in die periode gebruikt als sportzaal. In 1949 werd de synagoge gerestaureerd en nu is het een van de mooiste gebouwen van Brașov, met een mix van Moorse en neogotische architectuur. Het is nog steeds een actieve gebedsplaats, maar je kunt het wel op doordeweekse ochtenden bezichtigen en zelfs wat eten in het koosjer restaurant. Adres: Strada Poarta Schei, Brașov 500020, Roemenië. Website: www.jewish-brasov.ro
Ga naar de bergdorpjes Măgura en Peștera
Op een uurtje afstand van Brașov zit je in de traditionele dorpjes Măgura en Peștera in een hele andere wereld. Het is een mooie trip om te doen, vooral om daar te gaan wandelen en picknicken. Geniet van het schilderachtig berglandschap met groene heuvels, grazende schapen, hooibergen en boerderijtjes.
De dorpjes liggen hoog in de bergen aan de rand van het nationale park Piatra Craiului. Je kunt er alleen komen met de auto. De weg naar Peștera is behoorlijk kronkelig en soms erg smal en Măgura is alleen toegankelijk via onverharde wegen. Tussen Peștera en Măgura is een pittoreske weg die je makkelijk in een uur kunt bewandelen.
Vanuit Măgura loopt ook een wandelroute van 8 kilometer naar Bran, naar het kasteel van Dracula. Wil je vast een voorproefje van Dracula? Bezoek de vleermuizengrot in Peștera. Als je je liever laat rijden, boek dan een dagtrip naar deze Roemeense bergdorpen.
➽ Boek hier een dagtour naar Roemeense bergdorpen vanuit Brașov
Wandelen of skiën in Poiana Brașov
Op 13 kilometer van van Brașov hoog in het Postăvarul gebergte ligt het beste skigebied van Roemenië, Poiana Brașov. Het wintersportoord was het decor van de Hollywoodfilm Cold Mountain uit 2003, met Jude Law en Nicole Kidman in de hoofdrol. Hier komen nu vooral de wat rijkere Roemenen om van de hellingen te suizen.
Het is niet zo goedkoop als je zou denken, maar altijd nog betaalbaarder dan wintersporten in de Alpen. De après-ski is hier goed te doen, met vele outdoor bars en rijkelijk gedecoreerde restaurants in traditionele Roemeense stijl, waarvan Coliba Haiducilor een echte aanrader is. In de zomer is het een geweldige plek voor wandelaars.
Een mooie tocht om te doen is de 3 uur durende wandelroute van Poiana Brașov naar Cabana Postăvarul. Ook mountainbikers kunnen zich uitleven op de vele fietsroutes door de bergen. Vanuit Brașov gaan ieder half uur bussen naar Poiana Brașov, wat ideaal is voor een actief dagje in de pure berglucht. Meer informatie: www.discoverpoiana.ro
Wat te doen in Brașov: praktische tips
Overnachten in Brașov
Als je in de zomer naar Brașov gaat is het aan te raden om op tijd te boeken, want het is een populaire vakantiebestemming in Roemenië. Boek een accommodatie vlak bij het plein Piața Sfatului om makkelijk te voet alles te kunnen zien en te doen in Brașov. Op het stadsplein zelf biedt het Hotel Bella Muzica sfeervolle kamers en suites in een mooi 16e-eeuws gebouw. In het restaurant met gewelfde stenen bogen kun je terecht voor Mexicaanse, Hongaarse en Roemeense gerechten.
In het Albert Residence, midden in het oude centrum van Brașov, word je gastvrij ontvangen in de ruime en rustieke appartementen met kitchenette. De appartementen hebben één of twee slaapkamers en je kunt er ook ontbijten of gebruikmaken van room service. Parkeren is gratis voor gasten.
➽ Reserveer hier een hotel of appartement in Brașov, tegen de laagste prijzen
Tussen de restaurants en cafés slaap je in het 3-sterrenhotel Casa Chitic in mooie comfortabele kamers voor een goede prijs. Je kunt hier een fiets huren om de stad te gaan verkennen. Geniet iets buiten het oude centrum, in de bossen van Brașov, van het prachtige uitzicht op de bergen en de warmte van de sauna in Pension Greenhill.
Eten en drinken in Brașov
Brașov heeft weliswaar vele restaurants met een internationale keuken, maar proef vooral de specialiteiten van Transsylvanië in de traditionele restaurants. Je wordt verrast door heerlijke stoofpotten met vlees en seizoensgroenten, zoals de stoofpot haiduc met koolraap of de papricas met kip en tomatensaus.
Heerlijk zijn ook de knapperige stukjes buikspek jumări, en de polentaballetjes bulz. Ga voor een streekmaaltijd in Brașov naar restaurant Sergiana (www.sergiana.ro) aan Strada Mureșenilor 28. Hier eet je in de kelders in een typisch Roemeens decor.
Een ander goed restaurant is Ograda (www.ograda.ro) aan Piața Sfatului 14. Bestel hier runderwang met truffelaardappelpuree, die is overheerlijk. Traditioneel drink je een shotje van de pruimenbrandy Țuică als aperitief. Proef ook wat typische zoete lekkernijen van Brașov, zoals een papanași donut of de populaire geroosterde cylinderkoek kürtőskalács die bij bakkers en op straat worden verkocht.
Reizen naar Brașov
Brașov ligt 185 kilometer ten noorden van de Roemeense hoofdstad Boekarest. Als je wil vliegen, kun je vanuit Nederland een rechtstreekse vlucht nemen naar de Roemeense hoofdstad. Met KLM en de Roemeense luchtvaartmaatschappij Tarom ben je vanaf Amsterdam Schiphol in 2 uur en 45 minuten op Bucharest Henri Coandă International Airport (OTP) (www.bucharestairports.ro).
➽ Boek hier een vliegticket naar Boekarest bij KLM
Op het vliegveld zijn meerdere kantoren van autoverhuurbedrijven waar je een auto kunt huren. Een auto huren kan al vanaf € 10 per dag. Vanaf de luchthaven, ten noorden van Boekarest, is het 154 kilometer rijden naar Brașov over de weg DN1. Je bent dan 2½ tot 3 uur onderweg, afhankelijk van de verkeersdrukte.
➽ Vergelijk hier de tarieven van een huurauto in Boekarest bij Sunny Cars
Wil je reizen met het openbaar vervoer? Pak de trein vanaf de luchthaven naar station Gara București Nord, vanwaar er overdag bijna ieder uur treinen vertrekken naar Brașov. De reistijd is 2½ uur, als je tenminste een Intercity (IC, ICE, ICN) of een Inter Regio trein (IR, IRE) neemt. De Regio-treinen (R, Ru, Rs) stoppen bij ieder station, hoe klein ook. Je bent dan wel een paar uur extra onderweg. Kijk voor de dienstregeling en tickets op de website van Roemeense spoorwegmaatschappij CFR Călători: www.cfrcalatori.ro
Het treinstation van Brașov ligt op 3 kilometer afstand van de oude binnenstad. Neem hier de stadsbus 4 die je direct naar het centrum brengt. De buskaartjes koop je vooraf bij de kiosk of bij een automaat. Eenmaal in Brașov kun je alles te voet doen.
Voor meer informatie over wat te doen in Brașov kun je kijken op de officiële website van het toeristenbureau: www.brasovcity.ro
Handige tips voor een vakantie in Brașov
Over Jacqueline
Het liefst reis ik iedere maand naar een voor mij nog onbekende plek. Wanneer ik niet reis, schrijf ik er graag over van achter mijn laptop thuis. Eerst in Nederland, toen in Frankrijk en nu in mijn rustieke fruittuin in Portugal. Er valt in mijn nieuwe thuisland ook weer zoveel te ontdekken, hier blijf ik nog wel even.
Voor het laatst bijgewerkt op 5 april 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Brașov, Roemenië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; Booking.com.