Bezienswaardigheden in het Kremlin, Moskou, Rusland

Bezienswaardigheden in het KremlinHet Kremlin is het oudste deel van Moskou. Het is een driehoekige vesting die al gebouwd werd in 1147 en ligt ingeklemd tussen de rivier de Moskva, het Rode Plein en het Alexanderpark. Er staan Russisch-Byzantijnse kathedralen met schitterende iconen en fresco’s, paleizen met een renaissance-interieur, imponerende overheidsgebouwen en torens met gouden koepels. Het Kremlin wordt omgeven door een hoge rode muur. De eerste muren waren van hout, maar in de 15e eeuw kwamen daar rode bakstenen muren voor in de plaats.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef het Kremlin grotendeels bespaard. Er vielen wel wat bommen, maar die hebben geen grote schade aangericht. De vesting was jarenlang een gesloten machtsbolwerk, zeker toen Sovjet-dictator Jozef Stalin het Kremlin gebruikte om te wonen, te leven en te werken. Na zijn dood ging het Kremlin in 1955 deels open voor buitenstaanders. De laatste grote uitbreiding vond plaats in 1961, toen het moderne Palace of Congresses (Congrespaleis) binnen de muren van het Kremlin werd gebouwd.

Het Kremlin is al sinds jaar en dag het politieke machtscentrum van Rusland en de Sovjet-Unie. Op het terrein bevinden zich onder meer het Russische parlementsgebouw (de Doema) en de residentie van de Russische president. Nog altijd is zo’n twee derde van de vesting verboden terrein. Het resterende deel bevat echter genoeg pleinen, musea, kathedralen, paleizen en torens om er enkele dagen door te kunnen brengen. Hier hebben we de bezienswaardigheden van het Kremlin voor je op een rij gezet.

Oespenskikathedraal

Oespenskikathedraal MoskouDe met gouden koepels bedekte Oespenskikathedraal (Assumption Cathedral of Dormition Cathedral) is de oudste en belangrijkste kerk van het Kremlin, die onlosmakelijk is verbonden met de identiteit van Rusland. De kathedraal is ontworpen door de Italiaanse architect Aristotele Fioravanti en werd in 1479 in gebruik genomen.

Eeuwenlang is het gebedshuis de zetel van de Russisch-orthodoxe kerk. Het was de plek waar Russische keizers en tsaren werden gekroond en bisschoppen, patriarchen en Moskouse metropolieten werden ingewijd (inclusief tsaar Ivan de Verschrikkelijke). De laatste kroning, van tsaar Nicolaas II, vond plaats op 26 mei 1896. De kerk ziet er van de buitenkant eenvoudig en sober uit, een massief kalkstenen gebouw met daarop vijf gouden koepels. Binnen zijn alle muren gedecoreerd met 17e eeuwse fresco’s. Website: assumption-cathedral.kreml.ru

Aartsengel Michaëlkathedraal

Aartsengel Michaelkathedraal in MoskouOp het kerkplein van het Kremlin vind je ook de Aartsengel Michaëlkathedraal (Archangel’s Cathedral), gebouwd tussen 1505 en 1508 door de Italiaanse architect Alevisio Novi. De opdracht tot de bouw werd gegeven door de Moskouse grootvorst Ivan de Grote. De kathedraal moest de groeiende macht van Rusland symboliseren en werd de laatste rustplaats van vele vorsten en tsaren. Onder anderen Ivan de Verschrikkelijke is er begraven, op de meest heilige plek: het priesterkoor van de kerk. Hij hield zelf toezicht op de bouw en inrichting van zijn grafkelder. Ivan de Verschrikkelijke ligt begraven naast zijn zoon (die hij gedood heeft tijdens een ruzie). Helaas kun je zijn graftombe niet zien. Russische prinsen die naar het slagveld gingen om oorlog te voeren, gingen eerst naar de Michaëlkathedraal om te bidden. De kerk valt op door zijn ui-vormige goudkleurige koepel. Bijna honderd kunstenaars hebben de binnenkant in de 17e eeuw met kleurige fresco’s beschilderd.

Klokkentoren van Ivan de Grote

Klokkentoren van Ivan de Grote in MoskouAan de oostkant van het Kathedraalsplein staat de magnifieke 81 meter hoge Klokkentoren van Ivan de Grote (Ivan the Great Bell Tower). Bijna 300 jaar was dit het hoogste gebouw van Rusland. De bouw van de toren begon in 1505 om de klokken te luiden van de kathedralen van het Kremlin, die zelf geen klokken hebben. In 1600 werd de hoogte van 81 meter bereikt. Tot de 20e eeuw mocht in heel Moskou niets worden gebouwd dat boven de klokkentoren uit zou steken. In 1812 hebben soldaten van Napoleon nog geprobeerd de toren op te blazen, maar gelukkig zijn ze hierin gefaald. Er hangen 24 klokken. De zwaarste, van 70 ton, klinkt altijd als eerste op orthodoxe feestdagen, gevolgd door alle andere kerktorens in Moskou. Op de begane grond bevindt zich een museum waar je kunt zien hoe het Kremlin zich sinds de 12e eeuw heeft ontwikkeld. Daarna kun je 137 treden klimmen naar het uitzichtplatform bovenin voor een leuk uitzicht over Moskou.

Voor het laatst bijgewerkt op 4 januari 2017.

Foto's © Wereldreizigersclub; Pixabay; depositphotos.com/AndreyKr.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *