Wat te doen in Vigo, Spanje: 10 tips!
Door Jacqueline Le Roux
Vigo is een levendige havenstad in het noordwesten van Spanje, gelegen in de relatief onbekende regio Galicië. Deze stad aan de riviermonding van de Ría de Vigo ligt op een uurtje rijden van Santiago de Compostella en een half uur van de grens met Portugal. In Vigo, ook wel de ‘Poort naar de Atlantische Oceaan’ genoemd, draait alles om de zee.
Tussen de vissersboten, de visveilingen en de cruiseschepen is er altijd reuring in deze grootste vissershaven van Europa. Vooral beroemd zijn de mejillones (mosselen) en ostras (oesters) van Vigo. De stad heeft een mooie mix van historische gebouwen en moderne architectuur en de sfeer is er heel ontspannen. Overal vind je gezellige barretjes en restaurants waar je de smaken van de Galicische keuken kunt ontdekken.
Plan hier je trip naar Vigo in Spanje
Laat je onderdompelen in de maritieme cultuur, slenter door het oude centrum Casco Vello, ga zonnen of uitwaaien op de mooie stranden, pak de boot naar de paradijselijke Cíes-eilanden, wandel door de groene heuvels of beleef de magie van Vigo in kerstsferen. Hier vind je 10 tips wat je allemaal kunt doen in Vigo!
Slenter door de oude stad van Vigo
Je moet behoorlijk klimmen en dalen in Casco Vello, de oude binnenstad van Vigo, maar dat is ook wat zijn charme maakt. Vanaf de cruiseterminal, waar de overblijfselen van de oude stadsmuur nog zichtbaar zijn, wandel je omhoog richting het plein Praza da Princesa.
Onderweg kom je langs de kathedraal van Vigo. Maak zeker even een rondje door dit mooie 19e-eeuwse gebouw. Je komt hier ook vele pelgrims tegen op hun weg naar Santiago de Compostella.
Vanaf Paseo de Alfonso XII heb je een prachtig uitzicht op het historische plein O Berbés, wat ooit een vissersstrand was. Het plein is omgeven door arcades en de oudste zeemanshuizen van de stad.
In Rúa Real zie je de statige herenhuizen en het oudste huis van de stad, Casa de Arines uit de 15e eeuw. Voor souvenirs moet je naar het smalle straatje Cesteiros vol ambachtelijke winkeltjes. En zin in een culinaire ervaring? Proef verse oesters in de beroemde Calle de las Ostras, ook wel de oesterstraat genoemd.
➽ Boek hier een stadswandeling in Vigo met een lokale gids
Bezoek het Maritiem Museum van Galicië
Naast het strand Praia do Cocho bevindt zich het maritiem museum Museo do Mar de Galicia. Hier ga je het belang begrijpen van de zee en de visserij in Galicië, wat zo diepgeworteld zit in de lokale cultuur en wat deze Spaanse regio zo bijzonder maakt. De economie van de stad is van oudsher gericht op de visserij, visverwerking en scheepsbouw en de haven van Vigo is uitgegroeid tot de grootste vissershaven van Europa.
In het museum ontdek je de rijke geschiedenis en zie je tentoonstellingen over alles wat heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de visserij in de regio. Het museum zelf is een architectonisch pareltje. Het ontwerp is gebaseerd op een voormalige visconservenfabriek in de wijk Alcabre en bestaat uit drie gebouwen: het hoofdgebouw, een aquarium en een cafetaria.
Het originele idee kwam van de Italiaanse architect Aldo Rossi en na zijn dood heeft de Galicische architect César Portela het stokje overgenomen. Het resultaat was zo bijzonder dat het al snel wereldwijd beroemd werd. Alleen al voor het gebouw zelf is een bezoek dus de moeite waard. Adres: Av. da Atlántida, 160, 36208 Vigo, Pontevedra, Spanje. Website: museodomar.xunta.gal
Beklim de Monte do Castro
Wil je een van de meest spectaculaire uitzichten zien op de stad, de riviermonding, het groene landschap en de Cíes-eilanden? Loop vanuit het centrum naar de vesting Castelo do Castro boven op de berg. Het is een pittige wandeling, maar je wordt ervoor beloond. En als je niet wilt wandelen, er loopt een weg naar de top, dus je kunt er ook komen met de auto of een taxi.
De stad Vigo vond hier zijn oorsprong, want het was de plek waar de eerste kolonisten zich vestigden. Uit die tijd, de 2e en 3e eeuw voor Christus, vind je nog overblijfselen op de lagere helling van de berg. Ga als je al het moois op camera hebt vastgelegd de ruïnes bekijken van het 17e-eeuwse fort. Dat is in 1665 gebouwd om de Spaanse kust te beschermen tegen aanvallen van de Engelsen.
Prachtig om te doen is een wandeling maken door het botanische park (parque botánico) met zijn ceders, camelia’s en andere inheemse planten- en bloemsoorten. Neem een picknickmand mee, om optimaal te genieten van de prachtige panorama’s.
Droom weg op de Cíes-eilanden
Heel bijzonder zijn de Cíes-eilanden die door de witte zandstranden, het kristalblauwe water en een ongerepte natuur ook wel de ‘Galicische Caraïben’ of de ‘eilanden van de Goden’ worden genoemd. De Cíes-archipel bestaat uit drie eilanden: Monte Agudo, O Faro en San Martiño. De eerste twee zijn met elkaar verbonden door een lange strook zandstrand, Praia das Rodas, wat tot een van de mooiste stranden ter wereld behoort.
Ook is er een naturistenstrand, Praia de Figueiras. Op dit strand zijn geen voorzieningen, dus neem wel wat eten en drinken mee. Het eiland San Martiño is alleen bereikbaar met een eigen (huur)boot. De eilanden liggen in de riviermonding voor de kust van Vigo en vormen onderdeel van het Parque Nacional Illas Atlánticas (Nationaal Park van de Atlantische Eilanden).
Je kunt een dagtocht per boot maken of een boot huren in Vigo. En als je wilt kun je er zelfs kamperen op Camping Islas Cíes (www.campingislascies.com) en wegdromen bij de prachtige zonsondergangen. Het is ook een geweldige plek om te duiken, en met een beetje geluk kom je tuimelaars tegen.
Op mooie zomerdagen is het er druk, want deze eilandengroep is heel populair bij toeristen. Er is een limiet aan 1.800 bezoekers per dag, dus boek van tevoren een plek op de boot. Meerdere rederijen bieden overtochten vanuit de haven van Vigo naar Cíes. De vaartijd is zo’n 40 minuten en tickets kun je onder meer online kopen bij Cruceros Rías Baixas: www.crucerosriasbaixas.com
Vier kerst in Vigo
Vigo is dé kerststad van Spanje die jaarlijks vele duizenden bezoekers trekt. Van half november tot begin januari lijkt Vigo net een sprookje met zijn miljoenen kerstlichtjes. De straten zijn omgetoverd tot een kerstwonderland met de gigantische kerstboom op Porta do Sol, het reusachtige cadeau op Gran Vía, het lichtjesbos op Plaza de la Puerta del Sol, het kerstpaleis in Calle de Policarpo Sanz en nog veel meer betoverende kerstversieringen.
Dit alles wordt opgeluisterd door schitterende lichtshows, kerstzang en een kerstcircus. In de Nadal Bus die in deze feestperiode door de stad rijdt mis je niets van alle kerstpracht. Of ga mee op kerstwandeltoer met een gids. Maak wat rondjes in het verlichte reuzenrad, eet gepofte kastanjes in de straten en bezoek de twee kerstmarkten.
Op de Cíes Markt op Plaza Compostela en de Calvario Markt in Rúa de Urzáiz vind je handgemaakte cadeaus en proef je lekkere lokale hapjes. Tijdens oud en nieuw verzamelt iedereen zich op Plaza de América om samen traditioneel twaalf druiven te eten en het nieuwe jaar feestelijk in te luiden.
Boek hier een tour naar de kerstmarkt van Vigo
Proef vis en zeevruchten op de vismarkt
Nu je toch in een van ’s werelds grootste vissershavens bent, is het bezoeken van de vismarkt een must. Het woord mariscada (zeevruchtenschotel) is hier misschien wel uitgevonden, want er is geen andere stad in Spanje waar je zo van deze lekkernijen kunt genieten als in Vigo: van rivierkreeft, garnalen en eendenmosselen tot octopus en de beroemde oesters.
Naast de enorme variatie aan zeevruchten vind je er ook allerlei soorten vis, zoals rotsvis, tarbot en wilde zeebaars. Vigo is voor de Spaanse sterrenrestaurants dé plek om kwaliteitsvis te halen. De vismarkt Mercado O Berbés is de oudste vismarkt van Vigo, waar vroeg in de ochtend de vis traditioneel via een veiling wordt verkocht. Ga dit meemaken als je een vroege vogel bent, het is een ware belevenis.
Ook leuk is de markt O Calvario in de gelijknamige wijk. Naast vis en zeevruchten vind je hier stalletjes met vers fruit en groente en lokale kazen zoals Tetilla en Arzúa-Ulloa. En sla Rúa das Ostras niet over. Het is weliswaar geen markt, maar een levendige straat waar elke dag verse oesters klaar worden gemaakt om te proeven.
Chillen op de stranden van Vigo
In Vigo hoef je niet alleen te kijken naar de zee, maar je kunt er ook in gaan. Vlak bij het stadscentrum vind je meerdere zandstranden aan de riviermonding en als je verder de kustlijn volgt heb je het ene strand na het andere.
Het grootste strand in Vigo is Playa de Samil, zo’n 6 kilometer ten zuiden van het oude centrum. Dit is een echt familiestrand waar veel te doen is voor kinderen. Er zijn beachvolleybalvelden, zwembaden, een rollerskate park, bars en restaurants en je hebt er fantastisch uitzicht over de Atlantische Oceaan. Niet alleen in de zomer, ook op zonnige winterochtenden lopen hier de terrassen vol als de locals een drankje komen drinken voor de lunch.
Voor wat meer rust kun je naar het strand Playa del Vao, waar je ook prachtige kustwandelingen kunt maken. Watersportliefhebbers kunnen hier kajakken, windsurfen of suppen. Een andere aanrader is Praia de Alcabre, een knus strandje omringd door een ongerepte natuur. Met kleine kinderen is Praia de Canido een goed strand, want het water in de baai is er kalm en ondiep.
Bewonder het Castrelos park met zijn adellijke landhuis
Het 17e-eeuwse Galicische landhuis Pazo Quiñones de León ligt in het mooiste park van Vigo: Parque de Castrelos. Meubels, lampen en tapijten geven een idee hoe de Spaanse adel hier vroeger leefde, al hoorden ze van oorsprong niet bij het huis.
Er is ook een uitgebreide collectie van Galicische en Spaanse kunst te zien en een aantal zeer waardevolle archeologische vondsten uit de IJzer- en Bronstijd. Het landhuis is omringd door schitterende tuinen, waar de camelia’s in overvloed bloeien.
Trek zeker wat tijd ervoor uit om te gaan wandelen door de rozentuinen, de Franse en de Engelse tuin, afgewisseld door kleine waterpartijen en bruggetjes, en door het bos met eeuwenoude bomen. Sta onderweg even stil bij het Romaanse kerkje Iglesia de Santa María de Castrelos. Adres: Camiño Corredoura, 41, 36213 Vigo, Pontevedra, Spanje. Website: www.museodevigo.org
Ga op mosseltoer in Vigo
In Galicië zijn wel meer dan 3000 mosselkwekerijen. Ook in Vigo zie je de mosselbanken netjes gerangschikt langs de kust. In de touwnetten groeien oesters en mosselen. De loodzware netten vol zeevruchten worden met mosselboten, de zogenoemde bateeiros, door middel van hijskranen het land opgetild.
Het is indrukwekkend om te zien. Mosselen worden hier al eeuwenlang duurzaam gekweekt. In de hele wereld wordt de hoge kwaliteit gewaardeerd, want het schone water, dat rijk is aan voedingsstoffen, is ideaal voor de mosselkweek.
Boek een tour in een traditionele boot om de mosselbanken van dichtbij te zien en alles te weten te komen over het kweekproces. En natuurlijk hoort daar een mosselproeverij bij met een goed glas lokale Albariño-wijn.
➽ Boek hier een boottocht langs de mosselbanken bij Vigo
Wandel door het kustlandschap van Vigo
Het is schitterend wandelen langs de wilde kust en door het groene heuvellandschap van Vigo. De geoefende wandelaar kan de lange afstandswandelroutes GR-53 of GR-58 doen, of een stuk van de Portugese pelgrimsroute naar Santiago volgen door Vigo en het prachtige landschap van Zuid-Galicië, de Rías Baixas.
Langs de kust lopen meerdere wandel- en fietsroutes die vanaf het centrum langs de riviermonding naar de stranden voeren. Zo is er een blauwe route, de 14 kilometer lange Senda Azul, door bossen en duinen met spectaculaire uitzichten op zee. Een interessante route om te doen is de Ruta da Auga. Deze waterroute voert langs oude aquaducten, natuurlijke waterbronnen, rivieren en meren in de groene heuvels rond Vigo.
Nog een leuke route is de Ruta dos Muiños. Deze route van zo’n 10 kilometer volgt een oude weg langs historische watermolens die gebruikt werden om graan te malen. De route slingert door het typisch Galicische landschap met bossen, groene weiden en oude dorpjes. Meer informatie: www.turismodevigo.org
Wat te doen in Vigo: praktische tips
Overnachten in Vigo
Of je nu in het oude centrum wilt overnachten, in de haven, bij de stranden of in een omliggend dorpje, in Vigo vind je een breed aanbod van accommodaties. Wil je na een dag op en neer lopen door de stad heerlijk relaxed het bubbelbad in op je eigen kamer? Boek dan een overnachting in het 5-sterrenhotel Gran Hotel Nagari Boutique & Spa met een zwembad en spa op het dakterras.
In het voetgangersgedeelte van de oude stad kun je slapen in het kleine, knusse 2-persoonsappartement Céntrico Apartamento. Je zit overal dichtbij en kunt lopend naar de meeste bezienswaardigheden. Kom je met de auto, dan bieden ze een garage aan, en dat is een luxe in de stad.
Ben je met je gezin en zit je liever dicht bij het strand? Apartmento Alcabre is een aanrader. Je hebt mooi uitzicht op de riviermonding in dit comfortabele appartement met drie slaapkamers en je zit op loopafstand van het strand.
➽ Reserveer hier een hotel of appartement in Vigo, tegen de laagste prijzen
Een andere optie is om in de heuvels en bossen rond Vigo te overnachten. Vooral ideaal als je direct vanuit je huis de natuur in wilt. Een mooie accommodatie is Casa A Pedra in het dorp Morgadanes, op een kwartier rijden van de stad. Het grote en gezellige vakantiehuis in de traditionele architectuur van Galicië, is van alle gemakken voorzien. Vooral de keuken is goed uitgerust, perfect om een visje te kopen op de vismarkt in Vigo en thuis te kokkerellen.
Eten en drinken in Vigo
Eigenlijk overal waar je komt kun je goed eten in Vigo. Vooral als je van vis en zeevruchten houdt! In het oude centrum barst het van de leuke restaurants, waarvan Casa Marco (www.restaurantecasamarco.es) en Taberna A Pedra wel de populairste zijn.
Of je nu in de haven eet, in een volksbuurt of bij de stranden, zeevruchten staan steevast op de menukaart. Probeer het traditionele inktvisgerecht polbo á feira of caldo gallego, een soep van kool, witte bonen en stukjes chorizo of Galicische ham. Wil je op chic eten in een sterrenrestaurant, ga de verfijnde keuken proeven van de gerenommeerde chef Rafa Centeno in Maruja Limón (www.marujalimon.es).
Leuk om te doen is naar een furancho gaan, wat lijkt op een soort dorpstaveerne, waar een tijdloze familiesfeer hangt. Je vindt diverse furancho’s in Vigo. Je proeft hier hun huisgemaakte wijnen die vaak vergezeld worden door traditionele tapas en vers gebakken taart. De furancho’s openen meestal hun deuren tussen december en juni om hun jonge wijn te laten proeven, of om hun overschot aan wijn te verkopen.
Boek hier een foodtour of proeverij in Vigo
Reizen naar Vigo
Vliegen is de snelste manier om in Vigo te komen, want de stad heeft zijn eigen luchthaven. Aeropuerto de Vigo (VGO) (www.aena.es) ligt 9 kilometer ten oosten van het stadscentrum. Er zijn geen directe vluchten van Amsterdam Schiphol, meestal moet je overstappen in Madrid of Barcelona. De totale reistijd is ongeveer 5 uur voor een vlucht met Vueling, Iberia of Air Europa.
➽ Vergelijk hier goedkope vliegtickets naar Vigo
Een andere optie is om naar Santiago de Compostella te vliegen en op de luchthaven een auto te huren. Vanaf Santiago is het ongeveer 1½ rijden naar Vigo. Er rijden ook directe treinen van Santiago naar Vigo, met een reistijd van ongeveer 1½ uur.
➽ Vergelijk hier de tarieven van een huurauto in Spanje bij Sunny Cars
Daarnaast is het mogelijk om vanaf Amsterdam Schiphol een rechtstreekse vlucht te nemen naar Porto in het noorden van Portugal. KLM of Transavia vliegen meerdere keren per dag en de vlucht duurt ongeveer 2 uur en 40 minuten. In Porto kun je een auto huren of de Celta trein pakken op het station Porto-Campanhã. Er zijn dagelijks rechtstreekse treinverbindingen naar Vigo met een reisduur van een kleine 2½ uur.
Wil je op vakantie met je eigen auto? De afstand tussen Amsterdam en Vigo is iets meer dan 2000 kilometer als je een roadtrip wilt doen en de route volgt via Antwerpen, Parijs en Bordeaux rijdt. Daar moet je toch al snel twee tot drie dagen voor uittrekken.
Voor meer informatie over wat te doen in Vigo kun je kijken op de officiële website van het toeristenbureau: www.turismodevigo.org
Meer handige tips voor je trip naar Vigo
Over Jacqueline
Het liefst reis ik iedere maand naar een voor mij nog onbekende plek. Wanneer ik niet reis, schrijf ik er graag over van achter mijn laptop thuis. Eerst in Nederland, toen in Frankrijk en nu in mijn rustieke fruittuin in Portugal. Er valt in mijn nieuwe thuisland ook weer zoveel te ontdekken, hier blijf ik nog wel even.
Voor het laatst bijgewerkt op 10 december 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Vigo, Spanje, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; Booking.com.