Wat te doen in Santiago de Compostella: 10 tips!
Santiago de Compostella is de beroemdste bedevaartsplaats van Spanje, de laatste stop voor de duizenden pelgrims die zich elk jaar wagen aan de Camino de Santiago. Soms maandenlang wandelen ze door Spanje, Frankrijk of Portugal, met tekens van de sint-jakobsschelp die ze de weg wijzen. De fameuze pelgrimsroute eindigt bij de indrukwekkende kathedraal van Santiago, de laatste rustplaats van Sint-Jacob. In de 9e eeuw werden de vermeende overblijfselen gevonden van de apostel van Jezus en sindsdien lopen pelgrims hun voeten stuk om in Santiago de Compostella hun laatste stempeltje te halen.
Aan religieuze bezienswaardigheden is dus geen gebrek in dit bedevaartsoord in het noordwesten van Spanje, dat ook de hoofdstad is van de provincie Galicië. Een bezoek aan de kathedraal is een must, ook als je niet religieus bent aangelegd. Net zoals de pelgrimsroute ook wandelaars aantrekt die zin hebben in een spirituele, avontuurlijke of sportieve uitdaging. Maar naast relitoerisme is er nog veel meer te doen en te zien in deze elegant stad.
► Reserveer hier online een hotel of hostal in Santiago de Compostella
Dwaal door de straatjes en steegjes van het charmante middeleeuwse centrum, dat samen met de kathedraal en alle belangrijke monumenten op de Unesco-lijst is geplaatst. Verken de kerken, kloosters, statige pleinen en boeiende musea van Santiago de Compostella. Relax in parken, bewonder moderne 21e-eeuwse architectuur of maak een uitstapje naar wijnhuizen in de omgeving. En ook al doet de stad plechtig aan, met haar vele studenten kun je je ook uitleven in bars en disco’s. Of je nou een pelgrim bent of toerist, neem een paar dagen de tijd om te genieten van de levendige sfeer. Hier vind je 10 tips wat te doen in Santiago de Compostella!
Kathedraal van Santiago
Bovenaan de lijst van beste bezienswaardigheden staat uiteraard de Kathedraal van Santiago, het eindpunt voor alle wandelaars en fietsers die de pelgrimstocht naar de bedevaartsplaats ondernemen. De kathedraal is de heiligste plek van Spanje en een architectonisch meesterwerk, met de mix van romaanse, barokke en gotische stijlen. Met de bouw van de kerk werd Santiago de Compostella meer dan duizend jaar geleden gesticht en het is de grootste toeristische trekpleister van Galicië.
Op de plek van de kathedraal vond een herder in de 9e eeuw de overblijfselen van Jakobus de Meerdere (5 voor Christus – 44 na Christus), een apostel van Jezus en naar verluidt ook een neef van de Verlosser. Een ster leidde de herder naar deze plek. Eerst verrees hier een klein kapelletje, maar in 1057 begon de bouw van de huidige kathedraal waarmee Santiago zich ontwikkelde tot een van de belangrijkste katholieke pelgrimsoorden ter wereld.
Tot in de 18e eeuw is er gebouwd aan het gebedshuis, die door de eeuwen heen talloze keren werd uitgebreid en verfraaid. Met een hoogte van 78 meter was dit ooit het hoogste bouwwerk van Europa. De oppervlakte is liefst 10.000 meter.
Botten van Jakobus
Je mag de hele dag gratis naar binnen voor het bewonderen van het grootse en serene interieur, met de prachtige sculpturen en vele zijkapellen. De Porta Santa (Heilige Deur) brengt je naar de crypte onder het weelderige hoofdaltaar. Hier zouden de botten liggen van Jakobus, al zijn de meningen verdeeld of het echt de overblijfselen zijn van de heilige. Alleen tijdens een Heilig Jaar mag je hier naar binnen (2022, 2025 en 2033).
Bekijk ook de Pórtico de la Gloria bij de westelijke ingang van de kathedraal, die werd voltooid in 1188. Dit is een hoogtepunt van romaanse beeldhouwkunst met meer dan 200 figuren uit de Bijbel. In 1985 werd de kathedraal samen met de hele binnenstad van Santiago op de Werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst. Adres: Praza do Obradoiro, s/n, 15704 Santiago de Compostella, Spanje. Website: www.catedraldesantiago.es
► Boek hier een rondleiding door de kathedraal van Santiago de Compostella
Praza do Obradoiro
Praza do Obradoiro is het belangrijkste plein van Santiago de Compostella, het hart van de stad waar elk moment van de dag toeristen, pelgrims, locals en straatartiesten te vinden zijn. Dit is het ‘Plein van de Werkplaats’, volgens de Galicische vertaling, waar in zeven eeuwen tijd de belangrijkste gebouwen van de stad zijn verrezen. Ze hebben allemaal een verschillende bouwstijl.
Het monumentale plein wordt aan de oostkant gedomineerd door de imposante barokke gevel van de kathedraal. Bijna net zo indrukwekkend is het Palacio de Raxio aan de westkant van het plein, recht tegenover de kathedraal. In dit neoklassieke paleis zetelt het stadsbestuur van Santiago de Compostella. Aan de noordkant zie je het Hostal de los Reyes Católicos, met een gevel in renaissancestijl. Vroeger was dit een pelgrimshospitaal, nu zit er een luxe 5-sterrenhotel. Tot slot wordt het plein aan de zuidkant omsloten door het Colegio de San Jerónimo, met het kantoor van de rector van de universiteit.
Neem even de tijd voor een pauze op Praza do Obradoiro om de omgeving in je op te nemen. Net zoals zoveel anderen die hier op het plein op de grond zitten. Hier moet je ook zijn als er grote evenementen plaatsvinden in Santiago de Compostella.
Kathedraalmuseum
De mooiste kunstschatten van de kathedraal zijn bijeengebracht in het Kathedraalmuseum (Museo Catedral). De verzameling omvat religieuze schilderijen, relikwieën, wandtapijten, sculpturen, keramiek, goud- en zilverwerk en liturgische gewaden uit de lange geschiedenis van het gebedshuis. Bijzonder fraai is de bibliotheek, waar de belangrijkste boeken en documenten over de kerk in Santiago worden bewaard.
Op een centrale binnenplaats vind je de graven van kerkleiders, van eeuwen geleden tot nu. Ook is er een tentoonstelling over de bouw van kathedraal, met archeologische vondsten over de oorsprong van de basiliek. Vanaf het balkon op de derde verdieping heb je een prachtig uitzicht over het belangrijkste plein, het Praza do Obradoiro.
Voor een nog mooier uitzicht over Santiago sluit je je aan voor een tour naar het dak en de noordwestelijke toren, die je kunt boeken bij de museumkassa. Het museum bevindt zich in de kathedraal, maar heeft een aparte ingang aan het plein. Het maken van foto’s is strikt verboden, zelfs met een smartphone. Adres: Praza do Obradoiro, S/N, 15705 Santiago de Compostella, Spanje. Website: www.catedraldesantiago.es
Dwaal door de oude stad
Wandel vanaf de kathedraal naar het zuiden en je komt meteen in de Centro Histórico, de sfeervolle oude binnenstad van Compostella. Het is een wirwar van smalle steegjes, doorkijkjes en gezellige pleinen met eeuwenoude huizen, tapasbarretjes, restaurants, boetiekjes en souvenirwinkels. Rúa do Franco en Rúa do Vilar zijn de twee belangrijkste straten, die parallel aan elkaar lopen.
Zo breed zijn deze straatjes niet, dus het kan er behoorlijk druk zijn met toeristen. Een van de eerste pleinen die je tegenkomt, is Praza das Praterías. Dit met fonteinen versierde plein wordt omgeven door sierlijke barokke monumenten en kijkt uit op het romaanse portaal van de kathedraal.
Loop Rúa do Vilar in en het eerste huis op nummer 1 is Casa do Deán. In dit huis met de granieten gevel woonden vroeger bisschoppen die de stad bezochten. Nu krijgen pelgrims hier hun certificaat als ze de route naar Santiago de Compostella hebben afgelegd (je moet wel minstens 100 kilometer hebben gelopen). Ook vind je hier een winkel waar officiële souvenirs van de pelgrimstocht worden verkocht.
Museum van de Pelgrimage
Slechts een paar meter van de zuidelijke gevel van de kathedraal vind je het Museum van de Pelgrimage (Museo de las Peregrinaciones). Hier zie je op drie verdiepingen hoe Santiago de Compostella zich ontwikkelde tot pelgrimsoord, sinds de eerste pelgrims in de middeleeuwen naar het graf van Jakobus trokken.
Je ontdekt hoe de routes naar Santiago ontstonden en hoe de verering van de apostel groter en groter werd. Documenten, foto’s en voorwerpen belichten de bedevaarten en er zijn regelmatig tijdelijke tentoonstellingen. Het museum bevindt zich in het voormalige gebouw van de Banco de España uit 1939 dat tot een recente renovatie bekendstond als het ‘Gotische Huis’. Adres: Praza das Praterías, 2, 15704 Santiago de Compostella, Spanje. Website: www.museoperegrinacions.xunta.gal
Parque da Alameda
Op 5 minuten lopen van de oude binnenstad kun je even bijkomen opsnuiven in Parque da Alameda, het mooiste stadspark van Santiago de Compostella. Vooral bij lokale inwoners is het park geliefd om frisse lucht op te snuiven en een wandeling te maken. Het elegante park dateert al uit de 16e eeuw. Je kunt er kuieren langs eikenbomen, rozentuinen, exotische bloemen, eucalyptusbomen, fonteinen en vijvers.
Vanuit het park heb je een prachtig uitzicht op de westelijke gevel van de kathedraal. De grootste attractie is misschien wel het As Marías-monument. Het is een beeldhouwwerk van twee zussen die hier elke dag om 14.00 uur een middagwandeling maakten. Ze waren zwaar opgemaakt en gekleed in opvallende kleurrijke jurken. Plagen van studenten deden ze graag. Bij de locals waren ze zo geliefd, dat er na hun dood een standbeeld voor ze werd opgericht. Adres: P.º Central da Alameda, s/n, 15705 Santiago de Compostella, Spanje.
Culturele Stad van Galicië
Als je iets heel anders wilt doen in Santiago de Compostella, breng je een bezoek aan de Culturele Stad van Galicië (Cidade da Cultura de Galicia). Dit is een complex van strakke en moderne gebouwen dat in niets doet denken aan het oude centrum van Santiago. De stad is begin deze eeuw ontworpen door de Amerikaanse architect Peter Eisenman (1932) als centrum voor culturele uitingen. Met het (geldverslindende) megaproject wil Santiago ook een eigentijds architectonisch visitekaartje afgeven.
De culturele stad bestaat uit een groot plein dat omringd is door zes witte gebouwen die eruitzien als glooiende heuvels. De stad zelf ligt ook op een heuvel, Gaiás, aan de zuidkant van Santiago de Compostella. Je hebt gratis toegang tot de belangrijkste ruimtes, waaronder de bibliotheek en een museum waar exposities te bezoeken zijn. Met een rondleiding kun je nog meer ruimtes bezoeken.
Er zijn twee cafés en het plein is vaak het toneel van concerten en openluchtvoorstellingen. Vanaf het oude centrum is het een korte busrit naar de Culturele Stad van Galicië. Adres: Monte Gaiás, s/n, 15707 Santiago de Compostella, Spanje. Website: www.cidadedacultura.gal
Klooster van San Martiño Pinario
Na de kathedraal is het Klooster van San Martiño Pinario het belangrijkste religieuze monument van Santiago de Compostella. Het klooster werd in de 9e eeuw opgericht door een groep benedictijnen nadat ze de overblijfselen van Jakobus hadden ontdekt. Pas in de 17e eeuw kreeg het klooster zijn schitterende barokke uiterlijk. Voor de inrichting en de decoratie huurden de monniken de beste kunstenaars van Spanje en Portugal in.
Zo werd voor de kerk de hulp ingeroepen van de Portugees Mateo López, de meest vooraanstaande kloosterarchitect in Santiago aan het einde van de 16e eeuw. Hij ontwierp een indrukwekkend hoofdaltaar en koorbanken en een trap van walnoothout, dat beschouwd wordt als het mooiste van Galicië. Tot het midden van de 19e eeuw leefden er monniken in het klooster. Tegenwoordig huisvest het klooster kantoren van de universiteit, studentenkamers, een hotel en een restaurant. Vrijwel elke dag worden rondleidingen gegeven. Adres: Praza da Inmaculada, 5, 15704 Santiago de Compostella, Spanje. Website: www.sanmartinpinario.eu
Proef de wijnen van Las Rías Baixas
Ten zuidoosten van Santiago de Compostella ligt Las Rías Baixas, een kuststreek aan de Atlantische Oceaan met steile kusten, inhammen, stranden en pittoreske vissersdorpen. Het is een van de mooiste regio’s van Galicië die ook erg beroemd is om de wijn. In de groene en vruchtbare valleien in het binnenland worden enkele van de meest elegante witte wijnen ter wereld geproduceerd. De frisse witte wijnen vallen op door hun tonen van citrusvruchten, bloemen en perzik.
Vrijwel alle wijnen zijn gemaakt met de inheemse druif albariño en hebben dan ook de officiële benaming ‘Rías Baixas’. Vooral lekker met mosselen, oesters en andere lokale zeevruchten uit de oceaan! Vanuit Santiago de Compostella kun je makkelijk een dagtripje maken naar de wijnstreek om meer te ontdekken over de productie van deze wijn. Uiteraard mét een proeverij van echte Galicische wijnen.
► Boek hier een dagtrip met wijnproeverij naar Las Rías Baixas
Museum van het Galicische Volk
Santiago de Compostella is niet alleen een belangrijk pelgrimsoord, maar ook de hoofdstad van Galicië. Dat de inwoners behoorlijk trots zijn op hun cultuur, zie je in het Museum van het Galicische Volk (Museo do Pobo Galego). Het museum presenteert het culturele erfgoed en de volkscultuur van de Spaanse provincie, rond thema’s als de zee, de landbouw, architectuur, traditionele ambachten en de muziek.
Met tentoonstellingen van Galicische kleding, muziekinstrumenten, schilderijen, sculpturen en alledaagse voorwerpen kom je meer te weten over het leven van de Galiciërs. Het museum bevindt zich in een oud middeleeuws klooster, gelegen op een heuvel net buiten de muren van de historische stad. Pelgrims die naar Santiago lopen, komen er vlak langs. Adres: Costa de San Domingos, s/n, 15703 Santiago de Compostella, Spanje. Website: www.museodopobo.gal
Wat te doen in Santiago de Compostella: praktische tips
Overnachten in Santiago de Compostella
Als populair bedevaartsoord waar dagelijks grote aantallen pelgrims binnen wandelen, heeft Santiago de Compostella een groot aanbod aan accommodatie. Er zijn alleen al meer dan 120 hotels, van kleine charmante familiehotels tot nieuwe hotels van bekende ketens. Daarnaast kun je overnachten in pensions, appartementen en hostels. Op het platteland rondom de stad zijn verscheidene vakantiehuizen te vinden.
► Reserveer hier een hotel of hostal in Santiago de Compostella, tegen de laagste prijzen
De oude binnenstad van Santiago de Compostella (Centro Histórico) is de populairste wijk om te verblijven, zowel voor pelgrims als toeristen. Hier vind je de kathedraal en de belangrijkste musea en bezienswaardigheden. In de smalle middeleeuwse straatjes is het altijd levendig, met talloze restaurants, tapasbars, cafés en winkels.
Een goed alternatief is Ensanche, een wijk direct ten zuiden van de oude stad richting het treinstation. Deze ‘moderne’ stadsuitbreiding is begin 20e eeuw aangelegd en staat ook bekend als Zona Nueva. Hier moet je zijn voor het nachtleven van Santiago de Compostella, met clubs en discotheken. Ook zijn er restaurants van keukens uit de hele wereld, van Turks tot Japans.
Misschien wel de beste plek om te overnachten is Hospital de los Reyes Católicos, een 5-sterrenhotel aan het belangrijkste plein schuin tegenover de kathedraal. Het is tussen 1501 en 1511 gebouwd in opdracht van de de katholieke vorsten van Santiago om zieke en gewonde pelgrims te behandelen. In de jaren vijftig werd het omgebouwd tot een parador, een luxe 5-sterrenhotel. Je verblijft er op een unieke locatie, met vier prachtige kloosters, elegante kamers en een luxe eetzaal waar je terechtkunt voor vis en vlees in Galicische stijl. ► Boek een overnachting in Hospital de los Reyes Católicos vanaf € 150
Eten en drinken in Santiago de Compostella
Een lokale specialiteit is Tarte de Santiago, een ronde taart met gemalen amandelen, suiker en eieren en bedekt met poedersuiker. Eventueel is er zoete wijn of cognac aan toegevoegd. Het recept bestaat al sinds de middeleeuwen en ontstond toen pelgrims naar Compostella trokken. Een stukje taart is heerlijk bij de koffie! Maar best wel machtig, dus zorg dat je licht hebt ontbeten. Café Airas Nunes aan de Rúa do Vilar 17 is een goede plek om deze lekkernij te proberen.
Voor veel Spanjaarden is de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag, dus zo ook in Santiago de Compostella. Tot ver in de middag kun je bij vele tapasbarretjes en restaurants van een uitgebreide lunch genieten. Eind van de middag sluiten ze, en om 21.00 uur ‘s avonds gaan ze weer open. In de oude binnenstad zijn wel enkele bars en cafés die zich richten op toeristen en waar je eerder terechtkunt als je honger hebt.
Tot de beste restaurants behoort Casa Marcelo (www.casamarcelo.net), op luttele afstand van Praza do Obradoiro. Dit is dé plek om te vieren dat je de pelgrimstocht hebt voltooid, want het restaurant heeft één Michelinster op zak. Het menu bestaat uit een bijzondere mix van Galicische, Japanse en Peruaanse gerechten. Als je plaatsneemt aan de bar, kun je de koks aan het werk zien. Vinoteca Cervantes is een aantrekkelijke tapas- en wijnbar met terras aan de Rúa da Acibechería 13, om de hoek van de kathedraal.
► Boek hier een gastronomische avondtour in Santiago de Compostella
Reizen naar Santiago de Compostella
Alleen al aan de reis naar Santiago de Compostella zouden we vele artikelen kunnen wijden – als je tenminste een van die pelgrims bent die de route naar de bedevaartsplaats lopend wil afleggen. Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob (www.santiago.nl) heeft uitgebreide informatie over de voetreis naar Santiago. In dit artikel richten we ons op andere manieren om de stad te bereiken, als ‘gewone’ toerist.
Santiago de Compostella ligt in het noordwesten van Spanje en is de hoofdstad van de provincie Galicië. Zowel de Atlantische Oceaan als de Golf van Biskaje liggen niet ver weg. Je kunt de stad bereiken per vliegtuig, trein, bus en eigen auto.
Vliegen naar Santiago de Compostella
Het bedevaartsoord heeft een eigen internationale luchthaven, Santiago-Rosalía de Castro Airport (SCQ), ongeveer 12 kilometer ten oosten van het centrum. De Spaanse luchtvaartmaatschappij Vueling Airlines vliegt rechtstreeks van Amsterdam Schiphol en Brussel naar Santiago de Compostella (vlucht van 2½ uur).
► Boek een vliegticket naar Santiago de Compostella bij Vueling
Ook kun je de stad bereiken met een overstap in Madrid. Er zijn zo’n 10 vluchten per dag vanuit de Spaanse hoofdstad (1 uur). Op het vliegveld zijn kantoren van autoverhuurbedrijven. Website luchthaven: www.aena.es
► Vergelijk hier de tarieven van een huurauto in Santiago de Compostella
Met de auto naar Santiago de Compostella
Als je met je eigen auto naar Santiago de Compostella gaat rijden, moet je er minstens twee dagen voor uittrekken. Vanaf Amsterdam is de afstand bijna 2000 kilometer (19 uur rijden). De snelste route gaat via Parijs, Bordeaux en Bilbao.
De historische binnenstad is voetgangersgebied en daar kun je niet parkeren. Rondom het centrum zijn een paar ondergrondse parkeergarages waar je betaald kunt parkeren. Op een paar honderd meter van de kathedraal vind je Parking Xoán XXIII (www.tussa.org), al is er een kans dat die vol is. Naast het Auditorio de Galicia ten noorden van het centrum is een parkeerplaats waar je de hele dag gratis kunt parkeren. Hier vandaan is het 15 minuten lopen naar de kathedraal.
Met de trein naar Santiago de Compostella
Het is mogelijk om de trein te nemen vanuit Nederland naar Santiago de Compostella. Je bent dan 20 tot 25 uur onderweg en je moet verscheidene keren overstappen. De meest praktische route leidt via Parijs en Barcelona of Madrid.
Een paar keer per dag rijdt een directe trein van station Madrid Chamartín (in het noorden van de Spaanse hoofdstad) naar Santiago de Compostella. De intercity doet er 3 uur en 15 minuten over. Voor boekingen en informatie over de dienstregeling kun je kijken op de website van de Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe: www.renfe.com
Voor meer informatie over wat te doen in Santiago de Compostella kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: www.santiagoturismo.com
Meer handige tips voor je trip naar Santiago de Compostella
- Reserveer online een hotel in Santiago de Compostella
- Zoek je ideale vakantiehuis in Santiago de Compostella
- Beste tours en activiteiten in Santiago de Compostella
- Huur voordelig een auto in Santiago de Compostella
- Koop een vliegticket naar Santiago de Compostella
- Bekijk de reisgidsen voor Noordwest-Spanje
Voor het laatst bijgewerkt op 8 augustus 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Santiago de Compostella, Spanje, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; Shutterstock.com.