Tips voor autorijden in Engeland
Autorijden in Engeland vergt wat moed. Eenmaal aan de overkant van het Kanaal moet je links rijden, maar heb je ook nog eens te maken met druk verkeer. En anders dan met een huurauto rijden op Cyprus of in Australië, zit je stuur ook nog eens aan de verkeerde kant. Veel reizigers nemen immers hun eigen auto mee op de veerboot voor een vakantie in Engeland. De eerste indruk na het verlaten van de veerpont is dan al snel dat iedereen massaal aan de verkeerde kant van de weg rijdt.
Je zult waarschijnlijk een paar dagen nodig hebben voordat je relaxt in Engeland kunt autorijden, al ligt het er ook helemaal aan waar je naartoe gaat. Op rustige landweggetjes op het heuvelachtige Engelse platteland heb je minder stress achter het stuur dan op de drukke snelwegen of in een grote stad in Londen.
Plan hier je autovakantie naar Engeland
Het is handig om eerst wat zelfvertrouwen op te bouwen op rustige wegen. Laat je niet intimideren door de locals, parkeer zo nodig even aan de kant van de weg (de linkerkant dus!) om ongeduldige automobilisten te laten passeren. Na een paar dagen krijg het links rijden steeds beter onder de knie en kun je zonder al teveel zorgen met de auto in Engeland toeren. Tienduizenden Europese vakantiegangers doen elk jaar hetzelfde, zonder dat ze op problemen zijn gestuit.
Wegen in Engeland
Engeland heeft een uitgebreid wegennet, waarmee je alle uithoeken van het land kunt bereiken. Ook de kleinste dorpjes in Wales en Schotland kun je met de auto bereiken. Al tijdens de Romeinse overheersing eeuwen geleden werden de eerste wegen aangelegd. De meeste wegen in Engeland zijn van goede kwaliteit, al meldde de BBC begin 2018 dat 10 procent van de wegen in slechte conditie verkeert en dat daarvoor herstelwerkzaamheden nodig zijn. Het gaat dan vooral om gaten en scheuren in lokale wegen, die te lijden hebben gehad onder extreme vorst.
De wegen in Engeland zijn onderverdeeld in verschillende categorieën. Snelwegen beginnen met de letter M (Motorways) en verbinden de grote steden met elkaar. De wegwijzerborden langs de M-wegen zijn blauw met witte letters. Langs de snelwegen vind je voorzieningen voor automobilisten, zoals tankstations, wegrestaurants, motels en recreatieplaatsen.
Hoofdwegen beginnen met de letter A en kunnen ook door een stad of dorp lopen. De A-wegen hebben één of twee banen per rijrichting. Een A-weg met middenberm staat bekend als dual carriageway. Zonder middenberm heet het een single carriageway. B-wegen zijn secundaire wegen en lopen vaak door landelijk gebied langs schilderachtige dorpjes.
Daarnaast heb je nog kleine landweggetjes die niet breder zijn dan één rijstrook (single road tracks). Om een tegenligger te passeren, moet je even aan de kant gaan staan. Daar is vaak een speciale plek voor vrijgemaakt langs de weg, dat bekendstaat als lay-bys.
Tolwegen in Engeland
Alle snelwegen in Engeland zijn gratis te gebruiken, alleen de M6 Toll ten noorden van Birmingham is een tolweg. Het gaat om een snelweg van 43,5 kilometer. Je betaalt tol tijdens het passeren van de tolpoortjes. Je kunt betalen met Britse ponden, euro’s of met een creditcard. Informatie over de tarieven vind je op de website: www.m6toll.co.uk
Ook moet je tol betalen voor de Dartford Tunnel ten oosten van Londen, maar alleen als je hier gebruik van maakt tussen 06.00 uur ‘s ochtends en 22.00 uur ‘s avonds. Je kunt niet met contant geld betalen, maar moet vooraf of achteraf online betalen. Hier kun je betalen voor de Dartford Crossing
Verder moet je tol betalen als je in het centrum van Londen wilt autorijden. Deze tol staat bekend als Congestion Charge en staat ook aangegeven op witte borden aan de rand van het centrum. Hiermee wil het stadsbestuur de verkeersdrukte en milieuvervuiling terugdringen. Je betaalt alleen tol van maandag tot en met vrijdag tussen 07.00 uur ‘s ochtends en 18.00 uur ‘s avonds. Je moet je auto registreren en betalen op de website Transport for London
Er zijn overigens nog een flink aantal andere bruggen en tunnels waarvoor je tol moet betalen. Je vindt een overzicht op deze website van de Britse overheid: www.gov.uk/uk-toll-roads
Verkeersregels in Engeland
Voor het autorijden in Engeland dien je in het bezit te zijn van een geldig (Nederlands of Belgisch) rijbewijs. Kom je met je eigen auto, dan dien je ook je kentekenbewijs, de groene kaart en de verzekeringspapieren mee te nemen. In Engeland mag je al achter het stuur zitten vanaf 17 jaar. Voor het huren van een auto moet je echter minimaal 21 jaar oud zijn en minstens één jaar je rijbewijs hebben. Veel autoverhuurders eisen zelfs een minimumleeftijd van 25 jaar voordat ze je een auto meegeven. Soms geldt er ook een maximumleeftijd van 69 jaar bij het huren van een auto. Let er op dat je bij het huren van een auto links moet schakelen. Het is dan prettiger om een automaat te huren.
Het dragen van autogordels is verplicht voor alle inzittenden en voor kinderen tot 3 jaar is ook een kinderzitje verplicht. Op autosnelwegen moet je op de linkerrijstrook rijden en rechts inhalen. Er gelden in Engeland geen voorrangsregels, zoals ‘verkeer van links heeft voorrang’. Meestal heeft het verkeer op de hoofdwegen voorrang en op gelijkwaardige kruispunten is het opletten geblazen.
Bij zebrapaden moet je stoppen zodra een voetganger zijn voet op de stoeprand zet. Zebrapaden zijn te herkennen aan de witte strepen op het asfalt, maar ook aan de gele knipperbollen. Leuk weetje: het zebrapad is een Engelse uitvinding – de eerste werd in oktober 1951 aangelegd.
In Engeland is het verboden je mobiele telefoon vast te houden tijdens het autorijden. Alleen in noodgevallen bij het bellen van het alarmnummer 112 of 999 mag je de smartphone gebruiken. Wanneer je auto veilig is geparkeerd, mag je wel je mobiele telefoon gebruiken. Handsfree bellen tijdens het autorijden is toegestaan, maar de politie mag je wel tot stoppen dwingen als ze vinden dat je teveel bent afgeleid door je mobieltje.
Maximumsnelheid
Het Verenigd Koninkrijk gebruikt mijlen (en niet kilometers) voor het berekenen van afstanden. De maximumsnelheid op de verkeersborden staat dus ook in mijlen weergegeven. Eén mijl is ongeveer 1,61 kilometer. De aangegeven maximumsnelheid lijkt dus lager dan in Nederland, maar je kunt je beter inhouden met het gaspedaal. Overal langs de wegen in Engeland staan flitsers die de snelheden van langsrijdende voertuigen registreren. Hieronder staat een overzicht van de maximumsnelheid op de verschillende wegen:
- snelwegen en A-wegen met een middenberm en gescheiden rijbanen: 70 mijl per uur (112 kilometer per uur) voor personenauto’s en campers van minder dan 3500 kg; voor auto’s met aanhangwagen of caravan en campers die zwaarder zijn dan 3500 kg is de maximumsnelheid 60 mijl per uur (96 kilometer per uur);
- hoofdwegen: 60 mijl per uur (96 kilometer per uur) voor personenauto’s; voor aanhangwagens, caravans en zware campers is de maximumsnelheid 50 mijl per uur (80 kilometer per uur);
- binnen de bebouwde kom: 30 mijl per uur (48 kilometer per uur).
Je krijgt niet meteen een boete als je een paar mijl te hard rijdt. Volgens de landelijke politierichtlijnen geldt er een marge van 10 procent bovenop de maximumsnelheid, plus 2 mijl. Individuele agenten mogen echter naar eigen gerief een bekeuring uitschrijven, ook als je maar 1 mijl te hard rijdt.
Koplampen
Als je ‘s avonds of in de nacht wilt autorijden in Engeland, moet je als Nederlandse automobilist je koplampen afplakken. In ons eigen land rijden we natuurlijk rechts en zijn de koplampen zo afgesteld, dat ze een beetje naar rechts schijnen en op de berm zijn gericht. In Engeland rij je links en schijnen de felle koplampen dus recht in het gezicht van automobilisten die je tegemoet komen.
Omdat bestuurders op de andere weghelft daardoor verblind kunnen raken, is het verplicht de koplampen af te plakken. Je kunt dat doen met een stuk plakband of een speciale sticker, een zogeheten ‘lichtrichter’. Deze sticker zorgt ervoor dat de lichtbundel meer naar voren wordt afgebogen. Je kunt zo’n sticker kopen op de veerboot naar Engeland of voor je vertrek via een webshop. Zoek dan op ‘koplampsticker’.
► Bestel hier koplampstickers Engeland bij de ANWB
Ook bij slecht weer of mist moet je de koplampen aan hebben, dus het is sowieso verstandig om een koplampsticker aan te schaffen voor je vakantie in Engeland. Het is raadzaam overdag altijd met je dimlicht of dagrijlicht aan te rijden.
Uitrusting in de auto
Als je met je eigen auto naar Engeland op vakantie gaat, is het raadzaam een aantal zaken in je voertuig te hebben liggen. Er geldt geen wettelijke verplichting voor, maar het is handig om een gevarendriehoek, een brandblusser en een verbanddoos in je auto te hebben. Bij pech of een ongeval kun je de gevarendriehoek achter je auto plaatsen, maar dit is verboden op snelwegen. Daarnaast wordt een reservesetje lampen aangeraden.
Op veerboten naar Engeland zijn reserve jerrycans met benzine niet toegestaan.
Alcohol
Autorijden met alcohol in je bloed is af te raden. In Engeland, Wales en Noord-Ierland geldt een maximum toegestaan alcoholgehalte in het bloed van 0,8 promille (dat overigens meer is dan in de meeste andere landen van Europa). In Schotland mag je niet meer rijden met meer dan 0,5 promille alcohol in je bloed (net als in Nederland). Bij rijden onder invloed kun je een boete krijgen tot maximaal £ 5175 en je kunt je rijbewijs kwijtraken.
Rotondes
Rotondes (roundabout) zorgen vaak voor verwarring onder Europese toeristen in Engeland. Je moet naar links met de klok mee en voor je gevoel rij je dan tegen de richting in. Je geeft voorrang aan het andere verkeer dat al op de rotonde rijdt en dus van rechts komt. Eenmaal op de rotonde blijf je links rijden. Je geeft bij het naderen van de rotonde al de richting aan, dus of je of linksaf of rechtsaf wilt. Ga je rechtdoor, dan geef je pas de richting aan vlak voordat je linksaf slaat.
Let bij grote rotondes op de rijstroken, dus kijk ook naar de grond voor de juiste richting. Dat kan soms behoorlijk gecompliceerd zijn, en het helpt dan gebruik te maken van een navigatiesysteem dat aanwijzingen geeft bij het voorsorteren. Voordat je het weet, zit je ‘vast’ op een rotonde en kun je er pas vanaf als alle andere automobilisten naar huis zijn. Berucht is de rotonde in het plaatsje Swindon in het zuiden van Engeland, die uit liefst 7 ronde rijstroken bestaat….
Handige tips voor je vakantie in Engeland
- Reserveer online een hotel in Engeland
- Zoek je ideale vakantiehuis in Engeland
- De mooiste autorondreizen in Engeland
- Boek hier een ferry ticket naar Engeland
- Beste tours en activiteiten in Engeland
- Koop een treinticket Engeland bij de NS
- Goedkope vliegtickets KLM naar Engeland
- Bestel een reisgids of kaart voor Engeland
Voor het laatst bijgewerkt op 16 mei 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over autorijden in Engeland, kun je dat laten weten via het contactformulier.
1 reacties
wat te doen bij boetes in engeland