Bezienswaardigheden in Londen top-25
Londen is een van de meest favoriete steden ter wereld voor een citytrip. Wie steekt nou niet het Kanaal over naar de Britse hoofdstad? Hoe vaak of wanneer je er ook komt, er is altijd iets nieuws te ontdekken. Kom je hier voor de eerste keer, dan moet je zeker tijd inruimen voor bekende bezienswaardigheden als Buckingham Palace, de Big Ben en de Tower Bridge.
Maar er is zoveel te doen en te zien in Londen, dat je na terugkeer meteen je volgende stedentrip zou kunnen plannen. De hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk heeft alleen al meer dan 150 musea, waaronder iconen als het Tate en het British Museum. En veel grote musea zijn ook nog eens gratis toegankelijk! Heb je meer tijd of wil je wat anders, dan heeft Londen ook talloze aparte, ongewone en eigenaardige bezienswaardigheden. Maak een street art tour, bekijk de smalste kerk van de stad (9 meter breed) of duik verlaten metrostations in waar geesten zouden rondwaren.
Plan hier je stedentrip naar Londen
Los van alle attracties is Londen sowieso een enerverende stad om te vertoeven. Wandel langs de Theems-rivier, neem een rode dubbeldekker naar een buitenwijk of zie hoe snelle jongens en meiden hun miljoenen verdienen tussen de glinsterende wolkenkrabbers van Canary Wharf. Geniet van een High Tea tussen de upper class, regel een avondje theater in de West End en reserveer een tafeltje bij een van de beste Indiase restaurants ter wereld. De Britse hoofdstad verveelt nooit! Ben je een stedentrip aan het plannen? Hier vind je de 25 beste bezienswaardigheden in Londen!
Buckingham Palace
Buckingham Palace is de officiële residentie van de Britse koning in Londen. Koning George IV, die de troon besteeg in 1820, heeft er een koninklijk paleis van gemaakt. In de zomer worden 19 zalen opengesteld voor het publiek, waaronder het rijkelijk gedecoreerde trappenhuis en de troonzaal. De kamers zijn ingericht met exclusief Frans en Brits meubilair, porselein en kunstwerken uit de koninklijke collectie, waaronder schilderijen van Rembrandt, Vermeer, Rubens en Canaletto.
Elk jaar is er een andere tentoonstelling rond een koninklijk thema. Koop op tijd kaarten voor de rondleidingen, want Buckingham Palace is een populaire bezienswaardigheid onder toeristen. Tijdens een aparte rondleiding kun je overigens ook de koninklijke tuinen bij het paleis bezoeken. Adres: London SW1A 1AA, Verenigd Koninkrijk. Website: www.rct.uk
► Bestel de London Pass met toegang tot meer dan 80 attracties
Big Ben
Een van de bekendste bezienswaardigheden van Londen is de Big Ben, de beroemdste klokkentoren ter wereld. Als je een foto ziet van de Britse hoofdstad, is de kans groot dat de Big Ben er op staat. Eigenlijk heet de klokkentoren de Elizabeth Tower, die hoort bij het parlementsgebouw (Westminster Palace) langs de rivier de Theems. ‘Big Ben’ is de naam van de enorme klok in de toren, die meer dan 13.000 kilo weegt. Daarmee is het een van de zwaarste klokken ter wereld.
De klok luidde voor het eerst in mei 1859 en is sindsdien vrijwel onophoudelijk te horen geweest in Londen. Zelfs tijdens een bombardement in de Tweede Wereldoorlog bleef de Big Ben haar uren slaan. Sneeuw en zwermen vogels op de wijzerplaten zetten de tijd soms onder druk, maar de klok bleef lopen.
Sinds de uitvinding van de cinematografie heeft de klokkentoren gefigureerd in tientallen films. Alleen al in 17 Disney-films is de Big Ben te zien. Sinds 2017 is de toren gesloten voor een renovatie, die waarschijnlijk in 2023 is voltooid. Dan kun je de Big Ben weer bezoeken voor een rondleiding en de 334 treden beklimmen naar het uitkijkplatform. Adres: London SW1A 0AA, Verenigd Koninkrijk. Website: www.parliament.uk
Houses of Parliament
De Big Ben is misschien het (letterlijke) hoogtepunt, maar ook het Houses of Parliament is een bezoek waard als je in Londen bent. Dit enorme parlementsgebouw aan de noordelijke oever van de Theems-rivier is het democratische hart van het Verenigd Koninkrijk. Hier vind het politieke spektakel plaats in het House of Commons – oftewel het Lagerhuis (vergelijkbaar met de Nederlandse Tweede Kamer).
Enigszins vijandig staan groene bankjes tegenover elkaar waar politici verhitte discussies met elkaar aangaan. Niet zelden gaat dat gepaard met gejoel, applaus of boegeroep. Ook is het parlementsgebouw de thuisbasis van het House of Lords (het Hogerhuis), de Britse evenknie van de Eerste Kamer. Hier debatteren senatoren (op leeftijd) op rode bankjes en gaat het er wat rustiger aan toe.
Het Houses of Parliament is gebouwd tussen 1837 en 1860 in neogotische stijl op de plek waar eerder een middeleeuws parlementsgebouw stond. Dat werd volledig verwoest tijdens een brand in 1834. Tijdens een rondleiding zie je de belangrijkste zalen van The Palace of Westminster, zoals het complex ook bekendstaat. De meest rijk versierde zaal is de Lords Chamber, met de rode bankjes van de senatoren. In totaal heeft het parlementsgebouw meer dan 1100 kamers en 100 trappen. Tours met een gids zijn snel volgeboekt – die kun je tot drie maanden van tevoren boeken. Multimedia tours zijn kort van tevoren te boeken. Adres: London SW1A 0AA, Verenigd Koninkrijk. Website: www.parliament.uk
British Museum
Het British Museum, opgericht in 1753, is het nationale en belangrijkste museum van het Verenigd Koninkrijk. De collectie van 6 miljoen objecten behoort tot de meest vooraanstaande ter wereld. Daarvan zijn er zo’n 50.000 te zien in de honderd zalen van het museum, iets wat je onmogelijk op één dag kunt zien. Beroemd is de Egyptische, Aziatische, Grieks en Romeinse verzameling, met hoogtepunten als de Egyptische mummies en de Steen van Rosetta uit 196 voor Christus. De toegang is gratis, dus je kunt altijd een keer terugkomen om een ander deel van de collectie te zien. ► Lees hier meer over het British Museum
Tower of London
De Tower of London is een van de bezienswaardigheden die je niet mag missen in de Britse hoofdstad. Het imposante koninklijke fort is in 1078 gebouwd door Willem de Veroveraar om Londen te beschermen. Tot het midden van de 16e eeuw werd het gebruikt als residentie voor de Britse koninklijke familie. En zo vreedzaam was het niet in dit fort. Talrijke prominente figuren, onder wie personen van koninklijke bloede, werden hier gevangen gehouden, gemarteld en geëxecuteerd.
Hoogtepunt in de Tower of London is de enorme collectie kroonjuwelen, bestaande uit 24.000 edelstenen. Een deel van deze juwelen is nog steeds in gebruik bij de Britse monarchie. Ook de wapenkamers, de beroemde witte toren en de gevangenisruimten kun je bezoeken. Je leert er hoe hoog geplaatste criminelen soms gruwelijk aan hun einde kwamen. De Tower of London is in 1988 door Unesco uitgeroepen als werelderfgoed. ► Lees hier meer over de Tower of London
Natural History Museum
Het fabuleuze Natural History Museum in Londen vertelt het verhaal van onze planeet en haar bewoners. Met een collectie van 80 miljoen objecten is het een van de grootste natuurhistorische musea ter wereld. Meteen bij de ingang krijg je de sfeer te pakken met een reusachtig skelet van een diplodocus, een langgerekte dinosaurus die 150 miljoen jaar geleden in Amerika leefde en liefkozend Dippy wordt genoemd.
Het museum neemt je op een interactieve manier mee door de tijd: nieuwe technologie laat dinosaurussen herleven, simuleert aardbevingen en neemt je mee in het menselijk lichaam. Je ziet er de eerst ontdekte schedel van een volwassen Neanderthaler, maar ook een 25 meter lang skelet van de blauwe vinvis, het grootste dier dat leeft op de aarde. ► Lees meer over het Natural History Museum
Westminster Abbey
Westminster Abbey is de belangrijkste kerk van Londen én van heel Engeland. Sinds 1066 zijn hier alle Engelse en Britse vorsten gekroond, met koning Charles als 40e in het rijtje met zijn inhuldiging op 6 mei 2023. In de abdij zijn bijna alle Britse koninklijke huwelijken voltrokken, met als laatste de bruiloft van prins William en Kate in 2011. En Westminster Abbey is de laatste rustplaats van ruim 3000 vorsten, prinsen, staatslieden, dichters, wetenschappers en andere voorname Britten. Onder de marmeren stenen liggen beroemde figuren begraven als Charles Dickens, Stephen Hawking en Sir Isaac Newton.
Hier ontdek je tien eeuwen Britse geschiedenis, maar ook het gebouw zelf is adembenemend. Benedictijnse monniken stichtten de protestante kerk al in 960 na Christus, en daarmee is het een van de oudste kerken van Engeland. De indrukwekkende gotische architectuur dateert uit de 13e eeuw, toen overal in Europa grootse kathedralen werden gebouwd. Binnenin heeft de kerk de enige bewaard gebleven Angelsaksische deur in het hele land, die dateert uit het jaar 1050. Deze houten deur zou daarmee de oudste ter wereld zijn. Vanwege de bijzondere geschiedenis heeft Unesco de kerk in 1987 op de Werelderfgoedlijst geplaatst.
De Westminster Abbey is een van de populairste bezienswaardigheden van Londen met meer dan 1 miljoen bezoekers per jaar. Het is raadzaam vooraf tickets te reserveren. Je kunt ook een rondleiding boeken als je meer wil weten over de kerk. Op zondag is Westminster Abbey gratis toegankelijk, maar dan moet je wel een kerkdienst bijwonen. Adres: 20 Deans Yd, London SW1P 3PA, Verenigd Koninkrijk. Website: www.westminster-abbey.org
► Boek hier je tickets of een rondleiding in Westminster Abbey
Tower Bridge
Nog zo’n icoon is de Tower Bridge over de rivier de Theems, die je op bijna elke ansichtkaart van Londen terugziet. De 244 meter lange brug werd geopend in 1894 nabij de Tower of London, waaraan het ook haar naam dankt. Na de opening konden inwoners van Londen in de Victoriaanse tijd makkelijker de rivier oversteken. Met het neogotische ontwerp en de twee torens lijkt de Tower Bridge haast meer op een kasteel dan op een ‘klassieke’ brug. Tegenwoordig is de brug grijs, maar vroeger was-ie chocoladebruin, de favoriete kleur van koningin Victoria.
Je kunt natuurlijk over de brug wandelen, maar leuker is het om naar boven te gaan. Na het kopen van een kaartje kun je naar de 61 meter lange loopbrug bovenin tussen de twee torens. In 2014 zijn die loopbruggen voorzien van glazen vloeren waardoor je 42 meter naar beneden kunt kijken – naar de boten die over de Theems varen. Ook heb je natuurlijk een panoramisch uitzicht over de skyline van Londen.
Met een beetje geluk gaat de brug net omhoog als je er bent. Dat gebeurt twee tot drie keer per dag en is een spectaculair gezicht. Ook kun je een kijkje nemen in de machinekamer, het kloppende hart van de Tower Bridge. Ooit waren er meer dan 80 mensen nodig om de brug omhoog te krijgen. Adres: Tower Bridge Rd, London SE1 2UP, Verenigd Koninkrijk. Website: www.towerbridge.org.uk
Kensington Palace
Ook Kensington Palace is niet te missen voor liefhebbers van koninklijke bezienswaardigheden in Londen. Dit paleis aan de westkant van Hyde Park is de officiële residentie van de ‘jonge’ Britse royals. Momenteel is dit het huisadres van de hertog en hertogin van Cambridge, oftewel prins William en zijn vrouw Kate. Eerder van 1981 tot 1997 had prinses Diana een appartement in het paleis. Oorspronkelijk was het een groot landhuis, dat gebouwd is in 1605 als Nottingham House. Na de kroning van William III en zijn vrouw Mary II in 1689 werd het landhuis omgevormd tot Kensington Palace. Door de eeuwen heen hebben talloze Britse koningen en koninginnen in het paleis gewoond.
Een deel van het paleis is opengesteld voor bezoekers. Zo kun je de slaapkamers bekijken waar koningin Victoria in 1819 is geboren, met haar poppenhuis en een plakboek dat door haar Duitse gouvernante is bijgehouden. Bewonder de prachtig ingerichte zalen van The State Apartments, met sculpturen, kunstwerken, porselein en weelderige tapijten. Het Kensington Palace Pavilion (www.kensingtonpalacepavilion.co.uk) is de enige plek in Londen waar je kunt genieten van een High Tea bij een koninklijk paleis. Adres: Kensington Gardens, London W8 4PX, Verenigd Koninkrijk. Website: www.hrp.org.uk
► Boek hier alvast je entreetickets voor Kensington Palace
London Eye
Voor sommige bezienswaardigheden in Londen moet je geen last hebben van hoogtevrees. Zeker niet als je een ritje gaat maken in de London Eye, het grootste reuzenrad van Europa. Na de opening in 1999 was het 135 meter hoge reuzenrad zelfs even het hoogste ter wereld. Verwacht dan ook een betoverend 360-graden uitzicht over Londen als je hier durft in te stappen. Je ziet de topattracties van de Britse hoofdstad, zoals de Big Ben, Buckingham Palace en Westminster Abbey. Op heldere dagen kun je zelfs tot 40 kilometer ver kijken en kun je Windsor Castle ten westen van Londen zien liggen.
Het reuzenrad bestaat uit 32 glazen hightech capsules die aan een soort gigantisch fietswiel zijn bevestigd. De 32 capsules vertegenwoordigen de 32 stadsdelen van Londen. In elke cabine mogen maximaal 25 personen en een rondje duurt zo’n 30 minuten. Je kunt ook een eigen capsule of een champagne-arrangement boeken. Verder is er een 4D-bioscoop met een korte film over de stad. De London Eye ligt aan de zuidelijke oever van de rivier de Theems, niet ver van Waterloo Station. Adres: Riverside Building, County Hall, London SE1 7PB, Verenigd Koninkrijk. Website: www.londoneye.com
➽ Boek hier een combiticket voor de London Eye met andere attracties
Tate Britain
Een van de beste kunstmusea van Londen is het Tate Britain, met alléén maar Britse kunst. Dat wil zeggen: kunst van Britse kunstenaars of dat in Groot-Brittannië is gemaakt. In 20 zalen zie je schilderijen, beeldhouwwerken en tekeningen vanaf de 16e eeuw tot de moderne tijd. Een aantal zalen is gewijd aan de romantische kunstschilder William Turner (1775-1851), bekend van landschappen en zeegezichten. Tate Britain heeft ‘s werelds grootste Turner-collectie met ruim 300 schilderijen. Ook hangen er werken aan de muren van bekende Britse kunstenaars als Francis Bacon, David Hockney en John Constable.
Het bekendste werk is Ophelia van John Everett Millais uit 1851, waarvoor het altijd dringen is geblazen. Dit schilderij is gebaseerd op het toneelstuk Hamlet van Shakespeare en toont een vrouw die verdrinkt in een beek. Voor het maken van het kunstwerk liet Millais een model urenlang in een bad dobberen, dat ze moest bekopen met afkoelingsverschijnselen.
De kunstverzameling van Tate Britain werd aanvankelijk bijeengebracht door Henry Tate, die zijn fortuin verdiende in de suikerindustrie. Een voormalige Londense gevangenis werd in 1897 omgebouwd tot museum om de belangrijkste werken te kunnen tonen. Tot 1932 stond het nog bekend als de National Gallery of British Art. Bewonder ook het gebouw zelf, met de koepelvormige rotonde, de prachtige wenteltrap, de terrazzovloeren en de Victoriaanse details. De toegang tot Tate Britain is gratis, alleen voor tijdelijke tentoonstellingen moet je een kaartje kopen. Boek een rondleiding als je alles wil halen uit je bezoek. Adres: Millbank, London SW1P 4RG, Verenigd Koninkrijk. Website: www.tate.org.uk
The View from The Shard
In 2012 kreeg een nieuwe vreemde vorm gestalte in het stedelijke landschap van Londen: een enorme omhoog stekende scherpe scherf met een lengte van 310 meter. Dat jaar gingen de deuren open van The Shard, de hoogste wolkenkrabber van de Britse hoofdstad én van West-Europa. Op de 72e verdieping is een uitkijkplatform: The View from The Shard. Er is zelfs een terras in de buitenlucht, met telescopen om de stad beneden je in detail te kunnen bekijken. ► Lees meer over The View from The Shard
Victoria & Albert Museum
Trek flink wat uurtjes uit voor een bezoek aan het Victoria & Albert Museum, dat in het bezit is de grootste collectie decoratieve kunstvoorwerpen ter wereld. Het museum heeft een verzameling van liefst 2,8 miljoen objecten die een periode van 5000 jaar bestrijken. De collectie varieert van kleding, sieraden en design tot gebruiksvoorwerpen, meubels en keramiek. Ook is er veel kunst in huis uit India en Zuidoost-Azië.
De hoogtepunten zijn te zien in 145 zalen, met een totale lengte van 11 kilometer! V&A, zoals het museum in de volksmond bekend staat, is al in 1852 opgericht als Museum of Manufactures. Toen koningin Victoria in 1899 de eerste steen legde voor het huidige gebouw, werd het omgedoopt tot Victoria & Albert Museum. Grappig feitje is dat het museum al in 1856 een eigen café had – het eerste museumcafé ter wereld.
Tot de bijzondere items van de collectie behoren ‘s werelds oudste kerstkaart (uit 1843), het vroegste Europese kledingstuk (een hemd van een jongeman uit 1540) en het oudste bewaard gebleven trouwpak (uit 1673, van koning James II). Het museum bezit brillen van Elton John en een glitterkostuum van Mick Jagger, maar ook ‘s werelds oudste gedateerde tapijt (gemaakt in Iran in 1539). De toegang is gratis, maar voor tentoonstellingen moet je meestal wel een kaartje kopen. Adres: Cromwell Rd, London SW7 2RL, Verenigd Koninkrijk. Website: www.vam.ac.uk
Piccadilly Circus
Piccadilly Circus is een van de bekendste pleinen in Londen en de Britse tegenhanger van Times Square in New York. Het is altijd druk op dit verkeersknooppunt met de krioelende mensenmassa’s, zwarte taxi’s en rode dubbeldekkers die zich van de ene naar de andere kant proberen te wurmen. Jaarlijks lopen er meer dan 100 miljoen mensen over het plein. Onder de grond is een druk metrostation dat alleen al 40 miljoen mensen verstouwt.
Bij het vallen van de avond wordt Piccadilly Circus verlicht door de flikkerende neonreclames die prominent op de hoek van een gebouw hangen. Al in 1895 besloten adverteerders hier verlichte billboards te plaatsen vanwege het drukke verkeer. Bij de aanleg van het plein begin 19e eeuw was het nog een rotonde, waardoor het de naam ‘circus’ kreeg.
Het plein is niet heel groot, maar in 1893 bleek er wel genoeg ruimte te zijn voor het plaatsen van de Shaftesbury Memorial Fountain. Bovenop zie je een halfnaakt beeld van een engel die Eros wordt genoemd. De trappen onderaan de fontein zijn een populaire ontmoetingsplek voor Londenaren. Vanaf Piccadilly Circus loop je zo de bekende winkelstraat Regent Street in.
St Paul’s Cathedral
Na Westminster Abbey is de St Paul’s Cathedral de beroemdste kerk van Londen. De kerk valt vooral op door de enorme witte koepel van 110 meter hoog, die eeuwenlang de skyline van Londen heeft bepaald. Daarmee heeft de kathedraal de één na hoogste koepel ter wereld, na de Sint-Pieterskerk in Vaticaanstad. Genoeg reden voor filmmakers om de kerk als decor te gebruiken. De kerk heeft onder meer gefigureerd in Lawrence of Arabia en de films van Harry Potter en Sherlock Holmes.
De huidige St. Paul’s Cathedral is ingewijd in 1697 en al de vierde kerk op deze plek. In 604 na Christus stond hier het eerste gebedshuis, maar door branden en verwoestingen moest de bouw telkens opnieuw beginnen. Elke dag kun je gratis een gebedsdienst bijwonen, of je kunt een ticket boeken om de kathedraal van onder tot boven te ontdekken. Bedwing een trap van 528 treden om naar boven in de koepel te klimmen. Daar staat je een ongeëvenaard uitzicht over Londen te wachten.
Onderweg passeer je de Whispering Gallery, waar je het gefluister van iemand aan de andere kant kunt horen. Daal ook af naar de beneden voor de crypte, de grootste van Europa. In deze prachtige ruimte met gewelfde plafonds en prachtig metselwerk hebben bekende helden, dichters en wetenschappers hun laatste rustplaats gevonden. En bekijk de vele spiritueel geïnspireerde kunstwerken waar de kathedraal vol mee hangt. Adres: St. Paul’s Churchyard, London EC4M 8AD, Verenigd Koninkrijk. Website: www.stpauls.co.uk
Covent Garden
In het hart van de Londense wijk West End ligt Covent Garden, een levendige markt waar je eindeloos kunt shoppen, eten en drinken. Slenter door het historische marktgebouw met de gietijzeren gewelfde daken voor luxe boetiekjes en pop-up winkels of pak een terrasje bij een van de vele cafés. Op het plein voor het marktgebouw – het Piazza – staan altijd straatartiesten die hun kunstjes showen aan de toegestroomde toeristen.
De geschiedenis van Covent Garden gaat al terug tot 1630, toen hier het eerste plein van heel Engeland werd aangelegd. In 1904 verrees het neoklassieke marktgebouw waar handelaren jarenlang groente en fruit verkochten. Vandaar de naam Apple Market die je nog steeds terugziet in het gebouw. Van dinsdag tot en met zondag kun je hier nu terecht voor ambachtelijk handwerk, sieraden, schilderijen en snuisterijen. Elke maandag kun je op jacht naar antiek en verzamelobjecten.
Verdeeld over drie verdiepingen en verschillende passages zijn nog talrijke hedendaagse winkels te vinden van de luxere soort. Denk aan horloges van Tudor, macarons van Laduree, juwelen van Tiffany en gadgets in The Apple Store. Aan de oostkant van het marktgebouw vind je de East Colonnade Market die elke dag geopend is. Hier kun je bij kraampjes onder meer terecht voor handgemaakte zeep, zoete lekkernijen, kinderkleding en huishoudelijke artikelen. Website: www.coventgarden.london
Tate Modern
Tate Modern is het eigentijdse zusje van Tate Britain, en niet zomaar één! Dit museum heeft een van de meest sublieme collecties moderne kunst ter wereld, van 1900 tot het heden. De verzameling omvat schilderijen, sculpturen en installaties van vooraanstaande kunstenaars als Pablo Picasso, Henri Matisse, Wassily Kandinsky, Andy Warhol en Roy Lichtenstein.
Je ziet er een compleet blauw schilderij van Yves Klein, maar ook het iconische urinoir The Fountain dat Marcel Duchamp bedacht in 1917. Het kunstmuseum is in 2000 geopend in een voormalige elektriciteitscentrale uit de jaren ’50, met een opvallende schoorsteen van 99 meter hoog. De architect was Sir Giles Gilbert Scott, die ook de bekende rode telefooncellen ontwierp die jarenlang het Britse straatbeeld bepaalden.
Een van de ruimtes in het museum is de enorme Turbine Hall, met een hoogte van 35 meter. Vroeger stonden hier generatoren, nu biedt deze ruimte plaats aan gigantische kunstinstallaties. In 2017 kreeg Tate Modern een hoekige uitbreiding: het Switch House. Vanaf het terras op de bovenste verdieping heb je een panoramisch uitzicht over de skyline van Londen. Dit terras is gratis te bezoeken, net als het museum zelf. Alleen voor speciale exposities moet je een kaartje kopen. Adres: Bankside, London SE1 9TG, Verenigd Koninkrijk. Website: www.tate.org.uk
Hyde Park
Als een grote groene vlek midden in Londen ligt Hyde Park, een van de beroemdste stadsparken ter wereld. Dit rechthoekige park, drie keer zo groot als het Amsterdamse Vondelpark, is dé plek waar Londenaren naartoe komen voor ontspanning, een picknick, een wandeling, een rondje hardlopen of het uitlaten van de hond. Of gewoon om de schaduw op te zoeken en een boek te lezen onder een van de 4000 bomen.
Elk seizoen is er van alles te beleven. In de zomer zijn er concerten, en van half november tot half januari kun je er terecht voor Hyde Park Winter Wonderland (www.hydeparkwinterwonderland.com) met een ijsbaan, attracties en ijssculpturen. Vanaf het einde van de lente kun je de rozen in bloei zijn in de Rose Garden.
Hyde Park strekt zich uit van Kensington Palace naar Buckingham Palace en was ooit een koninklijk park. Koning Henry VIII had het gebied in 1536 geconfisqueerd om er een jachtterrein van te maken. Al in de 17e eeuw ging het park open voor publiek, maar de koninklijke bemoeienis bleef. Zo besloot koningin Caroline in 1730 tot de aanleg van het meer The Serpentine. Van april tot oktober kun je hier een waterfiets of roeiboot huren en over het meer varen.
In de noordoostelijke hoek van Hyde Park bevindt zich Speakers’ Corner, waar iedereen zijn zegje kan doen. Historische figuren als Karl Marx en Vladimir Lenin hebben er op een zeepkist gestaan. Ook is er geen gebrek aan monumenten en standbeelden. Altijd veel belangstelling trekt de Diana Memorial Fountain, in 2004 onthuld ter nagedachtenis aan de verongelukte prinses Diana. Je mag pootjebaden in deze granieten fontein. Website: www.royalparks.org.uk
Warner Bros. Studio
Als Harry Potter-fan mag een bezoek aan de Warner Bros. Studio niet ontbreken als je in Londen bent. In deze enorme filmstudio even buiten de stad werden van 2000 tot 2010 alle acht films opgenomen van de beroemde reeks. Na de laatste film werd de studio omgebouwd tot een attractie waar je in de voetsporen kunt treden van Harry Potter en zijn vrienden.
Je krijgt een kijkje achter de schermen met originele kostuums, authentieke rekwisieten en de oorspronkelijke filmsets die nog allemaal bewaard zijn gebleven. Zo kun je een kijkje nemen in The Great Hall van de tovenaarschool Zweinstein, de spectaculaire grote zaal waar 400 studenten aten en waar belangrijke ceremonies plaatsvonden. Stap aan boord van de Hogwarts Express op perron 9 ¾ en bekijk de magische planten in de kas waar de studenten hun lessen kruidenkunde kregen van professor Sprout.
Je ontdekt meer over special effects en er zijn regelmatig wisselende tentoonstellingen. De Warner Bros. Studio Tour is een interactieve ervaring die je helemaal onderdompelt in de magische wereld van Harry Potter. De filmstudio ligt in Leavesden ten noordwesten van Londen. Je kunt de trein nemen van station London Euston naar Watford Junction (20 minuten) en daar overstappen op een shuttlebus (15 minuten).
Nog makkelijker is het om een Harry Potter-tour te boeken waarbij het vervoer vanuit Londen is inbegrepen. Adres: Studio Tour Dr, Leavesden, Watford WD25 7LR, Verenigd Koninkrijk. Website: www.wbstudiotour.co.uk
Boek hier een Harry Potter-tour vanuit Londen
National Gallery
De National Gallery beheert de nationale collectie West-Europese schilderijen van het Verenigd Koninkrijk. De zalen hangen vol met schilderijen van de bekendste Europese meesters uit Frankrijk, Italië, Nederland, Vlaanderen en Spanje. Hier zie je onder meer kunstwerken van Leonardo da Vinci, Titiaan, Jan van Eyck, Claude Monet en Diego Velazquez.
Het museum heeft ook wat beroemde schilderijen van Nederlandse meesters in huis, zoals Zonnebloemen van Vincent van Gogh en Staande virginaalspeelster van Johannes Vermeer. Alle periodes in de Europese schilderkunst komen voorbij, van de middeleeuwen en de renaissance tot de tijd van de Franse impressionisten.
Het museum is al opgericht in 1824 nadat de Britse regering 38 schilderijen had gekocht uit de nalatenschap van een koopman. Inmiddels bestaat de hele verzameling uit ruim 2300 werken die je in 66 zalen kunt bewonderen – qua oppervlakte evenveel als zes voetbalvelden. Het mooie is dat je deze magnifieke kunstcollectie gratis kunt bekijken. Voor sommige tijdelijke exposities moet je wel een kaartje kopen. Adres: Trafalgar Square, London WC2N 5DN, Verenigd Koninkrijk. Website: www.nationalgallery.org.uk
Camden Market
Ben je op zoek naar vintage kleding, retro woonaccessoires of bijzondere verzamelitems? Breng dan zeker een bezoek aan Camden Market, de grootste markt van Londen. Dit zijn eigenlijk zes markten bij elkaar met meer dan 1000 kraampjes en winkeltjes waar je van alles kunt krijgen. Van bijzondere mode en creatieve sieraden tot trendy snuisterijen en handgemaakte accessoires: je vindt het hier!
Camden Market is in 1974 ontstaan in een vervallen industriegebied en rangeerterrein in het noorden van Londen. Hier stonden eerst distilleerderijen en pakhuizen voor de productie van gin. Zo’n zestien handelaren die op zoek waren naar een alternatieve locatie, besloten hier toen antiek, sieraden en kunst te verkopen. Nu is het uitgegroeid tot een immens populair winkelgebied waar je ook heel wat kunt doen.
Er zijn ruim honderd eetstalletjes waar de hele wereldkeuken te vinden is, van Indiaas streetfood en pannenkoeken tot burgers van 100 procent Wagyu-rundvlees. En de Camden Market staat bekend om de levendige muziekscene die een voedingsbodem vormde voor pop en rock.
In muziekzalen als Dingwalls (www.dingwalls.com) en Roundhouse (www.roundhouse.org.uk) beleefden wereldsterren als Blondie, Coldplay en REM hun doorbraak. Zangeres Amy Winehouse werkte als tiener bij een van de kraampjes en heeft nu een standbeeld op Chalk Farm Road. Camden Market is zeven dagen per week geopend. Website: www.camdenmarket.com
Boek hier een wandeltour over Camden Market
Kew Gardens
Je bent zo een dag zoet in de Kew Royal Botanic Gardens, een van de oudste en grootste botanische tuinen ter wereld. In 1759 begon de aanleg van deze enorme landschapstuin in het westen van Londen en sindsdien zijn hier 50.000 planten, bomen, bloemen en struiken uit alle delen van de wereld verzameld.
Ontdek de verschillende kassen, zoals het iconische Palm House uit 1844. Architecten uit de scheepsbouw hebben het ontworpen, waardoor het lijkt op een omgekeerde scheepsromp. In de kas loop je door een nagebootst regenwoud met allerlei tropische planten. Extra speciaal: de oudste potplant ter wereld is hier te vinden! Dit is een enorme palmvaren uit 1775.
Bezoek het Waterlily House met zijn gigantische waterlelies en geniet van een panoramisch uitzicht over de tuin vanaf de 18 meter hoge Treetop Walkway, een loopbrug die boven het gebladerte van de bomen uitsteekt. Een nog weidser uitzicht over Londen staat je te wachten na een beklimming van de 253 treden van de kleurrijke pagode.
Het oudste gebouw in de tuin is het roodkleurige Kew Palace uit de 17e eeuw, ooit gebouwd als zomerverblijf voor koning George III. Dit is het kleinste koninklijk paleis van het Verenigd Koninkrijk. De Kew Gardens zijn zo bijzonder, dat Unesco deze botanische tuin in 2003 een plek gaf op de Werelderfgoedlijst. Adres: Kew, Richmond, London, TW9 3AE, Verenigd Koninkrijk. Website: www.kew.org
➽ Boek hier je entreetickets voor de Kew Gardens in Londen
Hampton Court Palace
Sommige bezienswaardigheden liggen wat verder weg, maar zijn zeker een bezoek waard als je in Londen bent. Overweeg dan ook een trip naar Hampton Court Palace aan de zuidwestelijke rand van de stad. Het is een fascinerend paleis dat bijna 200 jaar het centrum was van het Engelse hofleven en de politiek. De meest beruchte bewoner was koning Henry III (1491-1547) . Hij heeft zes echtgenotes gehad, waarvan hij er twee liet onthoofden vanwege overspel.
In het paleis kun je ruimtes bewonderen die belangrijk waren voor de vorst. The Great Hall is de grootste zaal van het paleis, met een enorm houten dak en zeldzame Vlaamse wandtapijten. Huiver in The Haunted Gallery, waar de geest zou rondwaren van Catherine Howard (zijn vijfde vrouw). Zij werd geëxecuteerd in de Tower of London nadat ze was vreemdgegaan. Andere hoogtepunten zijn de Tudor-keukens en de Royal Tennis Court, de oudste tennisbaan ter wereld. Je bereikt het paleis in 35 minuten met de trein vanaf Waterloo Station. Adres: Hampton Ct Way, Molesey, East Molesey KT8 9AU, Verenigd Koninkrijk. Website: www.hrp.org.uk
Apsley House
Apsley House is een statig Gregoriaans herenhuis op een van de mooiste locaties van Londen, op de hoek van Hyde Park. Ooit had dit het beste adres in de Britse hoofdstad: Number 1, London. Het huis is gebouwd in 1770 en kwam in 1817 in handen van Sir Arthur Wellesley, de 1e Hertog van Wellington. De ‘IJzeren Hertog’, zoals zijn bijnaam luidde, maakte zich onsterfelijk door de overwinning in Waterloo in 1815.
Nog altijd is Apsley House in het bezit van zijn nazaten, maar die hebben het huis wel opengesteld voor het publiek. Hier zie je de schitterend ingerichte zalen vol zilver, porselein, sculpturen en schilderijen. De kunstcollectie behoort tot de mooiste van Londen, waaronder ook oude Vlaamse en Nederlandse meesters als Jan Steen en Jan Brueghel I. Bijzonder is een kolossaal standbeeld van Napoleon. De Franse keizer had het besteld, maar vond het te lelijk omdat hij ‘te atletisch’ was afgebeeld. Adres: 149 Piccadilly, London W1J 7NT, Verenigd Koninkrijk. Website: www.wellingtoncollection.co.uk
Fan Museum
Het Fan Museum is zo’n instituut in Londen waar je snel idolaat van kunt worden. Dit is namelijk het enige museum ter wereld dat exclusief gewijd is aan de fan, oftewel de waaier waarmee je jezelf of anderen wat koelte kunt toewuiven. Het Fan Museum heeft de grootste collectie waaiers ter wereld: 5000 stuks.
Ze komen uit alle uithoeken en de oudste dateert zelfs uit de 11e eeuw. In de verzameling zitten waaiers die geschilderd zijn door vooraanstaande kunstenaars. Een van de hoogtepunten is een exemplaar dat Paul Gauguin beschilderde op het eiland Martinique. Je ziet er waaiers die gemaakt zijn van ivoor, bamboe of veren. Het museum is gevestigd in twee monumentale gebouwen uit 1720 in de wijk Greenwich. ► Lees hier meer over het Fan Museum
Handige tips voor je trip naar Londen
Voor het laatst bijgewerkt op 15 december 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Londen, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/sedmak; Shutterstock.com; Wereldreizigersclub; Pixabay/Skitterphoto; Pixabay/waldomiguez; Pixabay/celinedbt.