Booking Zwitserland

Reizen met de auto naar Zwitserland

Reizen met de auto naar ZwitserlandZwitserland heeft een uitstekend netwerk van wegen, wat het autorijden in het land relatief gemakkelijk maakt. Ondanks de vele bergen zijn de meeste plaatsen met de auto bereikbaar. Sommige dorpen en gebieden zijn verboden voor auto’s of kunnen alleen per trein of kabelbaan worden bereikt.

Vanuit Nederland kun je in één dag naar Zwitserland rijden, vooral als je naar een van de noordelijk gelegen regio’s gaat. De afstand van Amsterdam naar Zürich is 822 kilometer, ongeveer 7½ uur rijden. De snelste route is om via Duitsland te rijden over de Bundesautobahn 3 (A3). In Zwitserland passeer je net over de grens Basel.

Ontdek de bergen en meren van Zwitserland met je eigen auto
Een bijzondere autovakantie in Zwitserland boek je snel bij TUI.nl

Ga je bijvoorbeeld naar Genève, dan kun je beter via Luxemburg en Frankrijk rijden. De afstand van Amsterdam naar Genève is 980 kilometer, een autorit van ongeveer 9 uur.

Vignet voor autorijden in Zwitserland

Voor het rijden over de snelwegen in Zwitserland is een vignet verplicht. Dat geldt niet alleen voor auto’s, maar ook voor vrachtwagens en motors. Voor een caravan of aanhangwagen moet je een tweede vignet kopen. Het is een sticker die je aan de binnenkant van je voorruit moet plakken. Het is moet goed bevestigd zitten. Heb je de sticker bijvoorbeeld los op het dashboard liggen, dan riskeer je een boete. Maak je alleen gebruik van lokale wegen, dan heb je geen vignet nodig.

Zwitserland tolvignet

Huurauto’s in Zwitserland hebben standaard al een vignet achter de voorruit. De sticker is geldig voor een kalenderjaar, ongeacht het moment waarop je het koopt. De geldigheid loopt van 1 december voorafgaand aan het kalenderjaar, tot 31 januari na het kalenderjaar. Een totale periode dus van 14 maanden.

Het vignet kun je kopen bij de grens, online en in Zwitserland bij benzinestations, postkantoren en garages. Om oponthoud aan de grens te voorkomen, is het handig de sticker voor je vakantie via internet te bestellen. Bij de ANWB kun je eenvoudig een vignet bestellen die verplicht is voor je autovakantie naar Zwitserland. Bij de grens kun je zo via de fast lane Zwitserland binnen rijden. Heb je geen vignet, dan heb je vooral in de zomer te maken met lange wachttijden aan de grens.

Ga je met de auto op vakantie naar Zwitserland?
Bestel hier online je vignet voor Zwitserland bij de ANWB

Tolwegen in Zwitserland

In Zwitserland hoef je voor snelwegen en tunnels geen tol te betalen, als je eenmaal in het bezit bent van een vignet. Een uitzondering is de Grote Sint Bernardtunnel, op de E27 op de grens van Zwitserland en Italië. Deze 5798 meter lange tunnel is geopend in 1964 en is de eerste autotunnel in de Alpen.

De Grote Sint Bernardtunnel is in principe 365 dagen per jaar open, maar kan soms gesloten zijn in verband met grote hoeveelheden sneeuwval. De tol voor de tunnel is overigens niet goedkoop: € 27,80 voor auto’s in 2022. Voor motorrijders is het wat goedkoper, met een caravan of camper ben je nog duurder uit. Je kunt de tol betalen met contant geld, een bankpas of een creditcard. Voor informatie over de laatste tarieven en de weersomstandigheden kun je kijken op de officiële website: www.letunnel.com

Autorijden in de winter in Zwitserland

In de winter zijn sneeuwbanden en sneeuwkettingen in het algemeen niet verplicht. Ga je in de winter autorijden in Zwitserland, dan is het echter sterk aan te raden om winter- of sneeuwbanden te gebruiken op je auto. Het is niet toegestaan ander verkeer te hinderen omdat jij hebt verzuimd je auto geschikt te maken voor het rijden in winterse omstandigheden. Je riskeert dan een boete. Enkele kleinere besneeuwde wegen zijn in de winter alleen met sneeuwkettingen begaanbaar.

Zwitserland autorijden sneeuw

Voor het rijden in de bergen in Zwitserland moet je goed met je auto overweg kunnen. Enige jaren ervaring met autorijden is eigenlijk wel noodzakelijk om die haarspeldbocht of bergpas te kunnen nemen. Zorg dat je een volle benzinetank hebt, want hoog in de bergen zijn geen tankstations en je wilt niet aan de rand van een ravijn opeens zonder benzine komen te zitten. Ook een goede werking van de remmen is essentieel. Ga je veel autorijden in de bergen, overweeg je auto dan nog even langs de garage te rijden voor een controlebeurt.

Ga je met je auto op wintersportvakantie naar Zwitserland?
Bekijk hier de collectie sneeuwkettingen bij de ANWB

In de winter zijn bergpassen vaak gesloten bij hevige sneeuwval. Daar zijn geen vaste periodes voor, omdat de hoeveelheid sneeuw bepaalt of een pas dicht gaat of niet. Sommige Zwitserse bergpassen blijven zelfs dicht tot juni of juli, nadat de sneeuw voldoende is gesmolten om de weg weer begaanbaar te maken. Voor een overzicht van bergpassen die open zijn, kun je kijken op de website Alpenpässe: www.alpen-paesse.ch

Verkeersregels in Zwitserland

Naast het verplichte vignet vind je hier de belangrijkste verkeersregels voor het autorijden in Zwitserland. Het is raadzaam je aan de regels te houden, omdat je anders een fikse boete riskeert.

Automobilisten moeten ook overdag de lampen van hun auto aan hebben. De maximumsnelheid op snelwegen is 120 kilometer per uur. Op hoofdwegen is de maximale snelheid 100 kilometer per uur. Op andere wegen buiten de bebouwde kom is dat 80 kilometer per uur en binnen steden is de maximumsnelheid 50 kilometer per uur. Verkeer van rechts en op rotondes heeft voorrang (ook fietsers).

Reizen auto Zwitserland

Autorijden in Zwitserland is verboden met een alcoholpromillage vanaf 0,5 promille (ongeveer één glas voor een vrouw, twee glazen voor een man). Het is met de kronkelende wegen door de bergen beter om helemaal niet te drinken. Automobilisten wordt aangeraden hun motor uit te zetten bij het wachten voor stoplichten en spoorwegovergangen. Soms is het zelfs verplicht.

Verplicht meenemen in de auto

Een gevarendriehoek is verplicht en moet je bij de hand hebben bij pech of een ongeval. Je moet deze niet opbergen in de kofferbak. Bij pech moet je de gevarendriehoek minstens 50 meter achter de auto plaatsen.

Automobilisten worden verder aangeraden een autoblusser, een reflecterend vest, een verbanddoos en een setje reservelampen in de auto te hebben. Het is verboden navigatieapparatuur in je auto te hebben waarmee je flitsers en snelheidscontroles kunt traceren.

Zorg dat je alles bij je hebt voor autorijden in Zwitserland
► Ga goed voorbereid op pad met een gevarendriehoek, een verbanddoos, een setje reservelampen en een reflecterend veiligheidshesje als je met je eigen auto naar Zwitserland op vakantie gaat. Klik op de links om ze alvast te bestellen bij Bol.com

Tanken in Zwitserland

Loodvrije benzine, diesel en LPG zijn overal in Zwitserland goed verkrijgbaar. Het land heeft meer dan 3300 tankstations, de meeste per hoofd van de bevolking dan in enig ander Europees land. Bekende Zwitserse tankstations zijn Agrola (www.agrola.ch), Migrol en Oel-Pool (www.oel-pool.com). Van de internationale ketens zijn BP en Avia goed vertegenwoordigd.

Langs normale wegen zijn benzinestations doorgaans geopend van 06.00 of 07.00 uur tot 20.00 uur. Kleinere stations sluiten vaak om 18.00 uur, met automatische pompen buiten sluitingstijd. Sommige tankstations langs snelwegen zijn 24 uur per dag geopend. De goedkoopste benzine krijg je bij tankautomaten en tankstations in dunbevolkte gebieden. De brandstofprijzen in Zwitserland liggen lager dan in buurlanden Duitsland en Frankrijk door de lagere accijns. Het loont dus de moeite voor de grens nog even bij te vullen als je met de auto naar Zwitserland gaat reizen.

De naam van brandstof kan vermeld staan in één van de drie officiële talen van Zwitserland (Duits, Frans of Italiaans), afhankelijk van de regio:

  • Loodvrije Euro 95: Bleifrei 95, Sans Plomb 95 of Senza Piombo 95
  • Superplus 98: Bleifrei 98, Sans Plomb 98 of Senza Piombo 98
  • Diesel: Diesel, Gazole, Gasoil, Gasolio of Carburante Diesel
  • LPG: Autogas Flüssiggas, LPG of GPL

Lees hieronder verder voor nog meer reisinspiratie voor je vakantie in Zwitserland:

Vakantie in Zürich

Zürich vakantie
Zürich is de grootste en machtigste stad van Zwitserland. Velen denken bij Zürich aan een steriele bankenstad, maar niets is minder waar. Het is inderdaad de financiële motor van Zwitserland, maar als je de aandelenkoersen achter je laat zie je een trendbewuste stad. ► Lees hier onze tips voor een vakantie in Zürich

Vakantie in Bern

Bern vakantie
Bern is de hoofdstad van Zwitserland en misschien wel de meest onderschatte stad van het land. Voor een vakantie in Bern klappen mensen wat minder snel hun handen op elkaar, maar dat is onterecht! ► Lees hier onze tips voor een vakantie in Bern

Vakantie in Basel

Basel is de culturele hoofdstad van Zwitserland, waar je helemaal los kunt gaan op kunst, musea, dans en opera. Basel heeft alleen al meer dan 40 musea en zo’n 25 theaters, maar is ook beroemd om zijn carnaval en farmaceutische reuzen. Lees hier meer over een vakantie in Basel

Voor het laatst bijgewerkt op 8 april 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen met de auto naar Zwitserland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Migel/Shutterstock.com; BrunoK1/Shutterstock.com; Nella/Shutterstock.com; Michal Ludwiczak/Shutterstock.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *