Wat te doen in St. Moritz, Zwitserland: 10 tips!
St. Moritz is de winterspeeltuin van de rijken en aristocraten, een glamoureus bergdorp in het zuidoosten van Zwitserland waar je meer bontjassen ziet dan in enige andere stad in de wereld. Filmsterren, koningen, presidenten en legioenen ‘oud geld’ komen al jaren naar St. Moritz om de latten onder te binden en te feesten in intieme clubs. Het is een chique en elegant dorp waar je je met een vette bankrekening kunt mengen tussen de internationale jetset, maar St. Moritz is ook een prachtig gelegen skioord waar van alles is te doen en te zien.
St. Moritz (Sankt Moritz) ligt uitgestrekt over een zonnige berghelling in de 80 kilometer lange Engadin-vallei, op een hoogte van zo’n 1800 meter. Het is een van de hoogst bewoonde valleien van Europa. Omringd door een spectaculair berglandschap van 3000 meter hoge Alpentoppen is het een van de beste wintersportbestemmingen ter wereld. Van Kerstmis tot en met april zijn de skimogelijkheden hier geweldig. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat de wintersportvakantie hier in de 19e eeuw is uitgevonden. St. Moritz was twee keer gastheer van de Olympische Winterspelen, in 1928 en 1948.
► Reserveer hier online een hotel of appartement in St. Moritz
In de zomer kun je er wandelen, fietsen en watersporten in het spiegelende Meer van St. Moritz. Je kunt er musea bezoeken en een kabelbaan nemen naar bergtoppen om van schilderachtige uitzichten te genieten. Met restaurants van wereldklasse is uit eten een feest, en ontspannen kan in weldadige spa’s. Het is geen exclusief terrein van gefortuneerden en beroemdheden, iedereen is welkom en ook met minder budget kun je uit de voeten in St. Moritz. Wil je op vakantie naar dit volmaakte en kosmopolitische bergdorp? Hier vind je 10 tips wat te doen in St. Moritz!
Skiën in St. Moritz
Er is haast geen betere plek denkbaar voor een wintersportvakantie dan St. Moritz, een van de beste skigebieden ter wereld. Het wintertoerisme is hier zelfs uitgevonden in 1864, toen een hoteleigenaar besloot de eerste skipistes aan te leggen om Britse toeristen te lokken. De bergen rond St. Moritz bieden tegenwoordig dan ook volop mogelijkheden om te skiën en te snowboarden, met meer dan 300 kilometer aan skipistes en bijna 50 gondels en andere skiliften die wintersporters naar elke hoogte brengen.
Rondom St. Moritz liggen vier skigebieden: Corviglia, Corvatsch, Diavolezza-Lagalb en Zuoz. Door de hoge ligging, soms tot meer dan 3000 meter, ben je het hele wintersportseizoen verzekerd van een goede laag sneeuw. Corviglia en Corvatsch zijn de meest toegankelijke gebieden, het dichtst bij het dorp. Hier hebben beginners een aantal goede opties om het skiën onder de knie te krijgen. Met zijn talrijke zorgvuldig geprepareerde blauwe skipistes is Corviglia ook aantrekkelijk voor gezinnen met kinderen. Op vrijdagavond blijft de langste verlichte skipiste van Zwitserland bij Corvatsch open tot 02.00 uur.
Piz Nair
Maak een uitstapje naar Piz Nair, de 3057 meter hoge ‘huisberg’ iets ten noorden van St. Moritz. Op de top heb je een prachtig 360° uitzicht over de hele Engadin-vallei en de bergen en meren van de Bernina-bergketen. Er is een panoramisch restaurant om te ontspannen en in de zomer kun je er wandelingen maken. In de winter biedt deze top fantastische skipistes. Op deze berg vond in 1948 het onderdeel alpineskiën plaats tijdens de Olympische Winterspelen en nog steeds worden er regelmatig belangrijke skiwedstrijden gehouden. Om de bergtop te bereiken, neem je eerst een kabelbaan van het centrum van St. Moritz naar Corviglia (2486 meter), om vervolgens een kabelbaan naar Piz Nair nemen.
Meer van St. Moritz
Het is misschien niet heel groot vergeleken met sommige andere meren in Zwitserland, maar het Meer van St. Moritz (St. Moritzersee) is de ideale plek om te genieten van het omringende Alpenlandschap. In zo’n 2 uur maak je een wandeling (5 kilometer) rond dit mooie meer, dat door de veranderende stand van de zon elk uur een andere blauwe kleur heeft.
Als je wat actiefs wilt doen, kun je kajakken of suppen of een verfrissende duik nemen in het meer (alleen aan te raden in de zomer!). In de winter is het meer bevroren en kun je schaatsen huren voor een rondje over het spiegelgladde ijs. Ben je in februari in St. Moritz? Dan kun je getuigen zijn van de paardenraces die sinds 1907 op het bevroren meer plaatsvinden. Kijk voor de exacte data op de website van de White Turf Racing Association: www.whiteturf.ch
Segantini Museum
Een van de beroemdste kunstenaars van Zwitserland is de 19e-eeuwse landschapsschilder Giovanni Segantini, die de laatste vijf jaar van zijn leven in St. Moritz woonde en hier ook stierf in 1899. Als voorloper van het modernisme wordt hij in hetzelfde rijtje geschaard als beroemdheden als Van Gogh, Gauguin, Cezanne en Munch.
Al in 1908 openden de deuren van het Segantini Museum, met de grootstste collectie van de kunstenaar ter wereld. Je ziet hier onder meer een grote verzameling Alpenlandschappen die hij schilderde in St. Moritz en het bergdal Engadin. Het museum bevindt zich in een opvallend gebouw met een ronde koepel, gemodelleerd naar een paviljoen dat Segantini voor de Wereldtentoonstelling van Parijs in 1900 had ontworpen. Adres: Via Somplaz 30, 7500 St. Moritz, Zwitserland. Website: www.segantini-museum.ch
De scheve toren van St. Moritz
Je hoeft niet per se naar Pisa om een scheve toren te zien, want ook St. Moritz heeft een bouwwerk dat angstvallig naar één kant overhelt. De scheve toren van St. Moritz is al sinds de 12e eeuw het belangrijkste herkenningspunt van het skidorp. De 33 meter hoge toren hoorde oorspronkelijk bij de Sint-Mauritiuskerk, maar die is in 1890 afgebroken. Met een helling van 5,5 procent staat de toren zelfs schever dan de beroemde toren van het Italiaanse Pisa. Elk jaar moet het bouwwerk een stukje rechtop worden gezet omdat de grond niet stabiel is. Ook zijn de klokken verwijderd om de zwaarte wat te verminderen, maar dat mocht niet baten. Adres: Via Maistra 29, 7500 St Moritz, Zwitserland.
Oudste bobsleebaan ter wereld
Voor een ongekende adrenalinekick kun je een spannend ritje maken in de Olympia Bob Run, de oudste bobsleebaan ter wereld. De baan is in 1904 gebouwd voor Britse toeristen die massaal naar St. Moritz kwamen voor hun wintersportvakantie, maar het is ook een degelijke wedstrijdbaan. Tijdens de Olympische Winterspelen van 1928 en 1948 werden hier de bobsleewedstrijden gehouden.
Extra bijzonder is dat dit ook de enige natuurlijke bobsleebaan ter wereld is. De 1,7 kilometer lange baan is alleen gemaakt met water en sneeuw, en mankracht natuurlijk. Iedereen kan zich aanmelden voor een ritje over het parcours, waarbij je mogelijk een snelheid bereikt van 130 kilometer per uur. Je zit in een racebobslee voor vier personen, waarbij de piloot en zijn assistent de touwtjes in handen hebben. Na zo’n 75 seconden is deze adrenalinestoot weer voorbij. Adres: Plazza Gunter Sachs, Via Maistra 54, 7500 St. Moritz, Zwitserland. Website: www.olympia-bobrun.ch
Muottas Muragl
Een ritje met een kabelbaan van 20 minuten brengt je naar het 2454 meter hoge uitkijkpunt Muottas Muragl, waar je misschien wel het mooiste uitzicht hebt over St. Moritz en omgeving. Je kunt hier ontspannen turen naar de meren die verspreid liggen in het Oberengadin-dal, omlijst door de toppen en gletsjers van het Bernina-massief. Kinderen kunnen ravotten in een speeltuin en er zijn wandelpaden als je dichter bij de natuur wilt komen.
In de winter kun je sneeuwschoenwandelen uitproberen of een afdaling maken in de snelste rodelbaan van Zwitserland. In de 4,2 kilometer lange baan zoef je 718 meter naar beneden, via enkele huiveringwekkende haarspeldbochten. Het hele jaar door kun je er eten en drinken in een elegant restaurant. Voor het ervaren van de zonsondergang is het aan te raden een tafeltje te reserveren. Mocht je er geen genoeg van krijgen, dan kun je ook nog overnachten in Romantik Hotel Muottas Muragl. Website: www.mountains.ch
Engadiner Museum
Het Engadiner Museum geeft een huiselijk inkijkje in het alpine leven van de inwoners van de Engadin-vallei, van de 15e tot de 19e eeuw. In 21 zalen dwaal je hier door historische interieurs, ingericht met antieke meubels, serviezen, kostbare sieraden, rijk geborduurd textiel, zeldzame wandklokken, houtsnijwerk en alledaagse voorwerpen. Het meest kostbare object is een dwarsfluit uit 1695.
Ook is er een expositie over het Reto-Romaans, de officiële vierde taal van Zwitserland die alleen in Engadin wordt gesproken. Het is een leuk museum waar je ziet hoe het leven er in St. Moritz aan toeging in een heel ander tijdperk. Ook leuk als je wat wilt doen op een regenachtige dag. Adres: Via dal Bagn 39, 7500 St. Moritz, Zwitserland. Website: www.museum-engiadinais.ch
Reis met de Glacier Express
Een dingetje voor de bucketlist is een reis met de Glacier Express, bijgenaamd ‘de langzaamste sneltrein ter wereld’. Het is absoluut een van de mooiste treinreizen die je je kunt voorstellen. De trein rijdt in 7½ uur van het chique bergdorp Zermatt naar St. Moritz door ongerepte berglandschappen, diepe kloven, schilderachtige Heidi-dorpjes en afgelegen groene valleien. Je rijdt door 91 tunnels en over 291 bruggen, waarbij je kunt genieten van de mooiste uitzichten van Zwitserland. Voor het beste zicht en de meest geweldige Instagram-kiekjes boek je een stoel in het panoramarijtuig. Website: www.glacierexpress.ch
Relax met een wellness behandeling
Wat is er een aangenamer na een dag skiën, wandelen of frisse berglucht opsnuiven? Juist: een wellness behandeling! Toevallig ben je in St. Moritz hiervoor op het goede adres, want het ski-dorp bezit minerale bronnen die al eeuwenlang bekend zijn om hun geneeskrachtige werking. Reeds in de middeleeuwen stond St. Moritz bekend als kuuroord, lang voordat wintersporters hier de dienst uitmaakten.
Het bergdorp heeft enkele aangename spa’s en wellness centra om energie te tanken of je dagelijkse zorgen weg te nemen, met Ovaverva (www.ovaverva.ch) als een van de bekendste. Hier kun je therapeutisch baden in een verschillende zwembaden, waaronder een buitenbad met massagestralen van 34 °C. Ook kun je er terecht voor spa’s, sauna’s, stoombaden en verkwikkende massages, desnoods met uitzicht op de Alpen. Vlakbij dit wellnesscentrum vind je Forum Paracelsus, een klein museum over de duizenden jaren oude badcultuur in St. Moritz. Een drinkfonteintje nodigt uit om het heilzame water te proeven.
Wat te doen in St. Moritz: praktische tips
Overnachten in St. Moritz
Wees bereid de portemonnee te trekken als je in St. Moritz gaat overnachten: accommodatie is hier peperduur. Het ski-dorp heeft alleen al zeven 5-sterrenhotels, en dat is best veel voor deze relatief kleine plaats. Je krijgt er wel wat voor terug, want het zijn poepchic en weelderige hotels waar je je kunt wanen in de grandeur van weleer. Naast de vele 4- en 5-sterrenhotels heeft St. Moritz overigens ook middenklasse hotels, pensions en hostels waar je veel goedkoper uit bent. Als alternatief kun je ook een betaalbaar appartement huren in het nabijgelegen Celerina, dat tot hetzelfde skigebied behoort.
► Reserveer hier een hotel of appartement in St. Moritz, tegen de laagste prijzen
Mocht je het kunnen veroorloven, boek dan een kamer in het Badrutt’s Palace Hotel. Dit legendarische 5-sterrenhotel is sinds de opening in 1896 dé plek voor beroemdheden om te zien en gezien te worden, met gasten als Charlie Chaplin, Alfred Hitchcock en Audrey Hepburn. Het is nog steeds een van de beste hotels van Zwitserland, dat aanvoelt als een sprookjeskasteel waar al je wensen worden vervuld.
Alles draait hier nog om ouderwetse glamour, met traditionele meubels, een houten decor en 19e-eeuwse kunstwerken. Je kunt hier terecht in 157 kamers en suites, de een nog eleganter dan de ander. Er zijn maar liefst elf restaurants en bars, waaronder het King’s Social House, de oudste nachtclub van Zwitserland. Een ondergrondse tunnel leidt naar de spa met binnenzwembad en uitzicht op de Alpen. ► Boek een overnachting in Badrutt’s Palace Hotel vanaf € 457
Een andere befaamde plek om te verblijven, is het Kulm Hotel St. Moritz. Dit luxe 5-sterrenhotel heeft St. Moritz eigenlijk als skioord op de kaart gezet. Eind 19e eeuw organiseerde hoteleigenaar Johannes Badrutt verschillende wintersporten voor zijn Engelse gasten, waarna steeds meer Britten naar St. Moritz afreisden voor vertier in de sneeuw. Het Kulm Hotel noemt zichzelf dan ook de ‘geboorteplaats van de moderne wintersport’. Ook op andere manieren was Badrutt innovatief, want in 1879 werd hier het eerste elektrische licht van Zwitserland ontstoken. Het is trouwens dezelfde familie die ook aan de wieg stond van Badrutt’s Palace Hotel. ► Boek een overnachting in Kulm Hotel St. Moritz vanaf € 654
Eten en drinken in St. Moritz
Voor zoetekauwen is Conditorei Hanselmann (www.hanselmann.ch) een begrip in St. Moritz, een authentieke bakkerij en café die al sinds 1894 bestaat. De lekkerste chocolaatjes, praliné’s, gebakjes en taarten wedijveren hier om de aandacht in onberispelijk schone toonbanken. Hier kom je naartoe voor ontbijt, heerlijke koffie of het proeven van de lokale specialiteit, de originele Engadiner walnotentaart (Engadiner Nusstorte). De romige karamelvulling maakt deze lekkernij compleet.
Voor fijnproevers is St. Moritz een gastronomisch mekka, waar je in zo’n klein gebied ongelooflijk veel toprestaurants kunt vinden. Zo heeft het dorp twee restaurants met twee Michelin-sterren (Ecco en Igniv) en een restaurant met één Michelin-ster op zak (Da Vittorio).
Ook ‘s avonds is het tijd om met je creditcard te zwaaien, om je in de vele lounges, bars en clubs te mengen tussen de internationale jetset en VIPS te spotten. Zie maar eens binnen te komen in de besloten en wereldberoemde Dracula Club (www.dracs.ch), opgericht in de jaren zeventig. Deze club staat synoniem voor fabelachtige exclusieve feesten, met een strikte dresscode. Misschien kun je iets ritselen als je in het Kulm Hotel slaapt, want hier maakt het onderdeel van uit.
Reizen naar St. Moritz
St. Moritz ligt in het zuidoosten van Zwitserland, niet ver van de grens van Italië. Vanaf Amsterdam is het ongeveer 1000 kilometer rijden (ruim 11 uur). Je kunt via de Zwitserse stad Basel rijden, of via St. Gallen. Hou er rekening mee dat je voor de autosnelwegen in Zwitserland een tolvignet nodig hebt.
Met de trein reis je eerst naar Basel, er is een rechtstreekse verbinding vanaf Amsterdam CS. Vanaf Basel is het circa 5 uur met de trein naar St. Moritz, waarbij je overstapt in Landquart of Chur. De treinrit van Chur naar St. Moritz wordt uitgevoerd door de regionale spoorwegmaatschappij Rhätische Bahn: www.rhb.ch
De dichtstbijzijnde luchthaven is Flughafen Engadin (www.engadin-airport.ch) in Samedan, slechts 8 kilometer ten noordoosten van St. Moritz. Dit is het hoogst gelegen vliegveld van Europa, op 1707 meter. Er zijn geen reguliere vluchten naartoe, maar het wordt vooral gebruikt door helikopters, privéjets en luchttaxi’s.
Vanaf Amsterdam Schiphol kun je het beste vliegen naar Zürich en daar de trein nemen naar St. Moritz. De treinreis vanuit Zürich naar St. Moritz duurt 4 uur en 15 minuten, waarbij je moet overstappen in Landquart of Chur. KLM en Swiss Airlines vliegen meerdere keren per dag rechtstreeks van Schiphol naar Zürich, een vlucht van 1½ uur. Vliegtickets met KLM zijn te koop vanaf € 115. ► Boek hier een vliegticket met KLM naar Zürich
Voor meer informatie over wat te doen in St. Moritz kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: www.stmoritz.com
Nog meer handige tips voor je trip naar St. Moritz
Voor het laatst bijgewerkt op 26 maart 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in St. Moritz, Zwitserland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © SimonePolattini/Shutterstock.com; michelangeloop/Shutterstock.com; CHEN MIN CHUN/Shutterstock.com; Engadin St. Moritz Tourismus; Glacier Express; Pixabay.