Tips voor een vakantie in Frans-Guyana
Frans-Guyana: een introductie
Een vakantie in Frans-Guyana beleef je in de laatste Europese kolonie op het Zuid-Amerikaanse continent, een Frans overzees departement dat door de enorme geldstromen uit het moederland liever nog even wacht met het uitroepen van de onafhankelijkheid. Dit is het grootste Europese gebied buiten Europa, waar je met de euro kunt betalen en waar het welvaartsniveau het hoogste is van alle landen in Zuid-Amerika. Maar daarmee houdt de vergelijking met Europa wel op.
Het gebied tussen Suriname en Brazilië is een ruige wildernis dat voor zo’n 90 procent uit het Amazone-regenwoud bestaat. Frans-Guyana is een van de laatste ‘groene longen’ van onze planeet, een stukje puur natuur met schone lucht en loerende kaaimannen waar je wandelingen en kanotochten kunt maken. De dichte jungle werkt als een magneet voor eco-toeristen, die na een trip door het klamme oerwoud kunnen bijkomen aan de kust om reuzenschildpadden hun eieren te zien leggen. Ook als nerdy kun je vakantie vieren in Frans-Guyana, aangetrokken door het Guiana Space Centre waar Europese raketten en satellieten de lucht in worden geschoten. Vergeet niet een bezoek te brengen aan Duivelseiland, een berucht Frans gevangeniseiland dat door de roman Papillon wereldwijde faam verwierf.
► Reserveer online een hotel of appartement in Frans-Guyana
De hoofdstad Cayenne is een boeiende smeltkroes van culturen, met Franse immigranten, nazaten van Afrikaanse slaven, Braziliaanse gastarbeiders en Hmong-vluchtelingen die Laos voor Frans-Guyana hebben verruild. Het carnaval in januari en februari is de langstdurende ter wereld, waar de festivités in het Franse moederland mager bij afsteken. Ook het eten is er wat exotischer en pittiger – niet voor niks is cayennepeper naar de hoofdstad vernoemd. Frans-Guyana is een unieke vakantiebestemming die vooral op papier bij Frankrijk hoort, met brulapen en jaguars, oude inheemse dorpen en meer soorten bomen dan in heel Europa bij elkaar.
Frans-Guyana in een notendop
– Oppervlakte: 83.534 vierkante kilometer (twee keer zo groot als Nederland).
– Inwoneraantal: 294.071 (2021).
– Bevolkingsdichtheid: 4 inwoners per vierkante kilometer.
– Staatsvorm: Overzees departement van Frankrijk.
– Hoofdstad: Cayenne.
– Talen: Frans, Frans-Guyaans Creools, inheemse talen.
– Munteenheid: Euro.
– Gemiddeld jaarinkomen: € 16.230 (2016).
Informatie over visum Frans-Guyana
Inwoners van Nederland en België hebben geen visum nodig voor een vakantie in Frans-Guyana. Het is een van de drie overzeese departementen van Frankrijk in Zuid-Amerika en behoort officieel tot de Europese Unie. Wel dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat geldig is voor de duur van het verblijf en een vliegticket voor de terugreis of een vlucht naar een andere bestemming.
Een identiteitskaart is niet voldoende om naar het gebied te reizen. Ook dien je te beschikken over een vaccinatie tegen Gele Koorts. Je moet de prik minstens 10 dagen voor vertrek hebben gehad. Vergeet dus niet je vaccinatieboekje in je handbagage te stoppen. Zonder visum kun je maximaal 90 dagen in Frans-Guyana verblijven.
► Bestel hier alvast een lokale simkaart voor Frans-Guyana
Bezienswaardigheden in Frans-Guyana top-10
Frans-Guyana is een paradijs voor natuurliefhebbers, met dichte regenwouden, moerassen met kaaimannen en stranden met zeeschildpadden. Duik er in de koloniale geschiedenis, bezoek voormalige strafkampen en bekijk de lancering van raketten. Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Frans-Guyana
Reizen naar Frans-Guyana
Het vliegtuig is de snelste en makkelijkste manier om naar Frans-Guyana te reizen. Er zijn goede vliegverbindingen met het moederland Frankrijk, de buurlanden en het Caribisch gebied. Over land kun je Frans-Guyana binnenkomen vanuit Suriname als Brazilië. Lees hier alle tips over reizen naar Frans-Guyana
Hotels in Frans-Guyana
Frans-Guyana heeft een redelijk aanbod aan accommodatie. In totaal zijn er zo’n 40 hotels en resorts, voornamelijk met 2 of 3 sterren. In de jungle kun je overnachten in houten hutten of bungalows. Lees hier meer over hotels in Frans-Guyana
Communicatie in Frans-Guyana
Internationaal toegangsnummer: +594.
Alarmnummer noodgevallen: 112.
Alarmnummer ambulance: 15.
Alarmnummer politie: 17.
Alarmnummer brandweer: 18.
Tijdsverschil met Frans-Guyana
Tijdens onze winter is het in Frans-Guyana 4 uur vroeger dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd, van het laatste weekend van maart tot het laatste weekend van oktober, is het in Frans-Guyana 5 uur vroeger dan in Nederland.
Elektriciteit in Frans-Guyana
De elektriciteit in Frans-Guyana is 220 volt, met een frequentie van 50 Hertz. Het gebied gebruikt Europese stopcontacten die geschikt zijn voor stekkers met twee ronde pinnen, dus een wereldstekker is niet nodig.
Handige tips voor een vakantie in Frans-Guyana
Voor het laatst bijgewerkt op 11 januari 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Frans-Guyana, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/Siempreverde.