Reizen naar Suriname

Suriname reizenJe kunt per vliegtuig en over land naar Suriname reizen. De meeste mensen pakken het vliegtuig, want is dat de makkelijkste manier om naar dit land in het noorden van Zuid-Amerika te reizen. Vanuit Nederland zijn er uitstekende vliegverbindingen naar Suriname. Over land kun je vanuit de buurlanden Guyana en Frans-Guyana naar Suriname reizen.

Vanuit Brazilië kun je niet via normale routes Suriname binnenkomen, tenzij je een poging waagt via obscure smokkelroutes dwars door het regenwoud. Mocht je van Brazilië naar Suriname willen, dan moet je via Guyana reizen.

Vliegen naar Suriname

Vanuit Nederland kun je makkelijk naar Suriname vliegen. Er zijn drie luchtvaartmaatschappijen die rechtstreekse vluchten aanbieden van Amsterdam Schiphol naar de hoofdstad Paramaribo: KLM, TUIfly en de Surinaamse luchtvaartmaatschappij Surinam Airways. De vliegtijd ligt rond de 9½ uur.

De prijs van een vliegticket begint meestal rond de € 500 tot € 600 (voor een retourtje). Door de concurrentie tussen de luchtvaartmaatschappijen kun je soms aantrekkelijke aanbiedingen vinden voor vliegtickets naar Suriname. De prijzen voor vliegtickets zijn meestal het hoogst in de zomervakantie en de kerstvakantie, wanneer veel Surinaamse Nederlanders familie opzoeken in Suriname. April staat bekend als de goedkoopste maand om naar Suriname te vliegen.

Amsterdam is de enige Europese stad met directe vluchten naar Suriname, dus het is moeilijk om een goedkoper vliegticket te scoren door een overstap. Er zijn vooral directe vluchten naar Suriname vanuit bestemmingen in Midden-Amerika, waaronder Cuba, Panama, Trinidad en Tobago, Aruba en Curaçao. Luchtvaartmaatschappijen Surinam Airways en Trans Guyana Airways vliegen van Georgetown in buurland Guyana naar Suriname.

Je kunt eventueel besparen op de kosten van een vliegticket naar Suriname door een pakketreis te boeken. Reisorganisatie TUI biedt aantrekkelijk geprijsde vakanties aan naar Suriname, waarbij de accommodatie en de vlucht zijn inbegrepen. Het kan ook de moeite waard zijn de last minute vakanties te checken. ► Bekijk hier de vakanties van TUI naar Suriname

Luchthavens van Suriname

Suriname heeft meer dan 50 vliegvelden, maar het merendeel betreft eenvoudige airstrips van gras in de binnenlandse jungle. De belangrijkste internationale luchthaven is Johan Adolf Pengel International Airport, ongeveer 45 kilometer ten zuiden van Paramaribo. In de hoofdstad zelf ligt nog de kleine stadsluchthaven Zorg en Hoop Airport, dat gebruikt wordt voor binnenlandse vluchten en voor vluchten naar buurland Guyana.

Luchthaven Johan Adolf Pengel

Suriname luchthavenAlle vluchten vanuit Nederland komen aan op Johan Adolf Pengel International Airport (PBM), het belangrijkste internationale vliegveld van Suriname dat is vernoemd naar een prominente politicus. Het staat ook bekend als Zanderij International Airport, vernoemd naar het dorp Zanderij waar het ligt. Het vliegveld is de hub voor de Surinaamse luchtvaartmaatschappijen Surinam Airways en Fly All Ways.

Er is een kleine gedateerde passagiersterminal met een paar eetgelegenheden, een taxfreeshop van King’s (www.kings.sr), een parfumerie en een souvenirwinkel. Er is onder meer vestiging van Bingo Pizza (www.bingopizza.sr). De luchthaven beschikt verder over een geldwisselkantoor, geldautomaten en een toeristenbalie. Wifi is gratis beschikbaar voor passagiers, maak daarvoor verbinding met het ‘Digicel’-netwerk. Website van de luchthaven: www.japi-airport.com

Op de luchthaven zelf is geen accommodatie, maar in de directe nabijheid in het dorp Zanderij zijn wel enkele plekken om te overnachten. Zo kun je op 2 kilometer afstand terecht in de Toucan Lodge, met buitenzwembad en gratis wifi. Er is een luchthavenshuttle beschikbaar. Op 3 kilometer afstand ligt het gastvrije Sonja’s Guesthouse. Het hotel heeft nette en eenvoudig ingerichte kamers, waarvan sommige met terras of patio.

Vervoer vanaf Johan Adolf Pengel Airport

De voornaamste luchthaven van Suriname ligt 45 kilometer ten zuiden van Paramaribo, dus je bent niet even snel in de hoofdstad. Je kunt met de taxi of de bus van het vliegveld naar Paramaribo reizen. Buiten de terminal is een taxistandplaats waar je een taxi naar Paramaribo kunt nemen. De taxi’s hebben geen meter, dus spreek met de chauffeur een prijs af voordat je instapt. De prijs van een taxirit bedraagt zo’n 250 tot 300 SRD. De rit naar Paramaribo duurt ongeveer een uur.

Met de bus ben je langer onderweg, maar het is wel goedkoper. Er rijden lokale bussen en shuttlebussen, waarvoor vaak een reservering is vereist. Je wordt dan afgezet bij je accommodatie in Paramaribo. Deze shuttlediensten worden aangeboden door Garage de Paarl (www.garagedepaarl.com) en Garage Ashruf (www.garage-ashruf.com). Deze transportbedrijven bieden ook taxidiensten aan.

Als je meer wilt rondreizen in Suriname, kun je op de luchthaven ook een auto huren. Er zijn verschillende kantoren van autoverhuurbedrijven, onder meer van bekende internationale merken als Avis, Budget en Europcar. Let er op dat je in Suriname links rijdt en dat de wegen in het bosrijke binnenland van matige kwaliteit zijn. Als je veel buiten Paramaribo en de hoofdwegen wilt rijden, kun je beter een 4WD huren.

Wil je een auto huren tijdens je verblijf in Suriname?
Vergelijk de prijzen van alle aanbieders in Suriname bij Sunny Cars

Luchthaven Zorg en Hoop

Een paar kilometer van het centrum van Paramaribo ligt de stadsluchthaven Zorg en Hoop Airport (ORG). Het is een klein vliegveld, omringd door woonwijken, dat vooral voor binnenlandse vluchten wordt gebruikt. De start- en landingsbaan is alleen geschikt voor Cessna’s en andere kleine vliegtuigen.

Je kunt echter ook vanuit buurland Guyana naar deze luchthaven vliegen. Trans Guyana Airways (www.transguyana.net) en GumAir (www.gumair.com) vliegen vrijwel dagelijks van Georgetown naar luchthaven Zorg en Hoop in Paramaribo. Het is een korte vlucht van 45 minuten. De faciliteiten op het kleine vliegveld zijn uiterst beperkt, maar is wel een taxfreeshop.

Reizen over land naar Suriname

Reizen van Guyana naar Suriname

Er is één oost-west hoofdweg die Guyana met Suriname verbindt, van Georgetown naar Paramaribo. De rit met eigen vervoer duurt 6 tot 8 uur, waarbij je de grens moet oversteken met een veerboot (Canawaima Ferry Service). Dagelijks worden er twee veerdiensten uitgevoerd vanuit de Moleson Creek in Guyana naar Southdrain in Nieuw-Nickerie, een overtocht van ongeveer 30 minuten. In 2019 werd de veerboot enige maanden uit dienst genomen vanwege technische problemen, dus check ter plaatse of de ferry wel vaart. In Nieuw-Nickerie zijn enkele hotels en appartementen waar je kunt overnachten. ► Reserveer hier een hotel of appartement in Nieuw-Nickerie

Voor busvervoer tussen Guyana en Suriname kun je onder meer gebruikmaken van Justin’s Bus Service (justinsbusservices.page.tl). De reis met een bus duurt al snel zo’n 12 uur, mede door alle immigratieformaliteiten bij de grens. Je kunt ook vanuit Suriname naar Guyana door een tour te boeken bij een tour operator. Vliegen van Guyana naar Suriname is eigenlijk sneller, comfortabeler en makkelijker dan reizen over land.

Reizen van Frans-Guyana naar Suriname

Ook vanuit het oostelijke buurland Frans-Guyana is er één hoofdweg waarover je naar Suriname kunt reizen. Deze hoofdweg (de N1) loopt in Frans-Guyana van de hoofdplaats Cayenne naar de grensplaats Saint-Laurent du Maroni. Daar moet je de Marowijne-rivier oversteken naar de Surinaamse grensplaats Albina. Op de veerpont kunnen een paar voertuigen mee. Er zijn een paar overtochten per dag van de internationale veerboot La Gabrielle.

De rit met eigen vervoer van Cayenne naar Paramaribo duurt zo’n 9 uur. In Albina is weinig accommodatie, maar in Saint-Laurent du Maroni zijn wel enkele hotels en appartementen waar je kunt overnachten. ► Reserveer hier een hotel of appartement in Saint-Laurent du Maroni

Als je met het openbaar vervoer van Frans-Guyana naar Suriname wilt reizen, moet je eerst de bus nemen van Cayenne naar Saint-Laurent du Maroni. De bus rijdt een paar keer per dag en de rit duurt 3½ uur. Kijk voor meer informatie op de website van Collectivité Territoriale de Guyane (www.ctguyane.fr). Na de oversteek met de veerpont en het passeren van de grens kun je de bus nemen van Albina naar Paramaribo, een rit van ongeveer 4 uur. De bus van het Nationaal Vervoer Bedrijf rijdt slechts enkele keren per dag.

Lees hieronder verder voor meer tips over een vakantie in Suriname:

De 10 beste bezienswaardigheden in Suriname

Suriname bezienswaardigheden
Suriname biedt de ideale mix van natuur en cultuur tijdens je vakantie, met uitgestrekte tropische regenwouden en een aangrijpende koloniale geschiedenis. Bezoek natuurreservaten, spot exotische dieren en verken oude plantages. Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Suriname

Tips voor hotels in Suriname

Frederiksdorp Hotel in Suriname
Hotels in Suriname zijn er tegenwoordig genoeg, met vooral veel keuze in de hoofdstad Paramaribo. Ook kun je overnachten in guesthouses of appartementen. In het bosrijke binnenland van Suriname kun je terecht in jungle resorts en eco-lodges. Lees hier alle tips voor hotels in Suriname

Voor het laatst bijgewerkt op 24 november 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen naar Suriname, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/mathes; Flickr.com/Ian Mackenzie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *