Jordanië reizen

Tips over het bezoeken van de woestijnstad Petra, Jordanië

De rood-oranje woestijnstad Petra moet je minstens één keer in je leven bezoeken. Het is een van de hoogtepunten tijdens een rondreis in Jordanië. Het is enorm indrukwekkend als je oog in oog staat met deze spectaculaire stad die uit de rotsen is gehakt. Alle tempels, huizen, kloosters, paleizen en tombes zijn op ingenieuze wijze met de hand in de zandstenen rotsen gebeiteld. Petra is terecht een van de moderne zeven wereldwonderen die jarenlang diep verscholen lag in de woestijn, in het zuidwesten van Jordanië. Sinds 1985 staat Petra vermeld op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Hoofdstad van de Nabateeërs

Petra is zo’n 2000 jaar geleden gebouwd door de Nabateeërs, een nomadisch volk dat leefde in het gebied dat nu bestaat uit Israël, Jordanië en Saoedi-Arabië. Petra was de hoofdstad van hun machtige Rijk, waar alle handelsstromen samenkwamen. Met de handel in wierook en specerijen vergaarden ze hun rijkdom. In 106 na Christus wisten de Romeinen de stad echter te veroveren. Door twee verwoestende aardbevingen in 363 en 551 raakte Petra echter in de vergetelheid en kreeg het haar mysterieuze status.

Ontdekking van Petra

Pas in 1812 werd de verborgen woestijnstad herontdekt door de Zwitserse ontdekkingsreiziger Johann Ludwig Burckhardt (1784-1817). Vanaf het begin van de 2oe eeuw begonnen archeologen met het uitgraven van Petra, dat in de loop der eeuwen door een flinke hoeveelheid stof, steen en zand is bedolven. Nog steeds ligt een heel groot deel van de oude stad onder de rotsen verstopt. Petra staat bij velen op de bucketlist, dat niet op z’n minst te danken is aan de vele films die bij het wereldwonder zijn gemaakt. Wie kent niet de schatkamer uit de avonturenfilm Indiana Jones and the Last Crusade?

Bezoeken van de woestijnstad Petra

Petra is al jaren de grootste toeristische attractie van Jordanië, waardoor er goede voorzieningen in de omgeving zijn. De historische stad is vaak druk met toeristen, al is het er soms rustiger als de spanningen in het Midden-Oosten toenemen. De ruïnestad is zo spectaculair, dat je gerust twee of drie dagen voor een bezoek kunt uittrekken. Je kunt Petra bezoeken met een gids, maar je kunt de stad ook prima op eigen gelegenheid ontdekken.

De oude stad bevindt zich in het Petra Archaeological Park (PAP), een beschermd gebied van 264.000 vierkante meter dat door de Jordanese overheid wordt bestierd. Een van de hoogtepunten is het beroemde klooster (Ad Deir), dat in het echt net zo indrukwekkend is als op de foto’s. Met een breedte van 47 meter en een hoogte van ruim 48 meter is het een van de grootste monumenten van Petra. Het klooster dateert uit de eerste eeuw na Christus en valt op door zijn indrukwekkende voorgevel van zuilen die uit de rotsen is gehouwen.

Wadi Musa

Bij het ruïnecomplex ligt een stadje, Wadi Musa, dat de uitvalsbasis is voor de meeste bezoekers van Petra. Hier heb je een ruime keuze aan accommodatie, variërend van eenvoudige guesthouses tot luxe hotels. Het Petra Guest House (www.guesthouse-petra.com) ligt het dichtst bij de ingang van Petra. Hotels en resorts die wat verder weg liggen, hebben vaak een shuttledienst voor hun gasten naar de woestijnstad. In Wadi Musa zijn ook vele restaurants en tour operators te vinden.

Je kunt Petra bezoeken via de ‘traditionele’ weg, wandelend vanuit Wadi Musa. Je wandelt dan eerst door een 1200 meter lange kloof (Siq), die op zichzelf al spectaculair is. Je loopt tussen rotswanden die tot 80 meter hoog kunnen zijn. Daarna valt je mond open van verbazing als je de eerste tempels ziet opdoemen. Een van de eerste monumenten die je ziet is Al Khazneh, de graftombe die in 85 voor Christus is gebouwd. Met zijn rijk versierde voorgevel van 40 meter hoog is het een van de mooiste en bekendste monumenten van Petra.

In het ruïnecomplex zijn verschillende wandelroutes die je kunt volgen. Elke trail duurt een paar uur. Hou dus rekening met vermoeide benen aan het einde van de dag, zeker omdat er ook nog wat klim- en klauterwerk bij een bezoek zit inbegrepen 😉 De hoofdroute en een bezoek aan het klooster aan het eind betekent 8 kilometer wandelen.

Kaartjes kopen voor Petra

Je kunt een kaartje kopen voor 1, 2 of 3 dagen. Een kaartje koop je ter plekke bij het Visitor Centre bij de ingang van de oude stad. Een kaartje is goedkoper als je minstens één keer in Jordanië overnacht, al zullen ze daar zelden bewijs voor vragen. Je kunt een ticket betalen met contant geld of een creditcard en je moet je paspoort of identiteitsbewijs laten zien. Kinderen onder 12 jaar mogen gratis naar binnen.

Bij het Visitor Centre kun je ook eventueel een gids en vervoer regelen per ezel, paard of kameel. Je zult sowieso veel benaderd worden door mannetjes die je een ritje per kameel, ezel of paard willen aanbieden. Vertrek in de vroege ochtend, zodat je de grote toeristengroepen voor bent en het nog minder heet is. Op dagen met veel regen kun je een bezoek beter uitstellen. De woestijnstad Petra is in de zomer open van 06.00 tot 18.00 uur en in de winter van 06.00 tot 16.00 uur.

Op maandagavond, woensdagavond en donderdagavond kun je een kaartje kopen voor Petra By Night, waarbij je het wereldwonder in het donker kunt aanschouwen. Je wandelt door de kloof naar de graftombe Al Khazneh, die beiden verlicht zijn met meer dan 1500 kaarsen. Petra By Night wordt georganiseerd van 20.30 tot 22.30 uur. Meer informatie over Petra vind je op de officiële website: www.visitpetra.jo

Vervoer naar Petra

De woestijnstad Petra is goed te bereiken vanuit de rest van Jordanië. Met eigen vervoer is het ongeveer 3 uur rijden (236 kilometer) vanaf de hoofdstad Amman, waarbij je de Desert Highway volgt. Je kunt ook de bus nemen, die er even lang over doet. De busmaatschappij is JETT: www.jett.com.jo

Vanaf de zuidelijke badplaats Aqaba is het 2 uur rijden (126 kilometer). Het busstation ligt in Wadi Musa, vlakbij de ingang van Petra.

Voor het laatst bijgewerkt op 3 augustus 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het bezoeken van de woestijnstad Petra in Jordanië, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *