Reizen en vakantie in Palestina
Een vakantie in Palestina beleef je in een gebied dat al sinds mensenheugenis bestaat, maar nog altijd wordt betwist. Als eigen staat wordt het door 138 landen erkend, maar de meeste westerse landen (waaronder Nederland) zien het nog als de ‘Palestijnse gebieden’. Palestina is een land, staat of gebied – hoe je het ook noemen wilt – dat al jarenlang het toneel is van politiek getouwtrek, periodieke escalaties en eindeloze, vruchteloze pogingen om vrede te bereiken met Israël, de eeuwige ‘aartsvijand’ waarmee het gedwongen in het huwelijk is getreden.
Het schijnbaar onoplosbare conflict maakt een vakantie in de Palestina avontuurlijk, spannend, boeiend en ingewikkeld, alleen al in geografische zin. Het land bestaat uit twee gebieden, de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. Om van de ene naar de andere plek te reizen, moet je altijd Israël doorkruisen, met de bijbehorende militaire controleposten. Toch verdient vooral de Westelijke Jordaanoever het predicaat als vakantiebestemming.
Het relatief kleine gebied is volgepakt met een immense hoeveelheid historische, culturele en religieuze bezienswaardigheden, terwijl ook wandel- en fietstochten tot de mogelijkheden behoren. Bethlehem moet natuurlijk standaard op de reisroute staan, de plek waar Jezus geboren zou zijn. Jericho is de laagst gelegen en de oudste continu bewoonde stad in de wereld, een groene oase vol archeologische schatten. Hebron is legendarisch vanwege de souks en het feit dat profeet/aartsvader Ibrahim/Abraham er begraven zou liggen.
► Boek hier een groepsrondreis in de Palestijnse gebieden
Fascinerend is ook een bezoek aan Jeruzalem, de eeuwenoude stad die met Israël wordt gedeeld (en waar beide staten graag de hoofdstad van willen maken). Kortom, de Palestijnse gebieden hebben veel te bieden voor een vakantie, met haar oudheidkundige wonderen, vruchtbare riviervalleien en mediterrane olijfgaarden. Het beste is een neutrale houding aan te nemen en je politieke (voor)oordelen overboord te gooien, en je zult merken dat de Palestijnen in het fel bestreden gebied je met open armen zullen ontvangen.
Palestijnse gebieden in een notendop
– Oppervlakte: 6020 vierkante kilometer (iets groter dan Gelderland);
– Inwoneraantal: 4.923.000 (2021);
– Bevolkingsdichtheid: 817 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Gaza/Ramallah;
– Talen: Arabisch;
– Munteenheid: Jordaanse Dinar (JOD), Egyptische Pond (EGP);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 3664 (2021).
Informatie over visum Palestijnse Gebieden
Staatsburgers uit Nederland en België hebben geen visum nodig voor een vakantie in de Palestijnse Gebieden. Wel dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat na vertrek uit het land nog minstens 6 maanden geldig is.
Voor een bezoek aan de Palestijnse Gebieden gelden dezelfde regels als voor Israël. Zonder visum kun je maximaal 3 maanden in de gebieden verblijven. Bij aankomst in Palestina vanuit Israël zullen zowel de Israëlische autoriteiten als de Palestijnse autoriteiten je paspoort bekijken.
Voor informatie over een langer verblijf of het aanvragen van een werkvergunning kun je terecht bij de Vertegenwoordiging van Palestina in Nederland. Omdat de Palestijnse Gebieden niet algemeen als staat worden erkend, heeft Palestina geen ambassade in Nederland.
Bezienswaardigheden in Palestina top-10
Palestina is een land vol fascinerende bezienswaardigheden, ook als je niet met de Bijbel of Koran bent opgegroeid. Bezoek de plekken waar Jezus is geboren en gedoopt en dwaal door charmante straatjes van eeuwenoude Arabische steden met badhuizen en moskeeën. ► Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Palestina
Overnachten in Palestina
Om te overnachten in Palestina ben je vooral aangewezen op de Westelijke Jordaanoever. Daar heb je een ruime keuze aan hotels, guesthouses en hostels. De meeste accommodatie vind je in de steden Nablus, Ramallah, Bethlehem, Jericho en Nebron. Lees hier meer over overnachten in Palestina
Communicatie in de Palestijnse Gebieden
Internationaal toegangsnummer: +970.
Let op: 970 is het nummer dat officieel aan de Palestijnse Gebieden is toegekend. Het is echter vooral te gebruiken als je vanuit Arabische landen naar Palestina belt. Omdat de Palestijnse Gebieden nog afhankelijk zijn van het telefoonsysteem in Israël, kun je in de meeste gevallen beter het Israëlische toegangsnummer gebruiken: +972.
Alarmnummer ambulance: 101.
Alarmnummer politie: 100.
Alarmnummer brandweer: 102.
Tijdsverschil met de Palestijnse Gebieden
In de Palestijnse Gebieden is het 1 uur later dan in Nederland. Tussen de laatste vrijdag en zondag in maart is het in de Palestijnse Gebieden 2 uur later dan in Nederland. Tussen de laatste vrijdag in september en de laatste zondag in oktober is er geen tijdsverschil tussen Nederland en Palestina.
Elektriciteit in de Palestijnse Gebieden
De elektriciteit in de Palestijnse Gebieden is 220-240 volt, met een frequentie van 50 Hertz. De gebieden gebruiken Israëlische stopcontacten die geschikt zijn voor stekkers met drie ronde pinnen, dus het is raadzaam een wereldstekker mee te nemen.
Meer handige tips voor je vakantie naar Palestina
- Reserveer hier een hotel in Palestina
- Ontdek Palestina met een rondreis
- Beste tours en activiteiten in Palestina
- Huur voordelig een auto in Palestina
- Boek goedkoop vliegticket naar Israël
- Koop lokale simkaart voor Palestina
- Reis veilig met de juiste reisverzekering
- Bekijk de reisgidsen voor Palestina
Voor het laatst bijgewerkt op 31 oktober 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen en vakantie in de Palestijnse Gebieden, kun je dat laten weten via het contactformulier.