Reizen naar Canada
Reizen met het vliegtuig naar Canada
Canada is na Rusland het grootste land ter wereld, dus vliegen is de aangewezen manier om naar het land te reizen. Canada heeft meer dan 1400 vliegvelden, tot in de verste uithoeken aan toe. Het land heeft ‘s werelds meest noordelijk gelegen vliegveld: Alert Airport in de provincie Nunavut. Het ligt bij het dorp Alert, net onder de noordpool. De grootste internationale luchthavens bevinden zich in Montréal, Ottawa, Toronto, Calgary en Vancouver (de vijf grootste steden, van oost naar west).
Vanuit Nederland kun je gemakkelijk met het vliegtuig naar Canada reizen. Vanaf Amsterdam Schiphol gaan rechtstreekse vluchten naar Montréal, Toronto, Edmonton, Calgary en Vancouver.
Vliegen naar Toronto
Toronto heeft de grootste en drukste luchthaven van Canada. Je kunt uit liefst 180 bestemmingen in de wereld naar Toronto vliegen. Ook vanuit Nederland kun je gemakkelijk met het vliegtuig naar Toronto reizen. Meerdere luchtvaartmaatschappijen vliegen rechtstreeks van Amsterdam naar Toronto. Lees hier meer over vliegen naar Toronto
Reizen met de auto naar Canada
Over land kun je alleen vanuit de Verenigde Staten met de auto naar Canada reizen. In alle tien Amerikaanse staten die grenzen aan Canada zijn grensovergangen, meer dan honderd in totaal. Ook vanuit Alaska kun je op verscheidene plekken de grens oversteken naar Canada. De meeste grensovergangen zijn 24 uur per dag open, maar op minder drukke wegen sluit de grens tegen middernacht.
Vooral in de zomermaanden kan het druk zijn bij grensovergangen, als veel Amerikanen vakantie vieren in Canada. De wachttijd bij de grens kan soms oplopen tot enkele uren. De drukste grensovergang is The Peace Bridge vanuit Buffalo in de staat New York naar Fort Erie in de Canadese staat Ontario. De wachttijd tijdens piekuren loopt hier op tot 4 uur. Daarbij moet je ook tol betalen om deze brug te passeren. Meer informatie vind je op www.peacebridge.com
Ook bij andere grensovergangen in de staat New York, met name bij de Niagara watervallen, kan het erg druk zijn. Hou daar rekening mee als je met de auto bent en je de watervallen ‘ook even’ van de Canadese kant wilt bekijken. In het algemeen ben je op de grote snelwegen meer tijd kwijt voor het passeren van de grens dan op kleinere wegen waar vooral vrachtwagens gebruik van maken. De Canadian Border Services Agency publiceert op zijn website een actueel overzicht van de wachttijden bij de drukste grensovergangen: www.cbsa-asfc.gc.ca. Je kunt ook de app Borderlineups downloaden voor informatie over drukte bij de Amerikaans-Canadese grens.
Je zou denken dat Amerika en Canada zodanig bevriend zijn met elkaar dat je zo door kan rijden, maar niets is minder waar. Je moet alle grensformaliteiten ondergaan, dus je paspoort en rijbewijs laten zien. In enkele gevallen wordt ook de auto en/of de bagage gecontroleerd. In het algemeen mag je met een Amerikaanse huurauto de Canadese grens oversteken, als je de auto maar weer terugbrengt naar de VS. In sommige gevallen is het ook toegestaan de huurauto op te halen in de Verenigde Staten en in te leveren in Canada. Informeer daarnaar bij het autoverhuurbedrijf.
Met de auto van Nederland naar Canada
Je kunt je auto, camper of caravan vanuit Nederland naar Canada laten verschepen als je langer wilt rondreizen. Een paar maanden van tevoren zet je je voertuig op transport, en zelf vlieg je later naar Canada en haal je in de haven je auto of camper op. Een internationaal rijbewijs is aan te raden, maar niet verplicht.
Het is wel vrij kostbaar, en loont eigenlijk alleen de moeite als je langer dan vier weken op reis bent. Dan haal je er misschien de kosten uit van het huren van een auto of camper in Canada zelf. Je betaalt per kubieke meter en je hebt een transportverzekering nodig. Daarnaast is een aanvullende aansprakelijkheidsverzekering verplicht, omdat de Nederlandse verzekering niet geldig is in Canada.
Je moet er verder rekening mee houden dat onderdelen van Europese voertuigen vaak niet beschikbaar zijn in Canada. Ook neemt de verscheping flink wat tijd en papierwerk in beslag. Verscheping naar de westkust van Canada is ongeveer twee keer zo duur als naar de oostkust van Canada.
Je kunt je voertuig tot 12 maanden tolvrij invoeren. Er zijn enkele agentschappen die je Nederlandse auto of camper kunnen verschepen naar Canada. Sea Bridge is een agentschap in Duitsland die je voertuig kan verschepen vanuit Hamburg en Antwerpen naar Halifax in Canada. Het bedrijf richt zich ook op Nederlandse reizigers. Informatie (in het Nederlands) vind je op www.seabridge-tours.de
B&B Expeditie is een Nederlands bedrijf dat zich bezighoudt met de verscheping van auto, truck, boot of motorfiets: www.bbexp.nl
Voor het laatst bijgewerkt op 3 juli 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen naar Canada, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.