Amsterdam, 3 februari 2014 – Vakantiegangers die meer willen ervaren dan alleen de stranden van Gambia kunnen in de maand mei een bijzonder cultureel festival bijwonen. Eens in de twee jaar wordt in Gambia het International Roots Festival georganiseerd dat het slavenverleden herdenkt. Slavernij neemt in de geschiedenis van Gambia een belangrijke plek in. Vanuit het land werden miljoenen slaven getransporteerd naar Amerika en het Caribisch gebied.
Het culturele festival omvat optredens van verschillende etnische groepen, muziek en dans, vertellingen, een parade, excursies naar het Kunta Kinteh eiland en het slavernijmuseum en een symposium. Het festival vindt plaats van vrijdag 9 tot en met vrijdag 16 mei. Nadere informatie over het festival vind je op www.rootsgambia.gm
Roots – Alex Haley
Aan het festival staat het verhaal van de schrijver Alex Haley ten grondslag. In zijn boek ‘Roots’ wordt het levensverhaal verteld van Kunta Kinteh die in Juffureh opgroeit en dan in 1767 met 97 andere slaven in het slavenschip Lord Ligonier naar Annapolis in Amerika verscheept wordt. Vanuit Kunta Kinteh Island, een klein eilandje in de rivier The Gambia en voorheen bekend als James Island, werden tussen de jaren 1300-1900 slaven verhandeld, veelal om te worden getransporteerd naar de Verenigde Staten. Het fort op Kunta Kinteh Island is nu een Unesco Werelderfgoed monument.
Kleurrijke optocht
Op zaterdag 10 mei start om 10.00 uur een optocht van verschillende inheemse groepen vanaf het 22nd July plein in het centrum van Banjul naar toegangspoort Arch 22 – het herdenkingsmonument voor de hoofdstad Banjul. In Gambia zijn er van oorsprong verschillende stammen, al zijn deze vandaag de dag nauwelijks meer van elkaar te onderscheiden. Op zondag 11 mei kunnen toeristen vanaf hun hotel op een dagtocht naar het Kunta Kinteh eiland en het slavernijmuseum in Albreda.
Inheemse stammen
Tijdens het International Roots Festival wordt er extra aandacht besteed aan de acht verschillende stammen, waarvan de Madinka-stam met 41 procent de grootste is. Iedere etnische groepering heeft nog wel zijn eigen tradities, taal en achtergrond. Naast de Mandika vind je de Aku, Fula, Jola, Serahuli, Serer, Wolof en de Manjako. Al deze groepen zijn ook slachtoffer geworden van de slavenhandel.