Amsterdam, 4 augustus 2019 – Het beklimmen van het beroemdste berg van Australië is binnenkort voorbij. Vanaf 26 oktober 2019 is het niet meer toegestaan om de 2 uur durende klim te maken naar de top van de Ayers Rock – die ook wel Uluṟu wordt genoemd. Met het klimverbod wil de Australische regering de heilige status beschermen van deze iconische rots in het midden van het land.
De oorspronkelijke bevolking van Australië, de Aboriginals, beschouwen de Ayers Rock als een heilige plaats. Officieel zijn de Aboriginals de eigenaren van de 348 meter hoge rots, en niet de Australische regering. Uluṟu is echter ook een van de bekendste toeristische attracties van Australië. Het is een markante rotsformatie in de eindeloze outback en door het draaien van de zon verandert de Ayers Rock steeds van kleur, van lichtbeige tot donkerrood.
Het beklimmen van de rots is dan ook een populaire activiteit tijdens een vakantie in Australië. Dagelijks proberen zo’n 140 toeristen de klim naar boven te maken. Het is niet helemaal zonder gevaar, want er zijn doden en gewonden gevallen tijdens de inspannende en steile klim. De Aboriginals zaten tegelijkertijd tandenknarsend toe te kijken hoe toeristen zwetend over hun klimroute liepen, een heilig pad dat hun mannen alleen tijdens speciale gelegenheden mogen bewandelen.
Met het naderende klimverbod is er een explosieve toename van het aantal toeristen dat Ayers Rock wil bedwingen, melden Australische media. De laatste weken wagen elke dag tussen 300 en 500 klimmers de tocht naar de top, om deze memorabele ervaring op de valreep nog mee te kunnen maken. Er zijn zelfs menselijke files naar boven.
Je hoeft niet getreurd te zijn dat je niet meer naar de top mag om van het uitzicht te genieten. Je kunt nog altijd een wandeling maken rondom de Ayers Rock, met een lengte van zo’n 17 kilometer. En het aanschouwen van het wisselende kleurenpatroon van deze symbolische rots blijft spectaculair.
Handige reisartikelen voor je vakantie
Foto © Shutterstock.com.