Amsterdam, 22 januari 2017 – Aarhus, de tweede stad van Denemarken, is de culturele eer in 2017 te beurt gevallen. De hoofdstad van het schiereiland Jutland is dit hele jaar Culturele Hoofdstad van Europa. Onder het motto Let’s Rethink is er van alles te beleven op het gebied van architectuur, gastronomie, kunst en cultuur. In Aarhus (dat je uitspreekt als aarhoes) staan in 2017 vier grote evenementen, twaalf zogeheten ‘full moon’ happenings en meer dan 300 kleinere projecten op de agenda. Hier hebben we enkele hoogtepunten en tips op een rij gezet voor Aarhus als Culturele Hoofdstad van 2017.
Ondergrondse tentoonstellingen
In het centrum van Aarhus vind je Den Gamle By – ofwel de Oude Stad. Het is in 1909 opgericht als ‘s werelds eerste openluchtmuseum van stedelijke geschiedenis en cultuur. In de loop van 2017 openen twee ondergrondse expositieruimtes voor twee tentoonstellingen: Aarhus Story en The Jewellery Box. Aarhus Story is de eerste uitgebreide tentoonstelling over de geschiedenis van de stad, vanaf de Vikingtijd tot nu. The Jewellery Box toont vanaf februari Deense zilveren sieraden uit de twintigste eeuw, invloedrijke ontwerpen die een stempel hebben gedrukt op het inmiddels wereldberoemde Danish design.
Red Serpent
Het Moesgaard Museum in Aarhus en het Koninklijk Deens Theater presenteren dit jaar Red Serpent, een spectaculaire openluchtshow over een held uit de Vikingtijd. Het gaat over een jonge Viking die na een flinke machtsstrijd en talloze zwaardgevechten eindelijk zijn doel heeft bereikt: de verovering van de dochter van de koning.
De show wordt uitgevoerd op en rond het met gras bedekte dak van het vernieuwde Moesgaard Museum. Dat biedt permanente exposities over Denemarken, van het Stenen Tijdperk tot aan de Middeleeuwen. Red Serpent is een van de vier grote evenementen in Aarhus en is te zien van 24 mei tot en met 1 juli.
The Garden – End of Times, Beginning of Times
Aarhus is de thuisbasis van ARoS, een van de grootste en meest innovatieve kunstmusea van Noord-Europa. Het is vooral bekend door zijn opvallende regenboogpanoramadak. Het museum draagt bij aan het culturele jaar met een ambitieus en nieuw internationaal kunstproject: The Garden – End of Times, Beginning of Times. Over een lengte van 4 kilometer langs de kust bij Aarhus zal zich een ‘art zone’ uitstrekken die de veranderende relatie tussen mens en natuur van de afgelopen 400 jaar uitbeeldt.
Nieuwe architectuur
Architectuur is een belangrijk onderdeel op het programma voor Culturele Hoofdstad van Europa. Als centrale plek voor de feestelijkheden in 2017 ondergaat de havenwijk van Aarhus een grote renovatie. Het oude industriële gebied wordt een nieuwe stedelijke wijk met opmerkelijke bouwwerken, zoals The Iceberg. Het is een complex met hoekige duurzame sociale woningen met kriskras oplopende schuine daken, waardoor het een gelijkenis heeft met drijvende ijsbergen. Op 2 juni opent het 101 Friendship Park, een oase van rust waar mensen ,,vrede en harmonie kunnen vinden met hun natuurlijke omgeving”. Dit park is aangelegd om de 150-jarige vriendschap tussen Denemarken en Japan te vieren.
Nieuwe fietsroute rond Aarhus
Aarhus zelf en de groene omgeving van de stad kun je het beste per fiets ontdekken. Ter gelegenheid van het culturele jaar ligt er in 2017 niet minder dan 450 kilometer aan nieuwe fietsroutes klaar. De nieuwe route leidt fietsers langs culturele attracties, mooie landschappen, nabijgelegen dorpen, meren en de kust bij Aarhus. Een boek met kaartmateriaal, digitale gidsen en borden zullen fietsers de weg wijzen.
Europese Regio van de Gastronomie
Aarhus is niet alleen Culturele Hoofdstad van Europa, maar ook Europese Regio van de Gastronomie 2017. In de afgelopen jaren zijn er talloze nieuwe restaurants, bars en cafés geopend, en dat is niet onopgemerkt gebleven. Aarhus heeft drie restaurants met Michelinsterren en culinaire festivals.
Het hele jaar door is er The Street Food Caravan op het nieuwe marktplein Øboderne (vlakbij The Iceberg), waar professionals in rollende keukens hun passie delen voor gastronomie, duurzaamheid en lekker eten. Ook is er het Food Festival, dat uitgegroeid is tot een van de grootste evenementen van Scandinavië. Het laat je kennismaken met de beste gerechten en ingrediënten van Denemarken, die door chef-koks worden bereid. Het Food Festival vindt in 2017 plaats van 1 tot en met 3 september. Informatie en tickets: www.foodfestival.dk
Full moon evenementen
Het is ongeveer twaalf keer per jaar volle maan, en rond die tijd is Aarhus het toneel van een zogeheten full moon event. Het zijn vaak voorstellingen, shows en festivals met dans, muziek en theater. Zo is er op 2 en 3 september het evenement Watermusic, waarvoor de oude industriële haven transformeert tot een ‘spectaculaire totaalbeleving’ met licht, geluid en 3D-projecties. Aan de voorstelling doen 600 mensen mee, die een mythisch verhaal vertellen over ,,een liefde tussen land en water met zeemeerminnen en bedreigend zeedieren uit de diepte”. Acrobaten vliegen door de lucht en boten dansen op de donkere oppervlakte van het water.
Voor een volledig overzicht van het programma voor Aarhus als Culturele Hoofdstad van Europa in 2017 kun je kijken op www.aarhus2017.dk
Foto's © VisitDenmark/Kim Wyon; Nicolai Perjesi.