Amsterdam, 20 december 2015 – Wist je dat Bretagne de grootste getijdenverschillen kent van Europa? In Saint-Malo, de havenstad in de regio van Frankrijk, is het verschil tussen eb en vloed enorm. Tijdens de springvloed slaan de golven tegen de vestingmuren van de oude piratenstad. Bij eb kun je op het uitgestrekte strand voetvissen. Deze enorme verschillen tussen eb en vloed staan in Bretagne bekend als de grandes marées. Dit fenomeen zorgt voor een bijzonder schouwspel van de natuur en is dé gelegenheid voor originele uitstapjes in deze Franse regio.
Langs de Bretonse kust liggen honderden eilanden. Op sommige plekken komen bij eb dijken of wegen bloot te liggen zodat de eilanden te voet bereikbaar zijn. Het eiland Callot in de Baai van Morlaix en het eiland Berder in de Golf van Morbihan zijn hier een voorbeeld van. Ook het pad naar het eiland de la Comtesse tegenover de kust bij Saint-Quay-Portrieux komt bij eb droog te liggen en nodigt uit tot een bijzondere wandeling. Vertrek je vanaf het Plage de la Comtesse in Saint-Quay-Portrieux dan hebben de getijden nog een verrassing in petto: zij veranderen de kleur van het zand van wit naar zwart en andersom. Dit komt door de aanwezigheid van ilmeniet kristallen.
In Bretagne worden steeds vaker algen verwerkt in gerechten of snacks. De grandes marées zijn voor Monique Poulet en Michel Perzinsky van Algoplus de ideale gelegenheid om dit voedzame ingrediënt te verzamelen. Bij eb gaan zij als ware ‘zeeboeren’ op pad om het wier te oogsten, alvorens het te verwerken in hun producten. Alles wordt vers gemaakt met de oogst en de vangst van de dag. Zij bieden gratis rondleidingen aan om je kennis te laten maken met hun bedrijf en vak. Natuurlijk ontbreekt een proeverij niet.
De grandes marées vinden elk jaar op andere data plaats. Wil het spectaculaire schouwspel in 2016 bewonderen, dan kun je op de volgende dagen terecht:
- 10 en 11 februari
- 9, 10, 11 en 12 maart
- 7, 8, 9 en 10 april
- 7 en 8 mei
Het Bureau voor Toerisme van Bretagne organiseert wandelingen met een gids om de flora en fauna te verkennen en meer te leren over de getijdenverschillen. Meer informatie vind je op de Nederlandstalige website: www.bretagne-vakantie.bzh
Foto's © Saint Malo/Yannick le Gal; Algoplus.