Amsterdam, 16 april 2019 – Ben je in Rome op zoek naar een hemelse ervaring? Dan kun je nu tijdelijk je slag slaan in de hoofdstad van Italië! Tot 9 juni 2019 kun je voor het eerst in 300 jaar de originele Stairways to Heaven beklimmen – ofwel ‘de trap naar de hemel’.
Je treedt daarmee in de voetsporen van niemand minder dan Jezus Christus, die naar verluidt op dezelfde 28 marmeren treden naar ‘het heilige der heiligen’ zou zijn opgestegen. Jezus zou de trap in Jeruzalem hebben beklommen voordat hij door Pontius Pilatus werd berecht.
Volgens de overlevering werd deze Heilige Trap (Scala Santa) drie eeuwen na de dood van Christus door de moeder van keizer Constantijn de Grote naar Rome gebracht. Tijdens de Italiaanse renaissance kreeg de trap een plek in een heiligdom naast de Basilica di San Giovanni in het zuidoosten van Rome, waar die sindsdien is gebleven.
Eeuwenlang werd de trap door een grote stroom pelgrims beklommen, waardoor de Stairways to Heaven flink onder te lijden had. Ter bescherming werden er in 1723 houten planken op de treden getimmerd, maar dat past natuurlijk niet bij de goddelijke status van de Heilige Trap.
Onder leiding van de Vaticaanse Musea is de trap de afgelopen jaren grondig gerestaureerd en is nu het marmer weer zichtbaar. Je ziet nu weer de spetters bloed die door Jezus op de trap zijn achtergelaten (en die beschermd zijn met glazen vensters). Ook de 16e eeuwse fresco’s op de muren naast de trap zijn opgeknapt.
Toeristen en pelgrims kunnen de Heilige Trap nu voor het eerst in eeuwen weer in oorspronkelijke staat beklimmen. Het is wel een beetje afzien, want bezoekers mogen alleen op hun handen en knieën en met beschermende hoezen over hun schoenen het Sancta Sanctorum naderen. Ook het neuriën van Ooh, it makes me wonder (je weet wel, van het beroemde rocknummer van Led Zeppelin) is niet toegestaan. De toegang is gratis en je hoeft niet te reserveren. Je kunt van de hemelse ervaring genieten tot Pinksteren. Kijk voor meer informatie op: www.scala-santa.com
Foto's © Vaticaanse Musea, Rome.