Amsterdam, 12 juni 2022 – Denk je bij Oostenrijkse gerechten meteen aan Wienerschnitzel en Apfelstrudel? Kijk dan eens wat verder als je weer naar Oostenrijk gaat! De Oostenrijkse keuken is namelijk een ‘culinaire schatkist’, zo ondervond Laura de Grave. In haar boek Natuurlijk Oostenrijk, dat begin juni is verschenen, lees je dat het Alpenland veel meer te bieden heeft dan een gepaneerde schnitzel en deeg met stukjes appel erin.
Op haar elektrische motor reed de culinair journaliste vijf weken door Oostenrijk om de geheimen van de Oostenrijkse keuken te ontrafelen. Alle negen deelstaten deed ze aan, een ,,culinaire marathon”, zoals het zelf omschreef. Ze interviewde 50 chefs, boeren en producenten en proefde gerechten die verrassend lekker bleken te zijn. En waar zij nog nooit van had gehoord, want ook Laura kende alleen de bekende klassiekers van de skitripjes uit haar jeugd.
Puur natuur
Het is tijd voor een opwaardering van de Oostenrijkse keuken, zo concludeerde ze na haar roadtrip. Iedereen kent Franse, Italiaanse en Spaanse gerechten, maar Salzburger Nockerl en Marillenknödel zijn amper bekend buiten de Oostenrijkse grenzen. Bovendien heeft elke deelstaat haar eigen specialiteiten. Laura: ,,Oostenrijk is omringd door acht landen, die allemaal invloed uitoefenen op de gerechten in de deelstaten.”
En wat valt op aan de Oostenrijkse keuken? ,,De chef-koks werken veel met verse producten uit de natuur”, zegt Laura. ,,Dat is ook te zien in de ambachtelijke productiemethoden. Van het maken van kaas op houtvuur tot het leggen van hete granieten stenen in bier zodat het een gekaramelliseerde smaak krijgt.” Opvallend is dat 25 procent van alle landbouw in Oostenrijk biologisch is. In Nederland is dat een schamele 3,7 procent.
Schnaps en Oostenrijkse pasta
Natuurlijk Oostenrijk nodigt uit tot een culinair voorproefje als je op vakantie gaat naar Oostenrijk. Laura neemt je mee langs enkele bijzondere plekken en deelt de schatten die ze heeft ontdekt en die je absoluut moet proeven als je er bent. Van bijzondere lokale producten tot traditionele en moderne gerechten.
Van elke deelstaat ontdek je de lekkerste pareltjes. Zo kun je in Tirol een Schnapsroute doen, langs 41 distilleerderijen. Proef er worstjes en sappig rundvlees van de Tiroler Grauvieh, het oudste runderras van Oostenrijk. In de deelstaat Kärnten zag Laura dat ze hier een eigen pastavariant hebben: Kärntner Kasnudeln. ,,Goddelijke deeglapjes die traditioneel worden gevuld met aardappels en Bröseltopfen (een soort kaas).”
In de deelstaat Niederösterreich bezocht Laura het ‘maanzaaddorp’ Armschlag, ook wel bekend als Mohndorf, waar alles in het teken staat van maanzaad. Bezoek dit dorp in juli en je ziet de kleurrijke papavervelden in bloei staan waar het maanzaad wordt geoogst. Ook de hoofdstad Wenen komt aan bod. Ben je benieuwd waar je de beroemdste schnitzel ter wereld kunt eten? Reserveer een tafeltje bij Figlmüller.
Zelf op de Oostenrijkse toer
Het boek is verder een handige leidraad als je in je eigen keuken aan de slag wil met Oostenrijkse specialiteiten. Laura heeft van lokale chefs de beste recepten verzameld. Maar vergeet niet ze echt te proeven als je in Oostenrijk bent. Zodat je in die berghut ook wat anders kunt bestellen dan een pannetje Kaiserschmarrn. Alle culinaire belevenissen van Laura kun je volgen via Instagram/lauradegrave.
Natuurlijk Oostenrijk is verschenen bij Uitgeverij Brandt, 224 bladzijden, prijs € 30. Foto’s in het boek zijn van Hans de Kort.
Foto's © Wereldreizigersclub; Shutterstock.com.