Wat betekent de Brexit voor je vakantie naar Engeland?

Amsterdam, 31 januari 2020 – Er waren een hoop strubbelingen voor nodig: meerdere verkiezingen, oeverloze debatten, protesten van voor- en tegenstanders en nieuwe wetten. Maar het is nu een feit: op 31 januari 2020 stapt het Verenigd Koninkrijk na 47 jaar uit de Europese Unie. Wat betekent de Brexit voor je vakantie naar Engeland?

Voorlopig verandert er niet zo heel veel, en kun je zonder problemen je koffers pakken voor een trip naar de overkant van Het Kanaal. Hier lees je meer tips en informatie over de Brexit en je vakantie naar Engeland, die we hebben verzameld van de verschillende autoriteiten.

Visum nodig voor het Verenigd Koninkrijk?

Nee, voor een reis naar het Verenigd Koninkrijk heb je – net als voorheen – géén visum nodig. Je kunt gewoon met je Nederlandse paspoort of identiteitskaart naar Engeland reizen, mits deze natuurlijk geldig is tijdens je verblijf. Reizigers die in het bezit zijn van een elektronisch paspoort, kunnen tijdens hun reis gebruik blijven maken van de e-gates voor snelle en eenvoudige toegang tot het Verenigd Koninkrijk.

Wel kunnen de regels voor de vereiste documenten en een visum veranderen in 2021. Tot 31 december 2020 geldt er namelijk een soort overgangsperiode, waarin het Verenigd Koninkrijk met de Europese Unie allerlei afspraken hoopt te maken over de toekomst. Dus in 2020 is het eigenlijk business as usual. Wij verwachten echter dat je ook vanaf 2021 niet meteen een visum nodig hebt voor een vakantie in het Verenigd Koninkrijk, gezien de goede relatie met Nederland.

Vliegen van Schiphol naar het Verenigd Koninkrijk

Mocht je het vliegtuig nemen naar het Verenigd Koninkrijk, dan verandert er vooralsnog ook niet zoveel. De dienstregeling blijft gelijk: vanaf luchthaven Schiphol kun je met zes luchtvaartmaatschappijen naar 26 bestemmingen vliegen in Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland (de vier ‘landen’ die deel uitmaken van het Verenigd Koninkrijk).

Bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk moet je je paspoort of identiteitskaart laten zien aan een grensbeambte, maar dat was ook al zo toen het land nog lid was van de Europese Unie. Het Verenigd Koninkrijk heeft nooit tot de zogeheten ‘Schengenlanden’ behoort – landen waar je vrij naartoe kunt reizen zonder grenscontroles (zoals je zonder paspoortcontrole nu wel naar bijvoorbeeld Duitsland of Frankrijk kunt reizen).

Vliegen van het Verenigd Koninkrijk naar Schiphol

Als je vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Schiphol en andere Nederlandse luchthavens gaat vliegen, zal je wel een klein verschil merken. De douane zal scherper controleren, omdat het Verenigd Koninkrijk niet meer valt onder de EU-afspraken over de in- en uitvoer van goederen.

Reizigers met een Brits paspoort zullen daarnaast uitvoeriger worden gecontroleerd door de Koninklijke Marechaussee. Zelf moet je ook je paspoort laten zien als je vanuit Engeland terugkomt in Nederland, dus mogelijk sta je langer in de rij voordat je eindelijk in de aankomsthal bent. Schiphol heeft wel gezegd 100 extra douaniers in te zetten voor de Brexit.

Reizen met de auto naar Engeland

Na de Brexit kun je nog steeds met je auto naar Engeland reizen. De overtochten met de ferry’s vanaf het Europese vasteland gaan door zoals gewoonlijk, zegt rederij Stena Line. ,,Passagiers die reizen met Stena Line naar het Verenigd Koninkrijk moeten kunnen blijven varen op hun geboekte overtocht en ook nieuwe overtochten kunnen reserveren.”

Wat betekent de Brexit voor mijn reisverzekering in Engeland?

Tot en met 31 december 2020 ben je tijdens je vakantie in het Verenigd Koninkrijk gewoon verzekerd voor ziektekosten via het basispakket van je zorgverzekering. Je kunt dus voorlopig gebruik blijven maken van je European Health Insurance Card (EHIC), de Europese gezondheidskaart voor medische zorg in EU-landen. Kosten van medische hulp en een ziekenhuisopname krijg je vergoed tot het Nederlandse tarief.

Vanaf 2021 heb je mogelijk wel een reisverzekering nodig om zorgkosten vergoed te krijgen tijdens een vakantie in Engeland. Ook als je dit jaar naar het Verenigd Koninkrijk reist, is een reisverzekering sowieso handig. Je krijgt dan in ieder geval een vergoeding bij diefstal of verlies van je spullen.

Wat betekent de Brexit voor bellen en internetten in Engeland?

Voor bellen en internetten in alle landen van de Europese Unie worden sinds juni 2017 geen extra kosten meer gerekend. Waar je ook vakantie viert in de EU, je betaalt overal hetzelfde als in Nederland. Nu is het Verenigd Koninkrijk geen EU-land meer, maar tot en met 31 december 2020 verandert er nog niets aan de tarieven.

Of je vanaf 2021 veel meer gaat betalen, hangt af van de afspraken die worden gemaakt. Zonder deal kunnen telecomproviders vanaf 2021 weer fikse bedragen in rekening brengen als je vakantie viert in Engeland.

Foto's © depositphotos.com/Sashkin7; Pixabay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!