Tips voor een vakantie in Cuba
Cuba: een introductie
Een vakantie in Cuba beleef je in een afbrokkelend communistisch bolwerk dat langzaam weer contact krijgt met de rest van de wereld. Een land dat trots is op de nationale helden Fidel Castro en Ché Guevara, wier revolutionaire kreten en slogans nog overal te zien en te horen zijn. In het straatbeeld tref je Amerikaanse oldtimers uit de jaren vijftig en vervallen Spaanse koloniale architectuur, terwijl Cubanen via hun illegale satellietschotels in hun achtertuin stiekem via CNN het wereldnieuws volgen. De mensen van Cuba zijn arm, maar weten te overleven met inventiviteit, ritmische muziek, salsa, rum en goede sigaren.
Cuba spreekt al lang tot de verbeelding van reizigers. Je kunt je vakantie doorbrengen in prachtige nationale parken, op uitstekende stranden en in boeiende musea, maar het meest fascinerend is het om te zien hoe de mensen (over)leven in het land. De klok lijkt voor jaren gestopt te zijn met tikken, merk je in de losbandige hoofdstad Havana. Zie in het oude centrum hoe de inwoners op straat kletsen, ruilen en geknipt worden en wandel langs de zee over de beroemde Malecón. Trinidad biedt met zijn geplaveide straatjes, versleten koloniale gevels en charmante binnenplaatsen een momentopname van een vervlogen tijdperk.
Plan hier je vakantie naar Cuba
Plan snel een een vakantie naar Cuba als je het rauwe, revolutionaire en vermolmde gezicht nog wil zien, want door het opheffen van het Amerikaanse handelsembargo gaan de veranderingen razendsnel. Beperk je vakantie niet tot een resort aan de kust, maar reis door het land, fiets door de tabaksvelden, slaap bij de Cubanen thuis in een casa particular en drink een mojito met de locals in een salsaclub. Het zal niet lang meer duren voordat de oldtimers en saaie bonengerechten vervangen zijn door Chryslers en hamburgers.
Cuba in een notendop
– Oppervlakte: 111.000 vierkante kilometer (2,7 keer Nederland);
– Inwoneraantal: 11.008.112 (2022);
– Bevolkingsdichtheid: 99 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Socialistische Republiek;
– Hoofdstad: Havana;
– Taal: Spaans;
– Munteenheid: Cubaanse Peso (CUP) & Convertible Peso;
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 12.300 (2016).
Informatie over visum Cuba
Staatsburgers uit Nederland en België hebben een ‘toeristenkaart’ nodig voor een vakantie in Cuba. Daarvoor dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat na vertrek uit het land nog minstens 6 maanden geldig is. Daarnaast dien je te beschikken over een vliegticket voor de terugreis of een vlucht naar een volgende bestemming.
Een toeristenkaart (Tarjeta del Turista) is een soort visum en kun je regelen bij een reisorganisatie, een reisbureau of een luchtvaartmaatschappij. Het visum voor Cuba is geldig voor 30 dagen en kun je in je hotel of bij de Cubaanse immigratiedienst eventueel verlengen met nog eens 30 dagen.
Je kunt de toeristenkaart ook aanvragen bij het Consulaat van Cuba in Rotterdam. Bij aankomst in Cuba wordt de ene helft door de douane ingenomen, de andere helft moet je weer inleveren bij vertrek. Meer informatie over een zakenvisum of een langer verblijf kun je krijgen bij de Ambassade van Cuba in Den Haag. ► Lees hier alle tips voor het aanvragen van een visum voor Cuba
Bezienswaardigheden in Cuba top-10
Cuba biedt retro-bezienswaardigheden met een Caribische flair. Je ziet opgepoetste Amerikaanse oldtimers langs vervallen koloniale herenhuizen rijden, maar Cuba heeft ook witte zandstranden en regenwouden met watervallen. ► Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Cuba
Wat te doen en te zien in Havana: 10 tips!
Met zijn art deco-uitstraling, kleurige koloniale resten en prachtige zonsondergangen is Havana een stad die je zeker moet bezoeken tijdens een vakantie in Cuba. Je kunt er met gemak een paar dagen doorbrengen. Hier vind je 10 tips wat te doen en te zien is in Havana!
Overnachten in Cuba
In Cuba kun je eigenlijk maar overnachten in twee soorten accommodatie: hotels en casa particulares, een soort bed & breakfast waarbij je overnacht bij Cubanen thuis. De hotels in Cuba waren jarenlang in handen van de Staat, maar met het openstellen van de grenzen komen er langzamerhand ook private hotels bij. Lees hier meer over overnachten in Cuba
Reizen naar Cuba
Vanuit Nederland kun je gemakkelijk met het vliegtuig naar Cuba reizen. Cuba heeft tien internationale luchthavens, verspreid over het hele land. Ook vanuit Nederland kun je rechtstreeks naar Cuba vliegen, naar de hoofdstad Havana en naar de Cubaanse plaatsen Holguin en Varadero. Lees hier meer over reizen naar Cuba
Reisorganisaties Cuba
Hier vind je Nederlandse reisorganisaties zijn gespecialiseerd in reizen en vakantie naar Cuba. Van elke reisorganisatie vind je de contactgegevens. Op hun websites kun je terecht voor het boeken van een reis naar Cuba. Lees hier meer over de reisorganisaties voor Cuba
Communicatie in Cuba
Internationaal toegangsnummer: +53.
Alarmnummer ambulance: 104.
Alarmnummer politie: 106.
Alarmnummer brandweer: 105.
Hou er rekening mee dat je bij géén van bovenstaande alarmnummers een Engelssprekend persoon aan de lijn krijgt.
Tijdsverschil met Cuba
In Cuba is het 6 uur vroeger dan in Nederland. Omdat de zomertijd en wintertijd niet synchroon lopen, is het tussen de laatste zondag in maart en 1 april in Cuba 7 uur vroeger dan in Nederland.
Elektriciteit op Cuba
De elektriciteit op Cuba is voornamelijk 110 volt, met een frequentie van 60 Hertz. Ongeveer 90 procent van de hotels en casa particulares gebruikt Amerikaanse stopcontacten die geschikt zijn voor stekkers met twee rechthoekige pinnen. Het is dus raadzaam een wereldstekker mee te nemen. In enkele hotels en resorts waar veel reizigers uit Europa komen, vind je ook Europese stopcontacten die geschikt zijn voor stekkers met twee ronde pinnen.
Meer handige tips voor een vakantie in Cuba
Voor het laatst bijgewerkt op 13 juni 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Cuba, kun je dat laten weten via het contactformulier.