Tips voor een vakantie in Libië
Libië: een introductie
Een vakantie in Libië beleef je in een van de laatste ongerepte plekken aan de Middellandse Zee, dat de laatste jaren een treurig lot heeft ondergaan. Na het uitbreken van de Arabische Lente in 2011 en de uitschakeling van kolonel Kadhafi leek Libië een veelbelovende toekomst te hebben als nieuwste mediterrane hotspot. Met zijn prachtige woestijnlandschappen, mystieke woestijnstadjes en niet minder dan zeven Unesco-werelderfgoederen heeft het land reizigers veel te bieden.
Het land is echter in een neerwaartse spiraal beland. In 2014 brak er een burgeroorlog uit, waardoor de levensstandaard is gehalveerd en terroristen van Islamitische Staat en talloze rebellengroeperingen elke poging tot vrede en stabiliteit ondermijnen. Het reisadvies voor Libië is al enkele jaren zwaar negatief, met risico’s als geweld en ontvoeringen. Het zal nog wel even duren voordat je kunt genieten van de glinsterende oases en lege stranden in het land. Voordat je kunt ronddwalen in de oude Griekse stad Cyrene of je kunt verwonderen om de witgekalkte muren in Ghadamès, een van de oudste pre-Sahara steden die bekendstaat als ‘de parel in de woestijn’.
Het is momenteel ten sterkste af te raden vakantie te vieren in het land. Alleen zakenreizigers, hulpverleners en journalisten reizen sporadisch naar Libië. Toch zijn er soms onverschrokken reizigers die de ooit legendarische Libische gastvrijheid op de proef willen stellen. Er zijn zelfs nog reisorganisaties in Libië actief die buitenlandse toeristen willen rondleiden door het land. Wil je niet langer wachten, dan kun je terecht bij Sherwes Travel (www.sherwestravel.com) en Libya Adventures (www.libyaadventures.com).
Libië in een notendop
– Oppervlakte: 1.759.540 vierkante kilometer (42 keer zo groot als Nederland);
– Inwoneraantal: 7.137.931 (2021);
– Bevolkingsdichtheid: 4 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Tripoli;
– Talen: Arabisch (officieel), Italiaans, Engels, Berbers;
– Munteenheid: Libische Dinar (LYD);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 10.300 (2020).
Informatie over visum Libië
Staatsburgers uit Nederland en België hebben een visum nodig voor een vakantie in Libië. Daarvoor dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minstens 6 maanden geldig is na vertrek uit het land. Daarnaast dien je te beschikken over een hotelreservering, een vliegticket voor de retourvlucht of een vlucht naar een volgende bestemming en een verklaring van een verzekeringsmaatschappij dat je volledig verzekerd bent in Libië. Ook moet je een uitnodiging hebben van een instantie in Libië, bijvoorbeeld een reisagent of reisorganisatie.
Een toeristenvisum is maximaal 1 maand geldig en kun je aanvragen bij de Ambassade van Libië in Den Haag. Voor de visumaanvraag moet je twee recente kleurenpasfoto’s inleveren. Neem een uitdraai van je vluchtschema of je e-ticket mee en een kopie van je paspoort.
Zorg dat je geen stempel van Israël in je paspoort hebt als je naar Libië reist. De autoriteiten kunnen je weigeren het land binnen te laten, ook al heb je een visum gekregen van de ambassade.
Bezienswaardigheden in Libië top-10
Libië bruist van de natuurlijke schoonheid en historische bezienswaardigheden. Verspreid over de Sahara liggen eeuwenoude karavaandorpen en lieflijke oases, langs de kust vind je tempels en theaters van de Grieken en Romeinen. ► Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Libië
Overnachten in Libië
In de belangrijkste steden in Libië vind je hotels waar je kunt overnachten. Vooral de hoofdstad Tripoli heeft een ruime keuze aan accommodatie, al zijn er niet zoveel goedkope hotels. Door de burgeroorlog zijn wel veel hotels gesloten of tijdelijk dicht. Lees hier alle tips voor overnachten in Libië
Communicatie in Libië
Internationaal toegangsnummer: +218.
Alarmnummer noodgevallen: 1515.
Tijdsverschil met Libië
In onze winter is het in Libië 1 uur later dan in Nederland. In onze zomertijd, van het laatste weekend van maart tot het laatste weekend van oktober, is er geen tijdsverschil met Libië.
Elektriciteit in Libië
De elektriciteit in Libië is 220 volt, met een frequentie van 50 Hertz. Het land gebruikt zowel Europese stopcontacten die geschikt zijn voor 2-polige stekkers, als Zuid-Afrikaanse stopcontacten die geschikt zijn voor 3-polige stekkers. Het is dus raadzaam een wereldstekker mee te nemen.
Meer handige tips voor je trip naar Libië
Voor het laatst bijgewerkt op 19 september 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Libië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/photonirvana.