Tips voor een vakantie in Liechtenstein
Liechtenstein: een introductie
Een vakantie in Liechtenstein beleef je in een van de kleinste landen van Europa, een bergachtig vorstendom midden in de Alpen dat perfect is voor wintersport en het ontwijken van belastingen. Het stukje land tussen Oostenrijk en Zwitserland werd in 1699 gekocht door de Boheemse vorst Johan Adam Adreas van Liechtenstein, die het prompt naar zijn familie vernoemde. Pas in 1806 werd het een onafhankelijke staat, maar de familie heeft de touwtjes al sinds de zeventiende eeuw stevig in handen. De huidige vorst Hans Adam II is een van de rijkste mensen op aarde, met een geschat vermogen van meer dan $ 3,5 miljard en in het bezit van verscheidene paleizen, landgoederen en een prestigieuze 400 jaar oude kunstcollectie.
Voor de koninklijke familie kom je natuurlijk niet als je vakantie viert in Liechtenstein – de paleizen zijn niet eens toegankelijk voor het publiek. Toch heeft het land in zakformaat meer te bieden dan je zou denken. De hoofdstad Vaduz heeft enkele fascinerende musea, kastelen en kunstgalerieën. De tweede stad Schaan, die groter is dan Vaduz, heeft Romeinse overblijfselen en een indrukwekkende kerk. De grootste attractie van Liechtenstein is echter de natuur, met haar beboste hellingen, alpenweiden en bergen van meer dan 2000 meter hoog. De meeste mensen komen dan ook naar Liechtenstein om te skiën, te wandelen, te mountainbiken of te zwemmen in een van de glinsterende meertjes. Malbun is de enige wintersportplaats, met 23 kilometer aan pistes en vier liften.
De beste aanbieders van een vakantie in Liechtenstein
Liechtenstein is slechts 160 vierkante kilometer groot, maar tijdens een vakantie in Oostenrijk of Zwitserland kun je makkelijk een dagtrip maken naar het ministaatje. Het vorstendom zal zelden bovenaan je bucket list staan, maar doe eens een keer gek en reis af naar het pittoreske alpine land en een van de veiligste plekken ter wereld. De laatste moord vond er plaats in 1997….
Liechtenstein in een notendop
– Oppervlakte: 160 vierkante kilometer (iets kleiner dan Schiermonnikoog);
– Inwoneraantal: 39.993 (2023);
– Bevolkingsdichtheid: 250 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Monarchie;
– Hoofdstad: Vaduz;
– Talen: Duits (officieel), Alemannisch dialect;
– Munteenheid: Zwitserse Frank (CHF);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 157.755 (2020).
Informatie over visum Liechtenstein
Staatsburgers van Nederland en België hebben geen visum nodig voor een vakantie in Liechtenstein. Alleen een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart is voldoende voor een bezoek aan het land.
Voor een lang verblijf of een werkvergunning kun je terecht bij de Ambassade van Liechtenstein in Brussel.
Wat te doen en te zien in Liechtenstein: 10 tips!
In de winter kun je in Liechtenstein skiën en snowboarden, terwijl je in de zomer kunt genieten van lange wandelingen door de Alpen. Vergeet ook niet de vele pittoreske dorpjes, kastelen en musea te bezoeken die erop wachten om ontdekt te worden. Lees hier 10 tips wat te doen in Liechtenstein
Reizen naar Liechtenstein
Het kleine en bergachtige Liechtenstein heeft geen internationale luchthaven. Het makkelijkste is om naar de Zwitserse stad Zürich te vliegen, ongeveer 115 kilometer verderop. Je kunt ook de trein nemen naar Oostenrijk of Zwitserland, en daar overstappen op een trein naar Liechtenstein. ► Lees hier meer over reizen naar Liechtenstein
Overnachten in Liechtenstein
Liechtenstein is niet groot, maar toch zijn er volop mogelijkheden om te overnachten tijdens je vakantie. Je kunt slapen in luxe hotels, kleinere familiehotels, guesthouses, pensions, vakantiehuizen, berghutten en hostels. ► Lees hier alle tips voor overnachten in Liechtenstein
In een paar dagen door heel Liechtenstein wandelen
Er zijn weinig landen die je te voet in een paar dagen kunt doorkruisen, maar Liechtenstein is er zo een. Vanaf mei 2019 wordt dit een stuk makkelijker gemaakt in dit kleine vorstendom. Dan opent officieel de Liechtenstein-Weg, een nieuwe wandelroute dwars door het land. Lees hier meer over wandelen in Liechtenstein
Communicatie in Liechtenstein
Internationaal toegangsnummer: +423.
Alarmnummer noodgevallen: 112.
Alarmnummer ambulance: 144.
Alarmnummer politie: 117.
Alarmnummer brandweer: 118.
Alarmnummer bergredding: 1414.
Tijdsverschil met Liechtenstein
Er is geen tijdsverschil tussen Liechtenstein en Nederland. Liechtenstein kent ook een zomertijd, van de laatste zondag in maart tot de laatste zondag in oktober.
Elektriciteit in Liechtenstein
De elektriciteit in Liechtenstein is 220-230 volt volt, met een frequentie van 50 Hertz. Het land gebruikt Europese stopcontacten die geschikt zijn voor Nederlandse stekkers met twee ronde pinnen, dus een wereldstekker is niet nodig.
Meer handige tips voor een vakantie in Liechtenstein
Voor het laatst bijgewerkt op 28 november 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Liechtenstein, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © Liechtenstein Tourismus.